Cítim sa osamelo so svojím dieťaťom
Ahojte, s novým rokom na mňa jemne doľahli emócie. Mám 24, dieťa a sme sami. Všetky kamarátky čo mám študujú, všetci sa rozutekali do sveta. Ostala mi len jedna kamoška, ktorá je tiež väčšinu roka mimo domu. Vzťahy s kamarátkami išli trochu dolu vodou odkedy mám dieťa. Asi je to prirodzené, máme úplne rozdielne životy a zaujímajú nás rozdielne témy. Väčšina mojich kamarátok chce mať deti po 30-35 alebo vôbec. V robote s kolegyňami sa porozprávame a máme sa rady ale oni majú už zas všetky po 40 a tým pádom nejaká perspektíva na stretávanie sa mimo práce tam nie je. Prihlásila som nás v minulosti na rôzne krúžky pre detičky ale tam boli tiež vždy o dosť staršie dámy vždy s kompletnými rodinami, ktoré sa už poznali medzi sebou a boli kamarátky. O rodine sa radšej rozpisovať nejdem. Po rozvode na mňa často prichádza pocit že som úplne sama a že nie je s kým sa porozprávať. Obávam sa ako dlho to takto vydržím celé ťahať ďalej. Mali ste niektorá podobné obdobie v živote? Čo Vám pomohlo? Prosím neraďte mi že nájsť si aktivity, chcela by som no naozaj som rada že zvládam prácu, dieťa a domácnosť večer padám do postele úplne vyčerpaná.
Už je neskoro, zhrniem Ti to. Ty tých ľudí okolo máš, ale len z tohto textu mi príde, že hľadáš prečo sa to nedá. Rodina prečo?Prečo nie si schopná sa baviť s kamarátkou o niečom inom ako o dieťati?Mnoho matiek si nájde kamarátku kamarátky dcéry ci syna z parku a vlastne nikdy nevybudujú skutočne priateľstvo.
Chcelo by to začať vidieť pohár poloplný a nie poloprazdny. Nemusíš ma tu zhejtiť, pokojne mi napíš správu a vyjadri nesúhlas. Mam teplotu a čas😃
@enmery prepáč ale o rodine ako som avizovala písať nejdem, a čo sa týka kamarátiek ja práve som schopná sa baviť aj o iných veciach kľudne vôbec to nemusí byť o deťoch ani netuším kde si sa to dočítala v mojom príspevku len proste oni študujú, cestujú chodia na párty tak ako ja kedysi s nimi ale mne sa kompletne zmenil život. Už nechodím na akcie piť a prestali ma so sebou volať časom. Okrem toho študujú v iných mestách než z ktorého pochádzame, domov chodia sporadicky. Raz za pol roka sa aj vidíme ale vieš je to také... Zbehneme na kávu na hodinku a povieme si najnovšie veci ale to je tak všetko. Myslím tým že mi naozaj chýba taký človek ktorý je mi blízky a môžem s ním prebrať dôverné veci občas
Už je neskoro, zhrniem Ti to. Ty tých ľudí okolo máš, ale len z tohto textu mi príde, že hľadáš prečo sa to nedá. Rodina prečo?Prečo nie si schopná sa baviť s kamarátkou o niečom inom ako o dieťati?Mnoho matiek si nájde kamarátku kamarátky dcéry ci syna z parku a vlastne nikdy nevybudujú skutočne priateľstvo.
Chcelo by to začať vidieť pohár poloplný a nie poloprazdny. Nemusíš ma tu zhejtiť, pokojne mi napíš správu a vyjadri nesúhlas. Mam teplotu a čas😃
@enmery inak skoré uzdravenie😄
@anonym_autor preco by nemohla byt perspektiva stretavania sa s kolegynami 40+? Ty ako osamela mamina momentalne nemas cas ani energiu na vyhladavanie inych blizkych priatelstiev (uz vobec nie mimo tvojho okolia). Len bud pozitivna, aj ty sa zaujimaj o zivoty tych, ktori su ti v okoli sympaticki (aj zo spominanych kolegyn). Kazdy niekoho potrebujeme, mozno aj zdanlivo rodinne celkom zadani ludia. Kazdy mame svoje problemy a starosti, o ktorych by sme obcas radi pokecali, vyspovedali sa, ale aj vypoculi inych (co nam umoznuje vidiet aj svoje problemy realnejsie).
