icon

Ako single ženy zvládajú financie a životné náklady?

25. mar 2025

Samozrejme budem vďačná za každý názor, ale zaujíma ma ako to zvladate tie, ktoré ste single bezdetné a bývate samé. Ako zvládate bežné výdavky? Dovolíte si drahšie oblečenie a kozmetiku? Reštaurácie a rôzne akcie v mestách?Dovolenky a výlety?
Ja mám 36, bez deti a roky bez partnera, čiže si platím úplne všetko. Mam auto a byt na úver v malom meste na SK(ktorý určite nepredám ani neprenajmem, keďže často chodievam domov)-žijem v zahraničí, čiže platím nájom aj tam. Občas si kúpim nejaké drahšie oblečenie(napr kabát za 300, bunda za 150 EUR), raz za čas investujem do kozmetiky. Veľa si varím, čiže aj napr mäso a losos sú drahšie, než napr cestoviny s volačím. Na dovolenky nechodím, lebo nemám s kým a samej sa mi nechce. Mala som nejaké úrazy a potrebujem občas platiť masáže a fyzioterapeutov, zuby. Pár krát ročne vyššie sumy ako servis auta, poistky, dar na oslavu a pod. Predtým som zarábala veľmi dobre, ale večne rozbehana v zahranici( platila som predčasne splátky za úver, takže nemám nejakú rezervu). No teraz som ustálená v jednom meste, ale plat je nižší a ledva vyžijem, dúfala som, že skôr si nájdem partnera. Práca načierno je tu prakticky nemožná a oficiálne sú potom vyššie dane a poistenie, čo urobí asi tak 50% zisku. Snažím sa sledovať akcie, ale aj tak som v konečnom dôsledku na tom finančne zle.

huxy
25. mar 2025

A ešte si predstav, že existujú aj matky samoživiteľky, ktoré okrem výdavkov na seba sa musia starať ešte aj o dieťa/deti. Zvládnuť sa to dá, lebo sa musí 🤷🏼‍♀️

nin12345
25. mar 2025

Podla mna si zijes nadstandartne a vidim tam vela veci ktore by sa dali okresat cize nie si v tiesni a zvladas to na to ze si sama velmi dobre.

colsami
25. mar 2025

Tak ak si davala predcasne splatky, asi Ti nechyba uz vela k splateniu, ako inej 3x rocnej? Niekto mozno tie nedaval a bude este 15-20 rokov dlhsie splacat, co clovek s mimoriadnymi splatkami asi nie 🤷 Kabat za 300 si naozaj mnohe single alebo samozivitelky nekupia cely zivot, nemyslim ze si na tom nejak zle ze by si "nezvladala" sa utiahnut. Vlastny byt, moznost dovolit si... Samozrejme, uz je potom otazka preferencii, co a kto je ochotny minat a investovat.

ivana11155
25. mar 2025

Presne takto funguje aj kamoska, v 40tke slobodna bezdetna. Hned po vyplate dvoje topanky za 2x150eur a neviem co este a pred vyplatou...ze ledva vyzije. Ja jej stale na to, ze matka s rodinou by takto rozmyslat nemohla.

louise
25. mar 2025

Ja som hneď po vysokej bývala 2 roky sama v podnájme - síce boli iné ceny pred tými rokmi, ale aj výplata nebola čo dnes a už vôbec nie ako absolventka. Väčšina výplaty išla na podnájom, ale zvládala som si ešte aj odložiť. Ako sa píše vyššie - je to otázka priorít a nastavení.

nynia
25. mar 2025

Ja sice nie som sama ale dost dlho som bola a zvladnut sa to da podla mna v pohode. Nikdy sa mi nestalo, ze nieco som si nemohla dovolit co som chcela alebo potrebovala alebo zeby mi nieco nevychadzalo financne. Vzdy sa mi podarilo aj sporit. Co sa tyka kozmetiky uprednostnujem kvalitu pred kvantitou drogerkovu dekorativnu kozmetiku uz roky nepouzivam. Na telo zalezi co tam mam aj derma aj drogerkovu kozmetiku.

strawberry0797
25. mar 2025

Rovnako ako ty, ale neurobila som tu hlupost, ze predcasne splatit uver. Podstata HU je predsa, ze si pozicias peniaze a postupne splacas, aby ti mesacne zostalo dostatok penazi na normalne zivobytie. Takze sa mi popri HU a vsetkych vydavkoch podari aj usetrit. Mam nasetrene tolko, ze by som zvysok HU vedela hned teraz vyplatit, ale neurobim to, aby som nedopadla financne ako ty 🙂 Ale zijem skromne, drahe veci nekupujem, na dovolenky nechodim, tiez si varim, takmer nikam nechodim, obcas niekam s kamoskami, kolegami.

bluka2
25. mar 2025

Ja mám podobný vek, 2 deti k tomu a nemám pocit nejakej núdze, vlastne si žijeme super. Ale kabát za 300€ by som si nekúpila, aj keď mám prácu, do ktorej musím chodiť reprezentatívne oblečená. Som verná kabátu za 80€, už mám tretí rovnaký za 10+ rokov, už sa dá najst len v online sekacoch, tak dufam, že ešte aj štvrtý nájdem touto cestou. My za tých 300€ radšej víkendový výlet s deťmi niekde.

