icon

Mám ísť do single materstva?

8. sep 2025

Ahojte,
mám 35+ a čoraz silnejšie cítim túžbu mať dieťa. Partnera, s ktorým by som do toho išla, momentálne nemám a ani to nevyzerá, že by sa čoskoro objavil.
V mojom živote je však muž, ktorého poznám dlhé roky, máme veľmi dobrý vzťah a viem, že by bol ochotný mi pomôcť mat dieťa. Pravdepodobne by ale nechcel byť oficiálne otcom.

Uvedomujem si, že dieťa potrebuje otca a že z tohto pohľadu by to nebolo úplne fér. Na druhej strane, dnes už nie je nič neobvyklé, že dieťa vyrastá len s jedným rodičom – a aj tak je obklopené láskou a podporou. A možno časom príde aj muž, ktorý by prijal dieťa a stal sa mu otcom a mužským vzorom.

Som preto na vážkach – ísť do materstva sama, kým ešte mám šancu, alebo čakať na partnera a riskovať, že sa to už nepodarí nikdy?
Budem veľmi rada za vaše názory a skúsenosti ❤️ ak bol niekto v podobnej situácii, ako ste sa rozhodli? Ľutujete svoje rozhodnutie mat ci nemat dieta single? Dakujem 😊

grof_monte_christo
8. sep 2025
@anonym_d40d37

@anonym_autor isla som do toho presne v tvojom veku a nelutujem. Otec dietata za nim obcas chodi. Ja som zabezpecena, mam uzasnu rodinu a este uzasnejsie dieta (ma 1 rok). Zeny, ktore sa v tejto situacii neocitli a maju kompletne rodinky s detmi ti vzdy budu tvrdit, ze by to tak nespravili a poviem ti, ze som si ista takmer k 100 %, ze opak je pravdou keby boli v tejto situacii. Mozno by to nespravili v 35, ale v 40 na beton ;) Prajem stastnu volbu

@anonym_d40d37 Ale čoby, mňa ani žiadnu z mojich single kamarátok takéto niečo ani nenapadlo. Úplne normálne si žijeme svoj život aj bez detí.

anonym_d40d37
8. sep 2025
@grof_monte_christo

@anonym_d40d37 Ale čoby, mňa ani žiadnu z mojich single kamarátok takéto niečo ani nenapadlo. Úplne normálne si žijeme svoj život aj bez detí.

@grof_monte_christo mozno ta tuzba mat dieta nebola pre vas priorita. Nech je to akokolvek, v mojom okoli to vidim tak ako som pisala a ja som jednou z takych matiek tiez. Ja by som si nevedela predstavit, ze by som dieta nemala. Moj zivot by nebol naplneny.

mousegirl
8. sep 2025

@anonym_autor mám sprostredkovanú skúsenosť: zena sa rozišla s dlhoročným priateľom, lebo si uvedomila,že nechce mať deti,on áno. Tak sa po bolestivom rozchode vydala na cestu okolo sveta-a vrátila sa odtiaľ v 4. Mesiaci tehotenstva… samozrejme neplánovanom. Narodilo sa jej dievčatko. Potom si povedala, že jedináčika nechce, tak otehotnela po dohode s nejakým kamarátom. Ma teda aj chlapčeka.
No a ona je teda spokojná. Či aj tie deti-to pochybujem. Dievčatko medzičasom vie,že ma otca v južnej amerike, aj mi vždy ukazovala na glóbuse, kde “ocko” býva. On o nej zevraj vie, záujem nejaví. Chlapček bol úplne bez seba, keď sa mu môj manžel venoval a hrával sa snim, bolo citit, že mu chyba mužský vzor. Teraz keď podrástol, tak ma veľké problémy so správaním v škole, často vyvoláva bitky

Podľa mňa sa toto rozhodnutie matky velmi odzrkadlilo na psychike deti. Je rozdiel mať otca, (nech je akýkoľvek) a nemat ani len predstavu ako a kto ten otec môže byt.

