icon

Dá sa zvládnuť byť sama na štvormesačné dvojičky a nezblázniť sa?

matulapd
6. sep 2015

Žienky asi potrebujem podporu... Som bez partnera, bývam u rodičov aj s dvojičkami.. Ale poslednú dobu mi tu všetci dávajú pocítiť, že som im na obtiaž... Zvažujem odchod. Aj by som mala kam a ako, za čo, ale neviem, či sa bez akejkoľvek pomoci s tými dvojičkami nezbláznim. :-\

Strana
z2
natalym
6. sep 2015

A ako cítiš to, že si im na obtiaž? Unavení ste asi všetci. Sama? To je dosť riziko. Keby si ešte vydržala a porozprávala sa s rodičmi? Že vieš, že to nemajú ľahké, ale si im za pomoc vďačná a že sa budeš snažiť čo najskôr osamostatniť. Hm?

pupavka123
6. sep 2015

@matulapd Zatial by si sa nemala zblaznit,ale za par tyzdnov-mesiacov,ked viac oziju,tak je to pravdepodobne,zatial su malinke,este nevies co ta caka 🙂

lusinkav
6. sep 2015

ahoj, to bude nieco vo vzduchu .. mozno by ti dobre padlo si najst niekde blizko nejake materske centrum, aby si tam mohla prist na ine myslienky, s inymi maminkami a tak ..

ja som ostala bez muza ked mala dcerka 4 mesiace, a teda vdaka bohu za rodinu moju ktori ma podrzali... a tiez to bolo take vseliake, a zle som sa citila.. ale to som hlavne projektovala na okolie to ze ma vlastne muz opustil, a ked on sa nestara o nas, tak kto iny sa ma .. ale preslo to.. teraz ma mala vyse 2.5roka a je to uz lepsie... aj ked tento mesiac znova citim take ko keby sme boli na obtiaz ale u nas je to tym ze rekonstruujeme dom aby sme sa pomestili a neviem pomoct, krpatu nemam ako odlozit aby sa sama hrala a tak nemam ako pomoct, a ked chcem pomahat tak ona mrnci a place ze mama hraj sa so mnou ..

no co ti poviem bez muza je to tazke este aj teraz niekedy, na starostlivost si zvyknes (aj ked teda uprimne nemam predstavu ako narocne je to s dvojickami, urcite viac ako s jednym dietatkom) ale ta muzska podpora chyba ...

podla mna nikam neodchadzaj (kym na seba nehulakate a nebijete sa), ono sa to utrasie, je to narocna situacia pre celu rodinu... nasi mi to porozpravali az po roku ako tym trpeli, ale to tym co sa stalo vlastne ich dcere (mne)..

drzim palce aby to preslo cim skor, aby si mohla rozmyslat s cistou hlavou a nie pod tlakom a so strachom o buducnost.

matulapd
autor
6. sep 2015

@natalym Citim to najma tak, ze ked placu, vsetci su z toho nervozny.. Kedysi mi pomahali s krmenim, teraz vobec, nechavaju ma trapit sa samu, kym sa im nedoprosujem. Kedysi brali trosku ohlad na to, ze konecne zaspali, teraz vobec, buchocu a kricia bez ohladu... A hlavne kedysi mi vraveli, ze ak si budem chciet oddychnut a niekde sa odreagovat, nie je problem, postrazia... teraz ich ani len pol hodku nechcu postrazit, kym sa ja osprchujem.. ☹

natalym
6. sep 2015

@matulapd Och to ma mrzí. No je to priveľa na nich. Skús len pekne a poprosiť ich, bože ja ako matka by som radšej nespávala ako by som nechala dcéru trápiť, muža by som skopala s postele. Ala keď budeš sama, bude to ešte horšie, alebo myslíš, že keby si bola sama tak by si musela, ale keď vidíš ako oni nič tak Ťa to ešte viacej vytáča a štve.
No a teda máš kam ísť bývať a peniaze máš poriešené? Je to ďaleko od rodičov? Ža by ste boli sami a potrápila by si sa teda a sem tam by Ti prišli pomôcť? Možno by boli ochotnejší.......... Ja by som to nezvládla, ja som ťažko jedno. 😢

matulapd
autor
6. sep 2015

@lusinkav dakujem, vase slova ma trosku ukludnili.. ale stale mam taky zly pocit zo seba.. ze im tu visim na krku vsetkym...

