icon

Matky samoživiteľky čelia politickým výzvam v spoločnosti

veklipo
15. sep 2024

Denno denne tu pribúdajú príbehy žien (a mužov), ktoré zostanú na výchovu samé a sú na hranici chudoby. Nehovorím o ťažkej psychickej situácii.
No podľa poslanca SMERu Hazucha ide len o presadzovanie nového liberálneho spôsobu života. Odmietol návrh PS na zvyšovanie príspevkov samoživiteľom. Štát podľa neho nemôže za to, že si vybrali zlého partnera. Nepíšem anonymne, nie som politicky troll, chcem len poukázať na to, kam sme ako spoločnosť dospeli. Muzi s nulovou empatiu po vzore Fica (bombové hrozby na školách sú blbosti) tu rozhodujú o našich životoch. A ženy ich napriek tomu donekonečna akceptujú.
Ego mi vraví: “voličky SMERu. HLASu a SNS, zaslúžite si to”srdce ale vyhráva: “ žiadne dieťa z krajiny, kde si politici schvaľujú doživotne renty, si nezaslúži zažiť chudobu”.
Matky smaozivitelky, otcovia samizivitelia, držte sa!

marsmykkok
16. sep 2024

@simca06022011 Presne tak, problém sú nízke mzdy v porovnaní s cenami potravín, nehnuteľností a nájmu. Dnes žiješ ako tak, ak sú dvaja pracujúci čo zarábajú aspoň priemernú mzdu, hoci vyskakovať si nemôžeš. Ale ak je človek sám, nie je reálne aby platil 750 za byt, zarobil 1000 a 250 mal na život. Detto ak nastane situácia že jeden z páru ochorie a dostane ID 300 eur a jeden príjem vypadne, rodina alebo partneri sú hned na hranici chudoby. Rovnako ak má rodina deti a jedno je choré a treba byť s ním doma. Proste stredná vrstva mizne. Sú bohatí, čo lepšie zarábajú, skupujú nehnuteľnosti s ktorými kšeftujú a draho ich prenajímajú a ich majetok len rastie a potom ľudia, čo v dnešnej dobe nevedia dosiahnúť ani na hypotéku ani na nájom a živoria. Taká stredná vrstva, čo by mala plat akurát, byt čo spláca, auto, peniaze na dovolenku, čo by nerátala každé euro sa pomaly vytráca.

lienka.7
16. sep 2024

@kristiii ešte raz, asi nedokážeš rozlíšiť druhý príspevkov, na ktoré máš narok automaticky, keď splnis isté základné podmienky (napr.pridavky na deti) a potom prispevky, ktoré získaš tým, že vyslovene hľadáš kľučky v zákonoch a podvadzas, aby si ich získala, hoci reálne (rozumej bez podvadzania) by si ma ne narok nemala. Ale škoda ti niečo vysvetľovať. 🤦‍♀️

bonboniera
16. sep 2024

@lienka.7 pozri, pamatam si co si robil/a v istej téme o tom či ma žena počkať kým ju partner požiada o ruku alebo sa s nim ma okamžite rozísť lebo ona chce svadbu a to mi úplne stačilo na to aby si som si o tebe urobila obraz (okrem iných príspevkov kde prakticky len prskas). A vôbec to nebolo o iných názoroch.
Co sa týka tejto témy, stopercentne sa stotožňujem s tým ze príspevky sa zneužívajú ľuďmi ktori na ne nemajú právo, bohuzial nemám na to žiadne riešenie. Mne išlo o to, ze je bizarne aby tu niekto totálne zovseobecnoval a hádzal všetkých do jedného vreca a potom ten istý človek niekomu napíše aby nepausalizoval - ale áno, pokrytectvo je na Mk tiež rozšírené.
Nebudem sa hanebne vyjadrovať o samozivitelkach kvôli niekoľkým jednoduchším ženám ktoré robia stupidne rozhodnutia, to prenechám hlúpym mužom. Každá jedna co to tu robí môže o rok dopadnúť rovnako 🤷‍♀️ samozrejme to nikomu neprajem!

oblecenie99
16. sep 2024

Môžeme sa tu hádať do aleluja, faktom je, že každý jeden príspevok sa dá zneužiť a ľudia to robiť budú.

