icon

Rodina s deťmi v prenájme: Ako zvládnuť situáciu?

jatara
Dnes o 15:22

Ahojte žienky, ste tu prosím niekto s 2 detičkami v prenájme? My sme a idem z toho už vyhorieť poslednú dobu, potrebujem nájsť, akoby útechu, že v tom niesme samy, lebo mám pocit že sme. Žiaľ situácia je aká je a dostupnosť vlastného bývania tiež, tak prosím do mňa nerýte, že je to nezodpovedné.

Strana
z2
anonym_c52cfb
Dnes o 15:29

záleží aj s akými deťmi. Či majú deti 5 alebo 15 r.
My sme tiež bývali niekoľko rokov u mojich rodičov. To máš podobne. Tiež nie si vo svojom.

domkakvet
Dnes o 15:30

@jatara si tam aj s muzom?

anonym_c947cb
Dnes o 15:32

Ako sa dá vyhoriet zo skutočnosti, že býva človek v prenájme?

anonym_18cf6b
Dnes o 15:33

Obidve moje deti bývajú v podnájme. Každá má jedno dieťa a partnera/manžela. V podnájme bývajú preto, lebo majú takých partnerov ako majú. Prepáč to si nechcela počuť, ale taká je realita u nás ☹ A inak na západe to spoločnosť takto nastavila a tento trend tvrdo razia aj u nás. Takže o pár rokov podnájom bude úplne bežná realita.

katkaseiner
Dnes o 15:34

Napis trochu viac, nepises ci si na RD/MD alebo obaja pracujete a neide to dat dokopy ani peniaze na depozit... ani na maly byt by sa nedalo? Predsa aj ked mensie, ale aspon splacas svoje.

jatara
autor
Dnes o 15:35
@anonym_c947cb

@anonym_c52cfb deti majú 2 a 4,
@domkakvet aj s mužom jasné,
@anonym_c947cb no pre mňa to je riadny pocit neistoty, nevravím, že bol stále, ale teraz je čoraz viac, zdôvodniť sama neviem, lebo aj keď kúpime niečo svoje už, budeme to potrebovať dofinancovať úverom a tiež to nebude úplne naše, ale tak asi to bude iné.

anonym_c52cfb
Dnes o 15:37

to sú ešte malé deti. Máš aj výhodu - môžeš sa zdvihnúť aj s rodinou a odísť aj na druhý koniec sveta.
Keď už budeš mať dom, už to také jednoduché nebude.

jatara
autor
Dnes o 15:39
@katkaseiner

Napis trochu viac, nepises ci si na RD/MD alebo obaja pracujete a neide to dat dokopy ani peniaze na depozit... ani na maly byt by sa nedalo? Predsa aj ked mensie, ale aspon splacas svoje.

@katkaseiner no ja som na rodičovskej asi aj to ovplyvňuje veľmi toto moje vyhorenie, našetrené máme už práveže celkom slušne, teda pred 3 rokmi by sme mali keby sme mali, čo máme dnes 😒

patrike
Dnes o 15:39

Pozri, u nas v panelaku so 100 bytmi je tak polovica prenajimana, ked odratam zahranicnych studentov a samostatne zijucich, tak aspon 10 bytov su rodiny s detmi, niektori maju aj 3 a kdejake striedavky. Su to ludia s prijmom, z ktoreho si nikdy vlastne byvanie nekupia. To len u nas su ludia posadnuti vlastnenim nehnutelnosti, v zahranici je uplne normalne byvat v podnajme, aj ked nie sukromnom, ale mestskom (vid Vieden).

biba_18
Dnes o 15:40

poznám ženy čo sú celý život v podnájmoch. s deťmi, bez detí, normálne v pohode, ak ti vyhovuje byt a vy vyhovujte prenajímateľovi, nie je dôvod meniť podnájom…
a jedna kamoška má fakt dosť peniazov aby mali vlastné bývanie. nechceli. bývaju v bytovom dome ktorý prenajíma reštituent…

domkakvet
Dnes o 15:41
@jatara

@anonym_c52cfb deti majú 2 a 4,
@domkakvet aj s mužom jasné,
@anonym_c947cb no pre mňa to je riadny pocit neistoty, nevravím, že bol stále, ale teraz je čoraz viac, zdôvodniť sama neviem, lebo aj keď kúpime niečo svoje už, budeme to potrebovať dofinancovať úverom a tiež to nebude úplne naše, ale tak asi to bude iné.