anonym_097a0c
8. sep 2025

Tu ti nikto neporadi, kazda druha odpoved bude ano/nie...pisu tu ako sa maju super single mama a dievcatko...a ked to bude chlapec? Ci to sa oplodnia vajicka a potom to zdrave embryo-dievca sa implementuje a ostatne sa zlikviduju? Dnes je svet, kedy sa vsetko moze...

anonym_768b66
8. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_768b66 ak si to ten môj kamoš rozmysli, nebudem mu brániť mat s dieťaťom vzťah. Nikdy by som mu v tomto smere nebránila. Je to skvelý človek. Čiže ak by si to rozmyslel, viem, ze ako dvaja rozumní ludia by sme sa vedeli dohodnúť aj bez súdu.
Dieta by bolo svojim spôsobom aj z lásky, len nie tej klasickej. A ked by bolo vo veku kedy by to chapalo a bolo by zvedave, spoznalo by celú pravdu.

@anonym_autor dobre autorka, máš to fakt usporiadane
Držím ti palce

mira0611
8. sep 2025

@anonym_autor ahoj, necitala som diskusiu, ale radsej skus zamrazit vajicka.
Vychova dietata ako osamelej matke je narocne, casovo, psychicky aj financne.
Ak mas rodicov, ktory by ti pomohli, myslim postrazili dieta, sem-tam by ho zobrali...tak by som do toho mozno sla, ale len v pripade ked peniaze nie su problem.

grof_monte_christo
8. sep 2025
@anonym_d40d37

@grof_monte_christo mozno ta tuzba mat dieta nebola pre vas priorita. Nech je to akokolvek, v mojom okoli to vidim tak ako som pisala a ja som jednou z takych matiek tiez. Ja by som si nevedela predstavit, ze by som dieta nemala. Moj zivot by nebol naplneny.

@anonym_d40d37 Nie všetky ženy to takto majú, dokonca ani tie v stabilných vzťahoch. Pre mňa je rola slobodnej matky dosť hrozna predstava. Som človek, ktorý má rád istoty a stabilitu, byt na všetko sama a nevedieť, co príde, by ma rozhodilo.

lienka9
8. sep 2025
@anonym_autor

@beata_k ma mi kto pomôcť. Tým, ze by to bolo jediné vnúča pre moju mamu a moja sestra nemá (a uz ani nebude mat) dieta, tak by boli nadšene, ze je v rodine dieta 🙂 samozrejme, ze by starostlivosť bola na mne. S tym počítam, ze ich pomoc nie je samozrejmosť na ktorú sa môžem spoliehať.

@anonym_autor necitala som diskusiu,ale ak mas zazemie (rodinu,pracu,kde byvat) chod kludne do toho..v tejto dobe to nieje nic neobvykle byt na dieta sama.dokonca poznam aj dve zeny co maju takto dieta a zvladaju aj s pomocou rodiny bezproblemov a ziju si stastne..drzim palce,nech to vyjde tak ako si prajes 🙂

beatrice1111
8. sep 2025

@anonym_autor
Ja by som do toto išla, keby som mala na to peniaze a občasnú pomoc od niekoho, keď by bolo treba. Jedine, čo ma v tomto prípade odrádza je, že by som to nechcela mat takto “dohodnute” s nejakym mužom (je jedno nech máte vzťah akokoľvek dobrý) lebo by som sa bála aby neboli z toho v buducnosti problemy. Ale určite ti fandím a drzim palce 💖

taisu
8. sep 2025
@anonym_a34418

@taisu dieta by malo milujucu matku. A teda aj tu citame, ze niekedy je lepsi ziadny otec ako taky ako su tu casto opisovani (alkoholik, manipulator,..).

