Ako to, že slobodné mamičky nemajú nikoho, kto by im pomohol?
Možno nie príliš vhodna tema ale zaujimalo by ma ako to vidia ľudia..V dnešnej dobe je nejak vela slobodnych mamičiek.Samozrejme je to o peniazoch všetko.No zaujima ma jedna podstatná vec.Vela z nich sa sťažuje či tu na fórach alebo kdekoľvek, že nema kde bývať,čo dať jesť deťom a podobne.Kde majú tie mamičky svojich rodičov,prípadne nejakych blízkych, ktori by im pomohli?To naozaj rodičia odvrhnu svoju dceru len preto že je slobodná s deťmi alebo aky tam moze byt problém?Lebo vždy začína aj diskusia tak , kde žena napíše že nemá nikoho..Ako je toto možné??
@annamalaga tato tema je o opustenych matkach - bez partnera, ktore su na vsetko same.
A ten pripad co uvadzas, mozes pomoct aspon tym detom, tie deti nemozu ze maju takych rodicov
@zmrzlinka2021 samozrejme aj ja som pomohla, ale takým , čo majú choré deti alebo stratili prácu dočasne , ale nie určite takým , ktorí robia deti a nemajú nato, vid téma nájom za 350€ v Bratislave.
@zmrzlinka2021 aha splitla som si to s témou inou. Idem to zmazať sorry.
Nezdravý vzor rodiny, detstvo ako v DD. Chýbajúce pochopenie, láska oboch rodičov, návykové látky ako alkohol, lieky, tabak. Bez podpory rodiny môžu byť už od detstva. Môžu byť navyknuté postarať sa o seba, môžu byť schopné poskytovať pomoc druhým, ale im nemá kto. Nesprávny rodičovský vzor vedie ku nájdeniu partnera, ktorý im preukáže chýbajúcu lásku, pričom nevidia jeho charakterové črty neumožňujúce budovať dlhotrvajúci vzťah. Precitnú, až keď znova cítia, že sú samé a ešte okrem seba sa musia starať o ďalšie dieťa/deti, strácajú silu, ktorej verili, že to všetky zvládnu samé.
ja nepochopím, ako je možné, že slobodná matka má viac detí ako jedno? leda ak je fakt úplne jednoduchá. pretože každá normálna žena po tom, čo má zlú skúsenosť vo vzťahu (či už ide o neveru, tyrana, manipulátora, atď....) a má s ním prvé dieťa, tak si dá sakra záležať, aby v tom vzťahu ďalšie dieťa nepribudlo. a taktiež si dáva v budúcnosti ohromný pozor, aby druhýkrát nenaletela. ja osobne čo poznám doslova slobodné matky, tak maximálne také, čo zo vzťahu mali iba jedno dieťa (alebo šlo o "nehodu" a dieťa ani "nemá" otca - a teda sa oň stará len tá matka).
Ako môže mať slobodná matka viac detí ako jedno? Možno aj takto:
Od svojeho detstva jej chýbala pomoc a podpora minimálne jedného z rodičov. Nemá živý vzor zdravo fungujúceho vzťahu. Jej životné skúsenosti ju utvrdzujú v tom, že sa na ňu nalepí ten, komu sa snaží vyhnúť a že ho nepotrebuje. Ľahko podľahne násiliu, uteká od väzenia, nevie sa brániť inak, ako útekom. Pocit bezpečia nájde v ďalších deťoch.
No takto, v prvom rade nie je slobodná mamička ako slobodná mamička (áno, aj ja som jednou z nich, ale nezvyknem sa sťažovať, tu ani v reálnom živote, aj keď, nie vždy je to ľahké). Ja mám nahovno otca môjho dieťaťa - moja chyba a hlúposť, ale šťastie na skvelú mamu či brata, o ktorých viem, že by mi vždy pomohli. Ale aj keby nie, ja som príliš hrdá, aby som si od niekoho vyprosovala pomoc. Na druhej strane chápem, že sú aj ženy s horšou začiatočnou pozíciou, než som mala ja, a teda, že nemajú takých blízkych ľudí, ktorí by im pomohli a aj napriek tomu sa vrhnú mať druhé-tretie dieťa s niekým podobným než to prvé. Toto už ani ja nepochopím, aj keď som sama mala veľkú túžbu mať aspoň dve deti..
