Ako to zvládnuť ako slobodná mama?

19. sep 2023

Slobodné mamičky, ako ste to zvladli keď vás partner nechal s malym dieťaťom? Čo bola vaša “hnacia sila” v tomto ťažkom období? Opustil ma partner po 11 rokoch vzťahu a nechal ma s 2-mesačným bábätkom, vraj už to nie je to čo kedysi. On žije slobodný život s kamarátmi, vzdal sa zodpovednosti, kým ja sa starám. Samozrejme syna milujem, len cítim obrovskú nespravodlivosť, krivdu.
Ako to zvladnut?

daniela1911
19. sep 2023

Veľmi ti držím palce, neboj sa, všetko zvládneš!
Mysli ale aj prakticky, vybav si všetko potrebné - zverenie dieťa do starostlivosti a podaj návrh na výživné. Všetko si daj do poriadku, čo najskôr.

autor
19. sep 2023

@daniela1911 výživné mame vyriešené, aj stretávanie cez súd. Len je ťažké to prekonať osobnostne . ďakujem

mircalla
19. sep 2023

No hnacia sila je dieta, potrebuje ta. A potom aj to, ze ty si zodpovedna a nemas sa za co hanbit on je hajzel, co uprednostil kamaratov a slobodu. Pochopitelne krivdu citis, to je normalne a chapem. Toto sa po tolkych rokoch nerobi. Myslim si, ze pride este na psa mraz a bude lutovat. Je ovela horsie, ked nieco pokazime sami, ako ked nam ublizi niekto iny. Ty si nic nepokazila. Som si ista, ze casom z toho vyjdes ako silnejsia osoba a budes sa na to divat inak. Moralny vitaz si uz teraz. Drzim ti palce, nech to boli co najkratsie. Ma zaujem sa s dietatom vobec stretavat? Podla mna chlapi sa zacnu zaujimat o deti, az ked su vacsie, male babatka im nic nehovoria. Predpokladam, ze dieta bolo planovane a on sa zbabelo zbavil zodpovednosti.

julish
19. sep 2023

Je to strašne ťažké a je to úplne nefer. Hlavne čo najviac spi, ak ti ma kto pomôcť. Postupne budeš čerpať silu zo spojenia maminka-synček, ale trvá to.

karolinakr
19. sep 2023

To je velmi nizka osobnostna črta, križujuca sa so zbabelstvom, opustit matku tehotnu alebo s malym dietatom..a tato črta vyplava najavo len v takej situacii..keby si neotehotnela, do smrti zijes v predstave o dokonalom princovi..Prave preto, že princ zlyhal na celej čiare, namiesto krivdy by ta mal pohaňat pocit, že proste takeho človeka pri sebe nechceš. je dobre, že ukazal pravu tvar atd..ak je to tazke, ale časom na to dojdeš

mircalla
19. sep 2023

Inak nie je v tom ina zena? Lebo chlapovi casto prepne a nic pre neho uz neexistuje, dokonca ani vlastne deti, prave ked strati hlavu kvoli inej zene....

autor
19. sep 2023

@mircalla on tvrdí že nie, ale aj keby áno tak to nikdy neprizná

autor
19. sep 2023

@mircalla nebolo plánované ale tešil sa na jeho prichod. Aspoň sa tak tváril. Ako sa narodilo len sa tratil z domácnosti a vymýšľal si výhovorky prečo musí odist preč. ma záujem sa stretávať so synom.

autor
19. sep 2023

@karolinakr krásne napísané

mircalla
19. sep 2023

Ozaj si myslim, ze toto sa mu vypomsti. Charakter sa pozna v situaciach, ked potrebujes oporu. Poloz si otazku: Ako fungoval predtym? Dalo sa na neho spolahnut a bol ti oporou? Vyhodnot si to. Pokial nie resp. kedy ako jeho spravanie nie je take sokujuce. Skus si premietnut dolezite momenty, ci ta podporil, podrzal pomohol za tych 11 rokov
Moj nazor je, ze zeny su vacsinou ovela silnejsie ako muzi a dokazu divy. Zvladnes to, uz teraz mas byt na co hrda, ze to zvladas.

