Kúpiť teraz byt alebo neskôr?
Ahojte, chcela by som kupit byt a neviem ci teraz alebo neskor? Obavam sa ze neskor stupnu aj ceny a uroky a bude kupa narocnejsia? Ako to je? Ďakujem
urcite teraz. Aj ceny sa zvysuju a ked sa rozhodnes napr. na buduci rok, aj pri rovnakej cene budes mat uz rok splateny. Cize urcite co najskor
Lepsi cas ako dnes je uz len pred mesiacom. Cena nehnutelnosti klesne len ak je zla lokalita. To je zaklad. Ak mas dobru nehnutenost v dobrej lokalite a vychadza ti to (s nejakou rozumnou rezervou), tak urcite ano.
@anonym_autor všetko bude stúpať
@anonym_c3ac06 ďakujem, no prave som rozmyslala ci nemoze nastat ze nehnutelnost cenovo klesne, ked pojdu uroky hore a nebude sa tak predavat
urcite teraz. Aj ceny sa zvysuju a ked sa rozhodnes napr. na buduci rok, aj pri rovnakej cene budes mat uz rok splateny. Cize urcite co najskor
@katkaseiner ano, to je fakt, plus aj teraz nizsi urok a nejaka fixacia asi
Lepsi cas ako dnes je uz len pred mesiacom. Cena nehnutelnosti klesne len ak je zla lokalita. To je zaklad. Ak mas dobru nehnutenost v dobrej lokalite a vychadza ti to (s nejakou rozumnou rezervou), tak urcite ano.
@wade no mesiac dozadu bolo lepsie, to ano, keby človek vedel
Cenu urcuje ponuka a dopyt, ak bude na predaj povedzme v jednom meste 100 bytov a 10 zaujemcov, ceny bytov znizia. Ak bude v ponuke 10 bytov a 100 zaujemcov, ceny zvysia.
Cena prace a materialu ide hore, dane, odvody idu hore, paliva kvoli Iranu hore, Ficko nam k tomu vsetkemu ako bonus podaroval transakcnu dan (ktoru ma iba Madarsko a Venezuela, jasne vzory pre bolsevika) a vyssiu DPH a ty si myslis, ze ceny byty budu klesat? Nove byty kvoli vyssim cenam vstupov klesat nemozu a stare ich budu kopirovat.
Ficova vlada zaviedla, ze pri predaji bytu sa plati dan z prijmu aj zdravotne odvody. Keby Fico chcel podporit mlade rodiny, zrusi toto chore zdanenie a preradi nove byty do nizkej DPH, ale preco by to robil, ked su jeho ofce spokojne s vysokymi danami, odvodmi, nizkym netto platom, rozkradanim a vysokymi cenami byvania. Za drahe nehnutelnosti a nizku kupyschopnost moze predsa Simeckova stara mama, ktora v zivote v ziadnej funkcii ani vlade nebola.
Ficova vlada zaviedla, ze pri predaji bytu sa plati dan z prijmu aj zdravotne odvody. Keby Fico chcel podporit mlade rodiny, zrusi toto chore zdanenie a preradi nove byty do nizkej DPH, ale preco by to robil, ked su jeho ofce spokojne s vysokymi danami, odvodmi, nizkym netto platom, rozkradanim a vysokymi cenami byvania. Za drahe nehnutelnosti a nizku kupyschopnost moze predsa Simeckova stara mama, ktora v zivote v ziadnej funkcii ani vlade nebola.
@anonym_0a457f to kde si zobrala, že Fico? Dzurinda. A mimochodom Odór výnimku po 5 rokoch vlastníctva chcel zrušiť
@anonym_0a457f to kde si zobrala, že Fico? Dzurinda. A mimochodom Odór výnimku po 5 rokoch vlastníctva chcel zrušiť
@anonym_a8757d Od 2011 sa uz snad situacia zmenila a pocas 4 vlad to mohol Fico zrusit ... V 2011 nestal 3 izbovy byt 250 k ako dnes.
@anonym_a8757d Od 2011 sa uz snad situacia zmenila a pocas 4 vlad to mohol Fico zrusit ... V 2011 nestal 3 izbovy byt 250 k ako dnes.
@anonym_0a457f a prečo by to rušil? Aby bohatí zarábali? Tak netrep. Keby nebola tá daň, tak by nikto nemal kde bývať, lebo by každý kupoval investičný byt a predával o rok o dva. Takto musí čakať 5 rokov. Nemáš o tom ani šajnu. To je presne pre to, aby sa nekšeftovalo s nehnuteľnosťami. Ale hlaveň, že Fico
@anonym_0a457f a prečo by to rušil? Aby bohatí zarábali? Tak netrep. Keby nebola tá daň, tak by nikto nemal kde bývať, lebo by každý kupoval investičný byt a predával o rok o dva. Takto musí čakať 5 rokov. Nemáš o tom ani šajnu. To je presne pre to, aby sa nekšeftovalo s nehnuteľnosťami. Ale hlaveň, že Fico
@anonym_a8757d Este ze si hlavicka mudra. Takze takto zaplatis statu navyse dan a zdravotne odvody par desiatok tisic eur, ale bude ta hriat pocit, ze si to bohatym natrela. :D To ti nedochadza, ze to zaplatis v konecnej cene ty ako kupujuci?