@anonym_a34418 Je to ako porovnávať, čo je lepšie - nemať ruku alebo nemať nohu. Oboje sú postihnutia. Dá sa s tým žiť a zmieriť sa s tým, v živote sa stávajú všelijaké ťažké veci, ale nechápem, ako si toto môžno dobrovoľne, vedome a vopred priať pre svoje dieťa. Z psychologického hľadiska, bohužiaľ, áno, je lepšie mať otca, ktorý si s mamou nerozumel a bol debil, ale vedeť, kto je, ako byť úplne v neznámom a neistote.

dobromila
8. sep 2025

@anonym_autor ak túžiš dať lásku dieťaťu, tak zváž profesionálne rodičovstvo prípadne pestúnstvo. To bude aspoň morálne v maximálnom poriadku.

anonym_7d8d1f
8. sep 2025
@yoxinka

Nešla by som do toho z týchto dôvodov:
1. Mám deti a viem, čo to obnáša
2. Vyrastala som bez otca a to, že teraz mať dieťa single je trendy, neznamená, že je zo OK a že to s dieťaťom nič nerobí. Trvalo mi asi 20 rokov, kým som si to v sebe celé upratala.
3. Dieťa nie je hračka, ktorú chcem a preto si ju zaobstarám.

@yoxinka Ten bol 3. je co za nezmysel?? 😅. A zeny ktore maju/mali muza si to dieta nezaobstarali tiez preto, ze ho chceli?? 😅

miadi
9. sep 2025

Prve dieta som mala v 33 druhe v 38 Neviem preco sa ti zda lepsi napad byt single mama asap alebo mat sancu na komplet rodinu po 37ke . Zvlastne myslenie . Teraz v 35 mas super vajicka a si plna energie no vies ze o 2roky + to uz bude uplne inak .? Hmm zaujimave . Dobry otec je jeden z podstatnych faktorov to naj co by si mohla svojmu dietatu dopriat . Ked si vyberies cestu single matky vedome to dieta pripravis o otca . A potom vysvetli tomu malemu dietatu ked sa bude pytat preco nema ocka .. ze ty si mala 35 a nechcela si byt mamou v 37. Ved to nedava zmysel . Chod si dat zistit ako si na tom s plodnostou. Nez sa pobezis dat oplodnit kamaratovi s vyhodami . A nie nehori este mas kopec casu najst milujuceho partnera a dobreho otca pre svoje dieta . Lenze ty si sa tu niekde vyjadrila ze nemas ani moc potrebu mat vztah ( necitujem nepamatam si ako presne si to povedala ) jednoducho chces dieta sama asi ti to pride ako jednoduchsie riesenie . Ako mama Forrest Gump vyskocila na vojaka v kome Lebo chcela mat dieta …Ako chapem tu tuzbu po dietati no nieco mi je proti srsti na tomto tvojom plane . Ale to som ja . Ja by som si verila ze do 40 sa da ziskat vsetko komplet rodina . Ale Ty si ty a zariadis sa Podla seba . Ty stou volbou budes žit odpustis si a bude ti dobre. Mozno aj dieta sa nauci vnimat to tvojim uhlom pohladu a nebude ziadny problem. Drzim palce nech si stastna , o 2roky v 37 fyzicky budes na tom tak isto ako si dnes v 35 to zas nie je ziadny mega rozdiel . Ale aj sa da totalne zmenit zivot za 2r vybudovat vztah manzelstvo tehotenstvo ., ten potencial tam je stacilo by chciet a ist za tym. Single matky ti povedia ake je krasne mat dieta sama., ale nevedia ked nezazili ake krasne je ked deti maju milujuceho otca .

anonym_339bc4
9. sep 2025

Ano, chod do toho. Do 89.boli "darcovia semena" zvycajne medici za slusnych 1 000 kcs. Iste su aj dnes, ale zakony su uplne inde. Teraz si predstav, ci taky 50.r. doktorko ma po SK 10-50 deti.... Co ked tu bude +1 od tvojho kamosa? Neotalaj dlho, v tvojom veku uz nejd3 o roky, mesiace, tyzdne, ide o dni. Smelo do toho. 🌷

anonym_bfe6ee
9. sep 2025
@anonym_autor

@beata_k ma mi kto pomôcť. Tým, ze by to bolo jediné vnúča pre moju mamu a moja sestra nemá (a uz ani nebude mat) dieta, tak by boli nadšene, ze je v rodine dieta 🙂 samozrejme, ze by starostlivosť bola na mne. S tym počítam, ze ich pomoc nie je samozrejmosť na ktorú sa môžem spoliehať.

