Kto je podľa vás skutočná samoživiteľka?
Milé ženy, matky, kto je podľa vás samoživiteľka?
Vyberte jednu odpoveď, ktora je podľa vás správna, nakoľko zjavne mnohé v tom máte chaos a prezentujete ten výraz ako vám vyhovuje.
A ) Žena, ktorá je rozvedená, ale otec dieťaťa platí výživné a aktívne sa podieľa na starostlivosti.
B) Každá žena, ktorá vychováva dieťa bez partnera, aj keď má pravidelnú finančnú pomoc od rodiny.
C) Matka, ktorá je slobodná, no žije s novým partnerom v spoločnej domácnosti.
D) Žena, ktorá poberá rodičovský príspevok, bez ohľadu na to, či má partnera.
E ) Matka, ktorá má dieťa zverené do starostlivosti, ale o dieťa sa striedavo stará aj otec.
F) Žena, ktorá je oficiálne bez partnera, no má stabilný príjem a výživné od otca dieťaťa.
G) Každá matka, ktorá sa cíti na výchovu dieťaťa sama.
H ) Žena, ktorá je evidovaná ako slobodná matka na úradoch, aj keď žije s partnerom.
I) Matka, ktorej partner často pracuje mimo domova, alebo v zahraničí.
J ) Žena, ktorá sama zabezpečuje výchovu dieťaťa aj jeho finančné potreby, bez aktívnej účasti druhého rodiča.
@anonym_autor
Samozivitel je clovek, ktory ma prijem len to, co si zarobi sam. Od nikoho nedostava nic (mimo pridavkov na dieta)
Správna odpoveď je: J) Žena, ktorá sama zabezpečuje výchovu dieťaťa aj jeho finančné potreby, bez aktívnej účasti druhého rodiča. V slovenskom kontexte (právnom aj sociálnom) je samoživiteľka definovaná fakticky podľa reálnej starostlivosti a zabezpečenia dieťaťa, nie podľa pocitov, formálneho statusu či evidencie na úradoch.
Ak druhý rodič platí výživné, stará sa alebo sa strieda v starostlivosti, nejde o samoživiteľstvo.
@anonym_09aa73 súhlasím ze J, ale k tej poslednej vete poznámka, za samoživiteľku ja pokladám aj ženu, ktorej muž platí súdom určené (častokrát minimálne alebo nepostačujúce) výživné, ale inak sa nestará a všetko je na žene.
je akoze uplne trapne aby zena ktora berie vyzivne a na par dni v tyzdni si deti berie exmanzel, ktory byva o dve ulice dalej tvrdila, ze je samozivitelka aby vyzerala v ociach niekoho lepsie , ci aby ju lutovali.
@anonym_autor a tebe to nie je jedno? Ako teba ovplyvnuje, ze o vychovu deti sa delia s otcom? Ako teba ovplyvni taka matka, ktora sa o dieta (deti) stara uplne sama ale darca genetickeho materialu plati vyzivne? Ako teba ovplyvni to, ze sa o jej dieta stara jej novy partner alebo pomahaju rodicia?
@amdornik Napríklad aj tu často pridávajú takéto ženy príspevky a doslova pýtajú peniaze na účty, jedlo... S odôvodnenim, že majú deti a sú samé na všetko. A ženy ich ľutujú, posielajú peniaze aj veci. Samozrejme, že sú to zvyčajne odrby. A majú napríklad dlhšiu materskú dovolenku, v práci nemusia pracovať na smeny, nemusia robiť nočné a podobne. Ak nepracujú, čo je bežný scenár, vedia si vybaviť v škole na dieťa odpustenie rôznych poplatkov, doslova na vlastné vrecko nedajú ani cent. Existujú aj rôzne OZ, ktoré takýmto ženám pomáhajú, napríklad organizujú letné tábory pre deti a podobne, nakupujú trvanlivé potraviny... Zameriavajú sa cielene na deti jednorodičov. Tie výhody sú, len v tom musíš vedieť chodiť a byť takto parazitne nastavená. A mnohé samoživiteľky, zvlášť, ak majú viac detí a každé od iného chlapa, toto dokážu.