@jatara uver a najom je velky rozdiel, budete davat peniaze do svojho a bude to vase, banka vam len pozicia peniaze.

sara07
Dnes o 15:42

no a ked budeš mat vlastny byt, nebudeš vyhorena z toho že splacate hypoteku a čo ak ju nebudem môct a prideme o byt ?
v zahraniči je to bežne že byvaš v prenajme , ak máte staly tak prečo nie

katkaseiner
Dnes o 15:44
@jatara

@katkaseiner no ja som na rodičovskej asi aj to ovplyvňuje veľmi toto moje vyhorenie, našetrené máme už práveže celkom slušne, teda pred 3 rokmi by sme mali keby sme mali, čo máme dnes 😒

@jatara tak to je uplne pochopitelne. Ved nemusis byt uplne do 3 rokov dietata doma, skus nejake brigady (pomoct cez prazdniny nejakym maminam s detmi, upratovanie, cokolvek)... a hlavne ked hovoris ze mate nieco aj nasetrene, pohladajte dobreho financaka. Povedzte situaciu, pozrite ceny bytov pripadne lacnejsich domcekov v okoli (neviem kde zijes, samozrejme je rozdielna cena domu pri BA alebo pri Lucenci) a mozno motyka vystreli. Kazdopadne ak sa to aj nepodari, pojde to az sa vratis naspat do prace. Ja ta absolutne v tomto chapem, my aj ked sme uver nemali, aj tak som isla po polroku do prace, pretoze inak by sme to tiez financne davali len o drzku...

anonym_740163
Dnes o 15:47

My sme žili v podnájme do 4rokoch dieťaťa.

anonym_06bdb1
Dnes o 15:47

Úplná pohoda, my máme v prenájme aktuálne 2 byty. Nevieme zatiaľ kde sa chceme finálne usadiť a takto nám to aktuálne vyhovuje. Byt číslo jedna využívam prevažne ja s dieťaťom, bývam tam keď potrebujem pomoc rodičov. Byt číslo dva využíva všetci a sme tam počas pracovného týždňa kvôli partnerovej robote. On si kúpil dom ktorý chce postupne prerábať a ja si plánujem koncom roka kúpiť investičný byt. Spoločne niečo si plánujeme kúpiť tiež ale až keď budeme mať jasno kde chceme finálne žiť. Poznám veľa rodín ktoré žijú v podnájme aj keď na vlastné bývanie by peniaze mali.

anonym_55ec6a
Dnes o 15:53

Bolo by super, keby bolo viac mestskych bytov na prenajom, nie od sukromnikov. Lebo niekedy je to tak, ze v podstate platis hypoteku niekomu inemu. On si kupi byt a z prenajmu mu platis hypoteku.

anonym_d83b34
Dnes o 16:07

@jatara sme v prenájme už 10r , s 3 deťmi, a? Čo nevieš zvládnuť? Platiť? Alebo blbe reči ľudí, čo nechodia v tvojich topánkach? Niekomu sa ľahko povie, že za tú cenu mohli mať vlastné, no nie, nedá sa mať všetko.

anonym_76358e
Dnes o 16:16

Zeny preboha, neporovnavajte prenajmy v zapadnej europe so slovenskom. Uvedomte si raz a navzdy, ze slovensko nema ziadnu politiku regulovanych cien podnajmov ani ziadne zabezpecenie zmluv v prospech najomcu. U nas su prenajmy komercne a ti, ktori ziju v prenajmoch su odkazani na milost a nemilost majitela bytu. Ak chce, o mesiac zdvihne cenu o kolko chce a ak chce, vyhodi vas. V tomto smere som konzervativna, na slovensku by som neplodila deti do prenajmu. Moja sestra pracovala na magistrate na socialnom odbore. Ci dochodcovia, ci mladi ludia po nehodach a urazoch, smiesne invalidky a dochodky a chodili tam doslova prosit na kolenach o socialny byt, lebo nemali kde byvat. Ked si ako mladi nezabezpecite vlastnu strechu nad hlavou, z 500€ dochodku si zaplatite komercny prenajom? Alebo budete odkazani na milost a nemilost svojich deti. Z mojho pohladu velmi nezodpovedny pristup.

