icon

Zámenna zmluva s ťarchou: Potrebuje súhlas otca?

6. júl 2026

Pekný večer, vlastním garáž s pozemkom o výmere 180m2. Je na ňom ťarcha doživotného právo užívania môjho otca. So susedom si chceme vymeniť zopár m2 pozemku a upraviť naše hranice. GP máme a chceme dať vyhotoviť Zamennu zmluvu. Ale potrebujem vedieť, či pri podpise zamennej zmluvy musí byť aj môj otec, ak má ťarchu na mojom pozemku, stavbe. Sused žiadnu ťarchu nemá na pozemku.
Sused mi dáva 40m2 a ja susedovi 22m2, žiadne finančné vyrovnanie nebude. GP je vyhotovený tak, že geodet nevyhotovil nové parcely, ale príslučkoval ich k pôvodným, keďže ide o malé výmery, tak nám vravel, že to bude lepšie. Takže otázka, musí byť otec pri podpise zamennej zmluvy a súhlasiť s tým? Ďakujem

chrobak7
6. júl 2026

@anonym_autor Už máš vypracovaný geometrický plán? Ak áno, je potvrdený katastrom?

autor
6. júl 2026
@chrobak7

@anonym_autor Už máš vypracovaný geometrický plán? Ak áno, je potvrdený katastrom?

@chrobak7 áno. Je overený

chrobak7
6. júl 2026
@anonym_autor

@chrobak7 áno. Je overený

@anonym_autor Tak potom ti zapíšu zmenu na základe toho GP presne tak, ako to uviedol geodet. S ťarchou nebudeš nič robiť - nejdeš ju predsa rušiť, tak tvoj otec nemusí nič podpisovať. Jedine, keby si rušil ťarchu, tak to musí podpísať a podpis overiť notárom.

Je to komplikované na vysvetlenie, ale skúsim stručne. Keby si pozemok delil, tak z jedného, na ktorom je ťarcha, by vznikli 2 parcely. Tieto nové parcely by mali rovnaké obmedzenia, ako pôvodná parcela, z ktorej vznikli. Ani to by nemusel tvoj otec podpísať.

Keby si na jednej novovzniknutej parcele, chcel zrušiť ťarchu, musel by s tým otec súhlasiť (podpis overený notárom).

Síce som nevidel GP, ale predpokladám, že pôvodná parcela, kde má otec zriadenú ťarchu, tak zostáva, nedelí sa, len sa mení jej veľkosť a tvar. Takže všetky ťarchy zostávajú na tejto parcele tak, ako boli predtým.

autor
7. júl 2026
@chrobak7

@anonym_autor Tak potom ti zapíšu zmenu na základe toho GP presne tak, ako to uviedol geodet. S ťarchou nebudeš nič robiť - nejdeš ju predsa rušiť, tak tvoj otec nemusí nič podpisovať. Jedine, keby si rušil ťarchu, tak to musí podpísať a podpis overiť notárom.

Je to komplikované na vysvetlenie, ale skúsim stručne. Keby si pozemok delil, tak z jedného, na ktorom je ťarcha, by vznikli 2 parcely. Tieto nové parcely by mali rovnaké obmedzenia, ako pôvodná parcela, z ktorej vznikli. Ani to by nemusel tvoj otec podpísať.

Keby si na jednej novovzniknutej parcele, chcel zrušiť ťarchu, musel by s tým otec súhlasiť (podpis overený notárom).

Síce som nevidel GP, ale predpokladám, že pôvodná parcela, kde má otec zriadenú ťarchu, tak zostáva, nedelí sa, len sa mení jej veľkosť a tvar. Takže všetky ťarchy zostávajú na tejto parcele tak, ako boli predtým.

@chrobak7 posledný odsek. Áno, presne tak, ako píšeš.

Ďakujem za pomoc