Finančné ťažkosti matky samoživiteľky - ZRPŠ poplatky
Ahojte, prosím neodcudzujte ma ale ocitla som sa v zlej situácii a nemám ani 25 € zaplatiť synovi ZRPŠ do škôlky :( mala som úraz nohy, PNka je slabá, som matka samoživiteľka
Načo je taký život že človek sa len pretlka ako vie a nič z toho nemá, pomaly ani na jedlo...ach jaj. Ďakujem za výlev.
Poplatok nie je povinny a v tvojom pripade by som ani nepremyslala o zaplateni. Ved to moze byt pre vas strava na niekolko dni!
Otec dieťaťa by to mohol zaplatiť v rámci mimoriadnych nákladov (co určite su na začiatku školského roka) nad rámec výživného, mýlim sa?
@bolarazjedna tieto rady...akoby to bolo tak lahko v nasom state dosiahnutelne..
@bolarazjedna otec nie je “kapsička, potras sa!” Je to vizitka tej matky, že sa nevie postarať o jedno svoje dieťa.
@sleepy_joe ani matka nie je kapsička otras sa. A rovnako je to vizitka otca. Či on nemusí prispieť na skolsku tašku, cvicky, pracovné zošity, však sa toho nakopi v septembri za 10tky eur naviac oproti bežným mesiacom.
@bolarazjedna tieto rady...akoby to bolo tak lahko v nasom state dosiahnutelne..
@pipistrel13 našťastie neviem, ako sa to rieši. Len kamarátka ktorá sa rozvádza spomínala, že keď sú mimoriadne výdavky, otec ma prispievať nad rámec výživného. Predpokladám, že dá sa to vyžiadať súdnou cestou, podložené bločkami.
Niekedy človek nemysli na tie najjednoduchšie riešenia, čiže si nemyslím, že moja rada bola od veci (samozrejme, teraz keď už viem, že otec dieťaťa nežije a nebol v rodnom liste, tak je nepouzitelna)
@anonym_autor zrps nie je povinne, zavisi, kolko skolka robi akcii, ktorych sa zucastnuje aj tvoje dieta, mozu mat divadielka, koncerty, vylety, Mikulasa, karneval. Ak nemas moznost naraz, ale chces, skus sa dohodnut po castiach.
@anonym_autor ako učiteľka normálne platím zo svojho (18 rokov), keď viem, že rodina nemá finančné prostriedky.
No a k teme, ZRPS nie je povinne, ja napr uz 2r neplatim v zs, nevidim dovod. Skola dava peniaze na veci s ktorymi nesuhlasim, moje dieta z toho nevidi ani 10centov, vsetky akcie si platime aj tak samostatne
@eeffka aj toto sa da riešiť napriklad vstupom do rodičovskej rady , pretože to prave rodičia schvaľujú rozpočet pre deti. Tiež som v nej a prispieva sa vacsinou na dopravu na nejaké akcie, na výhry pri sutažiach, na školské programy ktoré su pptrebne k vyučovaniu.
@eeffka aj toto sa da riešiť napriklad vstupom do rodičovskej rady , pretože to prave rodičia schvaľujú rozpočet pre deti. Tiež som v nej a prispieva sa vacsinou na dopravu na nejaké akcie, na výhry pri sutažiach, na školské programy ktoré su pptrebne k vyučovaniu.
@lia261 dakujem nemam zaujem, u nas su tam prepnute jedince
ako pisu vyssie nie je to povinne, ja ho neplatim roky ani na ZS proste je to moje rozhodnutie
@anonym_72e34c mám otázku...vaše dieťa chodí na MDD alebo Mikuláša do kina? Dostava balíčky ako iné deti? Zo ZRS sa platí niekde napr aj autobus na plavecký, lyžiarsky. Neviem prečo majú rodičia pocit, že si to nebodaj berú učitelia domov... Fakt nechápem toto rebelstvo v podobe samovolného neplatenia ZRS
@anonym_72e34c mám otázku...vaše dieťa chodí na MDD alebo Mikuláša do kina? Dostava balíčky ako iné deti? Zo ZRS sa platí niekde napr aj autobus na plavecký, lyžiarsky. Neviem prečo majú rodičia pocit, že si to nebodaj berú učitelia domov... Fakt nechápem toto rebelstvo v podobe samovolného neplatenia ZRS
@prosimopomoc u nas si balicky platime sami, cestovne tiez, u nas slo napr kopec penazi na areal skoly a vybavenie tried. ako prr toto ma platit zriadovatel a nie rodicia
@anonym_autor
Poplatok zrps nie je povinný. Mne ho min.rok vôbec neukázalo v platbách,povedala som to na začiatku triednej,v tom momente som to vypustila z hlavy s tým,že keď sa mi ukáže tak zaplatím. Zabudla som. V máji išli decká na exkurziu, triedna vypýtala 25€. Vtedy som si spomenula,že som zrps neplatila,že asi preto platím toľko. Spýtala som sa kamarátky koľko platí ona keď platila zrps( jej dcéra je spolužiačkou mojej) a že tiež 25€...bol už pomaly jún tak som už zrps neplatila. A nič sa nestalo.
