icon

Ako prenajať byt rodine s deťmi?

kika_akik
Dnes o 09:26

Ahojte, chcela by som sa opýtať na vaše skúsenosti s prenájmom bytu rodine s deťmi na zmluvu o krátkodobom prenájme.

Má tu niekto reálnu skúsenosť s takýmto typom nájmu? Zaujíma ma hlavne:

-či sa vám to osvedčilo / neosvedčilo,
- ako riešite situácie, keď nájomca prestane platiť
-a na čo si dať najväčší pozor (zmluva, výber nájomcu, nastavenie podmienok a pod.).

Budem rada aj za pohľad niekoho z oblasti práva – či je zmluva o krátkodobom prenájme v takomto prípade vhodná a ako najlepšie ošetriť prípad neplatenia (napr. výpoveď, vypratanie bytu, vymáhanie dlhu).

Ďakujem za každú skúsenosť alebo radu.

anonym_885d9c
Dnes o 09:33

@kika_akik 1. Zmluvu si daj robiť u právnika a všetko s ním konzultuj. Nešetri na tom, lebo prerobíš.
2.Neprenajmi im to. Deti zničia všetko, na čo siahnu a rodičom, bezdomovcom je to úplne jedno. Nečakaj, že sa k tvojmu majetku budú správať ohľaduplne a budú ako vy. Keď odídu, zostane ti zničený byt a ani depozit ti nenahradí škody a prácu navyše.

anonym_a41c8b
Dnes o 09:35

A deťmi ideš do obrovského rizika, toto si dobre premysli
Ako píše niekto hore, bez zmluvy ktorú urobí právnik nad tým ani nerozmyslaj
A ani to ti nemusí pomôcť

zuzanaete
Dnes o 09:37

Pri zmluve o kratkodobom najme je viacej chraneny prenajimatel. Ak chces podla oficialnych postupov dostat z bytu neplaticov, ktori odmietaju opustit byt, tak je to beh na dlhe trate aj pri najsamlepsej zmluve. Prenajimame uz vela rokov a prave rodina so skolkarom boli nasi najlepsi najomnici. Odovzdali byt v najlepsom stave. Je to velmi individualne.

patrike
Dnes o 09:57

Pokial viem, tak prave dieta pod 15 / 18 rokov je velky problem, nesmies ich vyhodit na ulicu, musi mat zabezpecene zivotne podmienky, aj ked neplatia. Este horsie, ked ma nejake postihnutie a uradnu diagnozu. O nieco lepsie sa vyhadzuju dospeli neplatici, ale stale plati, nemozes tam poslat 2 svalovcov, vrtat zamky, rozkopavat dvere a pod. Jedine podanie na sud a nasledne exekutor. V taj faze ti mozu zacat nicit byt alebo z toho urobit umyvaciu stanicu pre bezdomovcov. Opat potrva dlho, kym ich vyrazis von a dlhy za energie zaplatis v konecnom dosledku ty, oni budu nemajetni pred uradmi - to su ludia, ktori beru na cierno v praci hotovost a nutne veci ako mobil platia cez postu poukazkami, lebo na uctoch maju exekuciu.
Susedovi tako socka s deckom ostala dlzna cca 5000 a tie nikdy neuvidi. Nejaka mimovladka jej nasla dalsi najom ...

patrike
Dnes o 09:58
@anonym_a41c8b

A deťmi ideš do obrovského rizika, toto si dobre premysli
Ako píše niekto hore, bez zmluvy ktorú urobí právnik nad tým ani nerozmyslaj
A ani to ti nemusí pomôcť

@anonym_a41c8b Presne tak, jedine zmluva spisana pravnikom a budes sa cudovat, ake veci tam nesmies dat, napriklad zakazat psa / macku.

billy_jean
Dnes o 10:27

Výber nájomcu je v tomto prípade kritický. Over si nejako príjem, či sú zamestnaní, referencie z prechádzajúcich nájmov. Depozit nastav minimálne vo výške 2 mesačných nájmov. Platby nastav striktne dopredu - mesačne vopred. Do zmluvy daj presné sankcie, splatnosti a možnosť okamžitej výpovede. Maj detailný preberací protokol a fotodokumentáciu pri preberaní/odovzdávaní bytu. Všetku komunikáciu rob písomne.

Teraz ku formalitám. Zmluva o krátkodobom nájme bytu na Slovensku sa riadi zákonom č. 98/2014 Z. z. o krátkodobom nájme bytu. Krátkodobý nájom bytu vzniká uzavretím nájomnej zmluvy (písomnej), ktorou prenajímateľ prenecháva nájomcovi za nájomné byt alebo jeho časť do užívania, a to na dobu určitú, najdlhšie na dva roky. Krátkodobý nájom bytu možno na základe dohody zmluvných strán za rovnakých podmienok predĺžiť najviac na ďalšie dva roky, a to dvakrát. Prenajímateľ musí byť registrovaný na daňovom úrade. Výhodou je rýchlejšie ukončenie nájmu a vyššia ochrana prenajímateľa pri porušení povinností. Vypratanie bytu však nie je automatické. Ak nájomca neodíde dobrovoľne, stále je potrebné podať žalobu na vypratanie. Zmluva síce pomôže, ale exekúcia bez súdneho rozhodnutia nie je možná. Preto je dôležité mať v zmluve presne definované dôvody ukončenia a proces.

