icon

Ako môže vyžiť slobodná matka iba z rodičovského?

28. okt 2025

Naše manželstvo sa pomaly ale isto rúca a ja začínam rozmýšľať nad tým ako budem žiť s dcérkou ako vyžijeme ako budeme platiť nájom v Bratislave kde len 1 izbový byt stojí viac ako môj rodicak. Rodičovský príspevok 487€. Nájom 1 izbaku je už okolo 500 v BA.
To je jedno proste ma zaujíma ako žije jedna slobodná matka s malým dieťaťom ? Dcérka má 10 mesiacov. Aké sú moje možnosti ?😔 ja nechcem ostať v nešťastnom manželstve len preto že nemám peniaze na iný život. Dá sa to podľa vás? Áno napíšete mi že malú dať do jaslí a mám ísť do roboty lenže jasle nie sú zadarmo to dobre viete aké sú jasle drahé, a kde zarobím toľko aby sme vyžili a aj jasle platili?

Strana
z2
1sally12
28. okt 2025

Výživne nerátaš?

pribinak
28. okt 2025

Vás vzťah/manzelatvo je už tak rozvrátene že sa to nedá nijak napraviť?
Jediná cesta/riesenie je odchod?

haley7897
28. okt 2025

@anonym_autor ja osobne som v podobnej situácii kedysi odišla zo Slovenska. Jednoducho matika nepustí. Ty si tam pripočítaj výživné, prípadne aj výživné na seba - tuším je taká možnosť... potom uvidíš

pribinak
28. okt 2025
@haley7897

@anonym_autor ja osobne som v podobnej situácii kedysi odišla zo Slovenska. Jednoducho matika nepustí. Ty si tam pripočítaj výživné, prípadne aj výživné na seba - tuším je taká možnosť... potom uvidíš

@haley7897 na odchod zo Slovenska musí dať otec maloletej súhlas. A keď nedá?

cyberk
28. okt 2025

Vsak, ale ked ju das do jasliciek, tak rodicovsky budes stale dostavat, zaplatis jasle a z vyplat budete zit… na prve mesiace pouzi rezervu, ktoru ste si nasetrili…hadam ste nezili yolo zivotom 🙂

domkakvet
28. okt 2025
@1sally12

Výživne nerátaš?

@1sally12 vyzivne asi nepocita, ked ze to dostane az ked od neho odide a to nema kam.

doriiis
28. okt 2025
@haley7897

@haley7897 ... Výživné na ňu nie je automaticky schvaľovane ( tak ako u výživnom na deti). A maximálne dva roky.

gemerka17
28. okt 2025

Len opravím, že nájom v BA za 1 izbovy je bežné 650 eur. Ani garzonka uz nie je za 500 eur. Ste 2, a ty na rodicaku. Nečakaj, ze bude ľahké zohnať prenajom. Výživné rátaj tiez. A teda dúfam, ze mas rezervu. Ak nie tak to vydrz a priprav sa na odchod postupne, strategicky. Začať nový život sa dá, len treba viac o tom popremyslat.

haley7897
28. okt 2025
@pribinak

@haley7897 na odchod zo Slovenska musí dať otec maloletej súhlas. A keď nedá?

@pribinak ja hovorím o svojej situacii, ze áno. Jej píšem vybaviť výživné.

haley7897
28. okt 2025
@doriiis

@haley7897 ... Výživné na ňu nie je automaticky schvaľovane ( tak ako u výživnom na deti). A maximálne dva roky.

@doriiis jj, nikdy som výživné na seba neriešila, preto píšem "tuším je taka možnosť ". Ak teda, aj tie dva roky spravia rozdiel a pomozu... situáciu nezávidím... 🤷🏽‍♀️

doriiis
28. okt 2025
@haley7897

@doriiis jj, nikdy som výživné na seba neriešila, preto píšem "tuším je taka možnosť ". Ak teda, aj tie dva roky spravia rozdiel a pomozu... situáciu nezávidím... 🤷🏽‍♀️

@haley7897 ... Áno, lenže keď sa medzitým autorka zamestná, tak jej ho môžu odňať. Ak dá protistrana návrh. Takisto keď sa vydá znova, alebo protistrana preukáže, že nežije sama.

haley7897
28. okt 2025
@doriiis

@haley7897 ... Áno, lenže keď sa medzitým autorka zamestná, tak jej ho môžu odňať. Ak dá protistrana návrh. Takisto keď sa vydá znova, alebo protistrana preukáže, že nežije sama.

