Náklady na bývanie v paneláku
Ahojte, viete mi povedať, aké sú náklady na bývanie v paneláku cca 55ročnom. Čo všetko sa platí a koľko približne?
Rozmýšľame nad kúpou bytu v meste cez hypotéku. Zároveň rozmýšľame aj nad bývaním v dome, ktorý vlastníme, je v pôvodnom stave a 13km od mesta.
Pôjdu ceny bytov stále hore, niekde som čítala, že tie panelaky sa stavali zo životnosťou 70-80 rokov a že banka v budúcnosti ani neposkytne pôžičky na kúpu, keď budu po "životnosti" , je to pravda?
hádam podľa mesta 🤷♀️ a ako je opravený ten barak… a ako je vykurovaný…
Toto je extremne individualne.
No k hypoteke budete platit do fondov oprav,za vodu,teplo,elektrinu,plyn.A teda mnohym to riadne naskakalo.
V dome mas mesacne,elektrinu,plyn k hypoteke.
@anonym_b3ad34 keď nepočítame hypotéku, koľko sú zvyšné vsetke ostatné náklady na 3 izbový byt? 200, či viac ako 300? Nemám v tom vôbec prehľad.
@anonym_b3ad34 keď nepočítame hypotéku, koľko sú zvyšné vsetke ostatné náklady na 3 izbový byt? 200, či viac ako 300? Nemám v tom vôbec prehľad.
@anonym_autor ba? kde? centrum? tehla panel?
veď realitný maklér Ti poradí - priamo v danej lokalite, podľa kúrenia, polohy bytu , či je panelák zateplený, či mali obyvatelia na to úver, alebo mali našetrené ... my platíme v cca 50 r. paneláku , v Trenčíne , zateplenom - splácame úver ako vlastníci ,mimo centra ,4 členovia domácnosti 250 € mesačne - byt je odkúpený , plus k tomu 45 € elektrina, 3x do roka plyn 30€ . Pomohlo Ti to ??
@anonym_autor Toto sa dozvieš pri obhliadke bytu, je to individuálne, proste ak ťa nejaký zaujme pôjdeš na obhliadku a povedia ti. Veľa robí ako je byt umiestnený čo sa týka kúrenia, iné náklady sú v stredovom byte kde ťa vykúria suseda, iné ak máš byt na prízemí a chladno od pivnice a vedľa neobývaný byt. Detto fond opráv, niekde je malá čiastka lebo šetrili dlho, niekde sa platí vysoká čiastka lebo nemali skoro nič našetrené a všetky opravy išli na úver. Ale vždy je bývanie v byte lacnejšie ako v dome. V byte sa na opravu všetkého skladajú všetci, v dome ak sa niečo pokazí alebo treba novú strechu, kotol, dvere, schody, platíš si to sama.
A rovnako trojizbový byt môže mať aj 60m2 aj 90m2 a určite chápeš že to náklady tiež ovplyvní. Teda fakt príliš všeobecná otázka môže to byť bez elektriny pre 1-2 osoby od 120 eur napríklad do 400 napríklad. Je to individuálne.
@anonym_autor napriklad uplne od bytoveho domu zalezi, kolko platia za byt do fondu oprav. A teraz to napriklad v rodinnom dome vobec neplatis... ale zase ked ti zacne pretekat strecha, tak to cvakas "naraz a sama"... Ak teda zvazuje len a iba mesacne poplatky, tak je to hlupost.
Do domu nejdes kvoli setreniu, ale kvoli komfortu (velkost, sukromie apod)... nominalne mesacne poplatky ta najskor vyjdu v byte viacej (v pomere k rozlohe), ale ako pisem, ak sa nieco pokazi, si sama za seba...
Na taku vseobecnu otazku bez detailov nie je ziadna dobra odpoved. Ak dnes platis napriklad fond oprav 0.5 eura za m2, pri 70 m2 to mas mesacne 35. Zajtra sa odhlasuje zvysenie na 1 euro na m2 , su planovane velke opravy (vytah, zateplenie ...) a platis zrazu 70 namiesto 35 a to je len fond oprav.
Vela robi spotreba energie a ceny teplarne.
ono je to vysoko individualne, zalezi ci je tehla panel ne/zatepleny vlastna kotolna... ktore vsetky naklady tam chces zaratat ci napr. aj TV a internet alebo len plyn voda elektrina najom a vela inych pemennych napr. ci ma bytovy dom splateny uver za zateplenie ci kotolnu, novu strechu a pod. aku ma byt rozlohu...
toto je nezodpovedateľná otázka...okrem toho v každom byte býva iný počet ľudí,majú iné zálohy,minú iné množstvo vody,plynu,elektriny......
starsne vseobecna otazka a vseobecna odpoved
od 100 do 300-400 euro.
mesto
energie spotreba
tehla ci panel
počet osôb
fond oprav
sprava majetku domu
pod 100 pochybujem ze dakde.
ktore mesto?
@anonym_autor Trnava 4 ľudia v domácnosti 200 eur,cca 75m2,panelák je zateplený. V tom poplatku je už všetko.
Okrem hypotéky platis správcovi bytového domu nájom, energie,elektrina , plyn ak je zavedený.Rocnu daň z nehnuteľnosti,a raz ročne poistenie bytu pretože banka si to vyžaduje pri hypotéke aby bol byt poistený
To sa neda ani orientacne, lebo kazda domacnost je ina. Hlavne co sa tyka spotreby elektriny a vody. Lebo toto si platis podla spotreby. A je ine, ak niekto perie 2 pracky denne a niekto 1 tyzdenne. Tiez ci sa denne kupes, sprchujes, kolko osob. Ja mam 3 dospele osoby v starom panelaku v 3 izbovom byte 232 EUR mesacne, elektrina 60 EUR, plyn 7 EUR. Bytovka je zrekonstruovana davnejsie, zateplena, vymenene komplet aj vytahy. Ale je ine, ak tam panelak potrebuje velke investicie, tam sa platia mesacne aj desiatky EUR do fondu oprav. Mam susedu, co ma sama raz taku spotrebu vody ako my. Denne sa 2x sprchuje, denne perie minimalne 1 pracku. Takze aj toto vidis, ze Ti moze navysovat naklady.
Okrem hypotéky platis správcovi bytového domu nájom, energie,elektrina , plyn ak je zavedený.Rocnu daň z nehnuteľnosti,a raz ročne poistenie bytu pretože banka si to vyžaduje pri hypotéke aby bol byt poistený
@anonym_672ff9 nájom sa neplatí keď je vlastník bytu
@anonym_672ff9 nájom sa neplatí keď je vlastník bytu
Ja mám byt kúpený na hypotéku chodí mi sipo.Na ňom je napísané : Nájomné, elektrina,plyn .Dokopy cca 320€.
V 50rocnom 3.poschodovom panelaku, 3izbovy byt, 65m2, bez vytahu, 1osoba, 160€ mesacne preddavok spravcovi.

No k hypoteke budete platit do fondov oprav,za vodu,teplo,elektrinu,plyn.A teda mnohym to riadne naskakalo.
V dome mas mesacne,elektrinu,plyn k hypoteke.