Žijeme v krajine, v ktorej sa bežne robí na dohodu a reálne tí ľudia majú odmakaných mesačne 200 + hodín a chodia sa hlásiť na úrad práce, lebo zamestnávateľ im riadnu zmluvu nedá (vitaj gastro a spol.). Kde ženy robia z domu nechtíky, mihalničky a pedikúru, pečú doma v kuchyni pomaly v rozsahu cateringových služieb, choďte na ovocný a zeleninový trh, či tam ešte uvidíte poctivé doma vypestované veci - tzv. prebytky!, ktoré sa predávajú tak, že ešte nespĺňajú kategóriu definície živnosti - áno, ja chápem, má to aj druhú stránku a viem, prečo sa to takto oplatí. Dôchodcovia a plné pracovné úväzky? Nože zalovte v pamäti, či nepoznáte takého, čo poberá invalidný, vybavoval tú chrbticu snáď aj rok a potom fičí ďalej v trošku inej pracovnej pozícii?? Ja poznám aj takú, čo roky poberá invalidný a robí súbežne opatrovateľku v Rakúsku, tak jak to je?

BTW, za mojich vysokoškolských čias dokonca fičala taká finta, že akože študent - už dospelý, vysokoškolák zažaloval akože svojich rodičov, ktorí mu akože neplatili výživné. Tie "decká" - už dospeláci vlastne, následne poberali štipko od štátu. A bolo takých požehnane, ešte sa to robí? Tak keď tohto sa nikto neštítil, a išiel ešte aj na drzovku do súdneho konania, keď nafúkne bežné detské choroby a vybaví u lekára tie naše úžasne "papiere" ako tomu hovoríme, tak takáto vec - podpora osameleného rodiča by zneužitá nebola? A pozor dámy, zatiaľ hovorím iba o akýchsi vychcanstvách a obchádzaniach majority - to sú aj moji aj vaši známi, susedia, kolegovia, rodinní príslušníci, to sme MY, kde sú ešte ďalšie prípady, osadníci a spol., ktorí na nás nikdy robiť nebudú?

Viete, ako by to dopadlo? Nastavili by sa také pravidlá, že tí skutočne osamelí rodičia, matky samoživiteľky, ktoré by makali jak divé a poctivo by priznávali výživné od druhého rodiča by nedostali ani holé oné, lebo by napr. nespĺňali podmienky - napr. by zarobili o kúštik viac ako minimálna mzda. Napríklad. Tie, čo by fakt použili tie peniaze na jasle, víkendové stráženie atď. by obišli naprázdno. Za to by prachy schmatol ten, komu stačí "len" toľko a kalkuluje a špekuluje na dávkach.

kristiii
16. sep 2024

@lienka.7 ja práveže vidím rozdiely, aj som napísala, že nie som ok s poberaním takýchto príspevkov. Ale ty vidíš jediný rozdiel a to ten, že čo sa hodí TEBE, na čo máš TY nárok, to je všetko super, na to sa všetci skladajme, ale niečo, na čo by mohol mať nárok niekto iný a TY NIE, tak to je fuj, to by sa zneužívalo, preto je to všeobecne zlé. Za mňa by som ponechala materskú, RD, dôchodky, príspevky pre zdravotne znevýhodnených, riadne preklepnutú podporu, riadne daňové bonusy, aby mali všetci rodičia motiváciu pracovať, riadne minimálne výživné aj jeho vymožiteľnosť a hotovo. Tak by to bolo spravodlivé pre všetkých. A nie rôzne povymyslane tehotenské, dotácie na hypo, dotácie, že dieťa nezobrali do škôlky a kopec ďalších hlúpostí.