@doriiis to je jasné a aj fer...

anonym_044924
28. okt 2025

@anonym_autor nuž budeš musieť ísť do prace a dcera do jaslí, ak tu nemáš nijakú rodinu, ktorá by ti s malou pomohla. A kde zarobíš dosť? No v BA kade-tade, len teda nevieme, čo vies robit a ake sú tvoje možnosti..

Navyše budeš mat výživné a z rozvodu predpokladam, že tiež niečo nadobudneš, nie?
Alternatíva je odísť z BA za rodinou, ale sama si musíš zvážiť, ake máte vzťahy, ake tam budeš mat pracovne možnosti, ako sa potom budete koordinovať s exom ohľadom dieťaťa.

Máte ale maličké dieta - ak bolo plánované, predpokladam, že cca pred rokom bol vás vzťah ešte Ok. Si si ista, že ten rozchod je neodvratný? Nie ste len vyhorení zo zmeny, ktorá vam do života prišla a zrejme nastal veľký stereotyp? Tiež mám 10mesacneho vytúženého syna takze presne viem, že hoci náš život veľmi obohatil, su dni, kedy je to riadny zaberak na vzťah …

veselo_neveselo
28. okt 2025

@anonym_autor
Teraz nastup spat do prace, aj ked sa este nejdete rozvadzat, hlavne kvoli tomu, aby si nabrala pracovnu prax, a zivotopis ako-tak vyzeral.

Zatial by som sa nerozvadzala, ale podnikla kroky k tomu, aby to bolo mozne co najskor, ked na to pride. Takze, do prace, prihlasit sa na co najviac skoleni na zvysenie kvalifikacie, ked to bude mozne poziadat o povysenie, alebo odist za lepsie platenou pracou.

Dovtedy setrit, odkladat si bokom, starat sa o vlastnu financnu zabezpeku a, budovat okolo seba komunitu, aby ti mal kto pomoct ked by si naozaj ostala sama.

amdornik
28. okt 2025

@anonym_autor ostala by som v manželstve a na odchod sa dôkladne pripravila. dieťa do zariadenia. treba ho hradiť? nech sa páči, manžel pracuje, môže hradiť. ty pôjdeš do práce (neskôr sa môžete deliť o tieto náklady, ak tvoj plat dosiahne úroveň jeho platu). ide o to, aby si mala nejaký zárobok, z ktorého si niečo našetríš + zapojíš sa do pracovného života, ide ti prax, odrobené roky, lepší životopis... dieťa je mini - malé. ber pána manžela ako spolubývajúceho a popri tom začni pracovať na sebe a svojej budúcnosti. ži si svoj život. s ním sa treba dohodnúť, kedy sa o dieťa postará on, aby ty si mohla tiež mať nejaký ten koníček a naopak. v prvom rade komunikácia. nemusíte ísť hneď od seba, dohodnite si pravidlá, kým sa ty nejak pozviechaš. utekať teraz, s tak malým dieťaťom a bez príjmu, to je hotová somarina.

anonym_57c632
28. okt 2025

To su tie skvele ospevované manzelstva… dnes by žena nemala mať deti, keď nemá vlastné bývanie, lebo presne toto je vysledok 90% rozvedených žien (alebo silou mocou ostavajucich v manzelstve).. nemaju z coho vyžiť… Ale k veci: štátne jasle sa platia z rodičáku a žiješ z platu… veľa šťastia

anonym_4740d5
28. okt 2025

bola som v situácii ako ty. aj bábo malo toľko. skončili sme obaja u rodičov. na dlhé roky.

midka
28. okt 2025
@anonym_57c632

To su tie skvele ospevované manzelstva… dnes by žena nemala mať deti, keď nemá vlastné bývanie, lebo presne toto je vysledok 90% rozvedených žien (alebo silou mocou ostavajucich v manzelstve).. nemaju z coho vyžiť… Ale k veci: štátne jasle sa platia z rodičáku a žiješ z platu… veľa šťastia

@anonym_57c632 nie, toto nie su tie skvele ospevovane manzelstva.....ospevovane manzelstva su ine,,,,ale fajn,,, kopla si si...

anonym_6799c2
28. okt 2025

@anonym_autor vyzivne+rodicak+pridavky na dieta+ daňový bonus+ výplata
Polovicu nákladov na jasle hradí aj muž mimochodom.

anonym_5208c7
28. okt 2025
@anonym_6799c2

@anonym_autor vyzivne+rodicak+pridavky na dieta+ daňový bonus+ výplata
Polovicu nákladov na jasle hradí aj muž mimochodom.