@enmery prepáč ale o rodine ako som avizovala písať nejdem, a čo sa týka kamarátiek ja práve som schopná sa baviť aj o iných veciach kľudne vôbec to nemusí byť o deťoch ani netuším kde si sa to dočítala v mojom príspevku len proste oni študujú, cestujú chodia na párty tak ako ja kedysi s nimi ale mne sa kompletne zmenil život. Už nechodím na akcie piť a prestali ma so sebou volať časom. Okrem toho študujú v iných mestách než z ktorého pochádzame, domov chodia sporadicky. Raz za pol roka sa aj vidíme ale vieš je to také... Zbehneme na kávu na hodinku a povieme si najnovšie veci ale to je tak všetko. Myslím tým že mi naozaj chýba taký človek ktorý je mi blízky a môžem s ním prebrať dôverné veci občas
@anonym_autor Ahoj, chapem ta, ale v zivote si vyhladavame ludi, ktori nam v tom obdobi matchnu, potom, ked sa posunieme, nam kamaratstva sice ostavaju, ale uz nie su take intenzivne. Tak vtp v zivote chodi - ale nevybaraj si znamych podla toho, ci maji tvoj vek a rodinnu situaciu, tak vela nebudes mat. Ved pokojne si mozes najst mamicky aj vydate, starsie (asi logicky, ked si mala dietatko ty tak skoro), vek nemoze byt prekazkou. Ka napriklad mam najviac kamratiek/kamaratov bezdetnych okolo 30. Pretoze moje deti su uz odrastene a mam s nimi najviac tem a zazitkov. Ak zacnu mat svoje deti, asi to bude tiez medzi nami chladnut, ja mam uz tuto etapu zivota za sebou. Uvidis, ze aj tebe ked dieta vyrastie a bude samostatne, tak sa timnebude chviet s tymi kamoskami klabosit na pieskovisku. Verim, ze si svoje spriaznene duse najdes. Ja som si nasla, az okolo 2.roku veku dietata 4 super kamosky na nasom pieskovisku, dali sme aa do reci a na par rokov sme boli kamky. Ale to uz je tiez minulost, taky je zivot vacsiny ludi..
@anonym_autor preco by nemohla byt perspektiva stretavania sa s kolegynami 40+? Ty ako osamela mamina momentalne nemas cas ani energiu na vyhladavanie inych blizkych priatelstiev (uz vobec nie mimo tvojho okolia). Len bud pozitivna, aj ty sa zaujimaj o zivoty tych, ktori su ti v okoli sympaticki (aj zo spominanych kolegyn). Kazdy niekoho potrebujeme, mozno aj zdanlivo rodinne celkom zadani ludia. Kazdy mame svoje problemy a starosti, o ktorych by sme obcas radi pokecali, vyspovedali sa, ale aj vypoculi inych (co nam umoznuje vidiet aj svoje problemy realnejsie).
@madeincssr Ja mam 40+ a uprimne, mam kamaratky aj 20tnicky aj 30tnicky, ale nevidim dovod travit vela casu s niekym, co ma male dieta. Jednoducho ten zivotny styl a aktivity su rozdielne, chodime do mesta, na festivaly, na bedminton, stretavame sa doma a hrame hry, pri vsetkom tomto by mala slobodna mamicka problem si vyriesit strazenie dietata.. ine by bolo, ak by som sama to male dietatko teraz mala. To by sme spolu chodili na prechadzky, vylety, do detskych centier a kutikov. Nie je problem vek, ale v akom zivotnom cykle sa prave nachadzam..
Nečítam čo ti tu píšu ostatné maminy. Uvedom si, že rodinu si nevyberáš, ale priateľov áno. Nezáleží ani tak na veku ľudí, ako na ich psychickom nastavení. Môžeš mať 40 ročnú kolegyňu s dušou dvadsiatničky a opačne. Nie si sama, máš dieťa. Chápem, že potrebuješ mať okolo seba i dospelákov. Času nemáš nazvyš, tak hľadaj kámošku v práci. Určite chodíš s dieťaťom i do parku, na ihriská. Tam tiež chodia maminky, tam sa dá zoznámiť. Zájsť s nimi následne do cukrárne i s deťmi, do obchodného centa s detským kútikom.
@anonym_autor odcudzujes ludi dopredu
Preco nie kolegyne? Preco sa nezaclenit k inej skupinke? A co, ze su kompletna rodina, ty s dietatom kompletna rodina nie si?
