icon

Hypotéka splatená a banka je stále na liste vlastníctva

6. aug 2026

Pri vybavovaní iných papierov som si otvorila list vlastníctva a pozerám, že tam stále svieti záložné právo banky. Hypotéku sme pritom doplatili už pred rokmi.
Toto si má človek vybaviť sám? Ja som žila v tom, že sa to po splatení zmaže automaticky.

anonym_2bcf2d
6. aug 2026

Ak banka výmaz nezabezpečila, s vydanou kvitanciou (potvrdenie z banky o splatení hypotéky) musíte podať Návrh na výmaz záložného práva na príslušný okresný úrad – katastrálny odbor (dá sa podať aj elektronicky cez slovensko.sk)

anonym_3a9159
6. aug 2026

A čo si? Banka nerieši tvoj LV, to si musíš sama

anonym_2de0ea
6. aug 2026
@anonym_3a9159

mne sa splatila hypo a banka to sama zariadila, zmizlo to z katastra bez mojej aktivity
@anonym_3a9159

zuzanaete
6. aug 2026
@anonym_3a9159

@anonym_3a9159 Praveze to banky riesia. Je to ich zalozne pravo.

zuzanaete
6. aug 2026

Informuj sa v banke, preco to nezrusili. Alebo teda na postupy v tvojej banke.

anonym_3a9159
6. aug 2026
@zuzanaete

@anonym_3a9159 Praveze to banky riesia. Je to ich zalozne pravo.

@zuzanaete áno ich, ale že sa zruší, na tom banke už nezáleží. My sme si boli vždy odniesť na kataster vyňatie záložného práva

anonym_d88174
6. aug 2026

@anonym_autor aka banka?

oskvarka
6. aug 2026

@anonym_autor v banke už je asi všetko ok.. kataster to ale automaticky nezruší musí byť byť banka iniciatívna a poslať na kataster kvitanciu alebo musí vlastník si pýtať tento papier od banky a zaniesť ho na kataster na zápis. Automaticky sa to nezruší lebo kataster o tvojich dlhoch nič nevie.

btus
6. aug 2026
@anonym_2de0ea

mne sa splatila hypo a banka to sama zariadila, zmizlo to z katastra bez mojej aktivity
@anonym_3a9159

@anonym_2de0ea aj nám, keď sme mali hypo na byt

draik
6. aug 2026

@anonym_3a9159
Banky sú už roky povinné zariadiť výmaz záložného práva z LV založenej nehnuteľnosti.