icon

Môžem prenajímať chatu bez živnosti?

horskaholka
10. aug 2026

Ahojte, zvažujeme kúpu rekreačnej chaty na prenájom. Je potrebné založenie živnosti ? Žiadne iné služby poskytovať nechceme. Odovzdáme kľúče a koniec. Je možné to takto prenajímať na základe nájomnej zmluvy bez živnosti ? Čo nachádzam info, tak sú protichodné preto ma zaujímajú reálne skúsenosti, či takto prenajímate niekto chatu? Vďaka

anonym_723f58
10. aug 2026

@horskaholka zivnost netreba... musis sa registrovat na danovom urade (financnej sprave) a dostanes DIC...
len teda ked sa pytas take otazky...
Ako budete riesit upratovanie po hostoch (upratovanie uz je mimo prenajimania a skor to ukazuje na tu zivnost)? Idete to ponukat cez AirBnB? Tam su nejake speci poziadavky, kedze platis za sluzby AirBnB / booking...
Robi to vela ludi, len ked sa musis pytat na MK, tak by som este zvazil pochodit specializovane fora, co sa tomu venuju...

zalka
10. aug 2026

@horskaholka prádlo si hostia budú svoje nosiť?, upratovať po sebe tiež? Ze vezmeš od jedného kľúč a dáš druhému a nič nemusíš?
Tak potom áno stačí krátkodobý prenájom, z každým najomcom podpísať zmluvu a registrácia na daňovom úrade.

Ak však poskytne svoje prádlo, svoje osušky a po hostoch popraces, už to sú služby a potrebuješ živnosť.
Povolenie hygieny, súhlas obce kde ta chata podľa katastra patrí, a neviem ci aj hasiči sa k tomu nemusia vyjadriť.

horskaholka
autor
10. aug 2026

Rozmýšľame nad tým ešte len, zisťujeme informácie. Lebo ja som bola v tom, že treba živnosť, ale akurát sme sa vrátili z chaty a dostali sme len takúto zmluvu. Tým pádom sa na to nedal uplatniť ani rekreačný poukaz. A pán nám hovoril, že to takto už majú 5r a všetko je okej. Samozrejme po hosťoch by trebalo upratať lebo to nik neuprace poriadne. Ale až keď odídu. Prádlo svoje. Ale pýtam sa keď človek dáva byt do dlhodobého nájmu a tiež tam má svoj nábytok, práčku, prádlo je to stále len na DIČ, tak pokiaľ je to reálne aj pri chate?

zuzanaete
10. aug 2026
@horskaholka

Rozmýšľame nad tým ešte len, zisťujeme informácie. Lebo ja som bola v tom, že treba živnosť, ale akurát sme sa vrátili z chaty a dostali sme len takúto zmluvu. Tým pádom sa na to nedal uplatniť ani rekreačný poukaz. A pán nám hovoril, že to takto už majú 5r a všetko je okej. Samozrejme po hosťoch by trebalo upratať lebo to nik neuprace poriadne. Ale až keď odídu. Prádlo svoje. Ale pýtam sa keď človek dáva byt do dlhodobého nájmu a tiež tam má svoj nábytok, práčku, prádlo je to stále len na DIČ, tak pokiaľ je to reálne aj pri chate?

@horskaholka Pri dlhodobom prenajme bytu tam nie je ziadne postelne a zvycajne aj ani ziadne paplony. V zmluve byva stanovene, ze byt maju odovzdat upratany. Proste nie je tam poskytovany ziadny servis, iba cisto odovzdanie bytu do prenajmu. Ak pan tvrdi, ze to tak maju 5 rokov a vsetko ok znamena jedine, ze nemal riadnu kontrolu a mal stastie, ze ho nikto nenahlasil. Ja by som neisla v ramci dovolenky do chaty, kde si mam priniest svoje postelne a komplet po sebe poupratovat. Nenechavame bordel, ale ani nerobim komplet upratovanie.

horskaholka
autor
10. aug 2026
@zuzanaete

@horskaholka Pri dlhodobom prenajme bytu tam nie je ziadne postelne a zvycajne aj ani ziadne paplony. V zmluve byva stanovene, ze byt maju odovzdat upratany. Proste nie je tam poskytovany ziadny servis, iba cisto odovzdanie bytu do prenajmu. Ak pan tvrdi, ze to tak maju 5 rokov a vsetko ok znamena jedine, ze nemal riadnu kontrolu a mal stastie, ze ho nikto nenahlasil. Ja by som neisla v ramci dovolenky do chaty, kde si mam priniest svoje postelne a komplet po sebe poupratovat. Nenechavame bordel, ale ani nerobim komplet upratovanie.

@zuzanaete veď to je jasné. On nám prádlo aj uteráky dal, dokonca sme priplácali aj vírivku. A upratať človek uprace, ale sprchový a batérie napríklad riadiť nebudem 😁 tak neviem...mne sa to tiež nejak nezdá preto sa informujem radšej. Lebo pri živnosti treba platiť odvody a to sa mi už nezdá potom až tak výnosné.

anonym_5057fb
10. aug 2026

Potrebujes na to zivnost, pretoze pravidelny prenajom chaty splna znaky podnikania.
Na prenajom bytu nie, ak neposkytujes dalsie sluzby spojene s ubytovanim. Ak by si aj v prenajatom byte poskytovala dalsie sluzby ako upratovanie a podobne, tak aj na to potrebujes zivost.
Ak to niekto prenajima bez zivnosti, tak to nie je vsetko okej, robi to len preto, aby sa vyhol daniam a odvodom.

anonym_077ff8
10. aug 2026
@horskaholka

@horskaholka aj on mal mať živnosť, ale rôzne sa to obchadza.Vela ľudí to robí na čierno

zalka
10. aug 2026
@horskaholka

@zuzanaete veď to je jasné. On nám prádlo aj uteráky dal, dokonca sme priplácali aj vírivku. A upratať človek uprace, ale sprchový a batérie napríklad riadiť nebudem 😁 tak neviem...mne sa to tiež nejak nezdá preto sa informujem radšej. Lebo pri živnosti treba platiť odvody a to sa mi už nezdá potom až tak výnosné.

@horskaholka v podstate pán podniká nelegálne, je veľa takých podnikajúcich. A je otázka času kedy im slapnu na päty. Tak ako domácim cukrárkam, alebo mnohým na Sashe.
Si vezmi taký booking už musia hlásiť príjmy ľudí daňovému úradu a keď ich nepriznás tak ťa čaká kontrola.