Ja som jednorodic, mam skvelu rodinu, kolegyne su fajn, kamaratky v pravom slova zmysle nemam, mam len zname aj to sa len sem tam stretneme slebo len si zavolame, je to v poriadku, taka interakcia staci , dieta je male, potrebujem sa venovat jemu
Ludia prichadzaju a odchadzaju, co nemas teraz mozes mat neskor
Neberiem to tragicky, teraz volne zit nemozem, ked bude dieta vacsie budem mat viac casu
Neviem kedy sa chces bavit a chodit na kavicky ked tu pises, ze ledva zvladas pracu, dieta, domacnost a este by si mala energiu klabosit
Ja ju terda po celom dni nemam a niekedy nemam chut rozpravat ani s vlastnou rodinou ci dietatom ktoremu sa usta nezavru az kym nejde spat
Dufam, ze kamosku najdes casom
Ja som starsia nez ty takze to uz beriem inak
@anonym_autor ahoj a odkiaľ si? ja som síce od teba trochu staršia mam 31 ale tiež som sama s dieťaťom a kamarátov moc nemám, tak sa môžeme stretnúť a pokecať ☺️
@anonym_autor vna bežné kamarátstvo by som výšku veku vôbec neriešila. Mám kamošky čo majú 24, ale aj 70. Tá čo má 24 má často obohatí srandickami, takým odľahčeným pohľadom na život a tá čo má 70 mi dáva taký smer a cieľ života. Každý kamarát ťa môže niečom obohatiť. A kolegyňa vedľa našej firmy sa nám stala veľmi blízkou kamoškou, ktorá s nami oslavuje, veci od kuriéra prevezme, ak nie sme v práci, na koláč zájdeme...a inak sú aj susedia, kamošky z ulice a dediny. A áno spolužiaci sa rozpŕchli kto kde, ale to neznamená, že nemôžem mať iné kamošky. Ty si si zrejme urobila predstavu o kamarátke a hľadáš presne takú, akú chces ty.
Veď máš dieťa, nie si sama.
Veď máš dieťa, nie si sama.
@priscilla07 dieťa nie je a rozhodne by v žiadnom prípade ani nemalo byť pre matku náhradou spoločenského sociálneho kontaktu... dieťa má byť dieťa a nie byť zaťažené tým, že matka nikoho iného nemá... každá mama potrebuje aj dospelého človeka vedľa seba či už parnetnera alebo kamarátku predsa...
@priscilla07 dieťa nie je a rozhodne by v žiadnom prípade ani nemalo byť pre matku náhradou spoločenského sociálneho kontaktu... dieťa má byť dieťa a nie byť zaťažené tým, že matka nikoho iného nemá... každá mama potrebuje aj dospelého človeka vedľa seba či už parnetnera alebo kamarátku predsa...
@kikuska11111 ale sama nie je. Nechápeš?
@anonym_autor Ja mám manžela, tvoju situáciu som nezažila.
No rozumiem ti, že nemať niekoho, komu sa zdôveríš je veľmi náročné. Keď prídu horšie dni (a tie sa určite raz za čas objavia) je fajn mať niekoho, s kým sa dá porozprávať. Možno susedia. Mne sa takto podarilo nájsť si dve blízke kamarátky. Nezblížili sme sa hneď ale postupne. Náš vzťah sme si museli vybudovať. Tým, že bývame na lazoch je to často aj o praktickej pomoci, vyžalovaní sa, keď sú muži na týždňovkách a všetko je to tu len na nás, keď deti ochorejú, keď už nevládzeme. V dobrom aj v zlom...
Keď sme sa nasťahovali, najbližšia mi bola suseda, viac než o 50 rokov staršia. Hovorievala mi často, že "mamu mám ďaleko, svokru hlboko, že ona má čas a je tu aj pre mňa namiesto nich". Zomrela pred pár rokmi, mala cez 90. Veľmi mi chýba, aj keď to nebola kamarátka, v pravom zmysle slova.
Držím palce, aby si našla svoju spriaznenú dušu a odvahu otvoriť sa novým priateľstvám.
@anonym_autor ja som s dvomi deťmi sama skoro nonstop.Muz v zahraničí,rodina ďaleko , kamarátky ďaleko a je to dosť náročné na psychiku nemať si skym pokecať .Takže takú radu by som potrebovala aj ja