@anonym_autor určite áno!!! Chod do toho

anonym_1435b4
Autor odpoveď zmazal
ahhola
9. sep 2025

autor

Včera o 15:16
@beata_k
@anonym_autor Nie, nesla. Ma ti s dietatom kto pomoct? Urobia to dobrovolne a radi alebo v duchu co uz s tebou, tak ti teda pomozeme. A hlavne. Financnu stranku treba mat poriesenu.

Muz mal taku kolegynu, nie si to ty❓po 30.tke, chachachichi rano k caju HAK a s rodicmi tu na Cubu, tam na Madagaskar, starsia sestra deti ziadne, stari by aj brali vnucata namiesto leteckych zajazdov ale v dnesnej hyperkorektnej dobe sa ani nesmie zaviest rec na temu deti. Stari chodili ako pavy po dedine, lebo vsak Janka na ministerstve a Danka v NOU az raz sme ich stretli s vnukom v kociku a pani sa rozrevala pomaly do zachvatu... Nuz je dobre dceram pripominat, ze maju taku moznost 👶👶👶🌞

beata_k
9. sep 2025
@ahhola

autor

@beata_k
@anonym_autor Nie, nesla. Ma ti s dietatom kto pomoct? Urobia to dobrovolne a radi alebo v duchu co uz s tebou, tak ti teda pomozeme. A hlavne. Financnu stranku treba mat poriesenu.

Muz mal taku kolegynu, nie si to ty❓po 30.tke, chachachichi rano k caju HAK a s rodicmi tu na Cubu, tam na Madagaskar, starsia sestra deti ziadne, stari by aj brali vnucata namiesto leteckych zajazdov ale v dnesnej hyperkorektnej dobe sa ani nesmie zaviest rec na temu deti. Stari chodili ako pavy po dedine, lebo vsak Janka na ministerstve a Danka v NOU az raz sme ich stretli s vnukom v kociku a pani sa rozrevala pomaly do zachvatu... Nuz je dobre dceram pripominat, ze maju taku moznost 👶👶👶🌞

@ahhola Pokial je to ona, tak muzovi riadne zavaris. Byt tebou tak to zmazem

autor
9. sep 2025
@ahhola

autor

@beata_k

@ahhola Nie, toto určite nebudem ja 😃 u mňa v praci nikto netuší, ze túžim po dieťati 😃 i ked moja mamina určite tiež podobne veľmi túži mat vnúča 😃

radkaradix
9. sep 2025

velmi sa cudujem tym odpovedia, aby si do toho nesla. ved je toooolko single matiek a to z tolkych roznych dovodov, ze ten tvoj mi pride uplne v pohode. a kazda si nejako poradi. a ze co povies dietatu, kde ma ocka? ja by som normalne uprimne povedala tak, ako to je. ze si chcela dietatko a nebolo s kym. neviem, co je na tom take zvlastne a nevidim dovod, aby malo nejake traumy.

anonym_830fb8
9. sep 2025
@anonym_47f55d

Chod do toho. Nazory neschopacok, co potrebuju cely zivot chlapa, aby ich zivil a pomoc babiek neries. Zvladnes to ako mnohe ine

@anonym_47f55d neschopáčok? Prepáč ty žiješ ich život? 90% tých žien nie je neschopných, môžu mať problémové deti, rodinu, málo pomoci, nevieš ako žijú. To že iná to zvláda neznamená že ony sú neschopné. Nemajú všetci rovnaké podmienky a je lepšie autorku upozorniť na všetky scenáre. Toto nie je nákup auta ktoré pri problémoch predá.

anonym_af2330
9. sep 2025
@radkaradix

velmi sa cudujem tym odpovedia, aby si do toho nesla. ved je toooolko single matiek a to z tolkych roznych dovodov, ze ten tvoj mi pride uplne v pohode. a kazda si nejako poradi. a ze co povies dietatu, kde ma ocka? ja by som normalne uprimne povedala tak, ako to je. ze si chcela dietatko a nebolo s kym. neviem, co je na tom take zvlastne a nevidim dovod, aby malo nejake traumy.