mircalla
19. sep 2023

Podla mna preziva daky sok, nieco, na co nebol pripraveny na takychto zivot s dietatom. Niektori muzi su na to neni pripraveni nikdy. 11 rokov je vela, ale horsie by bol, keby ste ostali spolu, boli zobrati a opustil by vas, ked je syn starsi. A fakt si vyhodnot, ze v minulosti bol oporou, alebo skor uprednostnil seba a svoje zaujmy. Niekedy si to clovek nepripusta.

eternity24
19. sep 2023

Pomohla rodina a doteraz pomáha veľmi.

kaktusik007
19. sep 2023

no takto - bolo to tazke a ano, kazda z nas si prejde takou tou zatrpknutostou, pretoze on ma slobodny zivot, robi co chce a kedy chce a ty sa musis podriadit dietatu, jeho chorobam a svetu.... Nemysli na to, ja som v tazkych chvilach iba verila v svetle zajtrajsky ;) a ono prisli..... sice o 10 rokov, ale prave ich zijem - synovia uz su samostatni, coto si aj vedia uvarit, viem si ist sadnut s kamoskou a byt aj do desiatej vecer --- postaraju sa o seba, aj na noc som uz bola prec a v pohode.... A stalo to za to, vsetko co som do nich vlozila sa mi teraz v dobrom vracia ;)

pre doplnenie - mali 1,5 a 2,5 ked ma s nimi nechal choru samotnu.... teraz uz maju 12 a 13 ;)

autor
19. sep 2023

@kaktusik007 a smiem sa spýtať prečo odišiel? Či to bolo vzájomne rozhodnutie? Nemusíte odpovedať ak je to osobne …

autor
19. sep 2023

@eternity24 aj ja vďačím rodine za veľkú podporu. A s odstupom času sa na to ako dívate? Posilnilo vás to? Myslite že sa koniec koncov stalo dobre?

olimuc
19. sep 2023

Karma je zadarmo, maleho otec sa rozhodol, ze nepatrime do jeho zivota este pred jeho narodenim, ok zariadila som sa … Teraz o 5,5 roka sa mu zosypalo strasne vela veci na hlavu. Napisala som mu, ze vital v mojom svete s pred x rokov, choval si sa ako debil, teraz ta to dobehlo. Urazil sa. Nemam hnaciu silu, zijeme ako uvaz za vhodne. V rodine som nejak podporu nemala, vzdy som byvala sama. Ano samozrejme, ze to bolo dobre …

eternity24
19. sep 2023

Ja sa to nesnažím vôbec takto hodnotiť či to bolo koniec koncov dobre, alebo zle. Teda aspoň teraz už viac nie. Jednoducho sa tak stalo, on sa tak rozhodol a my mame svoj život. On ma svoj. Už nad tým vôbec necítim ľútosť. Beriem to ako fakt. Posilniť ma to posilnilo, keďže nesiete zodpovednosť za ďalší ľudsky život a každá životná udalosť zanechá stopy. Ale prinieslo samozrejme aj viac starosti, niekedy si pripadam viac smutná/vážna, keďže stále myslím na to čo a ako bude v budúcnosti. Hmlistu náladu odfukne preč dcérka , keď vidím, že sa smeje, šantí, tak si poviem, že je všetko tak, ako ma byt. Keď mi povie ľúbim ta maminka, nič viacej neexistuje napriek všetkým starostiam a prekážkam.

kaktusik007
19. sep 2023

neviem a je mi to uz jedno, ani som to nezistovala - pri dvoch malych detoch do roka na to vlastne ani nebol priestor 🤷🏼‍♀️
proste ako som sa davala dokopy po vaznej chorobe, som bola na lieceni ---- uz som chodila a bola aj sebestacna, choroba v ramci moznosti porazena, sice s nasledkami, ale ziadne katastroficke..... ved v pohode si zijem ;) no a ked som sa vratila z liecenia domov som si nasla kompletne vybrakovany byt - ze on sa rozhodol odist odo mna prec.