anonym_d7778c
Dnes o 16:16

My sme v prenajme so 4 detmi 🙂 uz niekolko rokov riesime pozemok, vybavovacky a natahuje sa to

sasa1310
Dnes o 16:18
@jatara

@jatara mňa by zaujímal váš vek. Prečo ste sa hrnuli tak rýchlo do druhého dieťaťa namiesto toho, aby ste kúpili najskôr vlastné bývanie a druhé dieťa už do vlastného

anonym_d83ec9
Dnes o 16:20
@anonym_c947cb

@anonym_c947cb normalne musi to byt hnusne neprijemny pocit ze nie si vo svojom ale v cudzom a plnis mu penazenku co si radsej mohol platit svoje byvanie.To tazko vysvetlit niekomu komu je to kvazi jedno kde a ako zije alebo u koho a nechodte na mna napr s tym ze mestske alebo take byty v zahranici kde ludia byvaju aj cely zivot toto je zas iny pocit nenazranym sukromnikom daco platit a splacat im tam kolkokrat aj investicne byty napr aj ich hypoteku na tom byte . A stahovat sa ako dilino z miesta na miesto ak majitelom prepne.Ja som rada za svoj dom a ze sme takto nikdy nemuseli zit

anonym_cb39f0
Dnes o 16:21
@patrike

Pozri, u nas v panelaku so 100 bytmi je tak polovica prenajimana, ked odratam zahranicnych studentov a samostatne zijucich, tak aspon 10 bytov su rodiny s detmi, niektori maju aj 3 a kdejake striedavky. Su to ludia s prijmom, z ktoreho si nikdy vlastne byvanie nekupia. To len u nas su ludia posadnuti vlastnenim nehnutelnosti, v zahranici je uplne normalne byvat v podnajme, aj ked nie sukromnom, ale mestskom (vid Vieden).

@patrike 😱😱😱, prepáč, ale kde v KE na Severe je v bloku zo 100 bytov jedna polovica v prenájme? Sorry, to by som chcela ale fakt vedieť.

anonym_438f5b
Dnes o 16:27
@anonym_18cf6b

Obidve moje deti bývajú v podnájme. Každá má jedno dieťa a partnera/manžela. V podnájme bývajú preto, lebo majú takých partnerov ako majú. Prepáč to si nechcela počuť, ale taká je realita u nás ☹ A inak na západe to spoločnosť takto nastavila a tento trend tvrdo razia aj u nás. Takže o pár rokov podnájom bude úplne bežná realita.

@anonym_cb39f0 my sme sa odsťahovali z Petržalky a tiež bola polovica bytov v prenájme čo je na tom také zvláštne?Bývali tam ľudia čo sa tam nasťahovali, keď som bola malá a ako starli a pomreli deti to zdedili a prenajímajú ďalej.
@jatara nastúpis do práce, zvýši sa príjem a niečo si kúpite.
@anonym_18cf6b aj v zahraničí bývajú ľudia vo svojom.Aj tu je veľa zahraničných žien a nebývajú v nájme A ti, čo píšu o zahraničných nájomných bytoch tie tiež nie sú lacne.Tiez, keď sa ľudia rozvedu, ovdoveju nie je to ruzove platiť také sumy.

