Odkedy som slobodná matka, tak nemám žiadne kamarátky

31. aug 2022

Mile mamicky.
Chcela by som sa opytat, ci ste sa stretli s niecim podobnym ako ja.
Mne sa totiz stalo, ze sa na mna takmer vsetky kamaratky vykaslali odkedy som sa stala slobodnou matkou.
Moj partner sa o nas s malickym nikdy nestaral. Uz ked som to hovorila kamaratkam tesne po narodeni dietata, tak mi neverili. Hovorili, ze prehanam, ze sa to iste on v sebe objavi otcovsky cit. Ze mam byt trpezliva. Nestalo sa a opustil nas.

A mna opustili moje kamarakty. Asi 6 kamaratok. Uz mi ledva niekto ostal na rozhovor. Som sklamaba. Cim to je? Zeny z usporiadanych rodin zatvaraju oci pred slobodnymi matkami? Myslia si, ze nebudem vhodna partia pre nich a ich deti?

Dakujem pekne za nazor.

ms_green
31. aug 2022

Nepovedala by som, že "ženy z usporiadaných rodín zatvárajú oči".
Skús sa na to pozrieť aj z tej druhej strany. Tvoje kamarátky to (pravdepodobne) nikdy nezažili, teda nevedia, čím si prechádzaš. Keby som ti na každom stretnutí rozprávala o tom, aký mám zlý vzťah s rodičmi asi by ťa to tiež veľmi rýchlo prestalo baviť.
Skús sa zamyslieť nad tým, či "sťažovanie sa" na to, že ťa partner opustil nebola najčastejšia téma vašich rozhovorov. Samozrejme, že sa môžeš posťažovať, každý to potrebuje dostať von, no keď človek počúva len sťažovanie veľmi rýchlo preruší kontakt. Ak to tak nebolo a tvoje "kamarátky" sa na teba vykašlali, tak to neboli kamarátky.

spajki
31. aug 2022

Ahoj myslím že to potom zrejme neboli kamarátky.Nadarmo sa nehovorí že priatela spoznáš v núdzi..Nájdi si nové a na tie bývalé sa vykašli.

sirka9
31. aug 2022

Možno iba už nechceli počúvať stále negatívne veci o tom, ako sa o vás priateľ nestará, ako vás opustil. Možno si stále rozprávala o tom istom. Neviem, skus porozmýšľať, aké boli témy vašich rozhovorov, či sa stále netocili iba o negativach, o tebe, tvojej situácii a pod. Tiež som mala takú kamarátku. A naozaj moja energia stojí za viac ako stále iba negativitu počúvať nechať sa vycuciavat. Po pol hodine s nou by som sa najradšej zatvorila do tmavej miestnosti aby som to zo seba dostala. A môj postoj sa nezmenil ani po tom, čo mám sama dieťa.

lucka_ke
31. aug 2022

asi ich už nebavilo to počúvať

stvura
31. aug 2022

podla mna to nesuvisi s "rodinnym zazemim" ale mozno s tvojou negativnou energiou...alebo sa boja ze im dieta "hodis" na krk a budes a flakat a uzivat si zivota.

blizenec79
31. aug 2022

Kašli nane,neboli to
kamošky,ináč by Ťa neopustili..keď
chceš pokecať kľudne mi napíš😀

olimuc
31. aug 2022

To by som nepovedala a ani nesuhlsim s tym, ze to bolo len tvoje len tvoje stazovanie … niektore zeny proste jednoduchsie a myslia, ze ked si sama, tak hned budes nahanat nahradneho tatka a nebodaj zakopnes o ich manzela, tak ta radsej hned odpisu. A nie, nezatvaraju ani oci ani dvere, normalny ludia sa bavia ako predtym.

sense
31. aug 2022

To neboli ozajstné kamarátky len známe. Nemám moc kamarátok 2-3 ale každá jedna mi ponúkla pomoc keď sa dozvedeli ze chcem odísť od manžela, a neostalo len pri rečiach ale aj pri skutkoch, ci som sa potrebovala len vyrozprávať alebo po strážiť dcéru ci niečo vybaviť.
Takže zo "statusom" slobodná matka to nemá nič spolocne

0silvia0
31. aug 2022

V dnesnej dobe nepredpokladam, ze status slobodna matka je prekazka v kamaratstve. Problem bude zrejme niekde inde.

autor
31. aug 2022

@spajki dakujem pekne. Tiez mam taky pocit. Ze kym sa chodilo po dovolenkach a po kaviarniach, tsk bolo vsetko fajn. No ked prisli problemy, tak ich to nebavilo pocuvat. Pritom ja by som vypoculo, ak by bol niekto v mojej situacii. A ci som sa stazovala stale..urcite nie. Ale neklamala som a bola som autenticka. Proste, ked ma clovek zle obdobie a riesi rozchod a starostlivost o dieta, tak to netrva mesiac, ale riadne dlho.

autor
31. aug 2022

@stvura to je mozne, lebo viacere urobili to gesto, ze povedali, ze ak by som cokolvek potrebovala, nech sa ozvem. No potom akoby zlahla zem. Ani na stretnutie si nenasli cas. Nie to este na pomoc s dietatom.

autor
31. aug 2022

@olimuc alebo ze budem nadavat na muzov alebo co. Ja neviem.