@panelacikova Najjednoduchší model, ako sa stať viacnásobnou slobodnou matkou, ktorý sa tu opakuje pravidelne: Žena nemá vzdelanie, bývanie, prácu ani pracovné návyky a peniaze - zavesí sa teda na prvého chlapa a verí, že on sa o ňu postará. Aby si ho udržala, ihneď otehotnie. Chvíľu to funguje, štát jej dá aj nejaké peniaze a pretlčie sa takto zopár rokov. Keď sa vzťah skončí, nájde si druhého chlapa a opakuje ten istý model. Deti sa rodia, lebo znamenajú minimálne 3 roky pokoj od práce (tie sociálne slabé toto pravidlo úzkostlivo dodržujú), zabezpečia matke pravidelný mesačný príjem, chlap ju nechá u seba bývať a ešte aj pohľad okolia na ňu je chápavý - veď nemôže do práce od malého dieťaťa... Keďže je detí časom priveľa, peňazí a času na výchovu málo - dievčatá z takýchto pomerov pri prvej príležitosti od rodiny odídu - zavesia sa často už v puberte na prvého chlapa a robia presne to, čo videli, že robí matka.
Mne sa to veru pred 11 rokmi stalo, bývalý ma vykopol zo svojho bytu (bola som ešte študentka na VŠ), že mám ísť za rodičmi, na dieťa mi bude posielať stovku a dovidenia. Normálne sme sa vracali so synom z kočíkovania a zrazu na dverách vymenené zámky a nemohla som sa dostať dnu. Tak som v prvotnom šoku naozaj išla za rodičmi. Mama vedela, že máme problémy vo vzťahu, ale vždy tvrdila, že sa má teraz starať bývalý a že nech žiadnu pomoc od nich nečakám. A tak aj bolo, keď som za nimi prišla, ani ma nepustila dnu, vykrikovala na mňa cez dvere zase reči ako sa má starať bývalý a že na mňa zavolá políciu keď hneď neodídem a otec kričal, že mám zmiznúť lebo rozrušujem mamu (lieči sa na tlak)… a bolo. Dodnes tie ich reči počujem. A to som bola ich najmilšie dieťa, len som si dovolila “urobiť si decko s tým idiotom” (všetci moji frajeri boli idioti, podľa nich). Zachránil ma vtedy najlepší kamoš, nechal nás prenocovať uňho a na druhý deň zavolal bývalému, vypucoval mu žalúdok a ja som sa tam mohla na dva mesiace vrátiť, kým som si našla podnájom a normálne sa pobalila a odsťahovala. Ale pomoc som nemala od nikoho, hlavne nie finančnú, kamoš mi previezol veci a to bolo všetko. Popredala som na bazári všetky moje veci čo mali dáku hodnotu, aby som naškrabala na depozit toho bytu. A potom som sa dáko pozviechala, aj keď na to cca polročné obdobie, kedy sme po zaplatení nájmu a energií mali na mesiac už len 50€ nikdy nezabudnem.
@zoro9836 Doteraz pachali tu kriminalne ciny slovaci, a co sme s nimi spravili?
To nikdy nie je o narodnosti, ale vzdy o individualite cloveka. Nemozes vinit predsa narodnost za individalne zlyhania.
Dakuj Bohu, ze nie si teraz v ich role. Dnes si sa opat zobudil zivy.. a to nie je samozrejmost
@panelacikova
Velmi vela ludi funguje vo vzorci spravania, ze im proste nedocvakne, ze by ony spravili chybu. Proste chlap bol hajzel ale teraz mam novela a spravime si babatko. Pravdaze co je dnes top moderne, vsetko frajeri, ziadne vazne vztahy s manzelskym zavazkom. Mnohe zeny si myslia, ze dietatom akoze "stanu sa s chlapom rodinou". Chlapi to tak neberu, a uz toboz nie ti vychcanci, pre nich dieta nie je zavazkom zostat s frajerkou - ked ich prestane bavit, zbalia jej veci a pošlu do detskej k maminke.
Okrem toho co pise @heleninamama dovolim si upozornit na jednu dolezitu vec - este stale je pre velmi vela zien je jedinou akceptovatelnou predstavou zivota iba mat chlapa a deti. Mnohe nemaju ziadne sny, ziadne tuzby studovat, cestovat, pracovne ambicie, a predstava "byt single" je pre mnohe zeny tu nocnou morou. Preto sa tu dievčatkám kupujú kočariky a babiky aby boli v dospelosti "upratane", lebo zena bez vlastnej rodiny je tu povazovana za cudacku.
Mnohe vzdelane a sikovne zeny uvazuju uz inak, ale velka cast tych jednoduchsich zien nema ine ciele zivota.
@zoro9836 Ja netvrdim, ze neprichadza aj "vselico". Zial vieme ze z vychodu a tam patri aj ukrajina, aj rusko a podobne krajiny prichadza vzdy vselico, len nikdy nesmieme zovseobecnovat. Kriminalnik ma byt potrestany, sudeny, ale nie cely narod.