@anonym_b1b618 Picovina..vies kolko je zien samoziviteliek a kolko % z nich natahuje ruky? Ja natahujem ruku iba na svojho ex 🙂 Inak mam 2 prace a prijem za dvoch. Takze tak
@amdornik Napríklad aj tu často pridávajú takéto ženy príspevky a doslova pýtajú peniaze na účty, jedlo... S odôvodnenim, že majú deti a sú samé na všetko. A ženy ich ľutujú, posielajú peniaze aj veci. Samozrejme, že sú to zvyčajne odrby. A majú napríklad dlhšiu materskú dovolenku, v práci nemusia pracovať na smeny, nemusia robiť nočné a podobne. Ak nepracujú, čo je bežný scenár, vedia si vybaviť v škole na dieťa odpustenie rôznych poplatkov, doslova na vlastné vrecko nedajú ani cent. Existujú aj rôzne OZ, ktoré takýmto ženám pomáhajú, napríklad organizujú letné tábory pre deti a podobne, nakupujú trvanlivé potraviny... Zameriavajú sa cielene na deti jednorodičov. Tie výhody sú, len v tom musíš vedieť chodiť a byť takto parazitne nastavená. A mnohé samoživiteľky, zvlášť, ak majú viac detí a každé od iného chlapa, toto dokážu.
@anonym_b1b618 ano, su take. Ale take su aj tie, co maju nejakeho chlapa a byvaju spolu. Zbytocne generalizujes, lebo vacsina samoziviteliek nepotrebuje, nechce nikoho odrbavat a pasuju sa so svojimi problemami same a ako najlepsie vedia.
@anjelicek26
Praveze to ten novy partner ma robit. Lebo si berie nielen tu svoju partnerku, ale aj dieta, ktore je sucastou jej zivota.
@zmrzlinka2021 nie, nemá to robiť. je to dobrá vôľa nového partnera, ak on sám zafinancuje niečo cudziemu dieťaťu. či sa ti to páči alebo nie. áno, môže ho vychovávať, dať mu lásku, ale nie je povinný financovať deti iných mužov. tieto deti má financovať biologická matka a biologický otec.
@zmrzlinka2021 nie, nemá to robiť. je to dobrá vôľa nového partnera, ak on sám zafinancuje niečo cudziemu dieťaťu. či sa ti to páči alebo nie. áno, môže ho vychovávať, dať mu lásku, ale nie je povinný financovať deti iných mužov. tieto deti má financovať biologická matka a biologický otec.
@amdornik Ale vztahom vstupuje do rodiny a stava sa sucastou rodiny. To neznamena, ze bio rodic nema prispievat, ale nový partner je sucastou zivota nielen svojje partnerky, ale aj jej dietatu - ziadne ze "cudzie dieta".
@amdornik Ale vztahom vstupuje do rodiny a stava sa sucastou rodiny. To neznamena, ze bio rodic nema prispievat, ale nový partner je sucastou zivota nielen svojje partnerky, ale aj jej dietatu - ziadne ze "cudzie dieta".
@zmrzlinka2021 je to preňho cudzie dieťa. nie je to jeho dieťa, jeho krv. ako píšem, je to na jeho dobrovoľnosti, či a čo tomu dieťaťu bude hradiť on. iste, väčšina nakupuje potraviny, platí energie, to je také samozrejmé. ale už špecifiká.... či výlet, či lyžiarsky, či dovolenka.... nič v zlom, toto je čisto na jeho dobrovoľnosti. má plné právo odmietnuť to a žiadať, aby sa na úhrade týchto vecí podieľal bio otec...
@zmrzlinka2021 je to preňho cudzie dieťa. nie je to jeho dieťa, jeho krv. ako píšem, je to na jeho dobrovoľnosti, či a čo tomu dieťaťu bude hradiť on. iste, väčšina nakupuje potraviny, platí energie, to je také samozrejmé. ale už špecifiká.... či výlet, či lyžiarsky, či dovolenka.... nič v zlom, toto je čisto na jeho dobrovoľnosti. má plné právo odmietnuť to a žiadať, aby sa na úhrade týchto vecí podieľal bio otec...
