icon

Dopady rozvodej rodiny na psychiku dieťaťa

13. apr 2024

Ahoj. Dlhšie zvažujem odchod od partnera.mame spolu 6r dieťa.vztah zlý..trápi ma ale otázka, aké stopy zanecha na detoch rozvod, odlúčenie od otca,život v rozpadnutej rodine....skôr ma ale zaujma postreh od mamičiek, oteckov, ktoré takto žijú už roky.
Čo poznám pubertiakov ktorí sú z rozvedenej rodiny, veru ani jeden bez problémov, alkohol, drogy, úteky z domu....tiež mám známu ktorá robí psychologicku na základnej škole a podľa toho čo rozpráva má plné ruky práce s deťmi z nekompletnych, rozvedený h rodín...strachy, úzkosti,depresie....a tak sa točím v kolotoči zmätku,že čo bude pre moje dieťa horšie ( áno život v toxickým vzťahu je určite zlý) po odchode by sme ostali naozaj len dvaja, rodičov síce mám ale to je celá rodina ktorú mám na blízku
Ďakujem

gelifil
14. apr 2024

@autorka ak chces, napis mi IP

dadis
14. apr 2024

@michaelanova Uz mas vysledky z monitoru?

michaelanova
14. apr 2024

@dadis vieme zatial neoficialne, co kontrolovali ucitelky ten prepis,takze predpokladame,ze urobil

rybkoava
Autor odpoveď zmazal
dadis
14. apr 2024

@michaelanova Aha..lebo dcera uz je na 8r gymnaziu, jej o nic nejde, ale tesi sa na vysledky, uz hovorila, ze by kazdu chvilu mali byt..

lujza123
14. apr 2024

Dieťa netraumatizuje to ze rodicis nežijú spolu, ani samotný rozchod/rozvod, bude chvilu smutné, bude to zmena ale zvykne si.

Co deťom spôsobuje traumu sú ich vlastní rodičia a to ako sa k sebe po rozchode správajú.
Niektorí dospelí nevedia prekonať svoje ublížené ego, ohovárajú pred dieťaťom druhého rodiča, vyjadrujú sa o ňom posmešne, zhadzujú ho. Riešia s dieťaťom záležitosti ktoré nema šancu pochopiť, zvaľujú vinu za všetko na druhého rodiča.
Robia si naprieky, vláčia sa po sudoch. Nebodaj ked do takejto dusnej atmosféry naordinuje súd striedavku tak dieťa si to odnesie najviac.
Poznam jednu rozvedenu rodinu kde deti majú traumu už teraz, staršie začalo koktať, šikanovať v škole iných, mladšie sa pocikava. Už sú to 4 roky, kolotoc súdov, znalcov, psychológov, udani na socialke, podávanie trestných oznámení, deti úplne v prdeli a dospelí súťažia kto ma pravdu a kto je lepší rodič

lujza123
14. apr 2024

A ešte skúsenosť odo mňa. Môj ex je tiez pomstychtivý typ ktorý sa po rozchode cítil ukrivdene ešte niekoľko rokov. Chcelo to odo mňa božskú trpezlivosť (alebo skôr konskú dávku namvpi*cizmu), zhovievavosť, milionkrat som si kúsla do jazyka, roky sa trápila bez výživného …
Ale môžem povedal ze sme to nakoniec zvládli, dieťa ma už 14 rokov, rozisli sme sa ked mala rok.
Na súde sme nikdy neboli, od malička je u otca často, dalo by sa povedať ze takmer striedavka.
Ked sla skôr do skoly musela absolvovať 2 sedenia u psychologicky, pred tým druhým som sa jej spýtala či si niečoho nevšimla ze žije inak a poprosila som ju či jej môže položiť sj zopar otázok ohľadom rodičov.
Psychologička povedala ze je to stastne , šikovne a spokojne dieťa, absolútne žiadny náznak toho ze by mala nejaké zle domáce prostredie.
Tiez mi povedala ze na deťoch je okamžite poznať ak doma nieco nieje v poriadku, nielen rozvod ale celkovo toxicke vzťahy rodičov, to je úplne jedno co si spolu alebo od seba

michaelanova
14. apr 2024

@dadis ano,termin je do piatku do 10.00

ariesi
14. apr 2024

@egonsk
Doplním Ťa, nie väčšina mamiciek, spravodlivejšie by bolo povedať väčšina rodičov.

dadis
14. apr 2024

@egonsk Nemyslim si, ze je taka tragedia, ked si rozvedena zena nehlada/nenajde partnera. Urcite lepsie ako skoncit hned s prvym, co na nu zmurkne, len aby nebola zena sama.

ivangeline
14. apr 2024

@gelifil skôr naopak, tých veľa nie je, ľudia si iba radi nadávajú ;D

babulkomale
14. apr 2024

@mandzula a preco si sa s nim rozviedla, ked je taky super?

mandzula
14. apr 2024

@babulkomale nikde nehovorim, ze bol super, hovorim, ze bol rozumny. Mali sme vsak iny pohlad na zivotne smerovanie a najma na vychovu dietata. Napriklad aj kamarata si suseda mozem povazovat za rozumneho, neznamena to vsak, ze by mi ktorykolvek z nich sedel ako partner.

babulkomale
14. apr 2024

@mandzula no ale ked tvrdis ze s rozumnymi sa da po rozvode vyjst, tak nechapem potom, ako jeden rozumny clovek nevie zvazit ktora vychova je spravna a radsej obetuje rodinu ako by upustil zo svojho postoja.