@zoro9836 Ja nechcem nikoho odsudzovat za to, ze na cele jeho statu je psychopat Putin. Tiez by som nebola nadsena, keby som nebola "vitana" kvoli tomu, ze sme mali tu 12 rokov Fica a niekto by na moje "plecia" tu daval jeho vycinanie.
@zmrzlinka2021
@heleninamama veď presne toto som napísala: jednoduchšie ženy... osobne si myslím, že aj inteligenčne, pretože človek sa musí vedieť poučiť nielen z chýb druhých, ale i zo svojich.
@zoro9836 že majú strach? že sú znásilňované? akože pŕŕŕ.... pokiaľ ja viem, napríklad HAK funguje na našom trhu už minimálne 30 rokov, ba aj viac (čiže žiadna žena pod cca 45-50 rokov nemôže tvrdiť, že nemá-nemala možnosť zaobstarať si antikoncepciu). áno, riziko otehotnieť je aj vtedy, možno tak 0,1%, to už je smola, jasné. čo sa týka strachu a znásilňovania, opäť už roky existujú azylové domy pre takéto matky. keby sa tam matka utiekla s jedným dieťaťom, má ohromnú šancu začať odznovu. ak si však nechá narobiť 3,4 či 5 detí, je to jej hlúposť, ja to iným slovom nazvať fakt neviem....
a ja osobne viem, čo je to žiť s agresorom. žila som s jedným 3 roky. prvý rok super, v druhom začal vystrkovať rožky a v treťom si ma dovolil už otvorene sácať o stenu... ukončila som to skôr, než by som s ním mala sobáš alebo rodinu, samozrejme, HAK som mala nasadenú jednoznačne. nebudem predsa plodiť s debilom, či áno?
@panelacikova
Niekde som sa stretla s takymmto vyrokom - mudry clovek sa uci z chyb druhych, priemerny clovek zo svojich chyb a hlupak sa nepouci ani z vlastnej chyby a este za nu moze vlada, stat, amerika, madari a romovia 😉
@zoro9836 nie, nesprávala, vždy som bola to slušné decko čo plnilo očakávania. Moja staršia sestra sa “vydala proti ich vôli” ani na svadbu ich nepozvala, tak to preniesli na mňa. Ale nevadí, to je už dávno. Doteraz máme síce formálne vzťahy, ale to aj pre iné, je tam toho viac. Chodím(e) k nim občas, chcem aby mali s vnúčatami dobrý vzťah a to sa im darí, deti ich majú radi a vice versa. Len ten pocit, že sa vlastne na nikoho z rodiny nemôžeš obrátiť a musíš sa zariadiť ako vieš, je dosť nepríjemný.
Problem slobodnych mamiciek je, ze z jedneho platu je velmi tazke utiahnut byvanie + deti + vsetko okolo. Samozrejme pokial nemaju vlastne zaplatene byvanie. Ale to je celkom nerealne ak su mladsie a maju male deti. Stat zial pri zohladnovani alimentov najskor pozera na vydavky otca a z toho co ostane dava matkam. Takze sa kludne stava, ze chlap si zije nad pomery a matke svojich deti dava omrvinky. Rodicia mozu byt starsi a ledva vyziju - bud niesu spolu, nemaju dobre vztahy alebo mozu byt vdovci. Je to tazke ... To vies, keby mali peniaze a nemuseli by sa doprosovat, ponizovat a zobrat niekde online alebo v okoli, lepsie by im bolo.
@panelacikova nie kazda zena moze brat HAK, je vela dovodov kedy ju brat nemozes (casto zeny, ktore ju beru ani nevedia, ze by ju brat nemali). A to fakt nie som odporca HAK, len nie pre kazdu zenu. Kondom nie je uplna istota (a zas povedzme si uprimne, debil si ho urcite nebude chciet nasadzovat, ak si chce zenu poistit). A vrnutromaternicove teliesko zas nesedi kazdej. Jedna kamoska z neho napriklad stale krvacala a druha ma aj napriek jeho zavedeniu tri deti. Dalsia vec je, ze nie sme vsetci rovnaki a ani skusenosti nemame rovnake. Ak zena nezazila pekny vztah, tak stale dufa (najmä, ak su v dynamike vztahu aj "medove tyzdne"), ze sa vztah snad zlepsi "ved dnes uz bolo fajn, aj sme boli vsetci na prechadzke, spravil mi kavu, prijemny den..." alebo jej mama hovori "ved v kazdom vztahu je nieco, zena hold musi vydrzat a drzat rodinu pokope". Ano, ty by si odisla (a aj si odisla), ina nie lebo ma ine podmienky, inu osobnost, ine rozdinne prostredie, ktore ju formovalo...