Čo musí mať dobrá chata na prenájom?
Ahojte, zaujíma ma váš pohľad 🙂
Máme staršiu chatu s veľkou záhradou a rozmýšľame, že by sme ju po rekonštrukcii časom prenajímali /krátkodobo, rekreačne/. Nebolo by to pre veľké partie, skôr pre rodiny alebo max. 4-5 ľudí.
A práve rozmýšľame, čo dnes ľudia pri takej chate reálne očakávajú a čo je pre vás pri výbere dôležité. Či skôr pekný interiér, terasa, gril, súkromie, detský kútik, preliezačky… Pozemok je super veľký, ale teda tenisový kurt neplánujeme robiť 🙂
Čo by vás presvedčilo vybrať si práve takúto menšiu chatu? A čo je naopak vec, bez ktorej by ste na pobyt ani nešli?
Nejde o reklamu, len si chceme urobiť predstavu, do čoho má zmysel investovať 🙂 Vopred ďakujem každému za reakciu.
@anonym_autor udrziavany stav, zahrada funkcna bez buriny, cisty interier bez zapachu, nenavlhnuty a bez hmyzu ci hlodavcov, funkcne WC, kupelna, kuchyna.
Bacha, cim viac vybavenia typu gril, virivka, sauna, preliezky, bazen... tym vacsia starost s udrzbou.
Co sa da urobit neznicitelne, blbuvzdorne, lahko umyvatelne.
Jo a sietky na oknach a na vonkajsich dverach "brano zavira samo"
To skonci ozranskymi party, kde ti vselico rozbiju a ogrcaju. Ak su blizko ine domy, nastves susedov. Ten obcasny prijem ti za to nestoji.
Ja ako ubytovateľ iba nadhodím takú pripomienku že by ma zaujímalo ako chceš zabezpečiť že sa ti tam nebudú ubytovávať partie a robiť si alkoholické žúrky 😀 A ešte jedna pripomienka zváž či sa ti to finančne oplatí kvôli očakávaným mikroodvodom
Ja ako ubytovateľ iba nadhodím takú pripomienku že by ma zaujímalo ako chceš zabezpečiť že sa ti tam nebudú ubytovávať partie a robiť si alkoholické žúrky 😀 A ešte jedna pripomienka zváž či sa ti to finančne oplatí kvôli očakávaným mikroodvodom
@viktoriaandrascik Plny suhlas. Online si to vyklikaju alebo niekto zavola, ze rodinna akcia a v skutocnosti rozlucka so slobodou alebo nieco podobne, alkohol, povolne zenske. Vyhodit zakaznika vopred nevies.
@anonym_autor každému vyhovuje iné, ale zopár tipov - bezpečné parkovanie na alebo tesne pri pozemku, funkčné veci v kúpeľni, WC, kuchynke, minimalizmus bez kvánt dekorácií, koberčekov, obrúskov... umožní udržať čistotu, vonkajší altánok, posedenie pri ohnisku. Možnosť dať niekam na bezpečné uzatvorené miesto bicykle, športové potreby a iné veľké veci, ktoré si ľudia privezú.
Do sáun, bazénov, víriviek a podobných luxusov by som sa nepúšťal vzhľadom na možné vysoké náklady a náročnú údržbu. Rámový stojan s veľkými vrecami na triedený zber plus náhradné, ideálne farebné vrecia naň, alebo tri farebné textom označené popolnice plus čierna na ZKO, nejaké označené prepravky na sklo a plechovky.