mandzula
14. apr 2024

@babulkomale ja to ako obetovanie rodiny nevnimam, obetovanie je o tom, ze sa vzdas niecoho, co ti prinasa radost, stastie, a co zaroven prinesie stastie a radost tomu druhemu, co uz ani jednemu z nas povodna rodina neprinasala. A ak mam zit s niekym bez lasky, len z rozumu, tak prave to rozumne urcite nie je.

svetlonos
14. apr 2024

Realne skusenosti? Nasi sa mali roviest ovela skor!
Po rozvode som nepocuvala ich hadky a ziapanie, vycitky. Konecne kľud. Byt v nefunkcnej rodine je pre dieta hrozne a ma to horsi dopad na psychiku, toboz v toxi vztahu.
Chran dieťa, ono same sa nemoze chuda!

svetlonos
14. apr 2024

Mimochodom nefajcim, nepijem, len pubertu som mala oneskorenu, kedze na vtipy ako rebelia ne ol priestor v spravnom case. Prezila som, po maturite som sa osamostatnila. Nie je ani nebol zo mna nikdy grazel.

egonsk
14. apr 2024

@ariesi suhlasim, iked zial vacsinou pridelia deti matke, aj ked moze byt neschopna s kopec problemami....

sissy27
14. apr 2024

Tak z realnych skusenosti mojich aj z blizkeho okolia nepoznam jedine problemove dieta z rozvedenej alebo inym sposobom neuplnej rodiny. Ak pracujes v takom prostredi, kde sa stretavas s problemovymi detmi, tak pri 50% rozvodovosti je logicke, ze sa ti zda, ze rozvod=problemove dieta.
To ako keby som pracovala na kardiologii a poviem, ze vacsina ludi ma problemy so srdcom - ano, lebo tych ostatnych proste nestretavam.

egonsk
14. apr 2024

@dadis nevadi, ze si to nemyslis, ja mam osobnu skusenost 8 nasobnu z rodiny aj dokonca vlastnu.

dadis
14. apr 2024

@egonsk Nerozumiem co je 8-nasobna osobna skusenost a co je vlastna skusenost. Nemam rada toto generalizovanie. Vies aky je problem najst partnera, co by sa staral o tvoje deti ako vlastne? Cim su tie deti poznacene?

egonsk
14. apr 2024

@dadis vlastna skusenost = som z rozvedenej rodiny. 8- nasobna skusenost = rozvody a rozchody s detmi v ramci rodiny (brat, sesternice, bratranci).

lossless
14. apr 2024

2 byvali aj terajsi partner su z ropadnutych rodin, vyslovene rebelie, alkohol a drogy ich nestiahli, problemy boli skor depresie, uzkosti, sebavedomie

dadis
14. apr 2024

@egonsk Ok, rozumiem. My tolko rozvedenych v rodine nemame. Ty si vyrastal iba s mamou? Ako ta to poznacilo? Lebo ja som vyrastala v kompletnej rodine a mne skor pride divne doniest domov "cudzieho" muza a hrat sa na otecka a mamicku. Aj ked poznam taketo rodiny a casto dobre funguju, je to len moj vnutorny pocit. Moje deti otca maju. Ja mam partnera, ktory svoje deti ma, netvorime domacnost, tak vela tych vychovnych vstupov z nasich stran voci nasim detom nie je. A tak mi to vyhovuje, ved aj moje deti su uz dost velke a aj mojich vychovnych vstupov je menej, ako ked boli mali. Ale rada si vypocujem nazor z tvojho pohladu.

sense
14. apr 2024

Som z rzoadnutej rodiny, nemám problémy ani s drogami, ani alkoholom, ani žiadne utejy z domu sa nekonali. Školu som skončila s vyznamenaním, za viac ako 20r pracovného života som bola nezamestnaná "až" 2 týždne.

egonsk
14. apr 2024

@dadis prepac, ale taketo veci niesu moc na verejnu diskusiu. Kazdopadne u deti (vratane mna) to ma nejake rany na zivote, ktore menia postoje v zivote a sposob riesenia problemov, podla sily osobnosti a podnetov ktore prichadzali v detstve.

egonsk
14. apr 2024

@sense som na tom obdobne 🙂 Ale vsetko je dost zavisle od sily osobnosti... a ver mi, ze ajtak su veci, ktore by si v zivote robila inak, keby si bola vyrastala v normalne fungujucej kompletnej rodine.

sense
14. apr 2024

@egonsk možno ano možno nie, pretože "normálne fungujúca kompletná rodina" je dosť obsirny pojem. Ja som so svojim životom spokojná.

egonsk
14. apr 2024

@sense to je fajn, zvlast ok, ak to tak vnima i tvoje okolie. Potom gratulujem 😉

mane01
14. apr 2024

Moje deti su pubertiaci a s ich otcom nezijem uz roky. Su to dve skvele deti, sportuju, maju rozne zaujmy a vyborny vztah s otcom. Rok po rozchode bol tazky, no najma preto, ze ich otec sa nevedel zmierit s tym, ze som naozaj odisla, myslel si ze len kecam a nase problemy vobec neriesil. Po case ho to prestalo bavit, a teraz si vieme aj pomoct, aj sa podporit, ked treba. A to mame obaja novych partnerov.