icon

Výber digitálneho poštára

22. júl 2026

Ahojte
mám otázku. Tie čo prenajímate nehnuteľnosti akého ste si vybrali digitálneho poštára. Poprípade aj tie čo ste szčo neplatcovia DPH, už máte vybratého digitálneho poštára?
Ja stále tápam, tak si rada nechám poradiť.
Ďakujem.

anonym_0f8a6d
22. júl 2026

@anonym_autor co je to digitálny poštár

autor
22. júl 2026
@anonym_0f8a6d

@anonym_autor co je to digitálny poštár

@anonym_0f8a6d https://vpds.financnasprava.sk/ niečo čo od januára budú potrebovať prenajímatelia, szčo, firmy atd.

anos18
22. júl 2026

@anonym_autor a nedali do výnimiek prenájom bytu?

autor
22. júl 2026
@anos18

@anonym_autor a nedali do výnimiek prenájom bytu?

@anos18 no toto mi ušlo, fajn o starosť menej. Ale szčo neplatca mať musí.

anos18
23. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor neviem, či to schválili pri tých prenajmoch. Áno, SZČO neplatitel musí mať tiež na prijímanie faktúr

autor
23. júl 2026

A nikto nič? Nikto neriešil ešte? SZČO? Nemate tip, ktorého poštára?

anonym_610c19
23. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor počkám na december dovtedy to ešte možno zmenia, v EÚ bude povinný až v 2030 aj to iba na cezhraničné obchody, neviem čo slovensko robí chaos a zbytočné povinnosti a náklady

autor
23. júl 2026
@anonym_610c19

@anonym_autor počkám na december dovtedy to ešte možno zmenia, v EÚ bude povinný až v 2030 aj to iba na cezhraničné obchody, neviem čo slovensko robí chaos a zbytočné povinnosti a náklady

@anonym_610c19 nemyslím, že je to len náš výmysel. V Belgicku to už napr. funguje od 1.1.26, čiže asi toho veľa nepomenia na vláde.

anonym_610c19
23. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_610c19 nemyslím, že je to len náš výmysel. V Belgicku to už napr. funguje od 1.1.26, čiže asi toho veľa nepomenia na vláde.

@anonym_autor údaje potrebuje finančná správa, tak si mal štát prevádzkovať vlastného digitálneho poštára a cez neho to vyriešiť, alebo cez slovensko.sk a až potom mal oznámiť že takto treba posielať. Čas na to má do 2030.

Mal sprístupniť otvorené API, veľké softvérové firmy vytvárajúce fakturačné programy by sa pripojili na APi a pre malých podnikateľov by urobil web riešenie kde si vytvori faktúru a ju odošle aj prijme.

A nie vymyslieť povinnosť a starajte sa ako to vyriešite a komu budete platiť za riešenie našej štátnej potreby.

anos18
23. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ja ešte čakám. Ale asi si vyberiem od mrp, lebo mám ich účtovný softvér

autor
23. júl 2026
@anos18

@anonym_autor ja ešte čakám. Ale asi si vyberiem od mrp, lebo mám ich účtovný softvér

@anos18 hm... FA robene v exceli...to bude oriešok vybrať...

anos18
23. júl 2026
@anonym_autor

@anos18 hm... FA robene v exceli...to bude oriešok vybrať...

@anonym_autor tak podľa množstva faktúr a ceny. Myslím, že finančná správa má zverejnené videa, čo mali online školenia ohľadom toho

simca06022011
23. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor na prijimanie faktur budes potrebovat, mas uctovnika? lebo teda najlepsie je to riesit tak aby to bolo spojene ako tak s nim, alebo uctovnym programom. Aby nemal kazdy ineho.
S postarom este cakam, neviem ceny, system ani nic. BUdem ho mat ale podla vsetkeho priamo od soft.firmy kde mam uctovnictvo.

simca06022011
23. júl 2026
@anonym_610c19

@anonym_autor údaje potrebuje finančná správa, tak si mal štát prevádzkovať vlastného digitálneho poštára a cez neho to vyriešiť, alebo cez slovensko.sk a až potom mal oznámiť že takto treba posielať. Čas na to má do 2030.

Mal sprístupniť otvorené API, veľké softvérové firmy vytvárajúce fakturačné programy by sa pripojili na APi a pre malých podnikateľov by urobil web riešenie kde si vytvori faktúru a ju odošle aj prijme.

A nie vymyslieť povinnosť a starajte sa ako to vyriešite a komu budete platiť za riešenie našej štátnej potreby.

@anonym_610c19 ano urobili to na figu a teda ja s tym mam aj trosku "moralny" problem alebo ako to povedat.. posielat nase v podstate obchodne tajomstvo (lebo dodavatelia, odberatelia, ceny... ano to je informacia, za ktoru sa v urcitych oblastiach plati) tretim a xtym spolocnostiam do archivov je proste pre vela spolocnosti problem. Ochrana tychto dat je otazna, tiez v tych firmach pracuju len ludia.. mozno mam paranoiu ale teda uz ake take skusenosti mame za roky. Keby to islo priamo, info by islo tak ako doteraz... danovy subjekt -- financna sprava a nie cez xy postarov, a archivov edokladov.