Postup pri kúpe bytu cez hypotéku
Ahojte, keď sa berie hypotéka napríklad na byt aký je postup? Nájdem byt. Znalec ho ohodnotí. A potom s tým posudkom idem hypotéku vybaviť? Či najprv záložne právo? Kastaster? Aký je presný postup prosím?
@anonym_autor najprv ideš do banky zistiť, koľko ti vie banka poskytnúť a podľa toho hľadáš byt
Baby a ako riešite, že ktorá banka má najmenšie %. To mám reálne prísť do každej banky? Ak by som to nechcela cez hypo poradcu..
Baby a ako riešite, že ktorá banka má najmenšie %. To mám reálne prísť do každej banky? Ak by som to nechcela cez hypo poradcu..
@anonym_7c82ac to si vieš pozrieť aj na nete
@anonym_7c82ac to si vieš pozrieť aj na nete
@123profil321 tak ale to beriem že nie sú reálne ukazovatele.. už jeden úver máme, ale cez hypo poradcu a % sme dostali nižšie, ako bolo vtedy uvádzané na nete.. len nedávno tu bola diskusia, že bez hypo poradcu je úrok zvyčajne ešte nižší (to ani neviem, či je pravda), tak som rozmýšľala, či skúsiť riešiť po vlastnej linke..
@123profil321 tak ale to beriem že nie sú reálne ukazovatele.. už jeden úver máme, ale cez hypo poradcu a % sme dostali nižšie, ako bolo vtedy uvádzané na nete.. len nedávno tu bola diskusia, že bez hypo poradcu je úrok zvyčajne ešte nižší (to ani neviem, či je pravda), tak som rozmýšľala, či skúsiť riešiť po vlastnej linke..
@anonym_7c82ac určite po vlastnej linke.
prečo nevyužiť hypotekárneho poradcu? veď ty za to nič nedáš, províziu mu platí banka a keď je dobrý poradca, vie vybaviť dobré podmienky aj výnimky. Škoda nevyužiť.
najprv si nájdi buď hypotekárneho poradcu alebo choď do svojej banky, zisti si, či ti vôbec dajú hypotéku, akú chceš. Potom si buď vyberieš banku, ktorá ti rovno schváli výšku úveru a ty máš potom 6 mesiacov na kúpu nehnuteľnosti, alebo si nájdeš nehnuteľnosť, rezervuješ ju a potom začne proces schvaľovania hypotéky a budú overovať teba aj nehnuteľnosť v jednom kroku. Tu máš smolu, ak to nevyjde, prídeš o rezervačný poplatok. K schváleniu potrebuješ znalecký posudok. Niekedy si banky zvykli dávať svojich znalcov, ale teraz to už väčšinou v rámci šetrenia zdrojov nerobia. Keď to všetko máš, dáš do banky zmluvu a znalecký a čakáš. Oni vypracujú záložné (a ak už neboli predtým robené, tak aj úverové) zmluvy, to dáš na kataster, oni väčšinou na základe plomby z katastra (ale niekedy aj až na zápis) uvoľnia predávajúcim sumu z úveru, potom sa vložia aj kúpne zmluvy a budeš vlastníkom nehnuteľnosti.
To tak zjednodušene. Prvý krok je určite si dať vypočítať hypotéku a poradiť sa, či vlastne máš šancu na vysnívanú nehnuteľnosť. Jaj a skoro by som zabudla. Musíš mať aspoň 20% v hotovosti (alebo zo spotrebného úveru). Vlastné zdroje musia byť vždy vyplatené ako prvé, banka uvoľňuje ako posledná.