@radkaradix To, že teraz v bohatej Európe dokáže žena vychovať dieťa sama, nemôže byť normálna ani odporúčaná situácia. Chlapec nahradí matke partnera, potom tu máme šialenú svokru, ktorá syna nepustí k cudzej žene a nici mu zivot. Dievča vyrastie bez otca a bude stále nachádzať debilov, pretože nemá ani poňatia, ako sa má žena správať k mužovi. A ako sa muž ma správať k žene. A potom tu máme to, čo máme.

lentilka78
9. sep 2025

Ja by som do toho sla, tuzba mat dieta vie byt silnejsia ako cokolvek ine... Pokial je ten darca dobry material, tak preco nie. Skor by som nechcela darcovske spermie od anonymneho darcu.
Poznam viac pripadov, kde to vyriesili zeny takto a vsetko zvladli s pomocou rodiny.
Mam susedu, ma 50 rokov, mala smolu na muzov a dnes lutuje, ze aspon to dieta nemala, keby aj sama.

anonym_af2330
9. sep 2025
strelkyna1
9. sep 2025

@anonym_autor Asi by som si dala ešte poslednú šancu stretnúť toho pravého. Zaregistrovala by som sa na Tinder, nejakú platenú zoznamku, ... Proste najbližšieho polroka by som každý mesiac mala aspoň 2-3 rande s mne sympatickými mužmi. Ak by ani tak s nikým nepreskočila výrazná iskra, tak by som išla do toho s tým známym, pokiaľ sa dokážem postarať.

anonym_47f55d
9. sep 2025
@anonym_830fb8

@anonym_47f55d neschopáčok? Prepáč ty žiješ ich život? 90% tých žien nie je neschopných, môžu mať problémové deti, rodinu, málo pomoci, nevieš ako žijú. To že iná to zvláda neznamená že ony sú neschopné. Nemajú všetci rovnaké podmienky a je lepšie autorku upozorniť na všetky scenáre. Toto nie je nákup auta ktoré pri problémoch predá.

@anonym_830fb8 Nic take, poznam ich z fora ako sa prezentuju

magdalienka11
9. sep 2025

@anonym_autor sebecké, nie

miadi
9. sep 2025

Byvanie mas svoje ci zijes u mami ? Mozno sa moc spoliehas na tu pomoc rodiny z jej strany mama ti nebude nahradzat druheho rodica ten otec tam bude chybat aj Keby si bola milionarka. Clovek chce co nema. Dieta uvidi otcov vsetci v skolke skole budu mat a ono nie . Nie je to nesebecke rozhodnutie. Dieta nie je zaplata na splnenie zivotnh snov a tužob . Single matky to maju dost tazke . Nie len financne ale aj psychicky. Ked su na vsetko same ten pocit zodpovednosti za zivot a stastie dietata je obrovsky hnet od prveho dna materstva. Hrozi aj nezdrave putanie sa matky na dieta ked nema ziadny iny vztah. Ale je to len na tebe aky zivot chces dat svojmu buducemu dietatu. Stale mas moznost dat mu lepsi start do zivota vo funkcnej milujucej komplet rodine . Staci najst muza s tuzbou mat svoju rodinu. Tvoj muzsky protipol . A Jasne zvladnes to aj sama len si to dost skomplikujes a stazis ale to je uz len tvoja vec tvoja volba .

anonym_887e20
9. sep 2025

Zalezi, ako si financne a mentalne zabezpecena🙂 aku mas pracu, pomoc od rodiny..
A poznam zenu, co sa rozhodla presne ako ty a je spokojna a stastna i ked je to narocne🙂