sasa1983
6. sep 2015

Mas moj obdiv,naozaj. Ale jedna vec je,ze ako to zvladnes pokial je vsetko ok a druha vec,ako to zvladnes,ked sa nieco zkomplikuje. Ide zima,chripkova sezona,nakupy,hociake drobnosti v byte,ked budes potrebovat postrazit. Tiez si musis sama niekedy oddychnut,nie si stroj,mozno ma chvilu ano, ale dlhodobejsie iste nie. Nikomu nepomoze,ak sa dorazis a budes zosypana. Neviem pozadie,ale neverim,ze vlastnej rodine si na starost,a okrem toho tiez,co otec dietata,jeho rodina. A pokial tiez nie,iste mas kamosku,ktora by bola ochotna 1krat tyzdenne prist,netreba,ze Ty odides,staci,ked postrazi male a Ty porobis,co pri nich nestihas. Jednoznacne odporucam vsetko,co sa da,nosit si domov...Tesco potraviny,veci pre deti feedo.sk,alebo ked Ti ide niekto,poprosit,nech Ti rovno spravia nakup napr.v drogerii,lekarni. Postu hromadne,ziadne chodenie a tyzden,my chodime vzdy naraz,ked sa nazbiera viac doporucenych zasielok...takisto nie je jedno,v akej si financnej situacii. Pisala si bez pomoci,myslela si aj materialnu?

matulapd
autor
6. sep 2015

@natalym Dialka je to praveze dost velka. Ja som z Prievidze a byvanie sa mi ponuka vo Zvolene. Mam tam znamu, je sama v rodinnom dome.. ale tri mesiace robi v rakusku a potom je dva tyzdne doma.. cize asi tak.. peniaze - mam matersku a otec deti posiela 200 eur. Dokopy okolo 600.. za byvanie by vraj odomna pytala len tolko, co miniem vodu a elektrinu..

matulapd
autor
6. sep 2015

@sasa1983 moju situaciu som tu trosku prave popisala.. a rodina otca deti ako aj otec samotny zaujem nemaju uz odkedy som bola v 5 mesiaci tehotenstva. Aj tych 200 eur co posiela som si musela vysudit. Dobrovolne nedal ani cent...

natalym
6. sep 2015

@matulapd Nie je zlé, ale ja by som ešte počkala a skúsila to s rodičmi. Skús. Aspoň do roka, keby ste to vydržali. Sama nákupy, lekár, ťažké moc. Ja viem, že keď človek musí tak to dá, ale............. Rodičia to vedia, že takto uvažuješ?

matulapd
autor
6. sep 2015

@natalym Vedia. A to je to najhorsie, ze mi nijako nedali naznak, ze nech nad tym nerozmyslam. Praveze reakcia otca bola - Rob co chces... cakala som, ze ked im poviem ako to na mna cele posobi, ze si to nejako vysvetlime... ale zial..

natalym
6. sep 2015

@matulapd Tak to blbé. Si si istá, že Ti to bude vychádzať finančne? Máš tam nejakú kamošku?

lauricka
6. sep 2015

@matulapd Ahoj, toto musis vediet Ty sama. Pretoze kazde dieta a aj kazde dvojcata su ine. Ide o to, aky maju temperament, aky maju rezim, ako Ti v noci spavaju. Teoreticky sa to zvladnut da, prakticky to cudzi clovek na dialku nevie posudit. Patris do skupiny maminky dvojiciek na fcb? Mnohe su tam same na dvojcata. Pridaj sa a spytaj sa tam, ak tam este nepatris. Odporucam knihu Jak naucit dvojcata spat. Bude to chciet dobru pripravu. A ak by Ti niekto predsa len mohol obcas povarovat, aj ked s nimi budes zit sama, nebolo by na skodu. Lebo ak to bude narocne, chvilu potiahnes, ale dokola a stale to moze byt na jedneho cloveka prilis vela. Drzim palce! Ja by som asi na to gule nemala, tiez mam dvojcata. Ale su zeny, co toho zvladnu omnoho viac, nez ja. A inak, pytali ste sa ich, preco zrazu tak otocili, ze prestali pomahat? Co im najviac vadi, preco sa tak citia, preco tak konaju? Mozno by sa dalo nieco zmenit, nejake zvyky, system, rutinu, aby sa vsetci upokojili. Skuste sa spytat, co by pomohlo, co treba zmenit. Mozno je to len proste vela na vsetkych a treba urobit zopar uprav.