lienka.7
16. sep 2024

@kristiii ešte raz, kedze evidentne nie ze nechdpes, alé nechceš pochopiť podstatu ... narok je jedna vec, druha vec sú podmienky, ktoré treba splniť, aby si ten narok vobec mala. Aj ja by som mala narok na predĺžený RP, KEBY som si obehala lekarov, aj ja by som mala narok na poberanie PNky len tak po MD, KEBY som sa dohodla s doktorom, aj ja by som mala narok na max.podporu, KEBY som sa dohodla so zamestnávateľom... a pod. len toto všetko je KEBY.
Narok na príspevok na hypo je daný, tu nie je žiadne KEBY (v zmysle toho ze teraz rýchlo dá nejaké potvrdenie zamestnavatel alebo si účelovo niečo zaplatim rýchlo na 3 mesiace a pod.). A opakujem, neviem co ti tak kole oči nejakých 150€, oproti tým co berú na vymyslenych príspevkoch niekoľko násobne viac, navyše ja oproti nim ešte aj pracujem, cize prispievam do systému, nie som iba jeho využívac.
A to je ten rozdiel, ktorý ty nechceš vidieť a nazývas ho dvojakym metrom.
A s človekom, ktorý je voči druhému apriori zaujatý (co je tvoj pripad) nema žiadny zmysel dalej diskutovať. Tak ti želám pekný deň.

kristiii
16. sep 2024

@lienka.7 ak by teoreticky vznikol nejaký príspevok pre rodičov samoživiteľov, mali by na neho presne taký istý zákonný nárok ako máš ty nárok na dotáciu na hypotéku. Ale tebe by sa takýto príspevok nepáčil ani vtedy o nič viac než teraz, lebo ty by si naňho nemala nárok. Takže áno, je to dvojaký meter a bodka. Pekný deň!

lienka.7
16. sep 2024

@kristiii vidno, že vieš čítať s porozumením. 👌 ty dvojbodka 🤦‍♀️

titi22
Odpoveď bola odstránená
maya_hi
17. sep 2024

@hendikep 🙌 amen

dadis
17. sep 2024

@titi22 suhlas do bodky!

mirica
17. sep 2024

Ja napíšem svoj pohľad... samoživitelia sú znevyhodneni pri zamestnavani, to je fakt, nie sú pre zamestnávateľov zaujimavi a teda majú aj horšie platenú prácu...ok...podľa väčšiny tu, by sa im nemalo pomáhať, lebo si za to môžu sami , a nemali by sa im na pomoc skladať ti čo majú jedno dieťa a alebo žiadne - aj to beriem. Ale potom by sa zas im nemal valorizovat dôchodok plošn

mirica
17. sep 2024

Plošné. Pretože na zvýšenie dôchodkov prispievajú vládne deti......ti, ktorí nevychovali žiadne dieťa , by nemali mať dôchodok zvýšený vôbec...nevychovali predsa nikoho z koho platu by im ho mali zvýšiť....

titi22
Odpoveď bola odstránená
olimuc
19. sep 2024

Som samozivitelka od narodenia maleho, nie je to liberalny sposob zivota ale pokial je partner blb … tak naco si zneprijemnovat zivot. Prispevok? Asi by som nemala narok… ale bolo by celkom spravodlive, nech zrusia aj prispevok na privatne hypoteky a nielen zvysovat polsne DPH , znizovat DB a pod … SVK je naozaj zazracna krajina 🤦‍♀️

dvojicky16
19. sep 2024

ak by kazdy zivnostník a podnikatel v tejto krajine odvádzal vsetky dane tak ako má v sulade so zákonom, by ste sa cudovali kolko by sa vyzbieralo ...

titi22
Odpoveď bola odstránená
darmasiswa
29. sep 2024

myslim, ze u nas mame nadstandart a to pocnuc s dlzkou MD a RD. Verte, ze nam to z inych vyspelych krajin zavidia. Mame aj ine socialne istoty, a privelmi sme si zvykli, ze stat sa postara, a co ak sa nepostara? Preto treba byt zodpovedny sam za seba, napriklad aj planovanim deti, aj manzelstvom a vyberom partnera (ak nededim 🙂), vzdelanim, co budu mnohe mamicky robit, az sa napriklad spoplatni skolstvo? tak ako je to bezne vonku? samozrejme, su tam aj statne skoly, ale z takej je minimalna sanca sa dostat dalej, a to nehovorim, aka socialna skupina chodi do statnych skol, preto tam uz narodenim dietata sa zacina sporit na ich vzdelanie, a u nas??? Davky na samozivitelov? Mame vyzivne, mame nahradne vyzivne, ak neplati otec dietata, preto je dolezity vyber partnera, preto je dolezite planovanie poctu deti, samozrejme, su rozvody, a prave preto treba byt pripraveny aj na takkuto moznost, a zabeztpecovat sa este pred zalozenim rodiny

