icon

Bezvýchodisková situácia

samantha009
28. jún 2015

Ako rozmýšľam, tak rozmýšľam, nevidím východisko
Skúsim to tu teda napísať, možno sa nájde medzi vami niekto koho niečo napadne, čokoľvek to bude, prosím, sem s tým..
Žijem sama s jedným dieťaťom (školák na prvom stupni ZŠ), nemám už ani rodičov, ani svokrovcov, ani žiadnu rodinu v blízkom okolí...mám vzdialenejšiu rodinu, ale ďaleko a tou diaľkou sa časom tak stalo, že už ani neviem či ich možem za rodinu považovať, keďže kontakt medzi nami je taký, že žiadny 😖
Tým, že žijem sama, potrebujem peniaze na prežitie, čiže potrebujem chodiť do práce, ale na druhej strane ako mám do práce chodiť, keď všade sa robí na smeny, na dvanástky a proste od vidím do nevidím...kde mám dať dieťa v tej dobe, keď som v práci a dieťa nie je v škole? či už z dôvodu sviatkov, choroby, alebo prázdnin..opatrovateľka si pýta takú sumu na hodinu, že ja sama za hodinu toľko nezarobím, čiže nemysliteľné, keď počítam s každým centom čo zarobím.
A myslím že nikto mi nebude dieťa strážiť len tak zadara, z dlhej chvíle ..
Otec dieťaťa ho postráži len po dobu nevyhnutnú, aj to mi potom vyplakáva, že musel skôr z práce odísť, že nestíha, že málo zarobí tým pádom....aj z toho dôvodu som pred časom dala výpoveď z práce kde som robila na smeny, lebo to sa proste nedalo..
Teraz pracujem len na dohodu, pár hodín denne, čo bolo doteraz super časovo, lebo som dieťa odniesla do školy ráno a poobede som poňho šla, neobmedzovali sme otca...už čo sa týka zárobku je to na trt, ale aspoň niečo a snažím sa zohnať ešte niečo k tomu.
Ale čo teraz, cez prázdniny? Ja naozaj nemám tušenie, že čo mám robiť... sa cítim ako piate koleso na voze na tomto po*ratom svete 😔

natalym
28. jún 2015

@samantha009 Si nejaká nabrúsená. Takto sa problémy neriešia. Hlavne kľud.
Teraz Ti ide o čo? O peniaze? O prácu? O prázdniny?

natalym
28. jún 2015

@samantha009 To je riešenie - uraziť sa. Palec hore!!!

ena70
28. jún 2015

tiež nerozumiem....veď žienky jej tu poradili čo a ako.... dali pár návrhov...podnetov...ach jo

gretocka
28. jún 2015

@samantha009 verim ze to mas tazke... skus sa poobzerat po nejakych dobrovolnickych organizaciach, mozno najdes niekoho, kto cez prazdniny bude robit aktivity pre deti aj gratis.
To ze s exom by si najradsej nemala nic spolocne ti verim tiez, ale zial spolocne uz mate naveky - dieta. Aj ked vy dvaja spolu nefungujete, pokial chlapcovi neublizuje zapajala by som ho. Ak je oficialne nezamestnany, tak ake nareky ze musi odist skor z prace? Ak robi, tak bud nech robi a prispieva na starostlivost o maleho, alebo ak nerobi, nech sa podiela fyzicky.
To co ti tu radila ktorasi mamina hned na zaciatku, ze skus sa poobzerat po nejakej mamine v podobnej situacii a nejak si spolu vypomozte.... pripadne nema maly nejakych kamaratov - spoluziakov, ktorych rodicia by mohli pripojit k svojmu dietatu aj tvojho syna?
Takuto situaciu som nezazila, nastastie patrim k zenam, ktore maju okolo seba kopec rodiny a znamych, ale isty cas som robila v dobrovolnickej organizacii a organizovali sme denne tabory pre deti bez poplatku pripadne s minimalnym poplatkom rovnajucim sa par hodinam opatrovatelkinho platu....

zuzka105
28. jún 2015

@samantha009 Pytas sa co sa ex z nejakeho papieru posklada? Neplatenie vyzivneho je trestne, takze pochybujem ze pojde radsej do basy a vezmu mu vodicak. Na sud mozes ziadat predvolanie svedka, ktory dosvedci ze pracuje. Takisto existuju inspektoraty prace. Oberas dieta o peniaze, nie seba, to si treba uvedomit. Mne keby ex neplati tak ho udam kludne aj na lamparen!
Mozes si zalozit aj tuna temu na MK ze hladas mamicku v podobnej situacii na spolocne striedave staranie sa odeti.

