icon

Zúfalá tretiacka mamina

babu218
19. sep 2017

Zdravím všetky maminy.Syn chodí do tretej triedy a má diagnostikovaný asperger.(toto leto).Celé prázdniny som behala so synom po vyšetreniach v snahe mu pomôcť a uľahčiť v škole život lebo sa tam neskutočne trápi.Dospelému človeku by nepripadal vôbec iný ale deti to zakrátko spozorujú že je iný.Je v triede ako zvieratko v cirkuse,deti (niektoré) ho majú na srandu a provokujú ho aby vybuchol a potom sa no ňom zabávajů.Ak sa niečo stane že niekoho udrie tak neriešia prečo sa to stalo len to že on je ten zlý a na vine.Vôbec sa v škole neriadia pokynmi a odporúčaniami od psychológa,totálne sa cítim zúfalo.Pani učiteľka má odbila že ona má toho veľa že 23 žiakov .Úplne zbytočne som s ním chodila po lekároch keď v škole všetky papiere len založia a nijako sa nesnažia synovi pomôcť ,uľahčiť a predchádzať úplne zbytočným konfliktom.Nevidím zo strany školy žiadnu snahu.Syn je pre nich len obrovská príťaž.Inak intelekt má vyšší priemer,učenie mu ide.Asistenta má odporučeného ale v škole už vopred mi povedali že ho asi nedostane.Ako už čo mám robiť???????😢

Strana
z2
alexandraalexandrova
19. sep 2017

@babu218 na Slovensku nieco take ako integracia v skutocnosti nefunguje. Aspon nie na klasickych skolach. A asistenta vam tiez nedaju, lebo by nanho museli najst peniaze a to sa nikomu nechce. Ak chces aby bol syn spokojny a aby sa mu spoluziaci nesmiali, mas dve moznosti: preradit ho na skolu kde nanho budu brat ohlad, na nejaku sukromnu, este lepsie alterativnu skolu, ktora ma k detom respektujuci pristup ( viem o jednej v BB, neviem skade ste vy) alebo este lepsie, zabezpecit mu domace vzdelavanie. Bud ho mozes ucit sama, alebo mu najdes niekoho kto ho ucit bude. Je tu skupina o domacom vzdelavani, je tam aj mamina co ma aspika a ucia sa doma. Pre dieta je toto najmenej stresujuce riesenie. Skus sa poinformovat a hladat moznosti ako ho z tej skoly dostat, lebo tam sa to nezmeni...ucitelka na to nema zjavne kapacitu a co aj moze urobit s tym ze deti toho tvojho provokuju...asi nic...je to smutne, ale tak to bohuzial je...

dada07
19. sep 2017

Ahoj. To je smutné. Určite by som menila školu. Aj u nás vo vedľajšej triede sme mali taký prípad a pri lepšom prístupe pani učiteľky to ide. Rozhodujúcu úlohu tu má ona, ktorá musí deťom vysvetliť, že Tvoj syn je trochu iný a nesmú ho provokovať. Ak toto učiteľka odmieta spraviť, Tvoj syn to bude mať neskutočne ťažké. Myslím, že si nezaslúži takto trpieť. Drž sa

moni73
19. sep 2017

@dai ale, dai😉. Nadana skola (teda statna) je len jedna a ti veru aspikov nevidia radi. A aby ich videli radsej, tasticka s kavou a bonboskou by veru zdaaaleka nestacila.
@babu218 riesenie v ba je cenada (sukromna, nie prilis draha), zs jelenia by tusim mala mat triedu pre nadane aj "ine" deti. Hovori sa, ze ok je zs dubova, zs odbojarska?(dimitrovka). Mne by sa najviac Pacil sukromny waldorf, nie velmi drahy ale v ba plny.

dai
19. sep 2017

@moni73 asi mas pravdu, ja som mala v hlave galileo - neuvedomila som si zw je sukromna - tam maju 2 moje zname aspergerov a su velmi spokojne...

lucia37
20. sep 2017

@katarinapekna Ty asi nemas postihnute dieta, ze? Potom by isto chapala, o čom tato debata je.

tin007
20. sep 2017

@moni73 Jelenia ma triedy, kde ma integrovane do skupinky nadanych deti. Mozno je tam aj take dieta, ktore je nadane a je trosku "ine" ale s tym, ze svojou inakostou nenarusa vyucovaci process (takze je skor hanblive, uzkostne...). Tie triedy nie su len pre nadane deti, oni su tam v skupinke a zvysok triedy, teda vacsina deti su "normodeti". Jelenia integruje najma deti s lahsou NKS.

