Ako vysvetliť deťom smrť mamy?
Mám 47 a pred mesiacom sa zo mňa stal vdovec.Starši syn má 17 no a ten mladší iba 5.Mladší sa samozrejme pýta na mamu,no ja mu nedokážem teda nemám silu povedať,že ju už nikedy neuvidí.Vďačím za každú radu,ako mu to vysvetliť,pretože neviem ako začať a riešit takúto situáciu s ktorou som ani vo sne nerátal.
úprimnú sústrasť. Synovi treba povedať, pravdu. Maminka odišla do nebíčka a už sa nevráti. Ale každý deň na neho hľadí a dáva pozor. Mne zomrel otec, keď som mala 6. Bola som na pohrebe, nám rovno povedali, že ocko zomrel. A nemám z toho traumu. Dieťaťu to treba vysvetliť, že takéto veci sa stávajú a sú súčasťou života. Prajem veľa síl. To dáte. 😉
Možno by Vám mohli pomôcť práve tu: https://www.plamienok.sk/pomoc-v-smuteni/strata...
Úprimnú sústrasť!
Mesiac je velmi kratka doba pre vsetkych. Pre teba, pre deti. Dopraj si ten cas smutku, rozpravaj sa s detmi, neskusaj byt "silny", lebo v konecnom dosledku male dieta s toho vyvodi len jedno - otcovi mama tak nechyba ako mne... poplacte si spolu, travte cas spolu, rozpravajte sa o mame, o pocitoch, nesilte to a nenutte sa do normalneho denneho chodu ked na to proste este nie ste pripraveny. Ked clovek umrie, zastavi sa cas, pre rodiny toto skutocne plati. Paralyza smutkom a tym, ze je to definitivne. Co si malemu vlastne povedal, ked vravis, ze si nemal silu povedat, ze ju uz nikdy neuvidi? Uvidi ju, jedneho dna, v nebi... Dovtedy zije v nom, ja to mojim detom hovorim cely cas... kedysi si bol jedna bunka mama a jedna bunka ocko... polovica toho, co tvori teba, je tvoja mama... je tu s tebou kazdy jeden nadych, kazdy uder srdca, je sucastou teba...
@milos2805 v prvom rade ma veľmi mrzí čo sa vam stalo, úprimnú sústrasť. 5 ročné dieťa je v takom veku kedy ešte úplne nechape smrť ale už ju vníma, dupľom keď sa jedná o mamu. Zájdi sa poradiť s psychológom ako na syna, ako mu citlivo podať, čo sa stalo aby to bolo naozaj primerané jeho veku.
Aj tu na MK je poradňa psychologa, napíš tam, určite ti v takejto situácii za pár dní odpise.
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...
Uprimnu sustrast, ja som tiez vdova.
Je to tazke, ale das to.
uprimnu sustrast, ja som v pozicii toho dietata. tiez mi zomrela mala ked som bola mala. za mna mu to treba normalne vysvetlit. pre mna bolo najhorsie a mam z toho traumu dodnes, ze som sa nemohla rozlucit s mamou. skuste na to ist touto stranou, napr. si sadnite zapalte sviecku a rozpravajte sa o nej aka bola, ako vyzerala, pozrite si fotky, nech si dieta jednu vyberie a zaramujte mu ju nech ju ma napr. v izbe, a vzdy ked ide okolo sa s nou moze rozpravat. to ze odisla neznamena ze svoje pocity nemoze "vyliat" fotke. alebo nech jej nakresli obrazok a poslite ho balonom do "neba"... da sa vybrat vela veci, ale proste dieta musi prejst procesom smutenia a vyrovnania sa s tym tak ako to vedome robia dospelaci. drzim palceky ps. a hlavne aj so starsim toto treba rozpravat sa, je v obdobi dospievania, tou traumou sa mu mozu totalne narusit medziludske vztahy, odporucam zapojit ho do tychto akcii. a nam napr. pomohlo (mala som este 2r sestru) ked isla do skoly mala pri sebe zensku vsticnu osobu - babku, takze ak sa v skole rozpravalo o mame, o MDZ, o dni matiek.... robili sa darceky tak bud nieco nakreslila a zaniesli sme na cintorin, alebo spravila darcek babke. proste neostala v srdci prazdna diera po mame ale nahradil ju iny clovek. inak nam velmi pomahalo chodievat kazdy tyzden na cintorin a po ceste sme sa stavili na zmrzlinu, kolac... toto je moje najkrajsie obdobie po maminej smrti, ze sme cas travili ako rodina. drzte sa
@milos2805 uprimnu sustrast,pomoct neviem,ale je mi to velmi luto,,,,,jedine mu nejako citlivo povedat,ze mamicka je v nebicku,ze bola chora alebo neviem co sa jej stalo ,a ze jej uz je lepsie ze sa netrapi
Popr.skusit vyhladat psychologa
Úprimnú sústrasť.
Ja by som sa poradila s detskou psychologičkou. U nás v škôlke je rovnaký prípad, rovnaký vek. A viem, že ocko to riešil aj s pani učiteľkami, ktoré tiež pomohli a jednu psychologičku pozvali aj do škôlky. Rozprávala deťom práve o smrti. Ja som dovtedy s dcérou tieto veci tiez neriešila, vždy som také otázky uhrala do stratena. A teraz sama o smrti rozpráva tak dospelo.
My deťom niekedy nehovoríme rôzne veci, neodpovedáme na otázky, aby sme ich chránili. Ale oni to spracovať vedia častokrát lepšie ako my.
Držím veľmi palce. Veľa síl ti prajem.
Úprimnú sústrasť😔
Treba mu povedať pravdu primerane k veku vysvetliť,nieje hanbou poziadat o pomoc ak nie v rodine tak odbornú...on sa bude dookola pýtať,rôzne otázky bude to trvať dlhšie kym to pochopí...vela síl
@milos2805 robis chybu. Dobre ti tu pisu.
Mojej mame zomrel otec ako 6- rocnej, este si aj pamata ako bol vystrety v izbe, vtedy neboli
marnice este vsade. Nema ziadnu traumu ani popieraci postoj k smrti, prave naopak.
Daj si to vysvetlit ludmi, ktori tomu rozumeju, hladaj info o smutku a jeho spracovani.
@milos2805 úprimnú sústrasť a veľa síl

@milos2805 A nemá tetu, starú mamu, krstnú mamu, ktorá by mu ten smútok zmiernila? Asi by som mu povedala, že mama sa stala anjelom, ktorý sa pozerá zhora.