Môžem prenajímať chatu bez živnosti?
Ahojte, zvažujeme kúpu rekreačnej chaty na prenájom. Je potrebné založenie živnosti ? Žiadne iné služby poskytovať nechceme. Odovzdáme kľúče a koniec. Je možné to takto prenajímať na základe nájomnej zmluvy bez živnosti ? Čo nachádzam info, tak sú protichodné preto ma zaujímajú reálne skúsenosti, či takto prenajímate niekto chatu? Vďaka
@horskaholka prádlo si hostia budú svoje nosiť?, upratovať po sebe tiež? Ze vezmeš od jedného kľúč a dáš druhému a nič nemusíš?
Tak potom áno stačí krátkodobý prenájom, z každým najomcom podpísať zmluvu a registrácia na daňovom úrade.
Ak však poskytne svoje prádlo, svoje osušky a po hostoch popraces, už to sú služby a potrebuješ živnosť.
Povolenie hygieny, súhlas obce kde ta chata podľa katastra patrí, a neviem ci aj hasiči sa k tomu nemusia vyjadriť.
Rozmýšľame nad tým ešte len, zisťujeme informácie. Lebo ja som bola v tom, že treba živnosť, ale akurát sme sa vrátili z chaty a dostali sme len takúto zmluvu. Tým pádom sa na to nedal uplatniť ani rekreačný poukaz. A pán nám hovoril, že to takto už majú 5r a všetko je okej. Samozrejme po hosťoch by trebalo upratať lebo to nik neuprace poriadne. Ale až keď odídu. Prádlo svoje. Ale pýtam sa keď človek dáva byt do dlhodobého nájmu a tiež tam má svoj nábytok, práčku, prádlo je to stále len na DIČ, tak pokiaľ je to reálne aj pri chate?
Rozmýšľame nad tým ešte len, zisťujeme informácie. Lebo ja som bola v tom, že treba živnosť, ale akurát sme sa vrátili z chaty a dostali sme len takúto zmluvu. Tým pádom sa na to nedal uplatniť ani rekreačný poukaz. A pán nám hovoril, že to takto už majú 5r a všetko je okej. Samozrejme po hosťoch by trebalo upratať lebo to nik neuprace poriadne. Ale až keď odídu. Prádlo svoje. Ale pýtam sa keď človek dáva byt do dlhodobého nájmu a tiež tam má svoj nábytok, práčku, prádlo je to stále len na DIČ, tak pokiaľ je to reálne aj pri chate?
@horskaholka Pri dlhodobom prenajme bytu tam nie je ziadne postelne a zvycajne aj ani ziadne paplony. V zmluve byva stanovene, ze byt maju odovzdat upratany. Proste nie je tam poskytovany ziadny servis, iba cisto odovzdanie bytu do prenajmu. Ak pan tvrdi, ze to tak maju 5 rokov a vsetko ok znamena jedine, ze nemal riadnu kontrolu a mal stastie, ze ho nikto nenahlasil. Ja by som neisla v ramci dovolenky do chaty, kde si mam priniest svoje postelne a komplet po sebe poupratovat. Nenechavame bordel, ale ani nerobim komplet upratovanie.
@horskaholka Pri dlhodobom prenajme bytu tam nie je ziadne postelne a zvycajne aj ani ziadne paplony. V zmluve byva stanovene, ze byt maju odovzdat upratany. Proste nie je tam poskytovany ziadny servis, iba cisto odovzdanie bytu do prenajmu. Ak pan tvrdi, ze to tak maju 5 rokov a vsetko ok znamena jedine, ze nemal riadnu kontrolu a mal stastie, ze ho nikto nenahlasil. Ja by som neisla v ramci dovolenky do chaty, kde si mam priniest svoje postelne a komplet po sebe poupratovat. Nenechavame bordel, ale ani nerobim komplet upratovanie.
@zuzanaete veď to je jasné. On nám prádlo aj uteráky dal, dokonca sme priplácali aj vírivku. A upratať človek uprace, ale sprchový a batérie napríklad riadiť nebudem 😁 tak neviem...mne sa to tiež nejak nezdá preto sa informujem radšej. Lebo pri živnosti treba platiť odvody a to sa mi už nezdá potom až tak výnosné.
Potrebujes na to zivnost, pretoze pravidelny prenajom chaty splna znaky podnikania.
Na prenajom bytu nie, ak neposkytujes dalsie sluzby spojene s ubytovanim. Ak by si aj v prenajatom byte poskytovala dalsie sluzby ako upratovanie a podobne, tak aj na to potrebujes zivost.
Ak to niekto prenajima bez zivnosti, tak to nie je vsetko okej, robi to len preto, aby sa vyhol daniam a odvodom.
@horskaholka aj on mal mať živnosť, ale rôzne sa to obchadza.Vela ľudí to robí na čierno
@zuzanaete veď to je jasné. On nám prádlo aj uteráky dal, dokonca sme priplácali aj vírivku. A upratať človek uprace, ale sprchový a batérie napríklad riadiť nebudem 😁 tak neviem...mne sa to tiež nejak nezdá preto sa informujem radšej. Lebo pri živnosti treba platiť odvody a to sa mi už nezdá potom až tak výnosné.
@horskaholka v podstate pán podniká nelegálne, je veľa takých podnikajúcich. A je otázka času kedy im slapnu na päty. Tak ako domácim cukrárkam, alebo mnohým na Sashe.
Si vezmi taký booking už musia hlásiť príjmy ľudí daňovému úradu a keď ich nepriznás tak ťa čaká kontrola.

@horskaholka zivnost netreba... musis sa registrovat na danovom urade (financnej sprave) a dostanes DIC...
len teda ked sa pytas take otazky...
Ako budete riesit upratovanie po hostoch (upratovanie uz je mimo prenajimania a skor to ukazuje na tu zivnost)? Idete to ponukat cez AirBnB? Tam su nejake speci poziadavky, kedze platis za sluzby AirBnB / booking...
Robi to vela ludi, len ked sa musis pytat na MK, tak by som este zvazil pochodit specializovane fora, co sa tomu venuju...