matulapd
autor
6. sep 2015

@natalym Vo Zvolene okrem tej, u ktorej by som byvala, nepoznam nikoho. Financne si myslim, ze by to slo.. aspon co som ratala predbezne.. A zase kamosku by som mozno aj tu na koniku nasla nejaku 🙂 ale fakt to tu psychicky nezvladam a mam pocit, ze to prenasam na deti.. lebo placu ovela viac ako kedysi... :-\

natalym
6. sep 2015

@matulapd No to je pravda. Niekedy pomôžu viac cudzí ľudia ako vlastní. Skús sa spojiť ešte s inými mamičkami dvojičiek ako to zvládajú. Prajem všetko dobré.

ofinka
6. sep 2015

@matulapd som dvojcatova mama a pomoc prichadza vzdy az vecer okolo 18.00 a to je moj manzel. ale naozaj si neviem predstavit, ako by to bolo, keby mi nepomahal a keby neboli vikendy, kedy je s nami. takze ak ozaj absolutne bez pomoci by si bola, tak neviem...nejaky ini relax na nadychnutie potrebujes aj ty, lebo odhliadnuc od potrieb deti a ich narokov, ktore sa stale stupnuju, je to aj fyzicka makacka. ja stale tvrdim, ze o liniu mam postarane, ale casto ma boli hlava a som proste od unavy podrazdena. staci jedna noc, ze manzel je sluzobne mimo a deti su prave chore s teplotami a ja vobec nespim a hned potom ochoriem ja z vycerpania. proste treba ozaj zvazit.

matulapd
autor
6. sep 2015

@natalym Vdaka. Aj za podporu..

sasa1983
6. sep 2015

@matulapd aha, prepac, kym som pisala, si to opisala, co som si nestihla precitat...ale aj tak,ja by som mala najvacsi strach,ze budem chora,a budem sama na deti,co potom...kto .i nakupi,ako sa vyliecim,ci ich nenakazim. My ked sme s muzom nakapati,ten,kto je prave chory si dava rusku a spi vo vedlajsej izbe a od maleho sa drzi stranou. A tiez si neviem predstavit,ako sa napr.s horuckou a zimnicou este o niekoho starat..toto je moj pohlad,je mi jasne,ze ked sa musi tak sa musi. Ale naco sa silit do takej situacie? Este pockaj,aspon kym nebudu mat povedzme 2roky,to uleti...a mozno je to cele len taka pseudoponorka...a otazka? Kolkk mas rokov? Caka niekto,ze sa vratis do prace?

zabina27
6. sep 2015

@matulapd skusala si sa narovinu porozpravat s rodicmi? ze vies, ze to nie je idealne, ale nemas velmi na vyber, ci oni vidia nejake riesenie, mozno ak by si odisla, vztahy by sa zlepsili a sami by chodili za vami do zvolena pomahat. pokial clovek vie, ze je to len v ramci navstevy, na vikend, ci na par dni, tak sa to inak vnima, ako ked situacia nema konca kraja. alebo si predstavuju, ze chodte, kde chcete, hlavne prec? podla mna by ste sa mali v klude porozpravat, aj s tym, ze mas takuto moznost, ze by si to aj vyskusala, ale bojis sa toho, ci by boli ochotni pomahat alebo vas prinajhorsom prijat naspat.
a inak, u mna to je tak, ako spomina @natalym - ked je napr. muz doma alebo sme u nasich na chate, tak akosi cakam, ze mi niekto s niecim pomoze, ze sa malemu povenuju chvilu a ked vsetci naraz napriklad fajcia, tak ma to vytoci. pritom ked som sama doma, muz na sluzobke, viem, ze co vsetko musim zvladnut sama, tak je to v pohode - teda ked necakam pomoc, tak sa nastartujem a idem 🙂

