icon

Ako zvládnuť financie po rozvode s deťmi?

1. nov 2023

Zeny, ktore odisli z manzelstva/vztahu s detmi s "holou ritou", ako ste to zvladli? Ide totiz o to, ze manzel mal dom este pred svadbou. Dom mu neberiem, je jeho. Avsak pocas manzelstva sme do neho investovali neskutocne prachy, kedze dom bol v case svadby totalne rozburany, nedokonceny. Okrem toho sme po svadbe kupili 2 pozemky pre deti do buducna.
Teraz chcem oddist od deti, pracu mam stabilnu a vyborny pracovny cas. Platovo je to dost slabsie.
Ale predstava, ze idem do podnajmu s 2 detmi a budem to financne davat tak akurat ma desi. Muz mi vyzivne davat nebude chciet (i ked plat ma vyborny), viem ze mi deti bude chciet este aj zobrat.
Ako sa osamostatnit? Ako si to cele v hlave tak racionalne zhodnotit a premysliet?
Dakujem za vase skusenosti

viestta
1. nov 2023

Muz o tom ci bude alebo nebude davat peniaze nerozhoduje. Vyzivne si nechaj urcit sudom a ked nebude platit, tak su zakonne moznosti ako ho donutit platit. O zvereni deti do starostlivosti tiez rozhoduje sud, nie otec, takze zacni tym, ze poziadas o zverenie deti do svojej starostlivosti a zaroven poziadas o urcenie vyzivneho. Zverenie deti a vyzivne mozes ziadat aj pred rozvodom.

pininka1
1. nov 2023

Treba sa poradiť s právnikom a neexistuje ze ti muž nebude chcieť dávať výživné ak to bude mať určené súdom. Ak nemáš všetky bločky, alebo výpisy z banky co si konkrétne kúpila do domu, máš žiaľ smolu. Vsetko co ste už nadobudli ako manželia sa bude deliť. Moja kolegyňa tak dopadla, že ostala v 55ke s holým zadkom, byt bol mužov, dostal ho pred manželstvom, ona si kúpila 1izbovy na hypotéku ktorú bude mať dlho po 70tke, nič zo starého bytu okrem oblečenia si nezobrala, syna majú v striedačke, čiže ani výživné nemá, vyslovene čaká na každú výplatu. Smutne po toľkých rokoch co vsetko investovala do rodiny.

mogaa
1. nov 2023

No ľahké to nebude, ale to vieš aj sama....po rozvode musíš mať zabezpečené ubytovanie a ak chceš aj deti, tak aj financie.....vyživovaciu povinnosť máte obaja, takže výživné nepokryje celé náklady na deti ale len časť nákladov, takže ano, bude to ťažké....treba sa vrátiť do práce a mať príjem dostatočný na pokrytie nákladov....lebo výživné platiť síce bude musieť, ale ak bude meškať, tak deti potrebujú existovať aj vtedy....rovnako aj vtedy musíš platiť všetky výdavky....čo sa týka vyrovnania BSM to sa rieši až po rozvode, takže to môže byť na dlho....samozrejme pozemky pre deti im buď po dohode necháte alebo predáte a peniaze si rozdelíte keďže deti nie sú plnoleté....a tam sa ani nedá dokázať že boli kúpené pre deti....

maranco
1. nov 2023

Okrem výživného na deti máš nárok na "Príspevok na výživu rozvedeného manžela"
Zákon o rodine 36/2005 § 72
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

vetthy
1. nov 2023

nebudeš mať na ružiach ustlané. nakoľko pýtaš na skúsenosti, dám Ti pár typov. 1, z pýchy sa nenaješ. mala som kamarátky, kt. na rozvod sa chystali dlho. z výdavkov na domácnosť odkladali potajomky peniaze, zohnali od známych, predávačiek bločky, ak muž hundral. píšeš, že dom nebol ešte dokončený, ked ste sa zobrali. ked muž nebude doma, vyhrab všetky papiere o kolaudácii, o všetkom, čo sa dorábalo, kúpilo počas vašho manželstva ( napr. výpisy z účtu, myslím napr. Sconto 1000 eček, datum je tam) a urob voľajaké kopie.Tie kopie schovaj mimo domu, v robote, u mamy, čo ja viem, predtým, než tvoj muž ich zničí, lebo potom už máš po dôkazoch. Na výživné moc nespoliehaj, lebo muži sú v tom veľmi vynaliezaví. môj napr. bol šikovný, zručný, zarábal dosť. dohodol sa so šéfom, že ho prepustí, bol počas rozvodového konania na podpore, potom sa vrátil na pôvodné pracovisko, ako SZCO, samozrejme na papieri len na minimálke, zvyšok na ruku. Takže výživné som mala od 30 do 60 eur/dieťa, aj vtedy, ked už decká chodili na univerzitu. ak neplatí, vzchopiť sa hned, vybaviť náhradné výživné, lebo súdy, policia a exekútori k zaostalým výživným pristupujú veľmi laxne, mojim deťom ich otec ešte dodnes dlhuje tisíce, aj z toho mála. a rodinný život treba kočírovať uplne ináč. sekáče, bazáry,veci z druhej ruky, namiesto prímoria túry do okolia, detí vychovať k max. samostatnosti, moje brigádovali od 16ky, mladšia na výške pracovala na polovičný úvazok, bola kvázi finančne sebestačná. tak narýchlo toľko mi napadlo. držím Ti palce, nech si rozhodni bárjako.