@anonym_autor my sme dvaja a stále sa potykame s problemom, že všetky chaty sú pre min 4 osoby. Je ťažké dať dokopy väčšiu partiu (peniaze, čas, iné priority)
Na trhu chýbajú chaty pre páry so saunou a virivkou alebo aspoň s velkou funkčnou vaňou pre dve osoby, do 60 min od Bratislavy. Mam čo-to v rámci Slovenska pocestovane, preto usudzujem, že ak by som našla dodávateľa podľa mojich kritérií, chodila by som už len tam. Ideálne na samote alebo polosamote, kde nehrozi, že za suseda počas pobytu vyfasujes ozratu skupinku študentov apod. Kde by bola aj rýchla wifi sieť a Netflix (už zabezpečený účet aby sme ho nemuseli platiť my) Kde v okolí by sa dalo vybehnúť na bicykel alebo kde by bola neďaleko dostupná nejaká pamiatka typu hrad, zámok apod. A samozrejme na dojazd autom nejaká fajn reštika, aby som počas pobytu nestála len pro hrncoch.
Tak chodime na chatu (rodiny s detmi) detský kutik vonku - hojdačka (kludne aj taká prenosná, male kosačky, šmyklavka , malý bazeník v lete ) stoličky ktoré sa dajú prenášať - lehatko, komplet vybavenie kuchyne a pre deti ( nočnik, vanička, stolička) , terasa s pergolou v prípade že prší, spoločenské hry , grilovací priestor a všetko k tomu , športové vybabenie
ak ponúkate umývaču a práčku tak kapsule k tomu , náhradné sáčky do koša poprípade na tredenie odpadu
ak máte velký pozemok tak pristrešok na autá je fajn
hlavne fotky toho čo tam reálne je a nie že miska ovocia, sviečka a pod
a odporúčam zobrať depozit v prípade že sa niečo poškodí
my teda dávame pozor ale sú ludia čo nie
raz sme boli na chate kde bola kniha s manuálom k celej chate bolo to super aj sme sa zasmiali 🙂
Vonkajsia kuchynka resp taka nejaka vonkajsia pripravovna. kde vybavis najprv tie najspinavejsie prace v kuchyni
Pre moje deti pozeram aby tam bola vana .. maju radi ked je poschodova postel ale tak kvalitna solidna .. u nas zvyknu tieto prenajmove domy mat X box alebo nieco podobne hry..wifi netflix idealne 2wc
altanok s grilom, velke detske ihrisko, vyhrievany bazen, nejaky ping pong, trampolina, vnutro moze byt skromne, ale vonku nech je kopu aktivit a aj posedenie v tieni 🙂
altanok s grilom, velke detske ihrisko, vyhrievany bazen, nejaky ping pong, trampolina, vnutro moze byt skromne, ale vonku nech je kopu aktivit a aj posedenie v tieni 🙂
@cyberk
? Aha aby sa to oplatilo tak 500€ na den, ludia tu pisu take kraviny totalny ekonomicky analfabeti
@anonym_autor my chodíme na chaty 4- 6 x ročne, vyhľadávame rodinné chaty . Z môjho pohľadu , to čo chata pre nás musí mať a overujem si to lebo to nieje vždy automatika sú :
1. Sieťky na oknách
2. Altánok s grilom a normálnym sedením, nie plastové stoličky alá kúpalisko 70 te roky
3. Keď je to rodinná chata, treba rátať so zariadením pre deti, vždy ma vytoci keď niekto názve chatu rodinnou a majú tam jedno neúplné puzzle a dve ogrcane mončičaky čo prežili už všetko, vrátane psa. Vonku ma vždy najväčší úspech trampolína, v lete bazén ( keď je zapustený a má kryt to je úplná výhra v lotérii ), nejaké prvky, aspoň domček s nejakým vybavením nezaškodí, väčšinou je najviac super to čo nebýva úplne bežné na ihriskách, ale môže byť aj pieskovisko ,musí byť však kryté inak tam deti nepustíme ,nejaká hojdačka, alebo niečo na lezenie a podobne. My si so sebou vieme vziať lopty, bránky skladacie , bedminton a podobne ale vždy poteší keď to má aj chata pre nás to znamená viac miesta v aute. Obľúbený je tiež pingpong stôl, a u nás málo úspech aj petanque a cricket tuším či ako sa to volá ...to sú len tipy , že bežné to ľudia nemajú vselikde a cieľom je sa odlíšiť...a toto my oceňujeme , vždy ideme aspoň na týžden a jeden / dva dni si vždy dáme výlučne na chate a grilujeme takže všetko čo je vonku sa počíta ako pre deti tak pre dospelých.... Kedysi bolo zaujímavé vírivka a sauna , ale časom to už má každý a nikto sa o to riadne nestará takže toto ja už nevyhľadávam, lebo si za to pýtajú prirážky ale je to veľakrát hrôza ...