0. Informovanie o vyške hypo
1. Nájdeš si byt
2. Znalecky posudok
3. Žiadosť o hypotéku - znalecky posudok, príjmy, návrh kúpnej zmluvy
4. Znalec banky
5. Podpis zmluvy hypotéky
6. Podpis kúpnej zmluvy (?)
7. Kataster a záložne právo
8. Čerpanie peniazkov
9. Bude nejaká posledná zmluva?
10. Prepis na katastri
Tie posledné kroky sa mi nejak motajú :(
0. Informovanie o vyške hypo
1. Nájdeš si byt
2. Znalecky posudok
3. Žiadosť o hypotéku - znalecky posudok, príjmy, návrh kúpnej zmluvy
4. Znalec banky
5. Podpis zmluvy hypotéky
6. Podpis kúpnej zmluvy (?)
7. Kataster a záložne právo
8. Čerpanie peniazkov
9. Bude nejaká posledná zmluva?
10. Prepis na katastri
Tie posledné kroky sa mi nejak motajú :(
@anonym_autor
1. Info o hypo, vyčíslenie predpokladanej výšky úveru
2. Nájdeš nehnuteľnosť
3. Rezervácia so zálohou
4. Vypracovanie zmlúv a znalec
5. Odovzdanie materiálov do banky, posudok, zmluvy a všetko, čo vyžadujú, toto sa môže líšiť prípad od prípadu
6. Podpis KZ, úverovej zmluvy (ta sa môže podpisovať aj skôr, záleží od banky) a záložných zmlúv (tie podpisuje majiteľ)
7. Prevod vlastných zdrojov
8. Kataster - záložné zmluvy (7 a 8 sa môžu aj vymeniť, spravidla to je v jeden deň)
9. Plomba na katastri
10. Splnenie ostatných podmienok, poistenie a pod, každý prípad je iný.
11. Ak je čerpanie na plombu, tak vyplatenie peňazí
12. Odovzdanie
13. Kz do katastra
Toto je také všeobecné, ale je to prípad od prípadu, môže sa to líšiť, alebo niektoré body sa môžu medzi sebou prehodiť. Záleží od viacerých faktorov.
Ak si z ba a okolia a chceš pomôcť, kľudne napíš, mám aj šikovnú hypo kočku aj vieme nájsť nehnuteľnosti.
@anonym_autor
1. Info o hypo, vyčíslenie predpokladanej výšky úveru
2. Nájdeš nehnuteľnosť
3. Rezervácia so zálohou
4. Vypracovanie zmlúv a znalec
5. Odovzdanie materiálov do banky, posudok, zmluvy a všetko, čo vyžadujú, toto sa môže líšiť prípad od prípadu
6. Podpis KZ, úverovej zmluvy (ta sa môže podpisovať aj skôr, záleží od banky) a záložných zmlúv (tie podpisuje majiteľ)
7. Prevod vlastných zdrojov
8. Kataster - záložné zmluvy (7 a 8 sa môžu aj vymeniť, spravidla to je v jeden deň)
9. Plomba na katastri
10. Splnenie ostatných podmienok, poistenie a pod, každý prípad je iný.
11. Ak je čerpanie na plombu, tak vyplatenie peňazí
12. Odovzdanie
13. Kz do katastra
Toto je také všeobecné, ale je to prípad od prípadu, môže sa to líšiť, alebo niektoré body sa môžu medzi sebou prehodiť. Záleží od viacerých faktorov.
Ak si z ba a okolia a chceš pomôcť, kľudne napíš, mám aj šikovnú hypo kočku aj vieme nájsť nehnuteľnosti.
@tilly dakujem krásne ❤️

ideš do banky zistiť koľko ti dajú hypo, nájdeš byt, zložíš zálohu, spíšeš zmluvu o rezervácií bytu, znalecký posudok sa urobí, potom požiadaš v banke o hypo, doložíš znalecký posudok, tvoje príjmy, návrh kúpnej zmluvy oni to ohodnotia, pošlú posudok na kontrolu svojím znalcom, či je hodnota reálna alebo ti ju umelo navýšili.
Dajú ti ponuku 80% LTV alebo 90% LTV a nejaký úrok k tomu. 90% LTV majú zvyčajne vyšší úrok. Ak sa ti ponuka páči, dohodnete sa na podpise zmluvy v banke + podpis kúpnej zmluvy na byt (u právnika). Ty podpisuješ zmluvu o hypotekárnom úvere a predávajúci podpisuje záložné zmluvy. Môžeš to podpísať v banke sama alebo sa dohodneš s predávajúcim, že pôjdete spolu. Potom to treba odniesť na kataster - návrh na vklad vlastníckeho práva, návrh na vklad záložného práva banky.
Keď je na katastri vyznačená plomba, zvyčajne banka povolí čerpanie a do pár dní má predávajúci peniaze na účte.
Najrýchlejšie z mojej skúsenosti vybavíš hypo v SLSP a Tatre. Vo VUB je to masaker. Ja som pred letom čakala 4 týždne na vyjadrenie a dali mi ponuku len na 70% LTV. V SLSP som dostala 90% za 4 dni schválené.