tin007
20. sep 2017

@babu218 v NZ (to mas v profile) mate sukromnu spojenu skolu - sucastou je sukromna ZS pre deti s autizmom https://sukromnanz.edupage.org/? Zistovala si si u nich podmienky? Napr. v 3 triede je 7 deti a ucia tam specia. pedagogovia.

tilly
20. sep 2017

@katarinapekna 😱 dúfam, že nie si učiteľka ani nepracujes s deťmi ani s ľuďmi ani na dôležitej pozícii. A týmto zmýšľaním by to bolo peklo. A druhá vec, zariekaneho chleba sa dva krát najes, tak dávaj pozor, aby si aj ty nemusela raz integrovať 😉

tilly
20. sep 2017

@moni73 ešte na borodacke bola trieda, kde bolo menej detí a mali zvláštny prístup. Neviem, či to ešte je.

bona_dea
20. sep 2017

Ako som uz pisala autorke do IP, napisem aj sem pre ostatne maminy.
V skole posobi skolsky specialny pedagog.
Jeho uloha nespociva len v reedukacnej cinnosti a individualnej praci s dietatom mimo vyucovania.
Ma sa podielat na celkovej integracii ziaka do kolektivu.
Tzn. pokial je problem s prijatim ziaka zo strany kolektivu, ma sa aktivne a cielene pracovat na zlepseni situacie.
Individualny plan sa nevypracuvava len preto aby sa mohol zalozit do suflika a integracia sa netyka len uprav a ulav vo vzdelavacom procese.
Preto ak mate na skole skolskeho specialneho pedagoga, plne ho vytazujte. Je to jeho povinnost reagovat na taketo podnety a pracovat systematicky na zlepseni klimy v triede a prijati ziaka medzi detsky kolektiv.

kenzom
20. sep 2017

Problém kolektívu nevyrieši učiteľka lusknutim prstu,ani v triede nemôže byť nonstop. Deti si počkajú kým odíde a vtedy šikanujú...tie deti vychovávajú predovšetkým rodičia, učiteľka to nezmení za 5 minút. Je pravdou že pribúda detí so špec. poziadavkami, nevieš kto všetko uz je v triede,veľa rodičov ani svoje deti nerieši,hoci majú problém...a preto už aj na západe pochopili že integrácia nie je pre každého,ani možná v každom prípade.... stavať sa k tomu ako k svojmu pravu môže byť kontraproduktívne... Poraď sa s matkami , ktoré to riešili....a tak tú situáciu možno pohnes lepším smerom...

katarinapekna
20. sep 2017

@tilly ty čo tu trepes??? Akého chleba???ja by som rozhodne taketo debility neriešila na nete,ale v realite! Cez tú ružovú clonu na ociach sú niektore tak slepe voči realite až to boli.

tilly
20. sep 2017

@katarinapekna to sa tak hovorí, že zariekaneho chleba sa dvakrát najes... Dávaj pozor, aby si ty nemala problém s dieťaťom v škole 😉
A ona to rieši aj v realite, sem sa prišla poradiť.
Ružová clona je skôr to, keď niekto napíše, že za komunizmu bolo lepšie 🙈

miluna777
20. sep 2017

@katarinapekna Za komančov toto nikto nepoznal, lebo sa zvysoka kašľalo na potreby dieťaťa, výchovné metódy boli také, že nechať vyrevať, len nech neotravuje, je potichu, niekde v kúte, keď skúsilo revať alebo mať problém tak sa mu dalo na riť a bolo vybavené. Najmä nech je poslušné, aby v dospelosti pekne robilo dakde vo fabrike a nemalo potrebu vytŕčať z davu. Našťastie, v dnešnej dobe sa týmto veciam a diagnózam aj niekto venuje a namiesto "cez papuľu" už sa deťom snažíme aj venovať a pomôcť, aby mali lepší život a nevyrástli z nich frustrovaní chudáci. A to je akože zlé, áno??

elisadavinci
20. sep 2017

@katarinapekna bičačik sa mi vo vačku otvara z tvojich nazorov 😱 ......

@tin007 ta skola je pre autistov s mentalnym postihnutím ....

