Je vhodné vyjednávať o nižšej cene prenájmu?
Ahojte. Myslite si že je vhodne opýtať sa prenajímateľa či je možnosť niečo robiť s cenou? Napríklad najom pýta 600€ a moj návrh napríklad 580. Podaa by som tu otazku slušne ale nechcem aby to zas vyzeralo že nemám na to ten najom splacat a preto si ma nevyberie
@anonym_autor teraz po druhom precitani mam dojem, ze asi iba hladas prenajom... teda nemas / neplatis a iba si vo vybere? V akom meste? Lebo ak ma prenajimatel vela moznosti na vyber, tak ta takato otazka urcite diskvalifikuje. Ak nie (male mesto, kde tie najmy az tak nejdu), tak asi v pohode...
@anonym_autor ak by sa ma to opytal dlhodoby overeny podnajomnik, s ktorym nikdy neboli problemy, tak by som bola ochotna sa dohodnut. Ak by to mal byt novy zaujemca a ja nemam problem najst ineho, tak ani nerozmyslam.
@anonym_autor Závisí to od toho, že či o dané bývanie je dostatočný záujem .V prípade, že záujem je, majiteľ nebude ani uvažovať o znížení ceny za nájom.Byt prenájme tomu,kto nebude mať snahu vyjednávať
bolo by mi čudné, že niekto pýta zľavu 20€.. 20€ minieš keď ideš s kamoškou na kávu+dezert a obed.. už by som pýtala aspoň 50-100€ zľavu, spýtať sa môžeš, ale osobne si nemyslím, že keď si cudzí človek, tak ti dá zľavu.
Za pokus nič nedáš, len by mi bolo blbé pýtať "len" dvacku dole keď si za to poriadne nič nekúpiš
@anonym_autor nie neprenajala by som ti byt pretože buď na to máš alebo nemáš, sama prenajímam byt a teda niesom žiadna charita chápem že je dneska všetko drahé ale tak bohužiaľ no ..
@anonym_autor ja ako prenajímateľ by som si vybrala iného záujemcu… ale zasa ja prenajímam v meste, kde je veľký dopyt, plus mám férovú cenu. Čiže takáto otázka by mi evokovala finančne problémy a to nikto nechce riešiť… nezaplatený nájom a pod.
@anonym_autor Počkala by som na čas, kedy by ti prenajímateľ zvýšil cenu - potom by som poprosila o rovnakú ako doteraz. Žiadať menej než bolo pôvodne dohodnuté v čase, keď všetko ide hore, mi nepríde férové.
Pre mňa by to bol výkričník. Asi by som nedala do nájmu byt niekomu, koho 20 eur mesačne vytrhne z biedy.
Vybrala by som niekoho iného. Bála by som sa, že nebudeš platiť, alebo bude neskôr problém.
skutočne ťa vytrhne 20e z biedy? Ved hladaj prenajom v cene v ktorej si to vies dovolit
Po takejto otázke by som ti podnájom nedala. My sme sa raz pýtali tiež podobne. No išlo o 100€ mesačne za garaž plus nájom 1200€ a tam by ťa ušetrené stovka pomohla. Auto sme nemali a pýtali sme sa, či sa dá byť prenajať aj bez tej garáže. Žiaľ nie. Ale ani by ma nenapadlo diskutovať o nájme. Pokiaľ ťa ma vytrhnúť ozaj 20 e z biedy, bolo by to pre mňa varovanie. Ak ten byť veľmi chceš, radšej sa to nepýtaj.
@anonym_autor úprimne je to veľký red flag. Po tvojej otázke, by som ti byt ani neprenajala. Tvoja otázka uz evokuje v mysli prenajimatela, ze s týmto nájomníkom bude problém. Este si ťa ani nevybral a uz vymyslas. A co by bolo pri nastahovani - vymeniť záclony, stol, stolicky, pomaly este zariadiť aj mesačne velke upratovanie. Fakt pokiaľ si v lokalite, kde najmä idu aspoň primeraným tempom, tak otázku vobec nepokladaj, lebo ani po odpovedi, ze sa to nedá, byt uz nedostanes.
Chapem to tak, ze hladas prenajom a chces sa spytat ci by akceptovali nizsiu cenu, No, spytat sa samozrejme mozes, ale poviem tak, do druheho dna po zverejneni inzeratu sme mali cca 20 zaujemcov o prenajom, co myslis, ze by sme ti odpovedali? Zmluva s vybranymi (ano, my sme si vyberali) bola podpisana do tyzdna. V Bratislave. Cize jedine ak by to bolo v nejakom zapadakove kde je vyssia ponuka ako dopyt, inak si neviem predstavit, ze uspejes.

@anonym_autor no, mozes sa spytat... ale teda vsetko ide hore, tak skor si myslim, ze ked otvoris tuto temu, tak ti ho este zdvihne...
Ale teda k praktickej stranke... pozri si podobne ceny v okoli (na FB skupinach, inzertne portaly a pod) a zvaz, ci platis vela, malo alebo na urovni trhu...
Napriklad v BA je taka bitka, ze si prenajimatel moze vyberat...