Dá sa žiť s malými deťmi bez pomoci rodiny?
Potrebujem počut skúsenosti starších.
Dá sa žiť rodinný život s malými detmi bez akejkoľvek pomoci príbuzných a starých rodičov??? napr. ďaleko odstahovaný
Ked ste na všetko sami s manželom? Tzv .deti ked su choré,alebo ked ste boli tehotnéa čakali druhé dieťa alebo akákoľvek pomoc pri tehotenstve ,porode a strazení detí??
Dá sa to zvládnuť ?
Ano da, nam velmi pomohli aj susedia, byvame v panelaku kde je vela mladych rodin. Tak sme sa vdaka detom zoznamili, spriatelili a velmi si pomahame. Postrazime si deti, prinesieme nakup, odvezieme. Zijeme tu ako velka rodina
@salamistka vyzdvihovali ti dceru, strazili pocas choroby a prazdnin - nechapem preco pises ze si to nepotrebovala... 🤔
v podstate sme aj my s manželom na deti úplne sami a to ja popri nich a MD pracujem, čiže so všetkým mi pomáha manžel..Čiže také tie základne veci a život sko taký vieme zvládnuť sami, veľmi závisí, aké možnosti má tvoj manžel v práci a ako flexibilne Ťa vie v prípade potreby zastúpiť..Ale ja mám ako veľký a veľmi vzácny bonus k tomu môjho úžasného brata, ktorý mi pomáha v krízových situáciách, keď manžel nemôže, plus take ako stráženie deti, keď chceme ísť niekam na večeru alebo niekam sami dvaja- to je obrovský bonus, ale pre psychickú pohodu rodiny ako takej veľmi dôležitá súčasť..Čiže áno, na za upečením bežného života a nutných zalezistosti sa to dá, ale na fungovanie rodiny a užívanie si života nie iba s tým, že robota, domov, deti, povinnosti atd, by som si určite hľadala opatrovateľku, ak by som nemala pomoc rodiny
Aj ja som Bola s manzelom Sama na nasho syna.
Svokra sa mi akurat tak prisla postarat o syna, aby som sa mohla starat o umierajuceho manzela.
Teraz som uz na vsetko sama.
Samozrejme, ze sa to da, snad si nemyslis, ze kazdy, kto si zalozi rodinu, zije blizko rodicov. Ja uz rodicov nemam a svokra zije v CR, vidime sa v lrpsom pripade raz za 3 mesiace. Mame dve male deti a fungujeme. Vzdy sme si to vedeli s muzom zariadit.
My fungujeme bez pomoci rodiny. Nikdy neboli bez jedného z nás. Niekedy je to náročnejšie, ale dá sa. Nejaký systém, občas improvizácia a ide to 🙂
Áno dá .
Ľahké to určite nie je, no zároveň to musí byť oslobodzujúce. Nikomu nič nedlhuješ, nemusíš nič splácať.
My už 11 rokov, našťastie muž funguje na 100 %. Ešte viac nás to spojilo a to sme si odskákali kadečo, aj špeciálnu školku iba na doobedia - pendlovačky skoro rok cez celé mesto.
Má to aj výhody - nikto sa ti nemontuje do výchovy.
Byť sami dvaja na deti nie je to najhoršie, tiež som šomrala, že mama pracuje a nie je ochotná ani trochu pomôcť - v zmysle aspoň raz za rok prísť a postrážiť deti, aby sme niekam mohli ísť sami dvaja (kino bol naš nesplnený sen). Potom odrazu ostala PN - rakovina prsníka a museli sme trochu pomáhať my jej. Takže sami dvaja nie je to najhoršie, vždy sa to dá vyskladať.
Samozrejme, že sa dá, žijeme ďaleko v zahraničí a fungujeme bez pomoci už 18 rokov, vychovali sme si sami deti, vláčili sme ich všade s nami, ale nám to nevadilo, oveľa viac mi vadilo, keď sme žili prvé roky manželstva na Slovensku a všetci mali potrebu montovať sa do nás, ale s dieťaťom aj tak nebol záujem pomôcť.
Ja a manžel sme tiež na deti sami, sme v zahraničí
Áno dá sa to zvládnuť, ale my pracujeme našťastie obidvaja na smeny, takže sa pri deťoch vlastne striedame, kto sa striedať nevie, zabezpečí si au-pair alebo iné možnosti, ktoré tu sú.