sisaka
28. jún 2015

@samantha009 to nemas ani žiadne kamaratky? Veď musia poznať tvoju situaciu. Tak poprosím nejaké, čo su na materskej, alebo robia na smeny, popytala by som sa mam synovych kamarátov a nejak to prestriedat, poprípade k tomu nejaký denný tabor, na Slovensku sa robia aj pobytové tábory pre deti zo sociálne slabých rodín, o to sa ale bolo treba zaujímať skôr, no a prečo by sa otec nemohol pár týždňov postarať to tiež nechápem. ... Ja by som napr. nemala problem prichylit synovho kamaráta, keby som vedela v akej situácii je kamoska sama by som sa ponúkla, spoň by mal kamosa, však to už nie su bábätka, ze im treba za zadkom stat

sissy27
28. jún 2015

@samantha009 nehnevaj sa, ale z toho, čo si popísala, mi vychádza, že na prvé miesto dávaš exove pohodlie a jeho nároky a náreky... jeho na súd dať nechceš, od neho nič nechceš... a od koho niečo chceš? máš možnosti ako svoju situáciu riešiť, ale nechceš...

vejula
28. jún 2015

@natalym kebyže dal niekto podnet na socialku, že mávaš pravidelne doma samotné osem a trojročné dieťa, tak maš velký pruser. Takže toto určite nieje dobrá rada zakladatelke

natalym
28. jún 2015

@vejula Už sú deti väčšie. A myslíš, že sú samé? Myslíš, že boli hladné, špinavé, že plakali, t.j.. že bol dôvod volať sociálku? Či nie sú deti samé aj oveľa horších situáciách a nikto sociálku nevolá?
Keď čumí 3 ročné decko do tabletu celé dni, prečo sociálku nikto nevolá?
Jasné, že to nie je rada, ale dá sa keď sa chce, lenže zakladateľka nechce.

katarinamarkova
28. jún 2015

@samantha009 predpokladam ze ma v triede aspon dalsich 20 spoluziakov. spytaj sa rodicov....urcite sa najde aspon jeden, co bude rad, ze sa jeho dieta pocas prazdnin nebude nudit a bude mat k dispozicii kamarata na hranie.
ved urcite sa raz za cas chodi hravat ku kamosom, nie? spytaj sa teda rodicov, ci by ho nechceli k sebe bravat castejsie za nejakych par eur mesacne.

rough
28. jún 2015

@samantha009 nuz, zivot ti fakt doprial:( ak je ex nezamestnany a naviac neplati vyzivne, tak cez prazdniny by ho teda mohol cez den mat.
Neviem ci si veriaca alebo nie, ale farnosti robievaju detske tabory a deti zo socialne slabsich rodin beru za minimalny poplatok ci zadarmo. Opytat sa nic nestoji, nuz zavolaj alebo sa chod osobne spytat v kostoloch vo svojom okoli. Trvale riesenie je najst si nahradnu babku. V domove dochodcov je vela opustenych starsich ludi, ktory by mozno boli radi, keby si nasli nahradnu rodinu.

samantha009
autor
28. jún 2015

nedá mi to..musím napísať..ako mám poprosiť rodinu aby mi zobrali dieťa na prázdniny, keď do čerta vedia v akej som situácii, že sme oddelení a ani ich nenapadne sa aspoň cez FB opýtať že ako sa mám, či žijem...ja sa im mám do zadku pchať?
ano, som nabrúsená, čuduješ sa nataly? neplačem, nekričím, ale som rozčúlená, lebo aj keď som vedela že prázdniny prídu už od vždy, nikdy som nevedela ako to budem riešiť..možno som čakala na zázrak, alebo že sa to nejak vykryštalizuje, ale vidím teraz že proste nie
ešte aj kamoška mi poradila takú dobrú vec...nie že ti ho postrážim aspoň občas, ale že može chodiť s tebou do roboty..no ďakujem 🙂
tak už akože ja nemám slov, keď najbližší sa na vás vyserú, ako možem veriť tomu a čakať od niekoho cudzieho že pomože...

vejula
28. jún 2015

@natalym no ja ti len píšem, že keby niekto dal podnet na socialku, že maš doma samotné 8 a 3 ročné dieťa tak maš pruser. To je všetko. Nwhovorím, že niesu deti,, ktoré by ten zasah socialky nepotrebovali viac, ale faktom je, že takto staré deti nemaju čo byť doma samé. Je to nebezpečné, keby sa niečo stane, nedokažu ešte adekvatne zareagovať.

ena70
28. jún 2015

@katarinamarkova ja som jej radila to isté.... tiež som takto syna dávala k jeho spolužiačke....a sme tu...