4. Ak detská postieľka nech nevyzerá ako z bezdomoveckeho doupěte, v opačnom prípade radšej 1- 2 zábrany na postele alebo urobiť letisko s posteľou od steny po stenu..
5. Nevyžadovat od návštevníkov aby urobili po sebe kompletné upratovanie, áno aj to som zažila , keď sme prišli na chatu cez pol republiky , chceli od mňa aby som podpísala že si po sebe povysavame a vytrieme podlahy, prezlečieme po vlečenie, umyjeme záchod a vynesieme smetie vytriedené , z toho komunal si je treba doniesť so sebou preč... Aby bolo jasné ja sama som Monk a sme normálna čistotna rodina , chatu úplne normálne popracem ale vytierat podlahy a prezliekať periny do čistého ? To znamená že sa musím spoľahnúť na poriadok a prezlečene postele od predošlých návštevníkov a to teda nie u mňa cez toto vlak nejde ...keď si niekto pýta za ubytko tak nech sa o neho aj postará , upratovať môžem aj doma ...takže toto je pre mňa no go!
6. Detaily ktoré síce nerozhodujú úplne o Tom či sa ubytujem ale strašne potešia a pamätám si potom chatu aj do budúcna a rada sa vrátim : detská stolička, detská doska na wc ale iba v normálnom stave ak to nebudeš udržiavať kašli na to , vnútorné hračky, stačí zopár , netreba tam mať smetisko zničených hračiek, super je jedna tabuľa na kriedy, vytlačené akékoľvek vymaľovánky s ceruzkami ( nie fixky ani voskovky, keby boli deti moc kreatívne nech z toho nemáš viac roboty než úžitku ) , zatlkacka , kočík s jednou normálnou bábikou a 2-3 autíčka , ak to máte v lese tak je vždy zaujímava encyklopédia kde môžeme večer si ukazovať s deťmi čo všetko sme videli cez deň v okolí a vždy ich to baví.. poprípade malá kuchynka ale iba ak je kompletná a bezpečná...
7. Je super ak tam je normálny vysávač na ktorý sa dá dať odsávačka soplov, a vieme ním udržiavať poriadok po deťoch , omrvinky z raňajok a podobne
8. Jednoznačne oceňujem že tipy kam sa dá ísť s deťmi , viem že existuje internet ale vždy je lepšie priame nasmerovanie a je to veľké uľahčenie...nejaká restika s kútikom, zaujímavé ihrisko, vyhliadkový chodník, ak sa dá mať niekde číslo na pizzerku s donáškou alebo ich letáčik...
9. Ešte by som povedala na záver že za mňa je teda redflag keď si niekto pýta za košík dreva € navyše. Ak je krb jediné kúrenie nemám si čo priplácať za kúrenie lebo inak to nieje plne vybavená chata vhodná na ubytovanie..ani za vodu si zvlášť neplatim..ak je to krb iba na atmošku tak v pohode ale kúrenie je nutnosť a s deťmi v zime v studenej chate nebudem a priplatiť si k dvesto eurám za noc ďalších 300 za pobyt za drevo mi príde absurdnosť...tam sa proste v cene musí rátať s kúrením , tak aby ľudia boli v bezpečí...
