icon

Dá sa to takto zvládnuť sama s deťmi?

21. júl 2023

Ahojte,rozmýšľam nad rozvodom a či by som vedela vyžiť z výplaty sama s deťmi.Zarabam dokopy 1100 eur mesačne,v tom je aj daňový bonus na deti aj rodinné.Ked odratam všetky povinné platby,ostane mi 550 eur.Z toho ešte platiť obedy v škôlke,zrps a škole,rátam to 100 eur,ostane 450.Stravu by som vedela dať za 300 mesačne,ostalo by 150.Z toho ešte lekáreň ak bude treba,oblečenie deťom v rámci potreby.Myslite že by sa to dalo zvládnuť finančne sama utiahnuť všetko s dvomi deťmi?

Strana
z2
kristiii
22. júl 2023

Dá sa to, ani netušiš, koľko žien sa takto pretĺka. Ja mám teda dieťa len jedno, ale aj príjem som mala o dosť nižší a vždy sme to zvládli. Ako to máš s prípadnými očr? Máš mamu alebo niekoho, kto by ti vedel v prípade zníženého príjmu pomôcť? A výživné žiadaj určite riadne, vypočítaj si náklady na deti a pýtaj väčšiu polovicu. Neriaď sa tým, koľko chlap zarába, ale koľko deti potrebujú. Sudcovia už v tomto nie sú, aspoň poväčšine, padnutí na hlavu.

autor
22. júl 2023

@kristiii V prípade ocr bola by som sama na deti

kristiii
22. júl 2023

Tak o to viac si daj záležať, aby si dostala primerané výživné. Zohľadňuje sa aj osobná starostlivosť o deti, čiže aj ten predpoklad, že všetky očr a pokles príjmu budeš znášať ty, tiež obmedzené pracovné možnosti, keďže musíš stíhať škôlku...zatiaľ čo chlap si môže nájsť aj druhú robotu, prípadne nejakú lepšie platenú.
Asi by som si byť tebou pár mesiacov vyskúšala fungovať v obmedzenom finančnom režime, zapisovala si poctivo všetky výdavky (to ti pomôže aj pri spisovaní nákladov na deti, aby si na niečo nezabudla), zistiť, či si vieš aspoň niečo málo aj odložiť..lebo stačí jedna očr/pn a hneď máš dole pár stoviek, prichádzaš o časť platu, daňový bonus alebo niečo z neho, tiež niekto správne podotkol, že ani ten bonus nemusí byť a pravdepodobne ani nebude večne v aktuálnej výške, obedy zadarmo zrejme tiež nie. Fakt to treba prepočítať zprava - zľava a podľa toho sa rozhodnúť.

autor
22. júl 2023

@kristiii Mám prácu aby som stíhala škôlku na jednu smenu.Ked bude treba ostať s deťmi na ocr to budem bez príjmu.Ostatne píšem si všetko,viem približne aké máme výdavky,aj mám niečo málo našetrené.

kristiii
22. júl 2023

Tak ak to máš už poriadne prepočítané a máš aj rezervu na prípadný výpadok príjmu a si rozhodnutá, že chceš rozvod, tak nie je o čom.

summer23456
22. júl 2023

Autorka,keď musíš,tak to zvládneš. My ženy zvládneme všetko. A radšej sa uskromniť a mať pokoj ako trpieť ty aj deti. Teraz sa dá oblečenie kúpiť krásne vo výpredajoch alebo ešte aj kvalitnejšie v sekacoch, ja tak kupujem dcére aj sebe a chodíme moderné oblečené. Na jedlo sledovať letáky a podľa toho nakupovať a variť,aby si si vytvorila nejakú finančnú rezervu. Zvládneš to. Držím palce.

autor
22. júl 2023

@summer23456 Ďakujem,toto robím už teraz.Casto kupujem z bazároch a z výpredaju,tiež sledujem letáky.

summer23456
22. júl 2023

No tak super, si uvedomelá rozumná žena,keď to takto robíš a nebude to pre teba taký šok. Ja som tiež celý život skromná, preto dokážem žiť sama s dcérou, už sme samé cca 10 rokov, žijeme samé a fungujeme. Po rozvode som bola takmer dva roky u roducov,ale chcela som sa veľmi osamostatniť,tiež to nebolo ružové žiť s rodičmi,aj keď vychádzame dobre,ale zit spolu to nie😂😂 Tak najskor podnájom,potom som kúpila malý byt a máme pokoj. Dcéra mala 15 mesiacov,keď dom sa rozviedla a tri roky keď som odišla od rodičov. V prípade ocr mi pomohoi rodičia alebo som bola doma ja,tak na striedacku. Bolo to ťažké aj na psychiku všetko,ale našťastie tiež som vždy vedela hospodáriť,tak som mala finančnú rezervu. To je to hlavne na rozbehnutie,lebo na začiatku je to fest ťažké,ale stojí to za to. Mne je takto super,ani žiadneho chlapa nehľadám, zvykla som si na ten pokoj.

summer23456
22. júl 2023

Autorka základ je poplatit povinne výdavky,byt,tv,internet,školu,obedy, niečo odložiť a so zvyškom rozumné hospodáriť. Ak sa nedá vždy odložiť,nevadí. Niekedy je taký mesiac,že je viac výdavkov. Uvidíš,ako ti to pôjde. Ja som si na začiatku dávala daňový bonus vyplatiť raz ročne a to mi prišlo cca 250-300 eur navyše,to sme mali na leto na výlety. Teraz ho mám už mesačne,teraz sa viac oplatí mesačne ho vyplácať,tak nám radila účtovníčka. Naozaj to cítiť v tej výplate. Chce to veľa kalkulovať,ale dá sa to zvládnuť.

Strana
z2