palicka
29. sep 2024

@toccara úplne súhlasím. Presne aj mne nie je jasné, ako by sa dokazovalo, že som samoziviteľ. Takých je… určite sú ľudia, ktorým treba pomôcť. Len si neviem predstaviť tu adresnosť. Zároveň minie vsak nespravodlivé, že sa zas a znova skladáme alebo mame skladať pre niekoho. Raz dotácie na energie, raz hypotéky, … pracujem aj 13-16 hodín denne. Tiež môžem nastaviť ruku a pýtať si na dlhší rodičom, lebo kto kedy videl ísť do prace od 5- ročného, na maximálne materské a podpory nie cez odvody ale špekulácie, na pôžičky, bankroty, … tiež mám hypotéku a platím aj poistenie, a nie je to malá čiastka, ak by sa niečo stalo…a teraz tie pomoci. Áno, súhlasím, najslabším pomáhať treba, ale konečne niekto múdry musí nájsť aj spôsob, ako vybrať skutočne tých, ktorí to skutočne su

toccara
29. sep 2024

@palicka my by sme boli celkom bohata krajina prave ak by sa neriesili take blbosti ako osobny bankrot alebo preco stat neriesi ludi co maju luxusne auta, domy ale prijem na papieri 100 eur. Od mojej poslednej odozvy v tejto diskusii sa vsak pomenili veci a ja som riadne vytocena-zmrazili plat, dph ide hore, spravca nam oznamil ze sa zvysuje poplatok juhuuu kraaasne vyhliadky

animus
29. sep 2024

@abbey1 tu by som len v reakcii na rodiny postihnuté tragédiou dodala, že každý zodpovedný rodič by mal mať uzatvorené životné poistenie. Tiež mi nepríde ok skladať sa na niekoho, kto sa tvári že je nesmrteľný a že jemu sa také nemôže stať. Tak, ako si niekto myslí že ho nemôže napr. zraziť auto alebo že nemôže dostať rakovinu, tak isto aj tá žena samoživiteľka možno žila v domnení, že ju ten partner neopustí.

titi22
Odpoveď bola odstránená
mini2peto
29. sep 2024

@bloger prečo by sa malo na nich myslieť pokial sú zdravý a nemajú ľavé ruky, tak majú možnosť voľby práce a zárobku.

bloger
29. sep 2024

@mini2peto jednoducho nechápeš ich situáciu

kristiii
29. sep 2024

@mini2peto si jednorodic? Asi nie, keďže ti nedochádza, že taký rodič, väčšinou matka, práveže nemá takú možnosť voľby práce a zárobku, keďže sa musí oveľa viac prispôsobovať dieťaťu ako v rodine, kde sú na to tí rodičia dvaja.

titi22
Odpoveď bola odstránená
darmasiswa
30. sep 2024

@titi22 dovolim si oponovat, to, ze nie je kazdy zdravy, alebo ma ine zavazne znevyhodnenie, nie je otazkou len single, to, ze treba dotiahnut ine zivotne situacie, suhlasim, avsak nie len pre single, ale pre vsetkych, a trvam na tom, ze kazdy ma zodpovednost sam za seba, a zacina to planovanim a zabezpecovanim rodiny, aj zivotnymi a inymi poisteniami, aj pracou, aj vzdelanim, aj sporenim, a nespoliehat sa na system, ak by boli zvyhodnovani singl, vznikla by tu dalsia velka cierna diera so singl, a neostalo by na ine potrebne socialne zabezpecenia, Zdravi singl rodicia nie su znevyhodneni, len si prisposobuju rezim svojim detom. A da sa to

titi22
Odpoveď bola odstránená
mini2peto
29. okt 2024

@kristiii predstav si že som singl rodič a tiež som si dokázal všetko upraviť podľa potreby

mini2peto
29. okt 2024

@bloger a na to si ako prišiel?