kubkovamama
1. nov 2023

Zvládli a nič lepšie sme urobiť nemohli.Ako baby píšu,lepšie sa pripraviť,ale niekedy sa to nedá,ja som vedela,že musím odísť,inak si to hodím,tak som išla len so základnými vecami.Dcere som nestihla ani topánky obuť.Trvalo mi asi rok sa postaviť na vlastné nohy.Ale neolutujem to nikdy,bolo to pekné obdobie skrz to,že som mohla s deťmi čo som kedy chcela a financne sa to nakoniec práveže polepšilo,keďže pri ex som musela financovať čo sa dalo a sama s deťmi som financovala iba nás troch.Ako baby píšu,vždy je lepšie si vopred pripraviť pôdu.Tiez bol byt jeho,ibaže to,že ja som mala bločky atď mi vôbec nepomohlo,síce neskor mi dovolil vziať veci so sťahovakmi,ale potom začala scéna a ďalší krat uz ma nepustil do bytu.Veci som si odniesla s asistenciou polície aj to nie všetky,proste nachystal čo uznal za vhodné.Nikdy nevieš ako sa ten chlap zachová.Rataj so všetkým.Moj nikdy nebol charakter,ale čo sa potom spustilo,tak to predtým bol len slabý odvar.Drzim palce.P.S.vyzivne mu určí súd či chce alebo nechce.

autor
1. nov 2023

@viestta ano, viem ako to funguje. Resp ako by to malo fungovat. Avsak viem aj to, ze moj manzel sa v tom momente ked poviem slovo rozvod zmeni na uplne ineho cloveka. A viem, coho je zo svojimi kontaktmi a peniazmi schopny. Takze s nejakym vyzivnym a peknym obdobim nemozem ratat

autor
1. nov 2023

@pininka1 bojim sa, ze mna caka podobny osud. Niekto by mozno.povedal, ze vsetko vidim negativne, ale viem, co ma asi caka 😔

autor
1. nov 2023

@mogaa ja do prace uz chodim, pracovnu dobu mam dobru, pracu stabilnu, len ten plat je slabsi. Ale zas teraz nemam napr danovy bonus a platim 2 spotrebaky co si bral kedysi este manzel. Peniaze mam nejake nasetrene, viem ze ak poziadam mojich rodicov o pomoc, pomozu mi aj nemozne. Mam to stastie, ze sa mam o koho opriet, i ked rodicov vyuzivat nechcem. Rozvadzat sa ale nebudem hned, potrebujem si urobit este vacsiu financnu rezervu aby som mala vykryte dlhsie casove obdobie. Kamoska prenajima byt za dobru cenu, takze i tam mam nejaku tu prilezitost. Ale viem, ze to nebude med lizat.
Muz bude chciet bud deti do svojej starostlivosti alebo minimalne striedavku a za to bude aj bojovat. Takze to bude tazke, to zial viem

autor
1. nov 2023

@maranco ano, o tomto viem. Ale na to sa "neznizim" lebo viem ze to manzel otoci proti mne. Ale dakujem

mogaa
1. nov 2023

Je fajn , že vieš do čoho ideš...a už to máš aj premyslené, tak len si to dobre načasuj....

