Dá sa zvládnuť byť sama na štvormesačné dvojičky a nezblázniť sa?
Žienky asi potrebujem podporu... Som bez partnera, bývam u rodičov aj s dvojičkami.. Ale poslednú dobu mi tu všetci dávajú pocítiť, že som im na obtiaž... Zvažujem odchod. Aj by som mala kam a ako, za čo, ale neviem, či sa bez akejkoľvek pomoci s tými dvojičkami nezbláznim. :-\
@matulapd ja síce mám muža,ale ten ráno odíde a vráti sa až okolo 22-23:00,takže som "akoby sama" na dvojičky (14m),verím ti že to máš ťažké,najhoršie sú prvé 3-6 mesiacov,podľa pováh detí.Ak sa dá,vydrž aspoň do roka u rodičov,lebo mne osobne vadí to pri dvojičkách,že nemôžem ísť s nimi na nákup sama.Všetko sa dá samozrejme,keď človek musí,ale je to na nervy.Z mojej strany mi príde pomocť akurát švagriná ,ktorá býva 400km od nás-takže to je veľmi poriedko,rodičov už nemám a z mužovejstrany ma majú hlboko...Teraz je už lepšie,ked sú dvojičky vačsie,ale ani sama nechápem ako som prežila tie prvé 4 mesiace.Nemal mi kto nakúpiť,režim žiadny,prvýkrát som si zuby umývala o 11:00 a raňajkovala o 14:00....skús ešte vydržať aspoň do roka,chodievajte veľa von,nech máš od všetkých pokoj.
@matulapd pol hodinu na sprchovanie pri dvojickach??? no myslim, ze problem budes mat ked odides. Ja mam dvojicky a muza ktory chodil domov 21hod 22 - takze pomoc cez den nulova a v noci taka ze raz , dva krat vstal. Sprchy pri dvojickach vyzeraju tak, ze si ich das do vajicka na zem ku vani s hrackou v ruke, voda spustena, vbehnes tam, omydlis, oholis, umyjes vlasy zatial co kazdych par sekund zazries na deti a do 5 min. si von. Ja som s nimi aj nakupovala (najlepsie sa s nimi v takom veku nakupuje, starsie uz behaju) aj upratovala, ja som do 2r, kazdu kazdu noc co noc vstavala priemerne kazde 2 hod. a spala som tak 3 krat po dve hodiny a cez den fungovala naplno (par krat som ich dala sedaciek aby nevpadli, pustila tv, nastavila budik na 10 min. a po sediacky na zemi zaspala lebo som sa nevladaa postavit doslovne. Ked mi raz tyzdenne dosla mamka pomoct, dvere som otvorila ked som videla ze prihadza a ked vosla ja som uz v posteli spala a tesila som sa na ten den uz den vopreda ako na spasu. Deti nemusia mat absolutny klud v dome, ked su unavene zaspia aj ked vysavacom dookola postielky chodis. Najlepsie bude ak sa dohodnete, v prvom rade sa dohodni kedy je tvojej make ti najlepsie pomoct, cez den, v noci atd. hocikedy 3-4 hod. vkuse aj ked cez den ( asi najlepsie ze ich vezme aj z domu von na prechadzku a vtedy bude doma klud pre teba) vtedy to bude tvoj hlavny spanok aj ked plac deti ma rusil ale usi zapchat a spat. potom mozes fungovat sama a na krmenie su drziaky flias, opries alebo zavesis len vedla lezis a pozeras a posunies flasu ak treba. Moje plakali tiez casto, ale ver mi, raz ti prespia 10-12 hod. vkuse a naraz ako moje 🙂 A ese ti poradim normalne sa uz aj teraz s nimi rozpravaj, ukazuj, vysvetluj, citaj knihy . Dvojicky zvyknu byt trocha pozadu asi aj preto, lebo clovek nema energiu sa az Tolko venovat a ani sa im neda venovat samostatne, takze cim viac tym lepsie aj ked sa ti zda ze este nic nevnimau ale oni to vnimaju. Ked pridu choroby a teploty vtedy musis byt aj non stop hore a sledovat, to by si sama nezvladla, sed pri vasich, venuj sa im sama a pytaj pomoc od vasich len v urcite hodiny. Len co zacnu spat 4-5 hod vkuse bude ovela lepsie, prvy rok sa priprav je tazky ale ver ze o 2- 3 roky, ked budu spat celu noc to uz bude tvoja minulost, naozaj to rychle leti, mne je aj luto ze uz nikdy nepotlacim kociar, neponosim na rukach, neprebalim....