Ešte dodám že my keď hľadáme tak ma väčšinou ani nenapadne hľadať nejaké veľké chaty, dôležité je aby vám záležalo na tom aby sa tam cítili ľudia dobre a to je vidno v starostlivosti , milom prístupe. Chodievame na jednu chatku ktorá je naozaj priestorovo skromná , je to iba na prespatie, postele jedna skrinka a hotovo..ale to aké to tam je čisté útulné, ráta sa tam s deťmi , to je dôvod prečo sa tam vraciame, majiteľka sa o to stará ako by tam bývala ona a je to vidieť na všetkom...a to veľakrát vynahradí aj napríklad malý priestor a podobne ,,nedostatky,,
Svokor ma chatu v tatrach už viac ako 20r. Vyťažená stále. Základ je podľa mna viac miest - on ma myslím 12+2 lebo chatu hľadá väčšinou väčšia skupina ľudí (netvrdím že stále). Ma pekne urobené kúpeľne, inak skôr retro - klasicke chatove zariadenie všetko do dreva. Vonku ma len parkovisko, za chatou natiahol sieť na volejbal a ma tam altanok pre ten počet hostí čo sa zmestí do chaty s veľkým ohniskom a lavičkami okolo a nejaký záhon. Inak nič špeciálne.
@cyberk
? Aha aby sa to oplatilo tak 500€ na den, ludia tu pisu take kraviny totalny ekonomicky analfabeti
@anonym_910fd4 tak nech sa vyjadruju aj socky ako ty nech vieme co sa vyzaduje od chaty 🙂 elektrika velke plus, voda z potoka postaci.
Ja chaty vyhladavam len taketo a vobec to nestoji tolko co pises 🙂
@anonym_autor my chodíme na chaty 4- 6 x ročne, vyhľadávame rodinné chaty . Z môjho pohľadu , to čo chata pre nás musí mať a overujem si to lebo to nieje vždy automatika sú :
1. Sieťky na oknách
2. Altánok s grilom a normálnym sedením, nie plastové stoličky alá kúpalisko 70 te roky
3. Keď je to rodinná chata, treba rátať so zariadením pre deti, vždy ma vytoci keď niekto názve chatu rodinnou a majú tam jedno neúplné puzzle a dve ogrcane mončičaky čo prežili už všetko, vrátane psa. Vonku ma vždy najväčší úspech trampolína, v lete bazén ( keď je zapustený a má kryt to je úplná výhra v lotérii ), nejaké prvky, aspoň domček s nejakým vybavením nezaškodí, väčšinou je najviac super to čo nebýva úplne bežné na ihriskách, ale môže byť aj pieskovisko ,musí byť však kryté inak tam deti nepustíme ,nejaká hojdačka, alebo niečo na lezenie a podobne. My si so sebou vieme vziať lopty, bránky skladacie , bedminton a podobne ale vždy poteší keď to má aj chata pre nás to znamená viac miesta v aute. Obľúbený je tiež pingpong stôl, a u nás málo úspech aj petanque a cricket tuším či ako sa to volá ...to sú len tipy , že bežné to ľudia nemajú vselikde a cieľom je sa odlíšiť...a toto my oceňujeme , vždy ideme aspoň na týžden a jeden / dva dni si vždy dáme výlučne na chate a grilujeme takže všetko čo je vonku sa počíta ako pre deti tak pre dospelých.... Kedysi bolo zaujímavé vírivka a sauna , ale časom to už má každý a nikto sa o to riadne nestará takže toto ja už nevyhľadávam, lebo si za to pýtajú prirážky ale je to veľakrát hrôza ...
4. Ak detská postieľka nech nevyzerá ako z bezdomoveckeho doupěte, v opačnom prípade radšej 1- 2 zábrany na postele alebo urobiť letisko s posteľou od steny po stenu..
5. Nevyžadovat od návštevníkov aby urobili po sebe kompletné upratovanie, áno aj to som zažila , keď sme prišli na chatu cez pol republiky , chceli od mňa aby som podpísala že si po sebe povysavame a vytrieme podlahy, prezlečieme po vlečenie, umyjeme záchod a vynesieme smetie vytriedené , z toho komunal si je treba doniesť so sebou preč... Aby bolo jasné ja sama som Monk a sme normálna čistotna rodina , chatu úplne normálne popracem ale vytierat podlahy a prezliekať periny do čistého ? To znamená že sa musím spoľahnúť na poriadok a prezlečene postele od predošlých návštevníkov a to teda nie u mňa cez toto vlak nejde ...keď si niekto pýta za ubytko tak nech sa o neho aj postará , upratovať môžem aj doma ...takže toto je pre mňa no go!