autor
1. nov 2023

@mogaa premyslene to mam, snazim sa aj co to odkladat. Nemam ruzove okuliare a nejdem sa do toho vrhnut bez premyslenia. Su to tazke veci a dufala som, ze to riesit nikdy nebudem, ale hold, clovek mieni.... A ano, to nacasovanie je dolezite

autor
1. nov 2023

@kubkovamama dakujem za tvoju skusenost, velmi mi to pomohlo. Nemyslela som, ze to budem niekedy riesit. Vzdy som hovorila, ze kvoli detom to treba zvladnut a zlepit.. Ale baby i napriek tomu ze su este male (4 a 7) to uz vnimaju dost a nemam pocit, ze by toto cele na ne vplyvalo nejako pozitivne. Uz takyto stav trva dlhsie a viem, ze koniec sa blizi. Mam to stastie, ze mozem "planovat a cakat", ze sa takato situacia nestala zo dna na den, to by bol masaker. Viem, ze to bude tazke, mozno pride cas ked to budem lutovat, ale teraz to vidim ako jedine spravne rozhodnutie. Financie su v tom dost dolezite, to vie asi kazdy co riesil rozvod. Vyzivne je u nas asi tazka tema, manzel zaraba 4x tolko co ja, ale bude bojovat aj zakazanymi zbranami aby mi nedal nic (a vsetci vieme, ze vybavit sa da hocico). Vzdy som si myslela, ze ak sa rozvedieme raz, bude to cele ludske a rozumne. Ale zistila som, ze nie. Budem mat zo zivota peklo, bude bojovat o to aby mi deti zobral a polozil ma na kolena. Preto ma to vsetko neskutocne brzdi. Peniaze by som vyriesila, len ten strach z toho pekla ma desi 😔

autor
1. nov 2023

@vetthy dakujem za nazor, skusenost, za vsetko. Viem, ze to bude tazke. Uz teraz nakupujem v bazaroch, rozmyslam nad tym co kupit, co robit a peniaze si odkladam (nastastie sa mi vzdy da co to odlozit). Bude to tazke, krute, bolestive a dlhe. S tym zial pocitam. Moj plan je mat odlozene aspon 3tis, aby som mala rezervu ma depozit, neocakavane vydaje atd. Mam zatial len 1/3 z toho, takze este musim nejaky cas pockat, ale verim ze sa to podari co najskor. Jedine moje stastie je rodina (moja) co ma podrzi a podpori ak bude treba. Muz a jeho rodina mi bude robit veeelke problemy a peklo. Deti si bude kupovat a o mne im hovorit len tie zle veci, to viem uz teraz... Ale dakujem za skusenost, velmi mi to pomohlo

alickapusinka
1. nov 2023

Ako na deti mi nebude chcieť dávať peniaze načo sú súdy výživne je zo zákona azda ich nedá deťom ktoré sú maloleté. Ale ich matke ON je na to krátky že výživne TI chcieť dať nebude na to je súd. Súd urči musí ak nie pôjde do basy za zanedbanie povinnej výživy to nie že je len tak že nechce takých hrdinov aký je ten tvoj takých by bolo. Máš nárok aj na splátky ktoré si dala do domu počas manželstva ale musíš vedieť preukázať.

vetthy
1. nov 2023

Ked Ta rodina podrzi, uz teraz más viac, néz Co som mala ja. V mojom pripade deti, aj ked boli cca. vo veku, ako Tvoje, pochopili,preco odideme od otecka, pricom ako otec, nebol zly, len ako rodina sme nedokazali fungovat, zas boli na mna velmi zaviazane.Samozrejme, trval na tom, aby ho deti navstevovali, ale netrvalo to dlho, a deti odmietali K nemu chodit.oddovodnili to tym, ze furt ma spini, nadava na mna velmi skaredo a ony uz to nechcu pocuvat.x-krat ma udal na policii, ze deti bijem, su zanedbane atd.Kolegovia sa ohromne zabavali, ked kazdy tyzden prisli policajti, mne na zaciatku do smiechu nebolo, ale zvykla som sa. Deti chodili pekne, cisto, ucili sa vyborne, mali krasnu izbicku, hracky, sportove potreby atd.ucitelky ma furt zastavali. Isla som na socialnu kuratelu a povedala som, aka je situacia. Bolo posedenie S detmi v pritomnosti psychologa a zaver, ze deti nemusia K nemu chodit, lebo nevplyva to na nich dobre. Takze, ked uz budete prec, venuj detom, kolko sa len da, financie a dary pre deti vela neznamenaju, potrebuju v prvom rade starostlivu ruku a lasku

kornelies
5. nov 2023

Tvoj plat a 150E max 200E vyzivne. Dokazes z tej sumy vyzit? Nerataj s tym, ze sa najde muz, ktory sa obetuje a bude robit otca detom a pomahat ti financne. Vacsina chce iba matku na sex. Nepotrebuju byt charitativny ustav. Aspon 6 tisic euro potrebujes, v pripade, ze zostanes nezamestnana.
Skus manzelsku poradnu, mozno sa situacia vyriesi.