icon

Spravila som si kalkulačku na odhad cla pri Temu/Shein objednávkach

michael36
Dnes o 11:06

Ahojte, riešila som, koľko mi reálne pripočítajú clo a DPH k objednávke z Temu/Sheinu po tej zmene pravidiel od júla (platí sa teraz 3€ za každú položku + DPH, ak balík ide priamo z Číny). Prišlo mi, že sa v tom dosť ťažko orientuje, tak som si spravila jednoduchú kalkulačku – zadáte položky a hneď vidíte odhad celkovej ceny s clom.

Ak by sa niekomu hodila, nech sa páči: kolkozaplatim.netlify.app

Je to len orientačný odhad (nie oficiálna kalkulačka), ale snáď to niekomu ušetrí počítanie naspamäť. Budem rada za spätnú väzbu, ak vám to sedí s tým, čo ste reálne zaplatili.

anonym_baa531
Dnes o 11:11

Ja mám už druhú objednávku bez Cla. Žiadne 3 eur za položku.

huxy
Dnes o 11:42

Ma shein máš "clo" započítané priamo v cene tovaru, nič navyše.

michael36
autor
Dnes o 11:44
@anonym_baa531

Ja mám už druhú objednávku bez Cla. Žiadne 3 eur za položku.

@anonym_baa531 Vďaka za spätnú väzbu! To je zaujímavé, lebo podľa toho, čo som čítal, by sa clo malo teraz účtovať automaticky pri každej zásielke mimo EÚ. Balík išiel zo skladu v EÚ (Shein má aj európske sklady, tak sa možno tvoja objednávka takto smerovala) Zatiaľ to nie je všade dôsledne vynucované – z toho, čo som čítal, mnohí ľudia hlásia nekonzistentné skúsenosti, niektorým sa poplatky pripočítajú, iným nie

huxy
Dnes o 11:46
@michael36

@anonym_baa531 Vďaka za spätnú väzbu! To je zaujímavé, lebo podľa toho, čo som čítal, by sa clo malo teraz účtovať automaticky pri každej zásielke mimo EÚ. Balík išiel zo skladu v EÚ (Shein má aj európske sklady, tak sa možno tvoja objednávka takto smerovala) Zatiaľ to nie je všade dôsledne vynucované – z toho, čo som čítal, mnohí ľudia hlásia nekonzistentné skúsenosti, niektorým sa poplatky pripočítajú, iným nie

@michael36 asi shein neobjednávaš, inak by di vedel

anonym_baa531
Dnes o 11:51
@michael36

michael36
autor
Dnes o 11:52
@huxy

@michael36 asi shein neobjednávaš, inak by di vedel

@huxy Vďaka za screenshot, teraz to dáva zmysel. Shein si clo rovno započíta do ceny pri pokladni, takže to vyzerá, že žiadne neplatíš – v skutočnosti ho len platíš skryté v cene.

Moja kalkulačka je hlavne na Temu, kde to takto nefunguje a poplatky (3€ za položku + DPH, od 1. júla) sa často pripočítavajú extra alebo prekvapia až neskôr. Preto som ju robil.

anonym_baa531
Dnes o 11:53
@michael36

@huxy Vďaka za screenshot, teraz to dáva zmysel. Shein si clo rovno započíta do ceny pri pokladni, takže to vyzerá, že žiadne neplatíš – v skutočnosti ho len platíš skryté v cene.

Moja kalkulačka je hlavne na Temu, kde to takto nefunguje a poplatky (3€ za položku + DPH, od 1. júla) sa často pripočítavajú extra alebo prekvapia až neskôr. Preto som ju robil.

@michael36 tu máš temu, doprava zadarmo, 4 položky.

huxy
Dnes o 11:54
@michael36

@michael36 no skryté v cene, ano. Ale, viem koľko ktoré veci stáli pred týmto zavedením cla. A ano, niektoré sú drahšie (napr.slnecné okuliare konkrétne čo som pozerala alebo také lacnejšie položky čo predtým stáli 1-2€). Ale napr.šaty sa stále dajú nájsť v smiešnej cene. Tak isto iné veci.

michael36
autor
Dnes o 11:58
@anonym_baa531

@michael36 tu máš temu, doprava zadarmo, 4 položky.

@anonym_baa531 Vďaka! To pravdepodobne vysvetľuje, prečo ti to prišlo bez cla – tá objednávka pravdepodobne išla zo skladu v EÚ, nie priamo z Číny. Clo/dovozné poplatky sa totiž týkajú len tovaru, ktorý sa posiela priamo z krajín mimo EÚ (najmä z Číny) – ak Temu poslalo tvoj balík zo svojho európskeho skladu, clo sa vôbec neuplatňuje, bez ohľadu na to, koľko položiek objednáš. Takže či clo zaplatíš alebo nie, závisí hlavne od toho, odkiaľ presne balík fyzicky ide – nie od toho, kde je Temu ako firma alebo kde si ty ako zákazník.

anonym_baa531
Dnes o 12:00
@michael36

@anonym_baa531 Vďaka! To pravdepodobne vysvetľuje, prečo ti to prišlo bez cla – tá objednávka pravdepodobne išla zo skladu v EÚ, nie priamo z Číny. Clo/dovozné poplatky sa totiž týkajú len tovaru, ktorý sa posiela priamo z krajín mimo EÚ (najmä z Číny) – ak Temu poslalo tvoj balík zo svojho európskeho skladu, clo sa vôbec neuplatňuje, bez ohľadu na to, koľko položiek objednáš. Takže či clo zaplatíš alebo nie, závisí hlavne od toho, odkiaľ presne balík fyzicky ide – nie od toho, kde je Temu ako firma alebo kde si ty ako zákazník.

@michael36 no ak by išla z EU skladu, boa by už tu. Vytvarala som objednavku 4.8.

anonym_20f5c0
Dnes o 12:03
@michael36

@michael36 pravdepodobne.... Nemáš skúsenosť osobne ale prezentuješ tu svoju "tabuľku" a fabuluješ. Z temu už neobjednávam, len zo shein. A nie, neplatím clo, aj keď ide tovar priamo z číny, vidím to podľa pohybu tovaru