icon

Bývame v nájme. Môže majiteľ robiť obhliadky bytu?

Včera o 20:51

Ahojte 🙂

Bývame v byte v nájme, majiteľ ho chce predať na jar. Dal nám 3 mesiace výpovednú lehotu. To je ok. Ale už teraz chce chodiť s realiťakom a záujemcami pozerať. Chce aby sme vždy pripravili byt na obhliadku. Realitak chce robiť video a aby všetky naše veci boli preč vtedy. Je toto ok? Lebo podľa mňa na to nemá právo keďže platíme nájom stále. Máme všetko v byte ktorý naplno užívame. Neviem si predstaviť každý týždeň teraz pripraviť byt na obhliadku. Ako postupovať? Ďakujem 🙂

Strana
z2
anonym_61d1be
Včera o 20:55

@anonym_autor v zmluve máte čo uvedené?

anonym_e9e224
Včera o 20:59

@anonym_autor ako pise @anonym_61d1be - co mate v zmluve...
Z praktickeho hladiska - jednorazovy poriadok za ucelom natocenia videa / nafotenia fotiek po dohode - ok, je to taka "rozumna" poziadavka...
Urcite nemusite vypratavat veci pred obhliadkou... mozte poupratovat - tak ludsky a neceh spravi hromadne obhliadky raz za cas (opat, zalezi, ci moze... co mate v zmluve).

autor
Včera o 21:01
@anonym_e9e224

@anonym_autor ako pise @anonym_61d1be - co mate v zmluve...
Z praktickeho hladiska - jednorazovy poriadok za ucelom natocenia videa / nafotenia fotiek po dohode - ok, je to taka "rozumna" poziadavka...
Urcite nemusite vypratavat veci pred obhliadkou... mozte poupratovat - tak ludsky a neceh spravi hromadne obhliadky raz za cas (opat, zalezi, ci moze... co mate v zmluve).

@anonym_e9e224 na účely videá chce dať všetky naše veci si krabíc do inej miestnosti

anonym_9b26b2
Včera o 21:04

Ked to nema v zmluve tak by som ho poslala do prdele, alebo nech znizi najomne.

autor
Včera o 21:08

Toto len je tam

beata_k
Včera o 21:17
@anonym_autor

Toto len je tam

@anonym_autor Moze sa odvolat na bod 3.

anonym_9b26b2
Včera o 21:23

Tam nie je mnozne cislo a hrabat sa v osobnych veciach

anonym_280e87
Včera o 21:26

@anonym_autor
Kým plynie výpovedná lehota a platíte nájom, byt riadne užívate vy. Čiže majiteľ nemá voľný byt, len byt v nájme (toto je proste riziko majiteľa, nie vaše).
Prenajímateľ môže vstupovať do bytu, ale len po dohode a bez obmedzovania nájomcu (toto platí podľa zákona aj podľa vašej zmlúvy bod 3 a 9).
Nemáte povinnosť „pripraviť byt“ na predaj.

Navrhla by som kompromis napr. 1 obhliadka (dajme tomu za 1-2 týždne) vo vopred dohodnutý termín s tým, že byt bude v bežnom stave v akom ho užívate.
Vzhľadom tomu, že byt užívate riadne, netuším či vôbec máte ako zabezpečovať kvázi jeho "vypratávanie".

autor
Včera o 21:26

Pozrieť sa môžu prísť podľa mňa len keď sme tu aj my a my nemáme povinnosť naše veci skrývať keď sú tu alebo chcú točiť video

anonym_280e87
Včera o 21:32
@beata_k

@anonym_autor Moze sa odvolat na bod 3.

@beata_k
Práveže nemôže keďže bod 3 dáva majiteľovi právo akurát skontrolovať stav bytu (či sa byt užíva v súlade so zmluvou) a riešiť opravy, poruchy či škody. Absolútne nevyplýva na realitné obhliadky so záujemcami, natáčanie videí či povinnosť pripraviť byt na prezentáciu

beata_k
Včera o 21:32
@anonym_autor

Pozrieť sa môžu prísť podľa mňa len keď sme tu aj my a my nemáme povinnosť naše veci skrývať keď sú tu alebo chcú točiť video

@anonym_autor A co ti brani odstahovat sa skor? Take dotahovacky neprospeju nikomu. Najde si zavadu na byte a mozes ho davat do povodneho stavu. Ak sa byt uziva, vzdy sa nieco da najst. Netreba ti toho.

autor
Včera o 21:34
@beata_k

@anonym_autor A co ti brani odstahovat sa skor? Take dotahovacky neprospeju nikomu. Najde si zavadu na byte a mozes ho davat do povodneho stavu. Ak sa byt uziva, vzdy sa nieco da najst. Netreba ti toho.