Deti sme mali po 4o.tke a áno, aj napriek vyššiemu veku to zvládame podľa mňa super. A to tu nie je žiadna materská do 3 rokov, škôlka na takmer celý deň atď. Ja som išla od 6.mes.dieťaťa do práce, škôlku majú od 4 rokov a to od 8-12.00, takže deti sú s nami vlastne stále.
Ja mam celu rodine za oceanom a muzovi rodicia su starucky, tak ze oni sami potrebuju pomoc. Zatial sa starame o syb uplne v pohode sami len 2.5 roka, ale myslim ze ani do buducna to nebude problem. Mame nastastie ustretovu sefku.
Vzdy sa da najst ine riesenie, ak nie je rodina. Napriklad zaplatit opatrovatelku ked potrebujes.
Ono to je velmi individualne a hlavne tazke ak ste obaja zamestnani. A zavisi od chorobnosti deti. My sme sa zatial obisli bez pomoci (starsi syn ma 8r.) ale bohuzial teraz ako som sa vratila po druhej RD tak mladsi syn (3,5roka) byva casto chory. Uz som bola 2x na OCR a vyzera ze zase nieco na neho leze. Asi sa uz budem musiet obratit na pomoc starych rodicov a to mam ustretoveho zamestnavatela (statna sprava). A to ma teda ten mladsi syn len sople stale dookola. No bohuzial je aj taka tazka doba ze kazdy sa boji o miesto.
Da a dokonca aj bez manžela by sa dalo 🤪 táto doba homeoffice tomu úplne hra do kariet...
@andreatytler super. S dvomi je to trochu ťažšie, keď s jedným treba riešiť školu a s druhým škôlku, ale aj to sa dá 💪
A to som minulý týždeň rovno vyhodila opatrovateľku, lebo nechala niekde deti samé, no koniec... Takže momentálne aj úplne bez pomoci to ide. My tu máme stále online školu a aspoň sa v tejto situácii naučila prváčka to celé spraviť sama. Pozrieť kedy sa prihlásiť, robiť si tie úlohy, len to chcelo trochu tréningu, aby pochopila, že keď začína o 9:00 , ma sa prihlásiť už 8:59, nie 9:00 ani 8:39 a tak 😂 takže z každej situácie sa dá vyťažiť to naj
@bluka2 tak nie kazdy ma homeoffice a obzvlast teraz u nas ked porusili vsetky opatrenia. A druha vec je ze ja som pochopila ze autorka sa pytala ci sa to zvladnut bez pomoci resp. len rodicia ze sa staraju. Ale ano vzdy sa da najat aj opatrovatelka ktora bude napr. pri chorych detoch alebo ich vyzdvihovat a pod. To je riesenie.
Jasne ze sa da. Ved deti mas koli sebe ze ich chces mat nie aby si ich mala kde “odkladat”. Mamu mam cez ocean svokrovci su 88 83r od nich pomoc nebola nikdy su moc stari a zili vzdy skor pre seba. O deti sa staram vlastne sama. Muz maka aj vikendy. Dnes sme zobrali vagonik a sli sme hore dole 6km pešibusom cez polia do petting zoo. Z toho maly 2r Asi 2km presiel Sam nikdy som nepouzivala kocik .. Moj jediny problem je ze nemam vodicak Lebo pri teste som nervozna a robim chyby. Ale tak chodim taxikom aj k dr ci do parku. Suseda ( Niektorym pomahaju tu citam) je ako z horror kukuricne deti 😅a opatrovatelku som nikdy nechcela. Cudzim s detmi tak nedoverujem. ( skola je nieco ine) nemam potrebu deti niekde odlozit som ako macka mam potrebu ich so sebou vlacit vsade 🥰 nedavno sme mali covid deti ok Aj Ja som fungovala len som sa citila ubolena spava leniva den ako kazdy iny 😂az ked muz zacal umierat sme robili test. Ale pomoc budem mat v lete na Svk u mami. Uz mame booknute hoteli chatky na Svk aj pri mori este zoberieme aj neterku na vylety a bude nam super. Minule leto sme nemohli koli covid cestovat len som s detmi chodila taxi do parku a k jazeru sama s 6r a 18m babom tak to bolo trosku na nervy ale mala vie plavat ale aj tak stres aby boli obaja ok kazdeho tahalo inym smerom. Takto budem mat viac klud pri vode mama da pozor na maleho a ja pojdem s malou na toboggany ( ktore neznasam ale ona miluje 😅) a to som este chcela 3tie dieta ale uz Asi nie .. milujem svoj zivot deti a materstvo.