@amdornik Tak ako chce byt sucastou rodiny? Lebo do rodiny patri aj to dieta. Ved dat sa dokopy s opustenou matkou predsa nie je pokyn, ale slobodne rozhodnutie cloveka.
@amdornik Tak ako chce byt sucastou rodiny? Lebo do rodiny patri aj to dieta. Ved dat sa dokopy s opustenou matkou predsa nie je pokyn, ale slobodne rozhodnutie cloveka.
@zmrzlinka2021 hladas tu sponzora pre svoje deti?
@zmrzlinka2021 hladas tu sponzora pre svoje deti?
@anonym_autor čo?
@zmrzlinka2021 ja som to poňala z hľadiska práva. ty z hľadiska morálky a osobnostných vlastností.
@zmrzlinka2021 ja som to poňala z hľadiska práva. ty z hľadiska morálky a osobnostných vlastností.
@amdornik To mas pravdu.
Podľa tvojho zadania J.), aj keď asi to bude jej rozhodnutie na nejakej úrovni, že sa sama finančne podieľa na starostlivosti o dieťa. Ak si vybrala človeka, ktorý je schopný platiť iba minimálne výživné, bola to jej voľba, ak neplatí výživné, je inštitút náhradného, ak je polosirota sú iné dávky. Ak sa rozhodla mať dieťa s nejakým "anonymom" jej voľba.
@anonym_autor J
J je blbost - kolko percent jednorodicov splna tuto podmienku (ani vyzivne, sirotske, ani nahardne vyzivne). Asi len tie, co sa dobrovolne rozhodli ptca do RL nezapisat..
Samoživiteľka je ako ja, čo od pôrodu vychovávam dcéru sama. Bývam sama s dieťaťom. Otec je zapísaný do RL, výživné mu určili no neplatí ani nikdy neplatil. Nikdy dcéru nezobral ani na návštevy nechodil ju pozrieť. Finančne sa starám sama, nemám ani babky nikoho kto by mi pomohol či finančne alebo postrážiť dieťa cez prázdniny, nikoho.
Samoživiteľky neexistujú. Je to vymyslený termín a ženy sa ním rady oháňajú, aby ich ľutovali a získavali výhody. Decko má vždy dvoch rodičov. Tí sa dávajú dokopy dobrovoľne, nútené vzťahy u nás neexistujú. Koho si žena vyberie, toho má a tak sa má aj jej dieťa. Ak jeden rodič zomrie, decko má nárok na sirotský dôchodok. Ak matka otca neuvedie do rodného listu a potom sa sama nedokáže o dieťa postarať, tak je primárne hlupaňa, nie samoživiteľka.
@anonym_b1b618 ešte je i možnosť, že žena bola znásilnená. Nemusí vedieť kto to bol a úprimne, určite by chcela byť v kontakte s takým mužom a on by určite sa chcel i starať o dieťa.
@anonym_b1b618 ešte je i možnosť, že žena bola znásilnená. Nemusí vedieť kto to bol a úprimne, určite by chcela byť v kontakte s takým mužom a on by určite sa chcel i starať o dieťa.
@ekira1 život prináša rôzne príbehy, znásilnená žena sa môže dieťaťa vzdať, poznám ženu, ktorá má dieťa zo zneužívania (bola maloletá) a bio "otec" platí výživné...
@ekira1 život prináša rôzne príbehy, znásilnená žena sa môže dieťaťa vzdať, poznám ženu, ktorá má dieťa zo zneužívania (bola maloletá) a bio "otec" platí výživné...