natalym
6. sep 2015

@zabina27 Všalk viem podľa seba, keď ja kmitám a muž leží na gauči, tak ma to vytáča......... 😀

pribinak
6. sep 2015

Poradiť ti neviem, ale uz som to tu pisala jednej kocke co ma dvojičky, poznám z ihriska babu a ta ma 3 ročne dievčatko a cca o 15 mes mladšie dvojičky, v živote som ju nevidela nahnevaní ci nepočula sa sťažovať, ze je unavená, nevyspatí a podobne
Som sa jej pýtala na com frci, ci žerie čokoládu na kilá, ci si dáva predpisovať sedatíva na tóny, alebo chodi zbierať dajake halucinogenne bobule a hríby, ....
Iba sa smeje ;((

natalym
6. sep 2015

@pribinak Tak to teda obdivujem. 😀

ofinka
6. sep 2015

@pribinak ano, toto je tiez dolezite, kto je co za povahu. ja som strasne uzkostliva, ustarostena, takze si sama toho pridavam na hlavu viac, ako realne je. takze aj to sa podpisuje pod vycerpanie a unavu. niekto je sam aj viac deti a proste to nejako zvlada. jednoducho ked cloveka situacia prikvaci, tak je nuteny. ale keby bola mamina uplne sama v cudzom meste a ochorie ona sama, tak dovi dopo. ☹

sasa1983
6. sep 2015

Ak uz aj odist, tak rozhodne k niekomu zodpovednemu,usadenemu,najlepsie niekto okolo dochodku,co byva viac doma,ako prec a vedel by Ti pomoct,resp. Ma skusenosti s detmi,s vedenim domacnosti...

zabina27
6. sep 2015

@matulapd inak v podstate by si az tak sama nebola, ked pises, ze ta znama, kde by ste byvali, byva 2 tyzdne doma. mozno by ti aj pomohla, aspon velky nakup spravit, chvilu postrazit, zabavit deticky. je ale otazne, dokedy by ju to bavilo a ci by ju babule nerusili po case, ak je zvyknuta na svoj pokoj. 3 mesiace je sice dost, ale aj 2 tyzdne pomozu, medzitym ak by vas navstivili vasi, nejake kamosky... alebo o aspon vyskusat, ale to sa musis pytat vasich, ako by sa potom zachovali, ak by ste sa potrebovali vratit, mozno by par tyzdnov celkovo vztahom pomohlo...
pozor ale na financie, matersku bude mat len cca do polroka, neviem, ako je to pri dvojickach, potom uz len rodicak, tak aby si si to vypocitala aj s tym

0silvia0
6. sep 2015

@matulapd viem, že to máš ťažké, ale skús sa vžiť aj do situácie rodičov. Je iné byť starým rodičom, keď prídeš pozrieť vnúča hoci aj každodenne, ale napr. na hodinku a je iné byť nonstop s vnúčaťom, dokonca dvoma. Človek chce mať v určitom veku kľud, nemá toľko energie ani chuti venovať sa plačúcim bábätkám.
A nie každý starý rodič je naladený na pestovanie bábätiek, niekomu to ide lepšie so staršími deťmi. Takže tvoji rodičia tiež nie sú v príjemnej situácii, možno mali predstavu že po odrastení svojich detí si troška užijú jeden druhého a miesto toho majú plný dom detského plaču a zhonu. Takže pozri sa na to aj z ich strany a necíť sa ukrivdene. Moja sestra mala tiež dvojičky, tiež očakávala, že sa starí rodičia potrhajú od radosti nad bábätkami. Ale rodičia vtedy chodili do práce, doma ich čakala záhrada a venovanie sa malým bábätkám nebolo podľa prestáv mojej sestry (vtedy bývali spolu). Sestra to vyriešila tak, že si na pol dňa platila opatrovateľku, nakoľko sa bolo treba venovať aj staršiemu dieťaťu.
Ak by som si mala predstaviť, že som v situácii tvojich rodičov, asi by som sa snažila pomôcť, ale od radosti by som
určite neskákala, vo všetkom voľnom čase keď by som prišla z práce sa venovať malým deťom... takže asi tak...