Dá sa to zvládnuť. Dve deti,žiadni starí rodičia. A pomoc rodiny. Bolo to niekedy naozaj veľmi ťažké,no s pomocou Božou sme to s manželom zvládli a zvládame bez stráženia,aj finančnej pomoci.
Skôr mi je ľúto,že deti nemajú niekoho,kto ich má okrem nás tak skutočne rád,teší sa na nich a je na nich hrdý.
A ako riešite choroby detí, keď ste na ne len dvaja a opatrovateľky neprichádzajú do úvahy. Naozaj len dvaja rodičia na deti.
A čo by sa nedalo??? Ja som sama so štyrmi.
My mame 4 deti,jedna babka 80 km a druha skoro 500 km😀deti su uz v puberte,najmladsia ide do skoly od septembra.jasne,ze sa da takto zit.co bolo narocne pre mna bolo zamestnanie,kym boli deti male a odkrutili si choroby,vela som travila cas aj na OCRkach.ale pri tejto poslednej dcere pracujem tak ze sa da flexibilne a vela home-office,takze uplne bez stresu,ak aj ochorie.ostatne veci ako starostlivost o deti,chodenie k lekarom a pod.sa dalo zvladnut.pri troch malych som este mala eshop😀ale ja som clovek co sa v tomto nelutuje a nemazna,proste zivot ma svoje naroky,🙃
@zuzanockamt home office a striedanie rodičov - ja sa už dneska musím aspoň na pár hodín zjaviť v práci. Vyskladali sme si prácu, aby sme boli flexibilní - ja korporát s home office ešte pred koronou a muž vlastnú firmu. Vedeli sme, že ak chceme obaja robiť, musíme si to takto "uľahčiť".
Ano da sa, my takto fungujeme. Na prstoch jednej ruky ti zratam koľkokrát boli moje deti u babky a dedka. Vyslovene len cwz vikendy, na jednu noc, ked sme isli na ples.
Sama s 2 rocnym s norovirusom a 3 mesacnou dcerou v dome s velkou zahradou. Manzel musel na 3 mesiace odist do anglicka sluzobne. Ked sa vratil mala som aj zahradu obriadenu a zasiate všetko co trebalo. Aj priesady uz boli von....
Teraz mame deti 3. Najmladi bude mat 2 roky. Manzel chodi po sluzobkach sice iba na 2-3 dni. Cele dni je v práci alebo teraz na zahrade (mame ju 3km od bytu) ja s detmi 3x do tyzdna plávanie. Vsetko riesim sama.
@kubobubo U nás ani u jedného HO neprichádza do úvahy.
@zuzanockamt Môj muž je stavbár, tak ani u neho, preto ja som ostala v korporáte. Teraz mám už ja inú prácu, kde sa realizujem a aj decká su už školáci. Bolo to miestami o hubu. Keď som namiesto obeda dcéru prevážala zo špeci škôlky do normálnej. A keď toto skončilo, tak som trávila zase pár doobedí s mamou na onkológii.
@zuzanockamt striedanie Ocr. Poviem ti,že boli mesiace,kedy sme nevedeli,či sa budeme mať kam vrátiť. Ja robím na skrátený úväzok. Ale snažili sme sa v práci,čiže zamestnávateľ videl,že napriek deťom robíme v práci mnohé veci viac,ako iní a nadramec povinností.
No covid a deti doma pár mesiacov booool strašný masaker. Leto a prázdniny bol tiež finančný zaberak. Súkromné škôlky,atď. Lebo toľko dovolenky,koľko majú deti prázdniny nemá nikto.
Doma fungujeme na plánovaní pár mesiacov dopredu,či kto,ako,lebo manžel ťahá aj služby.
Preto píšem,vďaka Bohu,že sme to tak dali a dávame.
Ono je veľký rozdiel napísať,nemám pomoc rodičov a rodičia sem tam pošlú peniaze,kúpia toto a tamto. Prídu aspoň 2x do roka,či v prípade núdze sú na stráženie,sú ochotní a schopní prejsť pol sveta. A nemať naozaj nikoho.
Ale dá sa to,keď obaja chcú rodinu.
@terezka1947 Mňa to pravdepodobne čaká od septembra, že budem viac na očr ako v práci. Teraz to ešte plátame, ale muž už nebude môcť vypadávať, jedine, ak on ochorie, inak sa mu pre charakter práce nedá. Takže bude to zaujímavé.

Zijeme v zahranici a nikto nam nepomaha, musime sa spoliehat len na seba. Ale vobec mi to neprekaza, aspon nam nikto nekeca do vychovy 🙂