@matulapd Neodchadzaj ty nikam. Kamaratka o pol roka pride naspat zo zahranicia, pripadne sa prestahuje do zahranicia natrvalo, dom preda a ty co urobis?
Sama pises, ze ide o krizove obdobie - aj decka vela placu, aj prestavujete, z toho byva velka nervozita. Mozes sa porozpravat s vasimi, mozes sa ich spytat, co im vadi a co mozes ovplyvnit. A aj to dodrz. Je to ich dom, ich pravidla. Nie je ich povinnostou ti pomahat, takze ak ti pomoct nechcu, nemas na to ziadne pravo. Deti zvladnes. Zvladli ine, zvladnes aj ty. 4 mesiace je asi ten najhorsi vek co sa spanku a rezimu tyka, este tak pol roka a bude to niekde uplne inde. (Btw. rezim je obzvlast pri dvojickach neocenitelny, ale tiez sa da robit az tak od roka, dovtedy je to take latanie ako to pride.)
Mozes vasim vysvetlit, ze vidis, ze im vela veci vadi, ale bohuzial nevies to ovplyvnit. A to je asi vsetko. Zacni uvazovat, ci nebude lepsie co najskor sa vratit do prace, kvoli peniazom. Pozeraj jasle v okoli, do niektorych su normalne poradovniky. Lebo ci chces alebo nie, si na deti sama, bolo to tvoje rozhodnutie a teraz je nacase riesit aj buducnost. Verim, ze si zodpovedna osoba. To, co teraz vyzera ako koniec sveta, ta posilni na cely zivot. Zvladnes to.
Drzim palce.
@matulapd Ahoj, ked mas kam ist, a ked stojis na tom aj financne dobre, nemas co vahat, ty to v pohode zvladnes s detmi, neboj, aj ked si myslis, ze je to tazke, ver tomu, ze to moze byt ovela tazsie. Ja som si to uvedomila, az ked mi zacali deticky kazdym rokom pribudat. Teraz ich mam 4 a veru, mozem potvrdit, ze co je to mat "len" dve deti.. Uvidis, bude ooooovela lepsie, ak na ne budes sama.
Ahojte ja mam 9 mesačne dvojčatá až doteraz sa to dalo zvládnuť ,no teraz začína blázinec. Som viac menej na nich sama bo manžel pracuje a mam pocit že zosaliem . Už nevládzem a neviem kde mi hlava stojí. Takže ta viem pochopiť.
@miriam11 tato tema je 2r stara

@matulapd ja nechcem vyzniet negativne ale na tvojom mieste by som URCITE NEODISLA. 😖
Nie zo strachu ci to zvladnem (zvladnut sa da vsetko) ale skor z pocitu zodpovednoti voci detom.
Plne chapem, ze ta stve, ze ti kedysi rodicia ponukali postrazenie a teraz sa k tomu nemaju. Ale vlastne nemas co ziskat odchodom (ani potom ti nebude mat kto pomoct tak ako teraz).
Vies co spravis ak ta znama zisti pocas tych 2 tyzdnov doma, ze ked si chce oddychnut po 3 mesiacoch pracovania vadi jej, ze cele noci oka nezazmuri lebo vedla v izbe placu dvojcata (ved aj vlastnym starym rodicom to po chvili zacalo liezt na nervy tak preco nie jej)? Oni tiez na zaciatku tvrdili, ze to bude OK.
A mozno ti to ani nepovie, len sa zacne spravat ako rodicia a ty sa budes citit OPAT NA OBTIAZ...
Lepsie byt na obtiaz vlastnym ako cudzim.
Ak jej to bude vadit budes si musiet najst pracu aby si mala z coho zaplatit niekde vlastny najom. Mas aspon auto? budes ich mat ako vozit do jasiel a do skolky ? Nebudes potom lutovat, ze ich takych malych musis davat prec pocas dna miesto aby si si uzila s nimi doma najkrajsie chvile?
Aj keby to tej znamej vadit nezacalo, financne to nevidim tak optimisticky uz teraz. 600eur mesacne na troch ludi nie je vela, v dome elektrika a voda bude stat minimalne okolo 150-200eur mesacne (predpokladam, ze sa nechystas umyvat deti v studenej vode a telka bude bezat stale, kedze budes nonstop sama). Ostane ti 400-450e na plienky, stravu a oblecenie (ktore budes musiet nakupovat DVOJMO a neustale kedze pravidelne kazdy tyzden im uz bude vsetko male) a NIC NEUSETRIS (tym nemyslim rezervu na nejake dovolenky ale na bezne neocakavane vydaje, ako napr. lieky ked nahodou ochoreju a pod.).
Kazdopadne ti drzim palce.