@anonym_6799c2 alebo neplatí ani výživné a musí sa vybavovať náhradné

kavasmliekom
28. okt 2025

@anonym_autor no je to bieda, aj keby si výživné mala na dieťa aj na seba. Je to ťažko. Aj keby bolo v jasliach, tak treba počítať s tým, že bude viac doma ako tam, samé OČR, PN...a nikto takú zamestnankyňu nechce (konkurencia je veľká)...a potom počítaj s tým, že skončí rodicak a budeš mat len "nič"... Tak ti držím prsty, aby si našla silu, a oporu v rodine, lebo bez nej to sama nedáš. Finančne.

anonym_b2d644
28. okt 2025

Normálne, ty pôjdeš do práce, jasle ti zaplatí štát ( neviem, ako to je teraz , ale buď budeš mať rodičák, alebo príspevok na jasle). Dostaneš výživné, prídavky a daňový bonus. Po rozvode budeš mať narok na polovicu spoločného majetku. Keď je všetko len jeho, tak je tvoja sprostosť robiť si dieťa a nemať nič. Ďalšiu možnosť máš rodinu alebo azilové domy.

alkoholik
29. okt 2025

Preco ste si tieto otazky nepolozili cca pred 2 rokmi??
Osobne co by som spravil ja vratil sa k rodicom. Lebo zohnat najom slobodnej mamicke by bol tazky oriesok aj keby ste mali €.

anonym_a97d55
29. okt 2025

@anonym_autor bývať k rodine, so starymi rodičmi alebo ísť sharovat podnájom s inou mamičkou.

anonym_576a86
29. okt 2025
@anonym_57c632

@anonym_57c632 hmm, stale si ta nechce zobrat?

anjelicek26
29. okt 2025

Ved pojdes do prace, nikto nevravi, ze mas zit s rodicaku. Tri roky su doma luxus, ale ked to nejde, tak to nejde, jest treba. Byvat u rodicov je dobra alternativa, ak sa chces praci aj tak vyhnut. A poriesit vyzivne.

krasneleto
29. okt 2025

@anonym_autor vyzivne na dieta, vyzivne na seba... toto by som poriesila v prvom rade, alebo ist k rodicom, co je nie vzdy zlucitelne s predstavami, alebo zatat zuby a pockat kym pojde dieta do skolky a vtedy sa osamostatnit... alebo popracovat na vztahu a skusit v nom nieco zmenit

bluka2
29. okt 2025

“ a kde zarobím toľko aby sme vyžili ?” A co vies teda robit? Aku mas kvalifikaciu?
Ja by som zacala tam, ak ziadnu. Lebo neviem si inak predstavit, preco sa pytat tuto otazku. Clovek sa casto zamestna tam, kde vie co najviac ponuknut, aby mal za to co najlepsie ohodnotenie
Ak je vztah nanic, nie pracovat na vztahu, ale pracovat na sebe

anonym_620f25
29. okt 2025

@anonym_autor budes musiet pockat pokial sa nejedna o tyranie, pockaj do statnej skolky v 3 rokoch a potom do prace. este doplnim moju cerstvu zrazku s realitou kde matku s dietatom NIKTO! do podnajmu nevezme. Este raz NIKTO! Lebo uzasny zakon o rodine ktory je vlastne diskriminacny a nie pomahajuci. Musela som ist k znamym hoci peniaze na pekny prenajom mam.

adabise683
29. okt 2025

@anonym_autor no bez uspor by som asi tazko vyzila iba z rodicovskeho ... ak ti to este az tak nehori, sla by som na tvojom mieste do prace a snazila sa usetrit co sa da a osamostatnit az ked budes mat nejaku solidnu financnu rezervu...drzim palce

Strana
z2