icon

Ako sa vyhnúť podvodom na bazári: rady a skúsenosti

Dnes o 08:39

Stalo sa vám, že ste niekomu na bazári poslali peniaze vopred a on vás potom zablokoval, prestal komunikovať a sľúbenú vec nikdy neposlal?
Ako ste na to reagovali? Zmierili ste sa s tým, že ste prišli o peniaze, alebo ste podnikli kroky, aby neoklamal aj ďalších ľudí?

Zvyknete si pred platbou overiť číslo účtu, meno, telefónne číslo alebo e‑mail?
A ak ste to urobili, našli ste informácie, že už oklamal viacerých, alebo sa neukázalo nič podozrivé?

veve229
Dnes o 08:40

@anonym_autor neposielam € cudzim ludom. Prinajhorsom € za postu

autor
Dnes o 08:49
@veve229

@anonym_autor neposielam € cudzim ludom. Prinajhorsom € za postu

@veve229 Keď posielaš peniaze za poštovné, overuješ si vopred, komu ich posielaš?
Lebo existujú aj podvodníci, ktorí ponúkajú veci "zadarmo" len za poštovné, peniaze zoberú a nič nepošlú.

anonym_04f28e
Dnes o 08:57
@anonym_autor

@veve229 Keď posielaš peniaze za poštovné, overuješ si vopred, komu ich posielaš?
Lebo existujú aj podvodníci, ktorí ponúkajú veci "zadarmo" len za poštovné, peniaze zoberú a nič nepošlú.

@anonym_autor nekupovala som dávno niečo z bazáru, skôr som za osobný odber. Ak som voľakedy kupovala niečo, tak z vinted. Ale teda svojho času, keď som kupovala z bazoša alebo tu z MK, som si vždy overila IBAN človeka, či ho niekde nenájdem spomenutý. Vždy som si pýtala meno, priezvisko a adresu a dotyčného som si googlila a pozerala na FB prípadne v iných zdrojoch.

veve229
Dnes o 09:15
@anonym_autor

@anonym_autor neoverujem.
Posielam max do 5€. Viacej nie.
Este ma nikto neoklamal

veve229
Dnes o 09:16
@anonym_autor

@anonym_autor tie osoby, co posielaju veci "zadarmo" za postovne - preboha, ved to je vzdy do oci bijuci oj*eb

anonym_44a5b5
Dnes o 09:17

mne sa to nestalo ale viem že je niekolko skupin na fb ohladom podvodníkov tam sa dá overiť účet, ptm velmi výhodné ponuky sú podozrivé kto ,, daruje,, kavovar , jedálenský stol alebo vírivku a ešte k tomu si vypnuté komentáre ved to je podozrivé
na FB úraduje jedna podvodníčka Monika Holásová niekolko rokov okradla ľudí o tisíce má niekolko účtov na fb aj bankových, niekolko To a nič
skús napísať do skupin na FB určite sa niekto nájde a môžete podať TO aj ked na SK je to k ničomu ale aspoň budeš mať pociť že si niečo spravila
podvodníkom sa darí preto je lepšie bud osobný odber alebo overená platforma

hiro
Dnes o 09:20

Veľa ľudom sa to stalo. Mne ešte nie aj keď vždy platím dopredu aj s poštovným - alebo si ho vybavujem sám. Keď je to na FB marketplace tak si preverujem predajcu, ako dlho má profil, čo je v ňom uvedené, fotky, kto komentoval/dával like - či to nie sú nejakí boti, či už niekde predával, v ktorých skupinách, čo o ňom písali, ako vyzerajú fotky, všímam si detaily, miesto kde sú spravené, podklad - koberec, podlaha, stôl, pozerám zhody s inými vecami čo predáva či sú z rovnakého domu/bytu a hľadám či to nie sú ukradnuté fotky z iných inzerátov atď... až potom oslovujem - záujem o kúpu. No a potom ak komunikácia ide ok cez overenie účtu... tu to už ide hladko, nenarazil som na nejakých podvodníkov.

chrobak7
Dnes o 09:52

@anonym_autor Kupujem veci len do určitej hodnoty, ktorú by som v prípade podvodu vedel oželieť.