@babu218 ak to nejde v meste, skus si zistit, ci by ho nevzali v najblizsej dedine, na dedinach je vacsinou mensi triedny kolektiv, ucitel mozno skor stiha odsledovat dianie.....

moni73
20. sep 2017

Skola pre autistov nie je vhodna pre aspikov. Deti potrebuju odpozorovat spravne socialne situacie, su schopne sa ich naucit. Je vyhodne byt co najviac s normodetmi. Moja dcera sa posuva milovymi krokmi. Klopklop. Ale pozorujem, ze chalanom to ide tazsie, konieckoncov aj dg o tom hovori.

moni73
20. sep 2017

@dai si tomu dala, ze galileo😄... pozeram skolne a naslo mi len cislo z roku 2011, ze 500 mesacne...

phulakova
20. sep 2017

škola mala vešteckú guľu? ak máte nárok na asistenta, bojujte. nielen kvôli "pravde", ale kvôli synovi. držím palce.

babu218
autor
24. sep 2017

@tin007 Bola som tam aj na neakých vyšetreniach ale tam majú také vážnejšie stavy a v žiadnom prípade vraveli že tam nepatrí.Veď komunikujem so školou a urobím všetko čo je v mojich silách.

babu218
autor
24. sep 2017

Ďakujem Maminy,za Vaše rady a podporu,veľmi si to vážim.Trošku mi je smutno z niektorých by som povedala až bezcitných príspevkov ale treba si všímať to dobré.

lubbie
31. máj 2018

@babu218 Môžem sa opýtať ako to dopadlo? Malému bol nedávno diagnostikovaný asperger a v septembri ide do školy. V škôlke sme mali podobné problémy ako popisujete hlavne s tým provokovaním zo strany ostatných detí a jeho následnou "zábavnou" reakciou. On si to ale všetko uvedomuje a všíma, že mu hovoria, že je zlý, majú ho dosť atď. Našťastie nie je agresívny, nebije nikoho (to som mu všetko vysvetlovala na ihriskách a v detských centrách kam strašne rád chodí), len hlasno na nich kričí, naháňa ich, pričom sa stane že niekto padne, odre si koleno atď. A všetko je jeho vina, podľa učiteliek. Dlho som rozmýšľala do akej školy ho dať, preštudovala som si asi všetky príspevky k aspergerovi nielen na Modrom koňovi, nakoniec som to zúžila na dve: špeciálna trieda pre aspergerov na Prokofievovej, kde sú úžasní učitelia podľa rodičov detí, čo tam už chodia a súkromná škola s walfdorskou pedagogikou (pobočka školy "Dve ruky", Banská Bystrica so sídlom v BA). Tá Prokofievova je jediná škola v BA, ktorá v rámci integrácie vytvorila triedu pre aspergerov. Fungujú tak už viac ako 9 rokov, žiaci čo vyšli z takejto triedy boli minulý rok všetci prijatí na gymnáziá.

bebe02
31. máj 2018

@lubbie Len ci to naozaj na tej Prokofievovej funguje s tou integraciou tak, ako pisu. Ja som pocula, ze teraz tam uz nie su Aspergeri, ale skor deti s vysokofunkcnym autizmom.

daneso
31. máj 2018

@tilly My sme zacinali s tou triedou ( Borodacka) od prveho rocnika mal to pani ucitelka ale dost prisna na ktoru boli staznosti ale naucila deti pomaly v tretej triede viacej ako tretiaci v beznej triede a boli slusni a poviem ze vycviceni boli siesti( my sme mali strasnu ucitelku)..... V piatej triede ich spojili s beznou triedou. Davam vam pohlad aj mojej strany mali sme v triede tiez integrovane deti nepatrili do tej specialnej a teda kvoli jednemu sme odisli po tretom rocniku.( vybuchy a fyzicky a slovny atak “ ty debil ty debil a dokopanie v lavici” bez priciny deti to dosvedcili a videli , slovu nie nerozumel a ked tak chvilu )... tym chcem povedat nie vzdy to ide.............prajem vsetko dobre od 22 deti chciet aby respektovali jedneho moze byt ze sa to bude dat ale po troch rokoch neviem ci zmenia pristup to vidim ako problem . Este raz vsetko dobre😊

lubbie
4. jún 2018

@bebe02 Ahoj, možem sa opytať, kde ste vy? S akým systémom máte najlepšie skúsenosti?

bebe02
4. jún 2018

@lubbie Zatial len hladame, co by bolo vhodne.

Strana
z2