@anonym_a8757d Este ze si hlavicka mudra. Takze takto zaplatis statu navyse dan a zdravotne odvody par desiatok tisic eur, ale bude ta hriat pocit, ze si to bohatym natrela. :D To ti nedochadza, ze to zaplatis v konecnej cene ty ako kupujuci?
@anonym_0a457f nie nezaplatím. Počkám 5 rokov, tak ako som vždy urobila
@anonym_0a457f nie nezaplatím. Počkám 5 rokov, tak ako som vždy urobila
@anonym_a8757d cize ty si ta bohata a chces zarabat a to co by si mala dat statu, si radsej nechas, ale z ceny nezlavis ... :D
@anonym_a8757d cize ty si ta bohata a chces zarabat a to co by si mala dat statu, si radsej nechas, ale z ceny nezlavis ... :D
@anonym_0a457f Úplne jedno čo som. Téma o deti z príjmu z predaja mehnutelnosti. Ja nepotrebujem tvoje invektívy na moju osobu, keď ti dôjdu argumenty. A naozaj odporúčam si niečo o tejto dani prečítať.
@anonym_0a457f Úplne jedno čo som. Téma o deti z príjmu z predaja mehnutelnosti. Ja nepotrebujem tvoje invektívy na moju osobu, keď ti dôjdu argumenty. A naozaj odporúčam si niečo o tejto dani prečítať.
@anonym_a8757d Viem jedno, ze ta dan od 2011 stratila vyznam (ceny vtedy boli niekde inde ako dnes po covide) a ceny nehnutelnosti su dnes prilis vysoke, aby sa na tom este prizivoval stat. Naco su eurofondy, na rozkradanie a nie na vystavbu?
@anonym_0a457f keby tá daň neexistovala, tak by 70 % ľudí, ktorí sú v podnájmoch nemajú kde bývať. Pretože väčšina majiteľov nehnuteľností ten byt vlastní a ponúkne na prenájom presne z toho dôvodu, že ho nemôže 5 rokov predať, aby neplatil daň.
@anonym_0a457f ale veď každý je oslobodený od platenia tej dane, kto je vlastníkom nehnuteľnosti viac ako 5 rokov.
@anonym_0a457f keby tá daň neexistovala, tak by 70 % ľudí, ktorí sú v podnájmoch nemajú kde bývať. Pretože väčšina majiteľov nehnuteľností ten byt vlastní a ponúkne na prenájom presne z toho dôvodu, že ho nemôže 5 rokov predať, aby neplatil daň.
@anonym_6c6f9b Ty si fakt ale hlavicka. Pockaju 5 rokov ako ty a predaju s prirazkou, kde si prirataju tu ficovu dan aj odvody a nechaju. Pre kupca sa nic nezmeni, kupi drahy byt. Ide len o to, kto to skasiruje. Bud stat, alebo ten co pocka 5 rokov. Vraj by kazdy inak byval v podnajme. 🙂 A tych 5 rokov to nemas prenajate ty, ci len tak platis za prazdny byt, aby mali muchy, kde lietat?
@anonym_6c6f9b Akoze argument, zvysit cenu bytov, inak by ludia vraj museli byvat v podnajmoch, je ozaj velmi originalny. To si na to dosla sama? Clovek zil v tom, ze ludia ziju v podnajmoch prave preto, ze byty su prilis drahe.
@anonym_0a457f čiže ty si myslíš, že nehnuteľnosti sú také drahé len kvôli tej dani. Ok. 😀 vidím, že sa už dve čudujeme nad tvojimi názormi
@anonym_autor vždy je lepšie kupovať vtedy, keď potrebuješ, keď máš na to financie. Čiže kupuj, ak ti to vychádza a ak sa ti dá. To nie je spotrebný tovar ako auto, to je investícia do teba, do tvojej budúcnosti. A budeš splácať svoje a budeš bývať, lebo bývať musíš niekde.
@anonym_c3ac06 ďakujem, no prave som rozmyslala ci nemoze nastat ze nehnutelnost cenovo klesne, ked pojdu uroky hore a nebude sa tak predavat
@anonym_autor pokiaľ sa niečo neudeje vo svete alebo na Slovensku, niečo veľmi závažné, byty dole nepôjdu. Ceny stavebných materiálov idú raketovo hore, čože novostavby a domy pôjdu tiež už len vyššie. Úroky pôjdu možno mierne vyššie, ale nakupuje sa stále.
Ak pôjdu úroky hore a bývanie bude menej dostupné, pôjdu zas vyššie najmy. Tak si vyber. Drahý nájom alebo drahá hypotéka
@anonym_autor teraz, pracujem v banke a už čoskoro pôjdu úroky hore
@anonym_autor teraz, pracujem v banke a už čoskoro pôjdu úroky hore
@anonym_47b322 vsak prave to pocujem z kazdej strany, cize asi lepsie teraz este
@anonym_47b322 vsak prave to pocujem z kazdej strany, cize asi lepsie teraz este
@anonym_autor čím skôr. Aj my teraz ešte rýchlo s klientmi naháňame nehnutelnosti na schválené hypotéky a aj hypotéky.
@anonym_autor ceny budu klesat, uroky porastu. Klesa populacia vo veku ludi, co nakupuju. Dost dramaticky. Velmi zalezi na lokalite, v BA bude inak nez v kdesi vo svidniku napr

@anonym_autor všetko bude stúpať