jeennyv
28. jún 2015

@samantha009 tak v prvom rade je vyzivne je dane zakonom, to ze ho ex nema ako platit teba zaujimat nemusi, o tuto vec sa postara sud ci upsvar...podla mna je prvotnym riesenim poriesit tvojho ex...nechapem na co s nim udrziavas taketo korektne stavy, ked ti je vlastne na nic...potom nerozumiem tomu, ze pises, ze nema dokladovat ako prijem, ale najprv pises, ze ho nechce vyberat lebo musi ist z roboty skor....proste som z tvojej vypovede zmatena, ale toto je dolezite poriesit, kto sa ma o dieta postarat ked nie rodic.... podla mna by sa riesenie naslo ale musis chciet...

jankastubka
28. jún 2015

Suhlasim s tym, ze poriesit vyzivne, ci bude mat ex z coho platit alebo nie, to ta trapit nemusi. To musi riesit sud. Ty mozes povedat predsa to iste, ze nemas z coho zplatit dietatu jest, a postavit mu ho s kufrom pred dvere.

Ale teda ine som chcela. Chapem, ze mas obavy nechat dieta s cudzim clovekom, aj ja by som mala. A co keby si to riesila opacne. Ponukni ty inzerat inym maminkam, ze za mensi poplatok im postrazis dieta cez prazdniny, abo budes pravidelne vyzdvihovat zo skoly. Budes tak mat svojho pod dohladom + 2 -3 dalsie deti. Urcite je takych mamiciek v okoli viac co maju rovanky problem ako ty, a to ani nemusia byt s dietatom sami ak obaja rodicia pracuju, je niekedy naozaj problem vyzdvihnut dieta zo skoly alebo skolky o 16tej. K tomu jm mozes ponuknut, ze im raz za cas upraces byt, alebo pozehlis a to sa da robit aj s dietatom, ktore sa zatial moze u nich ucit. Takato praca by bola super, aspon do toho veku, kym bude moct aj podla zakona byvat sam doma.

Inak to upratovanie vchodu je tiez super. Da sa to naplanovat a robit v case ked dieta v skole. U nas vo vchode to nikto nechcel robit. Skus oslovit aj okolite vchody, mozno sa zadari.

katarinamarkova
28. jún 2015

@samantha009 a prepac, vyvediem ta z omylu....
otec nie je ten, co ma dieta obcas v pripade najnutnejsom postrazit......otec je ten co ma dieta strazit, vzdy ked sa da, hrat sa s nim, venovat sa mu, bravat ho na vylety....a v neposlednom rade ho aj zivit!
je obrovskou chybou, ze nemas vyriesenu starostlivost o maleho a vyzivne.....mozno to beries ako hrdost, ze nechces od neho nic....ale ukracujes len svoje dieta...tak ako o financie, tak potom v konecnom dosledku aj o cas, ktory budes musiet travit v praci, miesto toho, aby si bola s nim.

natalym
28. jún 2015

@samantha009 No som rada, že si sa vrátila. Vieš čo ja som bola tiež taká, že na čo sa mám niekomu prosiť, veď sa môže spýtať, lenže ľudia sú sprostí, myslia, že keď nič nepotrebuješ, tak je všetko ok. Možno stačí sa spýtať, poprosiť. Možno Ty musíš urobiť ten prvý krok.
Verím, že si naštvaná, s Tvojím exom urob poriadok ako Ti tu radili a daj si inzerá, že hľadáš nejakú maminu na postráženie cez prázdniny. Skús hľadať nejaké centrá pre deti, niektoré majú celkom prijateľné ceny, príp. kresťanské, napr. berú deti zadarmo, ak sa preukážu nízkym príjmom. Určite niečo nájdeš a vymyslíš, ale hlavne neľutuj svojho ex a bojuj za svoje dieťa. A stále si hľadaj novú robotu. Ja si stále hľadám, veru, číham.

ena70
28. jún 2015

@samantha009 vieš čo, práveže s vlastnou rodinou je to obvykle najťažšie...a to sa týka aj iných vecí...napr. predaj auta - predáš auto - ofrflú že časom zistilo to a ono, predáš cudziemu, nemáš problém už ho nestretneš. takže skús poprosiť ako som ti radila, ak má syn dobrého kamaráta z triedy či kamarátku, či by ho nejaká mamina nebrávala k sebe nejakú dobu. ja som takto syna dala k synovej spolužiačke, jeho mamina bola nezamestnaná, tak jej pár eur padlo vhod. a tam sa aj najedol...bolo oňho postarané, však ju som poznala zo školy, nie moc dobre ale len trochu, ale keby bol prúser, tak ju máš na očiach. veď sú spolužiaci, čiže nekupuješ mačku vo vreci. skús... 😉

natalym
28. jún 2015

@vejula Neboj strachu sme si zažili. Staršia mala mobil. Od maličkatého mala sme nacvičovali, rozumej nacvičovali rôzne nebezpečné situácie. Od požiaru, cez napadnutie po sexuálnych deviantov. A to si nerobím srandu. 😀 No asi sme mali šťastie. Alebo mám veľmi rozumné deti.