@anonym_ef5869 a co v pripadoch, ked otec je znamy ale o dieta sa nezaujima a ani neprispieva na jeho potreby? Ano, su rozne zakonne moznosti ako z neho peniaze vytrieskat, ale v konecnom dosledku to skonci tak, ze zena na dieta je tak ci tak sama, sama ho opatruje, sama ho zivi, sama sa o neho stara, v tom lepsom pripade dostava symbolicke nahradne vyzivne
@anonym_ef5869 a co v pripadoch, ked otec je znamy ale o dieta sa nezaujima a ani neprispieva na jeho potreby? Ano, su rozne zakonne moznosti ako z neho peniaze vytrieskat, ale v konecnom dosledku to skonci tak, ze zena na dieta je tak ci tak sama, sama ho opatruje, sama ho zivi, sama sa o neho stara, v tom lepsom pripade dostava symbolicke nahradne vyzivne
@viestta "a co v pripadoch, ked otec je znamy ale o dieta sa nezaujima a ani neprispieva na jeho potreby?" no čo musí vybaviť náhradné výživné, ak neplatí súdom určené a ďalej sa stará sama... tak to je ... Celkom nechápem práve teba, takú rozhľadenú, že sa ma toto pýtaš. Ja som reagovala na jeden konkrétny komentár... Všetci vieme v akej dobe žijeme...
@viestta "a co v pripadoch, ked otec je znamy ale o dieta sa nezaujima a ani neprispieva na jeho potreby?" no čo musí vybaviť náhradné výživné, ak neplatí súdom určené a ďalej sa stará sama... tak to je ... Celkom nechápem práve teba, takú rozhľadenú, že sa ma toto pýtaš. Ja som reagovala na jeden konkrétny komentár... Všetci vieme v akej dobe žijeme...
@anonym_ef5869 A s nahradnym vzyivnym uz nebude samozivitelka? Ci preco sa to tu riesi?
Podľa mňa J, avšak toto nie je súťaž. Vždy ma fascinuje ako sa ženy porovnávajú ktorá to má ťažšie.
@anonym_ef5869 A s nahradnym vzyivnym uz nebude samozivitelka? Ci preco sa to tu riesi?
@dadis neviem kto čo rieši, toto mi príde ako nejaká anketa, alebo chytanie za slovíčka...
@anonym_ef5869 takze aj s nahradnym vyzivnym je to samozivitelka, aj s plnym vyzivnym od otca, aj v pripade, ze otec sa o dieta zaujima a podiela sa na starostlivosti (napriklad v case urcenom sudom alebo dohodou) je to osamela matka starajuca sa o malolete dieta. Termin osamely rodic starajuci sa o malolete dieta pozna aj zakon, konkretne Zakonnik prace a mozno aj ine zakony. "Z právneho hľadiska ide o rodiča slobodného, rozvedeného, ovdoveného či osamelého, ktorý žije s dieťaťom sám."
@anonym_ef5869 takze aj s nahradnym vyzivnym je to samozivitelka, aj s plnym vyzivnym od otca, aj v pripade, ze otec sa o dieta zaujima a podiela sa na starostlivosti (napriklad v case urcenom sudom alebo dohodou) je to osamela matka starajuca sa o malolete dieta. Termin osamely rodic starajuci sa o malolete dieta pozna aj zakon, konkretne Zakonnik prace a mozno aj ine zakony. "Z právneho hľadiska ide o rodiča slobodného, rozvedeného, ovdoveného či osamelého, ktorý žije s dieťaťom sám."
@viestta nechápem celkom na čo to mne píšeš. Ja vychovávam deti v dlhoročnom manželstve. Adresuj to autorovi príspevku, ten tu rieši nejakú nezmyselnú anketu, alebo čo to je...
@anonym_ef5869 bol to komentár k tomu, že zamoživiteľky neexistujú, pretože to, že nemajú partnera čo sa stará o dieťa je ich výber, mali si vybrať lepšie. Je tam komentár i citovaný, na ktorý odpovedám.

A, B, C, F, H a J... to smiesne vyzivne od otca je casto taka kvapocka oproti realnym nakladom na dieta, detto aktivne sa podiela na starostlivosti je co? Chodi muz na OCR, berie dieta polku prazdnin, maju striedavku? Ak si odpovedala nie, tak je na to prakticky sama... Rovnako mat noveho partnera neznamena, ze sa stara a zivi to cudzie dieta...
@anjelicek26
Praveze to ten novy partner ma robit. Lebo si berie nielen tu svoju partnerku, ale aj dieta, ktore je sucastou jej zivota.