icon

Zostať v nájme alebo vziať hypotéku?

16. máj 2026

Ahojte, rada by som sa poradila, pripadne si precitala vase nazory/skusenosti.

Sme mlady par (ja 27r, partner 30r), aktualne byvame v podnajme, v meste, v ktorom nevieme, ci chceme zostat cely zivot, no este tie 2-4 roky tu pobudneme urcite. Posledne tyzdne riesime situaciu, ze by sme si zobrali hypoteku na byt. Financne by nam to vyslo na tych 20% z ceny nehnutelnosti, aj splacat by sme zvladali, aj kazdy sam, ak by nam nahodou vypadol jednemu na nejaky cas prijem.

Otazka znie, isli by ste do kupy bytu v pripade, ze po mozno 3 -4 rokoch by ste chceli bud vacsi byt alebo ist byvat inam? Je to asi trocha neprakticke, ale ked sme si prepocitali mesacne naklady v najme a mesacne naklady „vo vlastnom” s hypo, poistkami atd.. vychadza to len cosi cez 100€ viac ako v najme. Preto stale viac zvazujeme zacat si splacat vlastne ako niekomu inemu hypoteku. Zaujima ma, ci ste mali niekto podobnu situaciu, ako to hodnotite spatne, urobili ste dobre? Prip. ti, ktori ste taku situaciu neriesili, do ktorej moznosti by ste sli a preco?
Dakujem za kazdu konstruktivnu odpoved.😊

anonym_806d1c
16. máj 2026

nie nesla... kupila by som si byt tam kde chcem ostat zit a ak vies kde to je no teraz tam ist nemozes-dala by som to do podnajmu ... alebo odkladala mesacne este viac a kupila byt za par rokov ... ale kupovat niekde kde viem,ze neostanem -to nie

anonym_3abe9d
16. máj 2026

radšej splácať vlastnú hypotéku, ako platiť nájom. Keď vám to finančne vychádza smelo do toho

anonym_ed2721
16. máj 2026

Samozrejme by som isla do hypoteky. Tu nie je o com... Respektive takto, za mna hypoteka len s manzelom, nie frajerom. Ale na to sa nepytas. Takze co sa tyka hypo vs podnajom, islo by som, nevidim dovod niekomu platit podnajom. A za tie 3-4-5 r vam byt nadherne porastie na hodnote a este na tom zarobite. My sme tak predali po 5r byt za takmer 2nasobok jeho hodnoty, za co sme ho kupili. A to som byt kupovala a vedela som, ze v nom neostanem byvat viac ako par rokov, nebolo to ziadne byvanie snov, ale dobra ponuka v dobry cas pri dostacujucom prijme.

alizea
16. máj 2026

Len taký detail - ak si teraz kúpiš byt, môžeš ho predať až o 5 rokov. Inak zaplatíš daň z rozdielu medzi kúpou a predajom bytu.

lucik194
16. máj 2026

nekupovala by som byť niekde, kde nechcem zostat byvat. naco?

za 3-4 roky ked pises, chcete ist preč, ho ani len tak nepredas so ziskom, lebo je to do 5 rokov a musis zaplatit dan ...... ktora je dost vysoka.

a pls. v ktorom je to meste? lebo neverim, ze rozdiel pri sucasnych hypo by bol len nieco cez 100 eur....
predpokladám, ze reálne rozdiel bude 250 eur

anonym_9b1429
16. máj 2026

u mna aj zalezi na lokalite...bratislava, košice? šla by osm do toho, tam to v buducnosti aj lahko predas, no pokial si v nejakej "hladovej doline", tak tam by som byt nekupovala

anonym_6a7f33
16. máj 2026

Keby som vedela, že zostaneme 5+ rokov, išla by som do toho, nech sa dostanem na trh s nehnuteľnosťami, ale keby som nevedela čo bude o 3 roky, kde budeme, čo budeme, tak nie

autor
16. máj 2026
@anonym_9b1429

u mna aj zalezi na lokalite...bratislava, košice? šla by osm do toho, tam to v buducnosti aj lahko predas, no pokial si v nejakej "hladovej doline", tak tam by som byt nekupovala

@alizea dakujem, u nas je realnych aj tych 5 rokov, bol to len hrubo orientacny odhad, pricom spominanych 5r by bol asi strop.
@lucik194 dakujem, ide o Zilinu. A nie, naozaj sme to prepocitavali uz po konzultacii s hypotekarnym poradcom a se vsim vsudy to bolo +150€/mesiac navyse, aj nas to prekvapilo. Je ale pravda, ze terajsi najom je dost drahy..

anonym_1e8b4b
16. máj 2026

Nesla by som do hypoteky nikdy s nikym, vzdy ratam, ze sa moze nieco zopsut(sama si kupim, moja zodpovednost … aj ked ja uz som svoju splatila a dalsia bude uz len relativne mini) Sama podla financii a uvazenia. Aj byt s hypotekou sa da predat a ak vies ako, ani neprerobis …

anonym_9bfdd1
16. máj 2026

Ja by som najom neplatila, ak nie je vyslovene ina moznost a kupila a splacala si vlastne.
Nesledujem aktualne trh, tak nie som s aktualnymi cenami uplne v obraze, ale trhova cena mojej nehnutelnosti za poslednych 15 rokov od kupy stupla na cca 2nasobok.
Splacam stale hypoteku, byt dala do prenajmu znamej, o ktorej viem, ze mi ho neznici.
A syn bude mat za 10 rokov vlastne byvanie ...

anonym_898a33
16. máj 2026
@alizea

Len taký detail - ak si teraz kúpiš byt, môžeš ho predať až o 5 rokov. Inak zaplatíš daň z rozdielu medzi kúpou a predajom bytu.