6. Detaily ktoré síce nerozhodujú úplne o Tom či sa ubytujem ale strašne potešia a pamätám si potom chatu aj do budúcna a rada sa vrátim : detská stolička, detská doska na wc ale iba v normálnom stave ak to nebudeš udržiavať kašli na to , vnútorné hračky, stačí zopár , netreba tam mať smetisko zničených hračiek, super je jedna tabuľa na kriedy, vytlačené akékoľvek vymaľovánky s ceruzkami ( nie fixky ani voskovky, keby boli deti moc kreatívne nech z toho nemáš viac roboty než úžitku ) , zatlkacka , kočík s jednou normálnou bábikou a 2-3 autíčka , ak to máte v lese tak je vždy zaujímava encyklopédia kde môžeme večer si ukazovať s deťmi čo všetko sme videli cez deň v okolí a vždy ich to baví.. poprípade malá kuchynka ale iba ak je kompletná a bezpečná...
7. Je super ak tam je normálny vysávač na ktorý sa dá dať odsávačka soplov, a vieme ním udržiavať poriadok po deťoch , omrvinky z raňajok a podobne
8. Jednoznačne oceňujem že tipy kam sa dá ísť s deťmi , viem že existuje internet ale vždy je lepšie priame nasmerovanie a je to veľké uľahčenie...nejaká restika s kútikom, zaujímavé ihrisko, vyhliadkový chodník, ak sa dá mať niekde číslo na pizzerku s donáškou alebo ich letáčik...
9. Ešte by som povedala na záver že za mňa je teda redflag keď si niekto pýta za košík dreva € navyše. Ak je krb jediné kúrenie nemám si čo priplácať za kúrenie lebo inak to nieje plne vybavená chata vhodná na ubytovanie..ani za vodu si zvlášť neplatim..ak je to krb iba na atmošku tak v pohode ale kúrenie je nutnosť a s deťmi v zime v studenej chate nebudem a priplatiť si k dvesto eurám za noc ďalších 300 za pobyt za drevo mi príde absurdnosť...tam sa proste v cene musí rátať s kúrením , tak aby ľudia boli v bezpečí...
@miskakyblik
No tebe by som neprenajal
@miskakyblik
No tebe by som neprenajal
@anonym_910fd4 očividne by si ani nebol ten od ktorého by som si niečo prenajať chcela takže v pohode, je to win win 😉
@anonym_autor drevenica na peknom mieste, s parkovaním, vkusne zariadená so všetkými spotrebičmi vrátane pračky, sušičky, umývačky. Aspoň 2 wc, ideálne samostatné. Altánok, gril, bazén, posekaná tráva.
My sme boli teraz v cechach na chate, a bola perfektna. Za mna ma byt ubytko take dobre, alebo aspon skoro porovnatelne co sa pohodlia tyka, ako doma.
Takze minimalne dve spalne pre nasu 4clennu rodinu, nejake hracie prvky pre deti, pre nas ohnisko/gril, kavovar je pre mna nevyhnutny. Pohodlne postele. A cisto
Nenáročný užívateľ = sprcha, posteľ, cena. Ak je v dobrej lokalite, nič iné mi netreba😉 napr chata pri Štúrove/noc 25€, nič viac netreba. Kopa atrakcii okolo, nebudem sedieť vo vírivke😂

@anonym_autor určite altánok/terasu, gril, ohnisko, preliezky, saunu a vírivku (ale tam pozor na starostlivosť, údržbu a hlavne hygienu a povolenia), ja oceňujem aj balkon a hlavne súkromie, oddelenie od susedov nejakým vysokým živým plotom a tak.