@beata_k hľadáme ale nedá sa to za týždeň, on už bol v byte s realiťakom prvý krát doniesol výpoveď a povedal že toto chcú robiť

beata_k
Včera o 21:34
@anonym_280e87

@beata_k
Práveže nemôže keďže bod 3 dáva majiteľovi právo akurát skontrolovať stav bytu (či sa byt užíva v súlade so zmluvou) a riešiť opravy, poruchy či škody. Absolútne nevyplýva na realitné obhliadky so záujemcami, natáčanie videí či povinnosť pripraviť byt na prezentáciu

@anonym_280e87 Ved povie, ze ho prisiel skontrolovat. Ci co? Zavola na neho piliciu? Ale ved nech robi ako uzna za vhodne.

autor
Včera o 21:35
@beata_k

@anonym_280e87 Ved povie, ze ho prisiel skontrolovat. Ci co? Zavola na neho piliciu? Ale ved nech robi ako uzna za vhodne.

@beata_k môže prísť, ale byt bude v stave v akom ho užívame a len za našej prítomnosti

beata_k
Včera o 21:35
@anonym_autor

@beata_k hľadáme ale nedá sa to za týždeň, on už bol v byte s realiťakom prvý krát doniesol výpoveď a povedal že toto chcú robiť

@anonym_autor Tak bud sa budes rozculovat alebo vec vyuzijes a co to uz pobalis do krabic. Aj tak to musis kvoli stahovaniu urobit.

autor
Včera o 21:37
@beata_k

@anonym_autor Tak bud sa budes rozculovat alebo vec vyuzijes a co to uz pobalis do krabic. Aj tak to musis kvoli stahovaniu urobit.

@beata_k máme 3 mesiace na vysťahovanie a platíme nie málo za nájom príde mi že máme nárok mať veci v byte v stave v akom sa bežne užíva byt

beata_k
Včera o 21:37
@anonym_autor

@beata_k môže prísť, ale byt bude v stave v akom ho užívame a len za našej prítomnosti

@anonym_autor Tak to je jasne, ze za vasej pritomnosti.

beata_k
Včera o 21:38
@anonym_autor

@beata_k máme 3 mesiace na vysťahovanie a platíme nie málo za nájom príde mi že máme nárok mať veci v byte v stave v akom sa bežne užíva byt

@anonym_autor A co ho das na sud? Nepustis dnu? Dobre ti radim, nerob si nepriatelov. Najde si zavadu na byte. Treba ti toho? Ale tak no...rob ako chces.

autor
Včera o 21:41
@beata_k

@anonym_autor A co ho das na sud? Nepustis dnu? Dobre ti radim, nerob si nepriatelov. Najde si zavadu na byte. Treba ti toho? Ale tak no...rob ako chces.

@beata_k tak ako príde mi vrchol že máme si všetko dať do krabíc lebo ide robiť video a platíme riadne nájom

anonym_9b26b2
Včera o 21:42
@beata_k

@beata_k
Takze realitak su tam moze chodit kazdy den ako na klavir ?

beata_k
Včera o 21:45
@anonym_autor

@beata_k tak ako príde mi vrchol že máme si všetko dať do krabíc lebo ide robiť video a platíme riadne nájom

@anonym_autor A kolko mas toho na tych polickach? Ved nechce vypratat skrine. Ale uz som ti pisala, rob ako chces. Len aby netrval na tom, ze ho mas dat do povodneho stavu. Uz tu take bolo...vymalovat cely byt.

autor
Včera o 21:48
@beata_k

@anonym_autor A kolko mas toho na tych polickach? Ved nechce vypratat skrine. Ale uz som ti pisala, rob ako chces. Len aby netrval na tom, ze ho mas dat do povodneho stavu. Uz tu take bolo...vymalovat cely byt.

