Bezvýchodisková situácia
Ako rozmýšľam, tak rozmýšľam, nevidím východisko
Skúsim to tu teda napísať, možno sa nájde medzi vami niekto koho niečo napadne, čokoľvek to bude, prosím, sem s tým..
Žijem sama s jedným dieťaťom (školák na prvom stupni ZŠ), nemám už ani rodičov, ani svokrovcov, ani žiadnu rodinu v blízkom okolí...mám vzdialenejšiu rodinu, ale ďaleko a tou diaľkou sa časom tak stalo, že už ani neviem či ich možem za rodinu považovať, keďže kontakt medzi nami je taký, že žiadny 😖
Tým, že žijem sama, potrebujem peniaze na prežitie, čiže potrebujem chodiť do práce, ale na druhej strane ako mám do práce chodiť, keď všade sa robí na smeny, na dvanástky a proste od vidím do nevidím...kde mám dať dieťa v tej dobe, keď som v práci a dieťa nie je v škole? či už z dôvodu sviatkov, choroby, alebo prázdnin..opatrovateľka si pýta takú sumu na hodinu, že ja sama za hodinu toľko nezarobím, čiže nemysliteľné, keď počítam s každým centom čo zarobím.
A myslím že nikto mi nebude dieťa strážiť len tak zadara, z dlhej chvíle ..
Otec dieťaťa ho postráži len po dobu nevyhnutnú, aj to mi potom vyplakáva, že musel skôr z práce odísť, že nestíha, že málo zarobí tým pádom....aj z toho dôvodu som pred časom dala výpoveď z práce kde som robila na smeny, lebo to sa proste nedalo..
Teraz pracujem len na dohodu, pár hodín denne, čo bolo doteraz super časovo, lebo som dieťa odniesla do školy ráno a poobede som poňho šla, neobmedzovali sme otca...už čo sa týka zárobku je to na trt, ale aspoň niečo a snažím sa zohnať ešte niečo k tomu.
Ale čo teraz, cez prázdniny? Ja naozaj nemám tušenie, že čo mám robiť... sa cítim ako piate koleso na voze na tomto po*ratom svete 😔
@samantha009 my ti radíme ako vládzeme a môžeme, ale keď ty si taký negativista 😒 .... mne je ľúto tvojho drobca....
Tábor sa ťažko zháňa v júni, väčšinou treba rezervovať a zaplatiť do konca mája. Jedine, že by niekto vypadol. Pôžička och radšej sa im vyhnúť..........
@samantha009 , @rough
keď s pôžičkou začneš, je ťažká cesta späť. môžem ti príbehy rozprávať o exekúciách. teraz fakt nemáte ani na jedlo, alebo ako ste na tom?
@gubiko nie som veriaca, toto po mne nech nikto nechce...to radšej vylepím plagáty a obeham osobne pol sídliska 😝
keby on nechal nás, tak by som sa na to pozerala určite inak a už dávno by som to riešila súdne, ale ja som nechala jeho, takže to beriem ako moje rozhodnutie toto celé...neviem či sa to dá pochopiť, ale tak
@ena70 🙂 ja práveže vobec nie som negativista...to len táto vec je negatívna
Neviem, preco si zavrhla vziat maleho do roboty. Do auta dam podsedak, pripravim jedlo, do ruky mu dam knihu, komix, do CD rozpravky ( naschval nepisem mobil, tablet) pripasem a idem. Nevravim, ze cele leto, ale tyzden dva by sa pokryt dali. Ako dieta som s mamou chodila bezne do prace, musela som ticho sediet, kreslit omalovanky, ci skusat pisaci stroj a teda mam na to super spomienky, bolo to dobrodrzustvo a tiez som mala cca 7 - 8 rokov. Dokonca som sa citila privilegovane, ze chudak moji surodenci v skolke, ale ja s mamou... 🙂 Pol zivota som robila v neziskovke, co organizovala tabory, rpe deti zo zleho socialneho prostredia za 5 e na tyzden, cize len skus hladat. Skolske druziny nefunguju cez leto? Nasa skola mala skolsku druzinu vzdy myslim pve dva julove a posledne dva augustove tyzdne, nepytala si sa? Kasli na to, ci si veriaca, ci nie. Napr. Saleziani v Kosiciach robia tabory za babku doslova, ty potrebujes maleho akutne riesit. Detom taky tabor neublizi a jedna omsa v nedelu nezabije....Tiez sme to ako deti absolvovali a nebol ziaden problem, skor obohatenie. Socialku si neskusala oni maju kontakty na take tabory + napr. v Ke robia aj mestske casti podobne denne tabory skoro zadara, teda ich soc. oddelenia.