matafilipova
6. sep 2015

Ahoj, Zvolen je fajn-vyrástla som tam 🙂, ale už 10 rokov bývame v BA. Vaši si tiež zjavne potrebujú oddýchnuť....nasvedčuje tomu ich hlučné správanie a to že ti nechcú strážiť deti........a aj ty by si si oddýchla od nich. Ak budeš sama s deťmi v dome, budú mať dvojčatá kľud a budú aj lepšie spávať, čiže si oddýchneš aj ty. Keď sme s deťmi v lete vo Zvolene, vždy tam trhli spacie rekordy🙂 Je ešte dôležité aká je tá tvoja kamarátka...či to s tým bývaním myslela fakt vážne..., či tam potom budeš mať perspektívu práce, či by si sa prípadne časom presťahovala do podnájmu-ak by sa u kamošky niečo zmenilo.....Ináč neviem v ktorej časti Zvolena by si bývala, ale už tam jazdí aj dosť nízkopodlažných autobusov (mám odskúšané s dvojičkovským kočíkom🙂 a mimochodom cestuješ v MHD zadarmo). V meste sa v pohode dostaneš s dvojkočíkom na tržnicu, na poštu, do Europy (tam je aj lekáreň), do Prioru, k Wittmanovi na zmrzlinu-odporúčam, na námestí sú aj stánočky s pečivom 🙂.......a ak nebudeš bývať na Sekieri alebo Lipovci, tak sa do centra mesta dostaneš v pohode aj peši. Zvolen je krásne mesto a má nádherné okolie. No a praktické rady. Do sprchy som si brávala deti v lehátkach/autosedačkách a keď sa začali plaziť, kúpili sme im veľkú ohrádku 1,8x 1x8m. V nej sa hrávali asi do 22 mesiacov-potom sa z nej naučili vyliezť. Snaž sa uspávať deti naraz, aby si si aj ty oddýchla-ak sa odsťahujete, aj ty sa nebudeš toľko stresovať, či ich niekto zobudí, aj oni sa lepšie vyspinkajú.......určite to zvládneš. Pohľadaj si cez MK dáku mamičku na kočíkovanie zo Zvolena už vopred🙂 tak držím palce a správne sa rozhodni.

natalym
6. sep 2015

@matulapd Možno preto, nič nepovedali alebo teda, že rob si čo chceš, možno majú pocit, že im nie si vďačná, že Ti pomáhajú. Cítia sa nedocenení. Určite to chce úprimný rozhovor.

monn77
6. sep 2015

juuujha podla mna sa treba zaťať a vydržať pri rodičoch...aspon určite tak do 2 rokov, potom je to s dvojkami uz lepšie..určite, ked bude "horieť" ti neodmietnu postrážiť a pomocť...skus sa spoliehať len sama na seba, a vyskušať si to ako by to bolo keby si ozaj bez pomoci,(mám na mysli, to že nebudeš očakávať, že ti bude niekto s nimi pomáhať) viem o čom hovorim🙂) ja som tiež čakala, ako mi niekto s nimi pomože(a bývala som z toho dosť nervozna)a ked som si povedala, že nebudem čakať(spoliehať sa na pomoc) jednoducho si to musím zadeliť tak aby som to zvládala sama som sa ukludnila, ked niekto prišiel som bola rada a vdačná...možno si to aj ty len zle vysvetluješ(že ťa tam nechcu), ale určite by si to nemala lahké...dá sa zvládnuť všetko, ale treba si všetko zvážiť a pol roku budeš mať uz len rodičovský a to už nebudeš mať tolko penazí...dobre si všetko zváž...ťažko je takto hodnotiť situáciu, ale nemala by si to potom vobec lahké...držím prsty..

ukulela
6. sep 2015

treba mysliet aj dalej dopredu - kedsa skonci materska a nabehnes na rodicak, budes vychadzat s € aj potom? myslis aj na dalsie vacsie naklady dopredu? (o chvilu jedalneske stolicky napr, atd.)
inac, Zvolen je fajn, dost velke mesto s moznostami vyzitia, pri tom v peknom prostredi, az na tie jesenne hmly 🙂🙂🙂 som odtial, poznam 🙂

Strana
z2