@beata_k chce prázdne izby takže aj skrine vedľa dať a veci do krabíc

beata_k
Včera o 21:49
@anonym_autor

@beata_k chce prázdne izby takže aj skrine vedľa dať a veci do krabíc

@anonym_autor Hmm tak to uz je ozaj trochu cez. No, musite sa nejak rozumne dohodnut. Drzim prst.

autor
Včera o 22:03
@beata_k

@anonym_autor Hmm tak to uz je ozaj trochu cez. No, musite sa nejak rozumne dohodnut. Drzim prst.

@beata_k ďakujem 🙂

anonym_1e7f90
Včera o 22:08

Či môže alebo nie sa už vyššie vyjadrili.
Ja ti ešte vysvetlím zvyšok z homestage strany - neni nič horšie, ako niekoho šampóny,osobne fotky, bežný neporiadok,… na fotkách/videách pre realitku. Prečo? Lebo je to domov niekoho cudzieho, necítiš sa ako pri pozeraní nového bytu ale ako na byt, kam si prišla na návštevu. Tým, že chcú urobiť video minimalizujú obhliadky len na skutočných záujemcov, nie na čumilov. Do krabíc si máte dať asi len osobné veci - tie ktoré sú naozaj osobné (tiež asi nechceš mať svoju fotku niekde v inzeráte), nemusíš teraz zbaliť celé skrine. Len z toho bytu urobiť na prvý pohľad “no name” byt.

patrike
Včera o 22:10

Tak to ma majitel smolu, ziadny zakonny narok nema. Co moze : obcas po predoslom avize skontrolovat, ci je vsetko ok. Nic viac.
Chce fotit a spratavat veci ? Nech sa paci, ako prejav dobrej vole (nie ste to povinni umoznit) nech dojde s pomocnikmi a prenasa skrine. Predtym podpise, ze cokolvek vam poskodi alebo nieco zmizne, hradi vam skodu. Vy ho budete cely cas natacat.

anonym_9b26b2
Včera o 22:10
@beata_k

@beata_k
Ja prenajimam, ale toto je drzost a nikdy by som si to nedovolila, ja by som ponukla financnu kompenzaciu (znizenie najomneho) za neprijemnosti, moj najomnik nema nic spolocne s mojim predajom.

patrike
Včera o 22:11
@anonym_9b26b2

@beata_k
Takze realitak su tam moze chodit kazdy den ako na klavir ?

@anonym_9b26b2 Nemoze. Realitak je cudzia osoba, nema tam co hladat. V krajnom pripade riesit ako porusovanie domovej slobody.

anonym_59ae71
Včera o 22:17

No takto. Mala som podobnu situaciu. Ako majitelka bytu, chcela som len jednu obhliadku bytu skor nez sa mali vystahovat - slusne som ich poprosila ci by sa to dalo. Ak nie, respektujem. Slusne odpisali, ze by boli radsej, keby pride obhliadka az ked budu vystahovani. Respektovala som.

ALE ak by ste uz tolko mohli spravit kompromis a dovolit fotky/video, na tom naozaj nevidim nic zle. Ty nemas vyberat veci zo skrin atd. To sa vzdy davaju prec len veci z policiek, z linky, proste osobne veci ktore dokazes hodit do krabice v jednej miestnosti za 5 min, krabicu hodis za dvere, oni si mozu pofotit, natocit, a ty to nasledne rovno vylozis nazad. A takto dalsia miestnost. Myslim si, ze je to normalny, ludsky kompromis.

Ano, obhliadky na pravidelnej baze by prekazali aj mne, keby tam byvam v najme a normalne platim.

anonym_c35f87
Včera o 22:19

Ja by som sa opýtala právnika @draik . Ja osobne by som bez zmluvy nesúhlasila s tým, aby som musela vypratať izbu, potom zas späť, potom na obhliadky všetko zas upratať... Majiteľ Vám preplatí čas, ktorý ste venovali upratovaniu na obhliadky? Však to netrvá tak krátko... Ja osobne by som na to čas nemala. Áno, baliť postupne, však aj tak sa už sťahujeme, je jedna vec. Druhá, platiť aj počas obhliadok plný nájom... To je môj názor, ako sa to dá právne riešiť, neviem poradiť.

Strana
z2