Tak rozmýšľam,keď mám dve deti a roky platím zrps,že ako teda to je? Platím ja roky iným deťom výlety exkurzie? Raz nám ukázali nejaký pamflet a tam bolo ako to tu niekto písal, myslím,že 300€ že iné náklady. Tak ťažko povedať kde tie peniaze naozaj idú. Moja dcéra momentálne nastúpila do triedy kde nemajú dvere lebo ich niekto rozbil a na nové nie sú peniaze momentálne. Skrinky rozbité bez možnosti zamknutia,toal.potreby kupujeme my rodičia, Nič absolútne nové v tej škole nepribúda tak neviem. Vážne rozmýšľam či ho tento rok zaplatím. Ak pôjdu tak ako minulý rok na jednu exkurziu za 25€ tak ma to tak ešte ušetrím keďže zrps je u nás 45€.
No nie je to povinné, ale keď budú deťom rozdávať balíčky na Mikuláša a vaše dieťa nedostane a bude plakať? Alebo tí, čo dajú, sa majú skladať ostatným deťom na sladkosti, alebo ako to je? Vám by to nebolo blbé? Vždy na rodičovských združeniach sa informuje, kde sa tie peniaze použili, to nejde učiteľom do vačku, z toho sa platia veci deťom, tak mne by bolo trápne to nezaplatit. Nenarazam teraz na autorku, ktorá je v zúfalej situácii, ale na tie, čo píšu, že z princípu to neplatia.
@anonym_e17c91 to nie je pravda. Už budeme 2hý rok platiť ZRPŠ a doteraz netušíme kam tie peniaze idú. Žiadny rozpočet ,bloky nie sú k dispozícii
@prosimopomoc napríklad preto,že prečo ja mám platiť celé ZRPŠ ,keď moja dcéra na všetky akcie nechodí. Vedia ,že je často u lekára ,chodíme na rehabilitačné pobyty,do kúpeľov ,kde všetko platíme. Nie je to jednoduché. A Naša škôlka si pýta až 70 eur. To mám 3x rehabilitáciu pre dcéru. Nakoľko chodí každý týždeň. Na otázku ,kde sa peniaze míňajú,neexistuje relevantný dôkaz. Kde sú zdokumentované výdaje. Pretože Rada škôlky je len na okrasu. Nikdy sa nestretáva,nikdy rodičia za jednotlivé triedy nič neriešia ,nič neschvaľujú. Niektoré škôlky,to majú ako ďalší príjem
@prosimopomoc nie škôlky a školy za to opravujú školy. Kupujú nábytok a podobne. ZRPŠ vážne neslúži na obnovu školy alebo škôlky ako si to dovoľuje míňať škôlka a škola. ZRPŠ je dobrovoľný príspevok a pokiaľ mi neukážu kde sa reálne tieto peniaze tento rok minú,tak nemienim zaplatiť 70 eur z rozpočtu,ktorý mám na dcérino zdravie.
...ja som zas zažila milé prekvapenie, keď syn síce už stredoškolák doniesol poplatok a triedna mu ho vrátila lebo bol dlhodobo PN
@anonym_e17c91 to nie je pravda. Už budeme 2hý rok platiť ZRPŠ a doteraz netušíme kam tie peniaze idú. Žiadny rozpočet ,bloky nie sú k dispozícii
@hrasocek12 a čo sa neozveš na rodičku? Že nech urobia výkaz, kam šli peniaze, že tá to zaujíma? Alebo sa obráť na rodičov v školskej rade..niekto tie informácie mať musí.
@anonym_7272a8 tak potom je to ok, do konca mesiaca zaplatím ja som myslela že treba hneď
@anonym_autor u nás sa môže zrps zaplatiť kedykoľvek v priebehu roka, platia sa z toho nové hračky a výlety(na ktoré ešte moje deti nechodia) ale aj tak som dala. Viem, že niektori rodicia si vyžiadajú prispievať v priebehu roka na dane veci. Ze nezaplatia zrps ale potom keď sa kupujú hračky tak im dajú cast zaplatiť a podobne, ale v konečnom dôsledku to vyjde viac
Každý môže mať finančné problémy to nie je hanba ak vás to trápi pošlite mi Iban a ja vám tých 25 eur pošlem nemusíte mi vracať
@anonym_autor dobrý večer pošlite mi číslo účtu ja vám pošlem peniaze ....typický Slováci všetci píšete ako je vám to ľúto nikto nekoná pritom nejde o veľké peniaze
myslim to važne pošlite mi sukromne správu a ja vam ti peniaze poslem, bola som dlhé roky členkov zrpš robili sme za tie peniaze akcie kupovali darčeky pre deti a mohli sme to robiť len preto že sme mali množstevné zľavy ani euro sme si nenechali pre seba akeď bola akcia pre rodičov tak sme im ešte aj kolače a kavu robili za svoje ale neľutujem to
@anonym_autor dobrý večer pošlite mi číslo účtu ja vám pošlem peniaze ....typický Slováci všetci píšete ako je vám to ľúto nikto nekoná pritom nejde o veľké peniaze
@nepytajsa dnes si už neviem kolká, nová registrácia čo pýta číslo účtu,divné
je to nahoda ja vobec nie som na tejto platforme len mi prislo tej pani luto a preto som sa zaregistrovala ani neviem ako to poriadne funguje len viem že keď som bola tehotná a sa mi ľudia otočili chrbtom keď som to potrebovala tak som si povedala že ja keď budem môcť pomôcť tak pomôžem
Len cislo karty nedavaj,pin k nej a ine sukromne veci.Ked tak len cislo uctu tam ti posle peniaze aj bez inych udajov.Az sa nedostanes este do vecsich problemov.