natalym
28. jún 2015

@ena70 To je veľmi dobrý nápad. 😉

samantha009
autor
28. jún 2015

@sissy27 ja najradšej by som od nikoho nič nechcela...no asi to bude moj problem, lebo som proste taká a vždy som bola, že som si vedela poradiť sama vo všetkom a nie som naučená od niekoho niečo žiadať, príde mi to také čo ja viem..ponižujúce, neviem to proste
ja si ani predstaviť neviem, že odchytím spolužiakovu mamičku a čo? hodím jej do tváre, že nepostrážili by ste mi dieťa ? to akože 😀 šak by si pomyslela že som blázon nejaký
nedávno som cestou vo výťahu debatkovala so susedou na dochodku, tak jej vravím, že starosti mám, že neviem čo cez prázdniny, že babky nemáme a tak a...odozva žiadna, že by sa ponúkla..keby som aspoň prachy mala, že nechcem zadarmo, ale takto..

ena70
28. jún 2015

@natalym všakže? diky 😉

natalym
28. jún 2015

@samantha009 Aj ja som taká. Som radšej ticho ako niekoho o niečo prosiť. Musíš to zmeniť, niekoľkokrát sa sklameš, ale kto hľadá nájde. Daj inzerát tu na MK. Hej to problém, Tvoje okolie si zvyklo, že si poradíš v každej situácii, že nič nepotrebuješ a keď príde skutočný problém zrazu nikoho niet. Preto sa to treba naučiť, požiadať.

gretocka
28. jún 2015

@samantha009 tak to ze uz dopredu si pripadas ponizena ak mas o nieco poziadat je problem. Lebo priatelstvo sa buduje tak, ze raz pomozem ja a potom zas poziadam o pomoc.....
podstatne je, ze taketo veci treba zacat riesit skorej ako 28. juna. To je jasne, ze ak teraz prides za "neznamou" maminou a poziadas ju o pomoc, bude to divne. Bolo by fajn zacat uz vyhladovo riesit buduce prazdniny a budovat vztahy od zaciatku skolskeho roka .....
nateraz takto narychlo znvou opakujem radu: dobrovolnicke organizacie, charity, cirkvi.....

ena70
28. jún 2015

@samantha009 áno presne tak....odchytiť....no a čo? veď z teba neubudne a len synovi pomôžeš a aj sebe...aj ja som o dotyčnej mamičke vedela že je doma, že nerobí,tak ma to napadlo. a rovno som sa jej spýtala. aká hra na hrdosť? aj ja keď som bola sama v cudzom meste, a prasklo mi potrubie a nik okolo mňa,tak som vybehla za susedkom, starým dôchodcom, a pomohol. môj ocino hovorí "Kto sa veľa pýta, ten sa veľa dozvie". takže daj bokom nejaké hrdinstvo alebo hrdosť, pre syna urob maximum. Vždy si musíš povedať "urobila som pre to maximum?" a musíš si byť istá svojou kladnou odpoveďou...

gretocka
28. jún 2015

a otec dietata samozrejme

samantha009
autor
28. jún 2015

@katarinamarkova hej, aj preto s ním už nie som asi vieš 🙂 lebo sa nechoval ako otec a tento stav trvá a pochybujem že sa zmení
ja ho proste poznám, to že je trestné neplatiť výživné viem tiež, že mu možu zobrať vodičák, aj to viem...ale viem aj to, že k takému kroku sa pristupuje, ak neplatí tri po sebe idúce mesiace...čiže z toho sa dá vyzuť..to mi nepomože a ešte sa kvoli tomu zvadíme, tak už úplne budem viete kde?

natalym
28. jún 2015

@gretocka To máš pravdu, ale je to veľmi ťažké nadväzovať priateľstvá, keď v kuse rozmýšľaš kde vziať na prežitie. Ja to chápem. 😢

samantha009
autor
28. jún 2015

@gretocka sak ja viem, ale keď som taký hlúpy typ človeka, ja neviem nadviazovať len tak z ničoho kontakty, nie som ukecaná, tak mám problém s takým niečím, čo možno iným príde normálka
ja sa odhodlávam a odhodlávam a nakoniec radšej vymyslím iné riešenie len aby som nemusela nikoho otravovať..čo so mnou? nasoliť, utopiť a zastreliť...a presne v tomto poradí 😝