icon

Ako overiť, či je pozemok bez problémov?

9. apr 2026

Dobrý deň. Našla som pekný, veľký stavebný pozemok (1300m štvorcových). Je vzdialený cca 23km od najbližšieho mesta, ale aj tak cena mi príde veľmi nízka. Stojí 31 500€. Siete sú pri pozemku (čiže tam by bola potrebná investícia), ale aj tak mi to stále príde malo. Ako si overiť, či tam nie je nejaký “háčik”? Píšu tam, že pozemok je vhodný ako investícia, čiže je možné, že sa nedá na ňom stavať ?

anonym_e69b0a
9. apr 2026

kataster OK?

melanta
9. apr 2026

Píšeš, že stavebný pozemok. A potom sa pýtaš, že či je možné, že sa na ňom nedá stavať. Ak je to stavebný pozemok, znamená to, že je v územnom pláne obce určený na výstavbu. Ak nie je, tak áno, je to iba investícia. Neistá - možno raz bude určený na výstavbu a možno nie. Čiže smer obec/mesto a tam si na úrade zisti, či je pozemok v územnom pláne určený na výstavbu.

anonym_0b5b02
9. apr 2026

Okrem katastra pozri aj územný plán obce či je tam naozaj plánovaná výstavba.
V katastri si všimni vecné bremená alebo ťarchy, záložné práva.
Tiež pozri prístupové cesty kto je ich majiteľom.

patrike
9. apr 2026

Zajdi na obec, do katastra ktorej to patri a ziadaj info o uzemnom plane. Dalsie mozne problemy :
- pod pozemkom je nejaky kabel (optika telekomu a pod)
- je tam planovana stavba obchvatu / zeleznice za 10 rokov
- kedysi tam bola skladka odpadu / stare bane a pod

anonym_55f1b2
9. apr 2026
@melanta

Píšeš, že stavebný pozemok. A potom sa pýtaš, že či je možné, že sa na ňom nedá stavať. Ak je to stavebný pozemok, znamená to, že je v územnom pláne obce určený na výstavbu. Ak nie je, tak áno, je to iba investícia. Neistá - možno raz bude určený na výstavbu a možno nie. Čiže smer obec/mesto a tam si na úrade zisti, či je pozemok v územnom pláne určený na výstavbu.

@melanta aj ked by bol pozemok urceny v uzemnom plane na vystavbu, este to upravuju ochranne pasma vedeni, ak sa pozemok nachadza v ochrannom pasme stavat sa tam nesmie. Aj rozvod VN/NN vedenia vzduchom ponad pozemok to znemoznuje.

anonym_60cbc5
9. apr 2026

@anonym_autor to je dakde na lazoch? za taku cenu alebo Levice ci okolie Krtisa?

sticker
melanta
9. apr 2026
@anonym_55f1b2

@melanta aj ked by bol pozemok urceny v uzemnom plane na vystavbu, este to upravuju ochranne pasma vedeni, ak sa pozemok nachadza v ochrannom pasme stavat sa tam nesmie. Aj rozvod VN/NN vedenia vzduchom ponad pozemok to znemoznuje.

@anonym_55f1b2 áno, tých faktorov je viac. Osobne si myslím, že ak niekto uvedie pozemok ako "investíciu", tak v tejto chvíli tam stavať možné nie je. Ak raz bude, tak sa hodnota zvýši a investícia to bude. Ale ak nebude, tak hold smola.

anonym_395f05
9. apr 2026
@anonym_60cbc5

@anonym_autor to je dakde na lazoch? za taku cenu alebo Levice ci okolie Krtisa?