@samantha009 nemusíš byť veriaca aby si dala syna do takého tábora...ani ja nie som veriaca, ale keby som v takej zlej situácii, tak neváham a idem... raz pomôžu oni, druhýkrát ja...a tak to má byť....
...nedávno mi kamarát hovoril ...keď idem do automatu a kúpim si kávu, vždy tam nechám výdavok...tých 5 centov...čo ak niekomu pomôžu...minule som šiel tak na kávu, pozerám v peňaženke ani cent drobných, skúšal som šiahnuť rukou do tej priehradky,či tam náhodou dáky drobák tiež nebude..a si predstav, bolo tam celé euro!!! .......chápeš čo som tým myslela....
.....a inak je úplne jedno, kto koho nechal, on má povinnosť sa postarať o svoje dieťa, je to jeho krv !!!
Panenka skakava, ty si z Kosic z Juhu? Tak hned chod poprosit pana farara z Juhu z Kostola Milosrdenstva. Oni tam robia uzasne aktivity pre deti, nabeton aj tabory, je tam pomerne ziva komunita. A urcite skus socialku na Juhu, viem, ze aktivity robi aj socialka na KVP, mozno by ti pomohli aj ked k nim nepatris a rovno sa opytaj aj na nejake davky, ked robis len na dohodu, ci nemas narok na podporu byvania a podobne.
@alby2014 tak neviem či by mi to vobec povolili, mať so sebou dieťa ..nehoda sa može stať kedykoľvek, tak neviem no...nie v škola cez prázdniny nefunguje...školky sú otvorené iba
vygooglim si tie tabory, dikes
@gubiko aj pozicka sa da brat zodpovedne. Moja mama ked ovdovela s dvoma malymi detmi bez penazi a kazdy mesiac musela ratat do vyplaty, tiez musela niekedy ist na dlh a zvladla to. S malym platom ale so ctou. Najblizsia rodina 300 km. Nedavala nas tam samych. Vsetko sa da, ked sa musi.
@samantha009 len ty to furt otočíš ako to "neurobiť, nedá sa, nevyhovuje"....rozumieš mi? 😉 nechláchol tak veľmi tvojho ex...a neber také ohľady na neho..vezmi to z jeho strany...však on v podstate slobodný chlap, on sa netrápi čo so synom, nechystá mu každý deň raňajky, veci do školy...tak mu pekne povedz, pozri sú prázdniny, ja musím do práce, ty sa teraz musíš postarať o syna. bodka. nediskutujem.
@samantha009 dá sa to pochopiť. ja som nechala bývalého a ešte som mu vyplatila nábytok, čo u mňa nechal v plnej výške. až po čase mi došlo, aká blbosť to bola. ale ty máš inú situáciu, lebo máš dieťa. za dieťa by som sa ja bila nech by som aj ako posledná chudera vyzerala, no a čo.
neviem ako súvisí potreba pomoci s vierou. kebyže som na tom zle, chodím a pýtam sa, kde mi pomôžu. a kľudne by som šla aj ku kňazovi, prosila o pomoc. ale ty si si našla riešenie pre seba, lepiť plagáty po sídlisku. tak hádam schodnejšie pre teba. len ťažko je mi uveriť tomu, že to ozaj spravíš. no najmä si tú našu pomoc uši pre seba, aby si sa pohla ďalej.
@samantha009 a vies preco nemas ani blizko k tomu normalnemu prijmu?
lebo sa DOBROVOLNE vzdavas penazi, ktore patria TVOJMU synovi.
nevzdavaj sa dobrovolne penazi, ktore patria tvojmu dietatu ( vyzivne, ktore ti ex MUSI platit, ci chce, ci nechce, ci robi, ci nerobi) a nebudes musiet riesit ze nenahrabem 40€ na ten tyzden co pocas prazdin neviem nijako doriesit....alebo to, ze nemozes babicke, susede, kamoske, ci hockomu inemu dat tych cca 30 € za obcasne strazenie maleho na mesiac.....ano, tych 30€, co ti ex MUSI platit.....keby si chcela......