autor
25. mar 2025

@colsami toto sú fakt zriedkavé sumy za oblečenie, napr ten jeden kabát je najdrahší čo mám, kúpila som si asi po 5 rokoch prvý nový a chodila som v ňom celú zimu, bundu som si kúpila teraz vo výpredaji a budem ju mať na ďalšie zimy….inak bežne oblečenie zara, h&m, mango…celkovo mám malo oblečenia a dlho trvá, kým si niečo vyberiem….tie lacné značky majú nekvalitne materiály a strihy, vo svojom veku a množstve peňazí investovaných do vzdelania by som už nechcela chodiť v oblečení z new yorkeru

autor
25. mar 2025

@colsami no potrebujem ešte takmer 35000, momentálne si nemôžem dovoliť žiadne výnimočne, takže to mám hádam ešte na 15 rokov

katie253
25. mar 2025

Ked som bývala sama, tak som si hneď po výplate odložila bokom na fondy aspoň 50€ z výplaty, mala som fakt nízku výplatu, cca 400€. Tiez som ledva vyžila ,po roku som sa vrátila k rodičom.. uz som to sama finančné nezvládla. Byvala som v podnájme za ktorý som dávala cca 250€.

krasneleto
25. mar 2025

ahoj, z toho co pises, nezijes na hranici chudoby... ak pracujes a zijes v zahranici, verim , ze to nie je uplne lahke a idealne... ale z toho co pises, by som urcite dala byt do podnajmu, chodis domov raz za cas, myslim, ze nejake lacnejsie ubytko, pripadne rodina by to pokryla a zvysok by ti minimalne platil uver...

autor
25. mar 2025

@krasneleto ozaj sa toho bytu nevzdám, s rodičmi nemám dobrý vzťah, takže k ním nie a je tiež možné, že raz sa zo zahraničia vratim…a platiť každý mesiac na niekoľko dni hotel by tiež bolo drahé

krasneleto
25. mar 2025

nebolo by to vobec drahe... naco chodis na slovensko? tiez to stoji kopec penazi... byt nepredavaj, to som nepisala... zpenaz ho... navstevy pokial nechodis za rodicmi a priatelom ako pises , ze si single... tak kvoli komu? kamaratkam? ak su kamosky, tak chod k nim.... usetris kopec penazi . a hotel nemusi byt 5* s welnnesom, nieco na prespatie

modrykolibrik
25. mar 2025

@autor ja som žila v byte sama a mala som 4 mačky takže dosť veľká časť výplaty išla na mačky. Ale krásne som vyzila aj s nimi. Nakupujem väčšinou cez Tému, do obchodov moc nechodím. Kupovala som jedlo na aké som mala chuť a finančné som si dokázala odložiť. Teraz máme dom,mám partnera (budúceho manžela) máme 4 mačky,2 psov, 13 sliepok, a 9 zajacov a chodíme do práce 40km. Spoločné máme príjem cca do 4000 v cistom

lion777
25. mar 2025

Žiješ nadštandartne a si veľmi materialisticky zameraná. Nevieš pracovať s peniazmi, mám pocit.

luccija
25. mar 2025

Tak jedine skúsiť nájsť lepšiu prácu?Keď píšeš, že finančne si išla s platom dole.Alebo si nájsť priateľa a ťahať to vo dvojici.Ked je dobre vtedy sa má šetriť, ale ani nikto nevie dokedy bude dobre, splatila si časť z hypo, zuby, zdravie si potrebovala ..asi by som tiež prenajala byt...podľa toho ako často chodíš domov často?na leto, Vianoce ?

januska12323
25. mar 2025

Máš vlastný byt (ktorý je väčšinu roka nevyužitý), auto, druhý podnájom a ledva vyžiješ? Keby si žila vrámci svojich pomerov ešte by si aj odkladala. Byt daj do prenájmu ak ho nechceš predať. Inak ti stojí zbytočne.

autor
25. mar 2025

@luccija chodím každých 4-6 týždňov, vypnúť od zahraničia, užiť si trochu svoj byt, na ktorý som tvrdo drela a driem, vypnúť hlavu na prechádzke so psom, idem si napr po sezónne oblečenie, navštíviť súrodencov, keď sa vrátia zo zahraničia, vybaviť si lekárov, dlhoročnú kadernicku….

autor
25. mar 2025

@januska12323 ten byt som kúpila, aby som sa mohla osamostatniť od rodičov, zo slovenského príjmu som nezvládala všetko splácať, preto som odišla do zahraničia…najprv som mala dobre platenú, ale nestabilnu prácu, ale to nebol žiaden súkromný život možný …lepšie platenú prácu si hľadám, ale vo veľkomeste to je dosť náročné

sisska96
25. mar 2025

Pochybujem ze ledva vyžijes ak máš 2 byty. Kupuješ oblečenie za stovky eur...... a este beháš hore na na SK a naspäť

januska12323
25. mar 2025

Veď ja to chápem ale nemôžeš potom povedať, že žiješ na doraz. Byt aj tie časté cesty predsa niečo stoja.

rozculena
25. mar 2025

kým som bola sama,tak som všetko v pohode zvládala.Keď som sa vydala,tak som začala mať finančné problémy.
Našťastie som už rozvedená

janickacrazy
25. mar 2025

Prepáč, ale tento tvoj spôsob života nemá žiadnu logiku. Veď samozrejme, že nemáš peniaze na dovolenku, keď sama platíš 2 byty. Veď ty v tom zahraničí ani nezijes, nemáš tam priateľa, predpokladám, že ani kamarátky, chodíš stále na SK ku kadernícke, k lekárom, do bytu. Tak sa prestahuj na SK, tu nájdi lepšie platenú prácu a budeš platiť len 1 byt a nemusíš cestovať hore dole.

majkakvet
25. mar 2025

Zvladaju lebo musia. 2 deti som vychovala, aj podporovala na VS. Na dovolenke som bola raz. Zijem skromne, nestravujem sa vonku, mam 15 rocne auto, splacam hypo. Som spokojna s moji mackami a psom. Kabat za 300 je ulet.