ja som to zobrala ako fakt a neriesila som, nemala som silu sa v tom hrabat a vrtat, decka ma potrebovali. Takze vlastne neviem dodnes, ze preco. Ale uz ma to ani nezaujima. Ja som si to uzavrela v sebe s tym, ze je chory a naruseny -- lebo uprimne, ziadny psychicky zdravy jedinec toto nespravi.

mircalla
19. sep 2023

@kaktusik007 To je sila

autor
19. sep 2023

@eternity24 och… neviem ako sa naučiť žiť s tou hroznou nespravodlivosťou. Že človek ktorý tu mal byť, pomáhať mi s jeho vlastným dieťaťom si vybral jednoduchšiu cestu a len tak odišiel. Chodí na diskotéky, pivo a žije bezstarostny život. Dva x do týždňa sa zahrá na otca na pár hodin. Nepočúva plač, nevstava v noci…. Ako prekonať ten pocit krivdy, veď to sa nedá odpustit …

autor
19. sep 2023

@kaktusik007 vždy keď príde za synom, mám sto chutí mu vykričať ako mi to mohol urobiť, i keď to ničomu nepomôže, tak som radšej ticho. Neviem ako sa s tým naučiť žiť.

akbara77
19. sep 2023

Prepáč....ale 11 rokov sa nechoval ako debil? Neverím, že si to nezbadala. Ženy preboha, kde hľadáte takýchto magorov?

jaond19
19. sep 2023

V prvom rade sa z toho neobvinuj, nie je to tvoje zlyhanie. Ty si nezdupkala. On bol slaboch so stupídnou nezrelou výhovorkou. Bud hrdá na seba, za kazdých okolností so vztycenou hlavou a ked mu ukazes ako ti je dobre ze sa odpadky vyniesli samé, nech len čumí. Jasne ze cloveka to roky bude stvat ta krivda, ale pomsta ani nenavist ti nic dobre neprinesie... Co nemozes zmenit, musis prijat, zmierit sa. Ty si aj tak ta silnejsia, ujst vie kazdý. Pomoze asi len cas... pripadne skus psychologicku poradnu, ak by ta to neprestavalo zozierat.... vela stastia

kaktusik007
20. sep 2023

no musis sa s tym zmierit. A verit v svetle zajtrajsky - kazdym dnom bude dieta starsie a viacej samostatnejsie, aj ty budes mat coraz viacej volnosti..
a co sa tyka jeho -- tam si uvedom jedno - karma je svina. Jemu sa to proste raz vrati. Tak to proste neries uz, zmier sa s tym a kasli na to. Dieta ti to vsetko casom vynahradi.

mimir22
20. sep 2023

Ahoj,sme v rovnakej situácii...som na malého sama odkedy som zistila ze som tehotná. Rozišiel sa so mnou a o syna nemá vôbec záujem. Ak chceš napíš mi správu.

babo561
2. okt 2023

Ahoj. Ja mám presne to isté. Nechal ma ešte ako tehotnú. Chcel deti, ale vraj to nečakal tak skoro. Teraz si užíva. Malý už má 2 roky, ja som na všetko sama, nechal ma bez peňazí a sudime sa už vyše roka. Bohužiaľ naše hlúpe súdnictvo. 3x odročené, lebo sa vraj nevieme dohodnúť. Ako pardon, ja platím cez 700€ účty a mam len rodičak a prídavky a on chce len 100€ a sudkyňa pritakava. Úbohosť ! A ja sa trápim a on si žije zo 1600€ mesačne.

maxxim
29. dec 2023

Ahoj. Je to už lepšie? Dúfam že hej, hlavu hore.

babo561
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
olivia_c
18. mar 2024

Ahoj, ak sem este chodis, mozes mi napisat sukromnu spravu? Som v podobnej situacii, ale zodpovednosti sa zbavil este pocas mojho tehotenstva. Dakujem.