@anonym_autor
@nepytajsa toto smrdí co tu predvádzas ..Keď už môže pomôcť rodina .A nie reci o typických Slovákoch. Skôr to vyzerá,ze autorka ma premyslene "zobranie "
je to nahoda ja vobec nie som na tejto platforme len mi prislo tej pani luto a preto som sa zaregistrovala ani neviem ako to poriadne funguje len viem že keď som bola tehotná a sa mi ľudia otočili chrbtom keď som to potrebovala tak som si povedala že ja keď budem môcť pomôcť tak pomôžem
@junta28 je to od Vás veľmi pekné...na nič sa nepýtajte, nič nerozoberate, proste pomôžete...treba si vážiť takých ľudí, prajem Vám, aby sa Vám to všetko v dobrom vrátilo...ďakujem za Vás 😊
Mňa by ale baby zaujímalo, čo máte vrámci toho ZRŠ, že ho neplatíte? U nás sa z toho platia aktivity pre deti, predstavenia, miku.balíčky...vaše deti sa nezúčastňujú tých divadielok, balíček nedostanú?
@anonym_369c0b nam vzdy riaditelka na zaciatku noveho roka povie, naco sa pouzili peniazky z predchadzajuceho roka....
V prvom rade komunikuje s učiteľkou, riaditeľkou.. ak si v hmotnej núdzi, môžete mať úľavy aj z platby za škôlku. Len treba komunikovať. My sme mali včera rodičovské v škôlke a hovorili, že u nás má škôlku dieťa v hmotnej núdzi zadarmo (neplatí ani mesačné platby). Poplatok my máme 30€ ročne alebo 15 polročne. Čo sa týka poplatku tohto "jednorázového", neviem či aj v škôlke sa to volá ZRPŠ, ale teda nám povedali koľko ostalo peňazí vo fonde z minulého roka, čo sa tento rok plánuje z toho kupovať. Ďalej bolo povedané, že kto má zaujem, môže nahliadnuť do knihy, kde sú všetky výdavky spísané. V škole zas na rade rodičov riešia čo sa z toho bude platiť. Keď škola niečo potrebuje, tak osloví radu a tá to musí schváliť, či sa to z toho bude platiť alebo nie. Takže ako si tu mnohé myslia, že učitelia z toho majú kávu a že to míňajú na seba je blbosť. Vždy sa tým dofinancovávajú nejaké akcie pre deti, odmeny za súťaže... Kto vraví, že nevie čo sa z toho platí, iba sa malo zaujíma 🤔
@pipistrel13 našťastie neviem, ako sa to rieši. Len kamarátka ktorá sa rozvádza spomínala, že keď sú mimoriadne výdavky, otec ma prispievať nad rámec výživného. Predpokladám, že dá sa to vyžiadať súdnou cestou, podložené bločkami.
Niekedy človek nemysli na tie najjednoduchšie riešenia, čiže si nemyslím, že moja rada bola od veci (samozrejme, teraz keď už viem, že otec dieťaťa nežije a nebol v rodnom liste, tak je nepouzitelna)
@bolarazjedna ano da,ale vynozitelnost je casto nulova..poznam take pripady,nehovoriac o tom,ze kym sa to rozhodne,trva to..
@anonym_7272a8 tak potom je to ok, do konca mesiaca zaplatím ja som myslela že treba hneď
@anonym_autor d na dvojcata som.sama neplatim roky zrps mam.dam
Nemam.nedam nenafuknem prijem aj 25 eu su peniaze pre niekoho na kavu pre samozitelky tyzden desiaty..ano zivot je hnusny a nikto nepozera ze zijes z jedneho prijmu a ze chlap.da na dieta v mojom pripade 70 eu

@kikappp su aj opaky - ludia bohatí ale lakomí a budú sa hádať pred každe € . Tento pan ma vlastnu brutalnu pravnicku kancelariu , mercedes v cene domu v centre Kosic 🙂 byvaju v prestiznej stvrti .. takze ano ma a neda .
@lia2929 prupomina mi to nášho právnika 🙂 😀 Nezačína jeho priezvisko na T ... 😀