Ale raz (bolo to asi pred 15 rokmi) som kupoval grafickú kartu za 50€. Peniaze som poslal, predávajúci nič neposlal. Cez banku a jeho účet som sa dopátral k majiteľovi účtu a zažaloval som ho, aby súd vydal platobný rozkaz. On sa odvolal, tak bolo pojednávanie. Dokazovanie bolo jednoduché, nemal som právneho zástupcu. Súd mi dal za pravdu a vydal rozsudok, že majú uhradiť dlžnú sumu aj s trovami konania. Nakoniec zaplatili cez 150 €, cez exekútora by to mali cez 250 €.

anonym_4e610d
Dnes o 10:05

Kupujem len cez fb a vinted. Cez FB si vždy pozriem profil, ak tam má veľa priateľov, fotiek, vyzerá ten profil reálne, tak vyplatim vopred (ale sumu tak max do 30€). Raz som naletela v minulosti na podvod, ale bolo to fakt len par eur. Odvtedy si dávam väčší pozor.

autor
Dnes o 10:20
@chrobak7

@anonym_autor Kupujem veci len do určitej hodnoty, ktorú by som v prípade podvodu vedel oželieť.

Ale raz (bolo to asi pred 15 rokmi) som kupoval grafickú kartu za 50€. Peniaze som poslal, predávajúci nič neposlal. Cez banku a jeho účet som sa dopátral k majiteľovi účtu a zažaloval som ho, aby súd vydal platobný rozkaz. On sa odvolal, tak bolo pojednávanie. Dokazovanie bolo jednoduché, nemal som právneho zástupcu. Súd mi dal za pravdu a vydal rozsudok, že majú uhradiť dlžnú sumu aj s trovami konania. Nakoniec zaplatili cez 150 €, cez exekútora by to mali cez 250 €.

@chrobak7 super, takto treba na podvodníkoch

evinea
Dnes o 11:09

kupujem a aj predavam len pri osobnom odbere. ak su veci za malu financnu hodnotu, poviem si, ze to radsej darujem, vzdy sa niekto v okoli najde, komu mozem veci posunut. radsej ako sa zbytocne zapodievat kadejakymi spekulantmi.

simca06022011
Dnes o 11:19

stalo sa mi to raz, ale nie na beznyhc bazaroch, ale na FB, v skupine kde sa knihy predavaju.. prvykrat som chcela knihu kupit a hned som sa nachytala :D Uz aj vinted podvodnici zacali fungovat, nenajde sa proste sposob ako sa tomu uplne vyhnut. Napr kupujuce si vymyslia, ze dostali nieco ine, neprijali zasielku a kadeco... proste neuzavrie sa obchod a vrati im vinted peniaze, alebo citala som pripad, ze podvodnicka nieco predava, aj nieco kupuje (lacnejsie) zaroven a da penaize poslat z od kupujucej k predavajucej a potom napise, nech ta jedna jej posle tovar a peniaze v hotovosti v zasielke atd :D Proste stale sa niektori vynajdu. Ja to velmi neriesim, karma je zdarma ako sa hovori, nakupujem malo. Predavat predavam, ale tiez pomenej, nemam na to acs a zvacsa kupujuce tolko spekuluju , ze trpezlivost nemam na to :DDD veci zadarmo by chceli a tanecky okolo kazdej jednej veci.. :D cest vinimkam samozrejme, su aj rychle obchody 🙂

gerrwie_girl
Dnes o 14:00

15 rokov tu nakupujem a podviedla ma len 1 osoba 🙂. Dôležité je pozerať si recenzie. Inak neoverujem nic.

zuzanka.zuzu
Dnes o 14:18

asi 20 rokov som na bazosi a iba raz ma podviedla baba za vstupenky za 20e 🙈 viac ma mrzelo že nepôjdeme lebo to bolo detské vystúpenie, než tých 20e 😁 overovala som si IBAN a mobil, nič mi nenašlo. asi som bola medzi prvými 🤷 meno majiteľa účtu bolo Martina Tutková