icon

Je notárska úschova peňazí bezpečná pri kúpe bytu?

8. júl 2026

Riešime kúpu bytu a pri platbe nám navrhli notársku úschovu.
Rozumiem tomu tak, že peniaze nejdú predávajúcemu hneď, ale až keď sa splnia dohodnuté podmienky. Na papieri mi to znie bezpečne, len keď ide o takú veľkú sumu, aj tak mám rešpekt.
Mali ste pri kúpe bytu peniaze cez notársku úschovu? Bolo to OK?

anonym_457ba5
8. júl 2026

Ano, kupovali sme tak byt, ze peniaze isli cez notarsku uschovu. Po splneni vsetkych podmienok boli peniaze uvolnene predavajucemu. Ale stalo nas to 300€.

autor
8. júl 2026
@anonym_457ba5

Ano, kupovali sme tak byt, ze peniaze isli cez notarsku uschovu. Po splneni vsetkych podmienok boli peniaze uvolnene predavajucemu. Ale stalo nas to 300€.

@anonym_457ba5 To sa platí notárovi?

anonym_2bd303
8. júl 2026

Samozrejme sa plati notarovi, musi z niecoho zit.

anonym_457ba5
8. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_457ba5 To sa platí notárovi?

@anonym_autor pravdaze.

anonym_881820
8. júl 2026

V podstate je to najbezpečnejší spôsob ako ochrániť peniaze počas kúpi nehnuteľnosti.

anonym_11e2a5
8. júl 2026

Je to bezpečnejšie, predávajúci dostane peniaze až keď naozaj prebehne zápis v katastri a nevyskytne sa problém prečo by to kataster odmietol zapísať.
Dali by ste peniaze predávajúcemu za byt vopred bez toho aby bol ten byt váš?

anonym_c516fc
8. júl 2026

@anonym_autor urcite to je bezpecnejsie ako poslat peniaze rovno predavajucemu. Vela veci sa na katastri moze zvrtnut. Stoji to za tie peniaze. Hlavne si prosim dajte pozor, aby to bolo naozaj u notara (alebo alternativne v banke) a nie ze realitka vam bude chciet tuto sluzbu ponuknut "u seba".

muzula
8. júl 2026

Ak idete cez hypo, tak je ešte možnosť vinkulácie, čo je v princípe rovnaká sluzba, ale zabezpečená bankou.

anonym_457d5e
8. júl 2026

Rozhodne je to najbezpecnejsi sposob.
My sme v minulom roku predavali 2 byty a kupovali dom, vo vsetkych pripadoch sme to mali zmluvne osetrene priamo od pravnika, v 1 pripade to islo aj cez realitku (ale zmluvy cez pravnika, realitky mavaju vacsinou slabe zmluvy, neverim im), ale peniaze sa posielali vzdy priamo pri podpise zmluvy, a teda uschovnu sme nevyuzili.
Ja realne nepoznam cloveka z mojho okolia, ktori vyuzil notarsku uschovu pri predaji ci kupe nehnutelnosti, poviem pravdu - ALE faktom ostava, ze je to najbezpecnejsie, takze ak Ti neprekazaju naklady s tym spojene (asi jedine minus), preco nie. 🙂

anonym_11e2a5
8. júl 2026
@muzula

Ak idete cez hypo, tak je ešte možnosť vinkulácie, čo je v princípe rovnaká sluzba, ale zabezpečená bankou.

@muzula a čo keď po vinkulácii exekútor zablokuje účet kupujúceho? banka nebude môcť urobiť prevod, potom len zbytočné naťahovačky a odstúpenie od zmluvy
cez notársku úschovu je to istejšie, tam exekútor nemá možnosť blokovať peniaze

anonym_881820
8. júl 2026
@anonym_11e2a5

@muzula a čo keď po vinkulácii exekútor zablokuje účet kupujúceho? banka nebude môcť urobiť prevod, potom len zbytočné naťahovačky a odstúpenie od zmluvy
cez notársku úschovu je to istejšie, tam exekútor nemá možnosť blokovať peniaze

@anonym_11e2a5 aká šanca je, že niekto s exekúciou si bude kupovať nehnuteľnosť? Najmä riešiť niečo cez banku?

anonym_11e2a5
8. júl 2026
@anonym_881820

@anonym_11e2a5 aká šanca je, že niekto s exekúciou si bude kupovať nehnuteľnosť? Najmä riešiť niečo cez banku?

@anonym_881820 musí tušiť že má niekde dlhy, ale exekútor najprv zablokuje účet v banke až potom pošle oznámenie o exekúcii
takže pre banku sa dovtedy javí ako "čistý"

anonym_6176cd
8. júl 2026

notarska uschova je bezpecnejsia pre kupujuceho ako vinkulacia. A rozhodne bezpecnejsia ako posielat peniaze po podpise kupnej zmluvy este pred tym, ako prebehne zapis na katastri.

patrike
8. júl 2026

Ano, ak je notar poctivy. U nas sme mali pripad, ked notar gambloval, pregambloval par milionov od klientov, potom nahlasil falosny unos a vydieranie, teraz to hra na zly zdravotny stav, kvoli ktoremu nemoze chodit na sudy. Peniaze prec a sanca dostat ich naspat nulova.

anonym_6335c6
8. júl 2026

@anonym_autor ano predaj isiel cez notarsku uschovu, treba si vybrat norara ktory je znamy. A overeny. V notarskej zapisnici sa presne stanovia podmienky. .jedna sa niekolko stoviek navyse ale urcite lepsie ako poslat nejakemu "Jozkovi" 200 tis a potom sa modlit ako to dopadne.

martinka13
8. júl 2026

@anonym_autor nič spoľahlivejšie neexistuje.

anonym_1accc1
8. júl 2026

@anonym_autor my sme nedávno kupovali byt a tiež sme chceli využiť notársku úschovu - to je najbezpečnejšie. Ale cena bola okolo 700€. Nakoniec sme volili vinkulaciu v banke (150€). Pre kupujúceho nie je vinkulacia žiadne riziko.
Nikdy by som nevyplatila peniaze predtým, ako som zapísana ako vlastník.
Hoci, keď sme predávali my, kupujúci nám poslali peniaze hneď po podpise zmluvy a až potom sa riešil navrh na vklad... ale ako kupujúca by som s tým nesúhlasila.

ketrint
8. júl 2026

Je to bezpecna volba urcite. Ja som teraz kupovala byt, ale nakoniec som notarsku uschovu neriesila… nie kvoli 800€, to uz je pri tych sumach jedno, ale predlzilo by to proces… a ja som potrebovala cca v rovnakom case stary byt predat a novy kupit, tak kvoli lehotam o ktore by sa to natiahlo som to nevyuzila. Inak by som do toho sla.