@anonym_60cbc5
Prechadza sa cez osadu 😊

anonym_60cbc5
9. apr 2026
@anonym_395f05

@anonym_60cbc5
Prechadza sa cez osadu 😊

@anonym_395f05 akoze ved OK, len ta cena je ozaj nizka na to, ze sa jedna o SP. To som len chcela. Preto urcite overit daky zadrhel. Napr problem so spodnou vodou, ci zaplavova oblast napriklad ma este napada. Ale to by si dake koryto autorka isto vsimla

anonym_be42f1
9. apr 2026

Na čo si dať pozor:
Územný plán: Vždy je nutné overiť si na úrade, čo sa na pozemku môže stavať.
Tarchy a prístup: preveriť si prístupovú cestu a prípadné ťarchy (napr. vecné bremená).

anonym_55f1b2
9. apr 2026

alebo je to severovychod SK, obec s majoritou marginalizovanej komunity, je viac moznosti nizkej ceny

anonym_0b5b02
9. apr 2026

V okolí je už výstavba alebo ty by si bola prvá?
Ešte by nezaškodilo sa porozprávať s majiteľmi okolitých pozemkoch či plánujú stavať alebo či by chceli predať pozemok (akože máš záujem o kúpu). Možno sa dozvieš viac prečo doteraz nezačali stavať.

ivicatolic
9. apr 2026
@anonym_60cbc5

@anonym_60cbc5 ale ty si aká macherka, čo je na tom smiešne?

klarissa25
9. apr 2026
@anonym_55f1b2

@anonym_55f1b2 tak nam ide ponad pozemok el vedenie, a popod vodovodne potrubie 🤣 ale nastastie sa nam tu ten dom vosiel 🤣 takze ono sa to da len musi byt dodrzane OP

anonym_60cbc5
9. apr 2026
@ivicatolic

@anonym_60cbc5 ale ty si aká macherka, čo je na tom smiešne?

@ivicatolic prepac ak som ta poburila. Uzkocitka

ivicatolic
9. apr 2026
@anonym_60cbc5

@ivicatolic prepac ak som ta poburila. Uzkocitka

@anonym_60cbc5 nie, nepobúrila... mám už vyvážené ph 😊/vekom/ , len som nepochopila, čo je na tom zvláštne, ceny za 1300m2 sa pohybujú od 9000 po 156 000/ tak som lustrovala

patrike
9. apr 2026
@anonym_55f1b2

@anonym_55f1b2 Ochranne pasmo vedenia sa pocita od krajneho vodica, podla napatovej urovne jednotky az desiatky metrov. Cize blokovane pasmo na vystavbu je ovela sirsie, nez sirka samotneho vedenia.

anonym_60cbc5
9. apr 2026
@ivicatolic

@anonym_60cbc5 nie, nepobúrila... mám už vyvážené ph 😊/vekom/ , len som nepochopila, čo je na tom zvláštne, ceny za 1300m2 sa pohybujú od 9000 po 156 000/ tak som lustrovala

@ivicatolic ja som sa zas pytala kde to je. Urcite pises o stavebnom pozemku za 9000? 😕 Lebo za tolko nejdu pomaly uz ani zahrady, max orna poda maybe

anna777115
9. apr 2026
@anonym_60cbc5

@anonym_60cbc5 A čo ĺudia iba v Blavééé žijú? Predstav si, aj v Leviciach a v Krtíši sa býva a žije.

anonym_60cbc5
9. apr 2026
@anna777115

@anonym_60cbc5 A čo ĺudia iba v Blavééé žijú? Predstav si, aj v Leviciach a v Krtíši sa býva a žije.

@anna777115 ach, ved ja viem. Klud dievcata. ❤

anonym_3c8e78
9. apr 2026

My sme kúpili v starej zastavsnej mestskej štvrti. Išla som na vodarne a SPP a pýtala som sa, či tam.nevedie ich potrubie. Nik mi to nedoporučil, len tak ma napadlo si to overit.

venom19
9. apr 2026

A daju sa doviest k pozemku siete - nie je medzi danym pozemkom a sietami este iny kusok?

tilly
9. apr 2026

Ak sa niekde píše vhodné ako investícia, investičný pozemok, tak to znamená, že na tom budeš vedieť stavať tak o 20 rokov. Dotiahnuť siete nie je jednoduché. Je ti náročný úkon, potrebuješ súhlasy na prípojky, potom kolaudáciu prípojok, zdĺhavé papierovacky a samozrejme náročná práca.
Prever kataster, kým sa dá. A požiadaj o ÚPI
Ja by som do toho nešla a to my máme dobrých 20 domov postavených a ja 25 rokov prax v realitách.