sasa1310
Dnes o 16:29
@anonym_18cf6b

@anonym_18cf6b to je len čistý alibizmus, že v zahraničí tak žijú. V zahraničí je iná životná úroveň, iné platy v pomere toho nájmu, iné dôchodky. Tu žena ovdovie, tak sa môže v podnájme aj zblázniť. Poprípade si predstav terajších našich dôchodcov ako z dôchodkov platia ešte prenájom

anonym_f429ef
Dnes o 16:31
@anonym_76358e

Zeny preboha, neporovnavajte prenajmy v zapadnej europe so slovenskom. Uvedomte si raz a navzdy, ze slovensko nema ziadnu politiku regulovanych cien podnajmov ani ziadne zabezpecenie zmluv v prospech najomcu. U nas su prenajmy komercne a ti, ktori ziju v prenajmoch su odkazani na milost a nemilost majitela bytu. Ak chce, o mesiac zdvihne cenu o kolko chce a ak chce, vyhodi vas. V tomto smere som konzervativna, na slovensku by som neplodila deti do prenajmu. Moja sestra pracovala na magistrate na socialnom odbore. Ci dochodcovia, ci mladi ludia po nehodach a urazoch, smiesne invalidky a dochodky a chodili tam doslova prosit na kolenach o socialny byt, lebo nemali kde byvat. Ked si ako mladi nezabezpecite vlastnu strechu nad hlavou, z 500€ dochodku si zaplatite komercny prenajom? Alebo budete odkazani na milost a nemilost svojich deti. Z mojho pohladu velmi nezodpovedny pristup.

@anonym_76358e Presne tak, na Slovensku je spoliehanie sa na zivot v podnajmoch najlepsia cesta ako sa stat v starobe bezdomovcom. A este ked vidim ako sa v nasom meste prenajimaju "socialne" byty... jedna prenajima dva svoje, ale byva v socialnom, lebo si vybavila, iny vyuziva pan doktor ako miesto na stretavanie s milenkou... nic v tejto krajine nefunguje ako by malo

patrike
Dnes o 16:31
@anonym_cb39f0

@patrike 😱😱😱, prepáč, ale kde v KE na Severe je v bloku zo 100 bytov jedna polovica v prenájme? Sorry, to by som chcela ale fakt vedieť.

@anonym_cb39f0 Presnu adresu ti pisat nebudem, ale struktura je nasledovna :
jedno poschodie = 2x 3 izbak + 1x 1 izbak + 1x 2 izbak
Trojky su prevazne vo vlastnictve, dvojky a jednotky prenajate. Ludia si postavia domy alebo zomrie stara osamela osoba a byt ostane, rodina ho prenajme. To robi plus minus tu polovicu, blizko su univerzity, nemas problem prenajat zahranicnym studentom.

patrike
Dnes o 16:33
@sasa1310

@anonym_18cf6b to je len čistý alibizmus, že v zahraničí tak žijú. V zahraničí je iná životná úroveň, iné platy v pomere toho nájmu, iné dôchodky. Tu žena ovdovie, tak sa môže v podnájme aj zblázniť. Poprípade si predstav terajších našich dôchodcov ako z dôchodkov platia ešte prenájom

@sasa1310 Dochodcovia na 99% byty vlastnia a odkupili ich za smiesnu zostatkovu hodnotu. To mas potom paradoxy, ked je vdova sama v 3 izbaku a v 1 izbaku sa tlaci v podnajme rodina s deckom.

sasa1310
Dnes o 16:35
@patrike

@sasa1310 Dochodcovia na 99% byty vlastnia a odkupili ich za smiesnu zostatkovu hodnotu. To mas potom paradoxy, ked je vdova sama v 3 izbaku a v 1 izbaku sa tlaci v podnajme rodina s deckom.

@patrike zjavne si nepochopil.

tenerifka
Dnes o 16:42

Tie co sa ohañate zahranicim-no Nemec zo svojho dochodku prenajom v pohode zaplati a este mu zostane aj na cestovanie, ale Slovak velmi tazko, najma ak je zo socialnej vrstvy, kedy si nemohol dovolit vlastne byvanie ani v produktivnom veku

matkahelka
Dnes o 16:45
@anonym_cb39f0

@anonym_cb39f0 napr.na parku mladeze, ten veziak hned za billou. moja dcera tam chodila pred prijimackami k jednej docentke na doucko z matiky a ta vravela, ze je tam dlhodobo nemozne zvolat domovu schodzku, lebo 70% bytov je v prenajme a majitelia bytov maju schodze na haku.

Strana
z2