@samantha009 preco by si ty neveriaca, nemohla prijat pomoc od veriach?
to sa ako vylucuje? len tym, ze nechces?
U nás v CVČ pri kostole sa normálne prihlasujú do táborov aj deti, ktoré nechodia do kostola, nikto sa to nepýta. Oni sú radi, že majú deti, lebo dostanú peniaze od mesta na mimoškolskú činnosť.
@samantha009 to je jedno kto koho nechal, ale tvoj ex musi na dieta platit a nielen ze mesacne platit, ale aj pokryt polovicu extra vydavkov, do coho nepatria len skolske potreby, oblecenie, liecenie a podobne veci, ale aj tabory, kruzky...... strazenie dietata. Neboj ze nenahrabe pre syna, len mu pohroz, za neplatenie moze ist aj za mreze. Nepoviem keby si mala dost financii, kaslat na vyzivne, ale ako vidis, mas problem, takze sa ho vzdat nemozes, kvoli malemu. A necit sa hlupo ked si ho pytas, hlupo nech sa citi otec ak ho dobrovolne neposiela, dieta je vase spolocne, aj ked vy dvaja uz spolu nie ste
@samantha009 mne je syn prvorady. nic ine a nikto iny.... pre neho by som sa aj pobila, neboj sa ! a to ked do mna sto certov vlezie, tak davam riadne udery a dost to boli 😀 tak sa aj ty vzchop a pobi sa zanho !!! je to to najcennejsie co mas ! co by za to poniektore dali, aby mali takého syna... takze wake up and go!
@ena70 no ale keď je to tak...ty nerozumieš 🙂 ja viem aké by som mala možnosti, keby som zarobila 600-700€, zoženiem študentku, dochodkynu, kohokoľvek komu zaplatím za stráženie..neni problém, ale dnes kto čo urobí zadarmo? nikto a nič. ano, možno zoženiem nejaku babku, čo postráži za nákup, ale to skor bude zázrak, lebo starí ľudia ani svoje vnúčatá už najradšej by nestrážili, lebo chcú mať kľud...to je realita jednoducho
a že nechcem od exa peniaze ktoré určí súd...ja sa bojím toho, že by nás to rozhádalo...teraz ešte ako tak fungujeme ako kamaráti a ja verím tomu, že keby mal, tak mi dá, ale nemá, tak nedá a súd to neporieši, len do vačších problémov ho dostanem a tým aj syna, lebo už potom ani toľko sa nebude zaujímať čo teraz
@samantha009 ak mas na dohodu a stabilny prijem, pri malych urokoch by to teoreticky slo. Urok bude vyssi. Treba sa ist opytat. Za ziadost sa neplati. Zacala by som malymi zufalymi bankami - mbank. Otp, sberbank, prima...
@katarinamarkova nie, len ja nemám v láske také tie kostolné príbehy a bájky a tie veci okolo toho a neviem či aj malý by odtiaľ neušiel 😝
@samantha009 Lebo teraz sa o neho mega zaujima, ked ho ma problem vybrat zo skoly...
@samantha009 ale keby si poriešila exa, aj keby nie výživné, ale aspoň styk, kedy by si ho musel brávať, tak ty by si ten čas vedela využiť na brigády a nevrav mi, že ex robí 24/7 že si ho nemôže zobrať každý druhý víkend, on s tebou pekne máva a ty sa necháš
@samantha009 Omg neusiel, ja som take tabory ako dieta prezila a teda fakt je to normalny tabor, max. v nedelu omsa, resp. hry su koncipovane tak moralnejsie... nehladaj vyhovorky, hladaj riesenia. Maly ma 8 rokov, nie je to revoltujuci pubertiak odmietajuci nabozenstvo, ze by odtial utekal.
@samantha009 no to hej, tak to sa veru k cirkvy radsej nepriblizuj, nahodou by sa na vas mohlo nalepit aj kusok dobra....alebo lepra...
A nejde o to, aby sme Ti poslali nejaké peniaze?
@natalym mhm..samozrejme ..bože, že ja sem liezla

@rough presne nad tým rozmýšľam..ktorá banka mi dá požičku keď nie som zamestnaná? či ak som na dohodu sa to počíta ?