Odporúčam si dať vypracovať zmluvu právnikovi. A všetky nezrovnalosti ktoré vzniknú riešiť po konzultácii s ním.

martinka13
Dnes o 10:28

Nikdy a za žiadnych okolností neprenajímam rodine s deťmi. Mám osobnú a veľmi zlú skúsenosť. Doslova matka mala dieťa ako rukojemníka. Ona platiť nájomné nebude, aj tak ju nemôžem s deckom vyhodiť na ulicu . Nikdy viac. A nech si myslí o mňa kto chce čo chce.

anonym_42414a
Dnes o 10:31

Napíšem ti to z druhej strany, sme rodina s malým dieťaťom a aj psom, nie najmenším, bývame v podnájme, veľký byt v centre, áno síce sme sa sem dostali cez známosť, ale v živote by ma nenapadlo brať to tak, že je to cudzí byt a je mi jedno čo s ním je… a môžem povedať, že sme ešte o to vďačnejší, že nás zobrali aj cez to, že mame aj dieťa a psa. S majteľkou si sem- tam napíšeme ako sa nám darí, či je všetko ok. Takže nie každý kto má dieťa nechá automaticky zdemolovať byt…dokonca majtelia nášho predchádzajúceho nájmu sa sami spýtali, že keby nám to pomohlo napíšu nám kľudne odporúčanie, že s nami boli veľmi spokojní…

zuzanaete
Dnes o 10:32
@patrike

Pokial viem, tak prave dieta pod 15 / 18 rokov je velky problem, nesmies ich vyhodit na ulicu, musi mat zabezpecene zivotne podmienky, aj ked neplatia. Este horsie, ked ma nejake postihnutie a uradnu diagnozu. O nieco lepsie sa vyhadzuju dospeli neplatici, ale stale plati, nemozes tam poslat 2 svalovcov, vrtat zamky, rozkopavat dvere a pod. Jedine podanie na sud a nasledne exekutor. V taj faze ti mozu zacat nicit byt alebo z toho urobit umyvaciu stanicu pre bezdomovcov. Opat potrva dlho, kym ich vyrazis von a dlhy za energie zaplatis v konecnom dosledku ty, oni budu nemajetni pred uradmi - to su ludia, ktori beru na cierno v praci hotovost a nutne veci ako mobil platia cez postu poukazkami, lebo na uctoch maju exekuciu.
Susedovi tako socka s deckom ostala dlzna cca 5000 a tie nikdy neuvidi. Nejaka mimovladka jej nasla dalsi najom ...

@patrike Ochrana urcitych osob neplati pri zmluve o kratkodobom najme. Tu je viacej chraneny prenajimatel.

barborienka2001
Dnes o 10:45

@kika_akik ja prenajímam 3 izbový byt a ja už presne vidím na prehliadke kto je ako oblečený či smrdí za potom či má zuby ako sa vyjadruje koľko majú deti, kde pracujú a za aký plat a aj to rozhoduje či prenajímaš v meste na dedine koľko izbový byt či to je novostavba s klímou úplne novučičký voňavý bytík. Ideálne by pre nich bolo ak by sa mohli do 3 izbového bytu natrepat 2-3-4 dospelý a 5-6 deti a jeho otca koňa brat ..výnimočne dovolím rodičom s 2 deťmi iba keď vidím že su veľmi slušní milí a dobre zarábajúci ľudia ...

princezna_bosorka
Dnes o 11:29
@patrike

@patrike hm, ale na vlastnu past najomcov nesmies vyhodit nikdy a za ziadnych okolnosti (inak pachas trestny ci porusovania domovej slobody). Zmluvu treba dat urobit advokatovi a nebat sa rodiny s detmi, nehryzu.

maranta_leuconeura
Dnes o 11:32

My sme mali rodinu s detmi a vsetko bolo ok. Matka na materskej a otec pracoval, platili na cas, nic neznicili. Zmluvu o kratkodobom prenajme davame kazdemu bez rozdielu.

vkatush
Dnes o 11:59

Len tip do zmluvy, minimálne 2 alebo 3 mesačný depozit. Ak budú hovoriť, že nemajú ani ten 2, že dodatočn dajú, znamená že idú od výplaty k výplate, nemajú žiadne úspory. Ľahko môže vypadnúť príjem a nebudú mať z čoho platiť.

Pri omeškaní čo i len o deň, už to rieš.
Ja mám formulku v zmluve, že za každý deň omeškania, je penále. Normálne suma. Lebo ak by to šlo zo zákona percentuálne, je to nič.

Pri prvom som bola za milú, dôverčivú a teraz sa ťaháme po súdoch, dúfam, že niekedy uvidím svoje peniaze. Že byt jakeby tam najväčší humusaci bývali, nevedeli sme ho odtiaľ dostať niekoľko mesiacov (lebo najprv musíš upozorniť, tak výpoveď, tak vypratanie a to všetko je na dlho), to ani nehovorím.

Nie, nemusíš hľadať náhradné bývanie rodine s deťmi alebo ich tolerovať pri neplatení,ak máš o krátkodobom nájme. Ale nejde to ani zo dňa na deň.
N druhej strane, poznám veľa rodín s deťmi, čo si to naozaj cenia a nechcú prísť o bývanie, takže sa aj starajú, nerobia problémy a platia naraz. Je to o ľuďoch a šťastí.

slavomira236
Dnes o 17:30

Dcera je v podnajme isli s trojmesacnym babetkom. Hned prvy byt co sa informovali im prenajali bez problemov...zmluvu malu najprv na rok potom im predlzili