@alizea
My sme to spravili 4X aj sme platili dan tento 5 je dom v Bratislave bez hypoteky.

domiklik
16. máj 2026

@anonym_autor áno išla, ty nikdy nevieš čo bude o 2 až 4 roky

anonym_be4bec
16. máj 2026

@anonym_autor isla by som do hypo, s tym ze byt musi byt v lokalite kde sa rychlo preda a bude ziadany co sa tyka vzhladu.

terezia74
16. máj 2026

Kúpila by som nehnuteľnost, radšej splácať svoje , ako cudziemu do vačku. A máte najlepší vek mať už niečo vlastné, držím palce

anonym_c87529
16. máj 2026

@anonym_autor jedine, ak by to bolo v manželstve, nie pred. Takú hlúposť by som už nespravila. A určite splácať vlastné, ako podnájom. Každým rokom sú vyššie náklady na bývanie. Čím skôr, tým lepšie. V dobrej lokalite, v dobrej cene...

anonym_1cfc7b
16. máj 2026
@anonym_c87529

@anonym_autor jedine, ak by to bolo v manželstve, nie pred. Takú hlúposť by som už nespravila. A určite splácať vlastné, ako podnájom. Každým rokom sú vyššie náklady na bývanie. Čím skôr, tým lepšie. V dobrej lokalite, v dobrej cene...

@anonym_c87529 tiez by som si hypo zobrala az po svadbe, presne.

domkakvet
16. máj 2026

@anonym_autor najvacsi problem vidim v tom, ze to idete brat spolu, lebo v takom pripade treba pocitat aj s rozchodom.

lucik194
16. máj 2026

no v Ziline predas byt v pohode. to je fajn lokalita....

lebo teda v BA, je realne momentalne rozdiel 200-250eur uplne bezny. kedze ceny bytov sa vysplhali zavratne, keďže sa minimalne stavia, a ked sa stavia je to v zlej lokalite, nadstandard, alebo proste nechces byvat v strede pola (ako nesto).....
v mojom okoli teraz dva pary kupovali, predtým byvali v podnajmoch a presne rozdiel maju do 250 eur .....
ale oba pary ked naratali platby za byt (hypo, fond oprav, najomne, elektrika,.....) su cez 1000e mesačne. co v podnajme neboli ani nahodou

anonym_1cfc7b
16. máj 2026
@lucik194

no v Ziline predas byt v pohode. to je fajn lokalita....

lebo teda v BA, je realne momentalne rozdiel 200-250eur uplne bezny. kedze ceny bytov sa vysplhali zavratne, keďže sa minimalne stavia, a ked sa stavia je to v zlej lokalite, nadstandard, alebo proste nechces byvat v strede pola (ako nesto).....
v mojom okoli teraz dva pary kupovali, predtým byvali v podnajmoch a presne rozdiel maju do 250 eur .....
ale oba pary ked naratali platby za byt (hypo, fond oprav, najomne, elektrika,.....) su cez 1000e mesačne. co v podnajme neboli ani nahodou

@lucik194 ved prave, ze cena za energie a vsetko okolo, je snad skoro vsade okolo 300 euro. k tomu priratat HYPO a isto je to vzdy viac ako podnajom teda vacsinou

vkatush
16. máj 2026
@lucik194

nekupovala by som byť niekde, kde nechcem zostat byvat. naco?

za 3-4 roky ked pises, chcete ist preč, ho ani len tak nepredas so ziskom, lebo je to do 5 rokov a musis zaplatit dan ...... ktora je dost vysoka.

a pls. v ktorom je to meste? lebo neverim, ze rozdiel pri sucasnych hypo by bol len nieco cez 100 eur....
predpokladám, ze reálne rozdiel bude 250 eur

@lucik194 tiež pozerám, že rozdiel len 100, to museli mať drahý nájom alebo lacno idú kúpiť.
My prenajímame za skoro 800, ale náklady na byt všetko dokopy sú cez 1200.

babicqa
Autor odpoveď zmazal
anonym_1ad9b3
18. máj 2026

@anonym_autor moja kamaratka s priatelom sli do hypo 1:1, rozisli sa asi po par rokoch, byt predali a bola velmi spokojna, lebo ho prerobili svojpomocne a predali ovela drahsie, mohla si z toho predaja zobrat hypo sama. My sme vymyslali, cakali, ze po svadbe atd, vcelku lutujem, lebo sme finalne zaplatili asi 2x tolko za byt neskor.