pbra40
31. aug 2022

Ja si myslim, ze len zijete kazda rozdielne svety. Ty si uz maminka, zodpovedna za dieta, oni este maju ten bezstarostny svet a ich jedinym problemom je, kam pojdu vecer na drink.
Ono vies, nemyslim to v zlom, ale ich dozenie tiez tato zivotna faza, budu mat dieta, mozno ho budu vychovavat same, mozno s otcom dietata. Ale ver mi, ze ked to budi zit, zrazu budi v tebe vidiet silnu zenu, ktora to zvladla sama ❤️

ivangeline
31. aug 2022

...ze je to normalne. Mne sa tiez sporaticky ozyvaju kamosky a mnohe sa neozyvaju vobec odkedy bolo po svadbe a prisli deti. Odcudzenie. Mozno nechut travit cas s detmi. Mozno sa ani ty nespravad a neozyvas ako pred tym... ?

olimuc
31. aug 2022

Preco nadavat na muzov? Neviem ja som sa s otcom maleho rozisla, ale nejak som to s kamoskami neriesila, nebolo co. Kavicky nie su problem, my sme chodili z detmi bez muzov aj dovolenky. Teraz menej, deti uz su v skole a skolke, ale kym sme boli na RD tak sme to vyuzili. Ano slobodna matka musi riesit vsetko sama ale tam ide skor mat o vsetkom, prehlad a usporiadane myslienky, ale nie je to nic tragicke a na tazke fyzicke prace najdes niekoho, kto si rad zarobi.

ms_green
31. aug 2022

No čo ja viem, z toho, čo si napísala, ak očakávaš, že sa ti budú starať o dieťa tak asi to nie je úplne dobrý mindset. Keď ma kamarátka poprosí, či by som jej postrážila malú, že potrebuje niekam zbehnúť ok, postrážim, nie je problém ale ak je prvé čo po mne niekto chce stráženie detí tak tiež by som sa asi zdržala.
Kamarátky majú vlastné deti? Keď som bola slobodná a bezdetná, tiež som prerušila kontakt s mnohými kamarátkami, keď mali deti, lebo som to nechápala a otravovalo ma to.

7miriam77
31. aug 2022

Ja som slobodna mamicka od začiatku...a nemyslim si,ze sa niekto voci mne zmenil...ale je pravda, ze som sa nejako na to nikdy nezameriavala. Dcerka bola aj je pre mňa na prvom mieste...ak mas pocit,ze sa niekto k tebe inak správa, jednoducho sa ho na to opytaj..ze kde vidi problem

oslo1
31. aug 2022

No takto, mna manzel neopustil. Moj manzel zomrel, takze som de facto ako slobodna Matka.
Tie kamaratky, co hovorili, ze hocikedy mi pomozu,ze stale na Nas myslia. No tak pod tymi sa uplne zlahla zem.
Ale tie, mam take dve, ktore aj mentalne pomohly, aj dieta postrazili (hlavne ta jedna, taky moj anjel), ked som s muzom Isla na pohotovost a podobne. Take zostali.

Ja sa nestazujem, nemam na to energiu. Musim sa pozerat do predu. Kamaratky mam 2 a to mi Staci.

Takze rada, najdi si nove kamaratky, take, co I'm mozes ponuknut just seba.
Ja Tu teraz mavam na par hodin kazdy den susedovie dievky, jedna je mentalne a telesne postihnuta. Susedia mi teraz povedala, ze az by som niekedy potrebovala so synom pomoct, tak Bude rada.
A ano, pomoc budem urcite potrebovat. Budem robit aj cez vikend a aj sviatky.

autor
31. aug 2022

@ms_green to neviem, ako si na to prisla. Predpokladam, ze nikto pricetny nechce, aby sa mu kamaratky starali o deti. To ozaj nie.

autor
31. aug 2022

@pbra40 dakujem pekne. To je mozne, ze si to niekto nevie predstavit, co nie je v mojej situacii. A len im je teraz cudne, ze zdrazu nechodim na vylety a kade tade.

autor
31. aug 2022

@oslo1 ano, mne tiez ostali take dve, co ma chapu. No som velmi prekvapena, ze akoby odrazu ich takych 6 zmizlo. Akoby som dostala mor alebo co.

zmrzlinka2021
31. aug 2022

A ozvala si sa tym 6 kamaratkam?

marca12
31. aug 2022

Ale ak si sa im neustale len stazovala a riesila len seba,to nikoho nebavi pocuvat. Pises,ze ti nikto neostal na rozhovor,no uorimne,kamosky,ktore sa stale len stazovali a nic pozitivne nepriniesli,s takymi som aj ja prerusila kontakty,nemozem to pocuvat,vadia mi taki ludia. Kazda mame svoje starosti a trapenie,ale netreba o tom kazdemu hovorit.

vilma7
31. aug 2022

A tie ostatné kamarátky majú deti?

autor
31. aug 2022

@marca12 podla mna je dolezite rozlisovat, ci ma niekto objektivne dovod sa stazovat ako trebars ten rozchod pri malom dietati alebo je typ vecne nespokojnej a negativnej osoby. Podla mna nie je normalne sa prestat bavit s niekym, kto je momentalne v zlej situacii.

autor
31. aug 2022

@vilma7 povacsine ano, ale starsie ako ja. A nezazili rozpad vztahu s dietatom.

autor
31. aug 2022

@zmrzlinka2021 ano, jasne, rozne vyhovorky na covid atd. A potom to upadlo do neznama.

vilma7
1. sep 2022

Lebo podobné skúsenosti má veľa žien, čo má odrazu deti a ich kamaráti ostali bez, alebo su tam väčšie vekové rozdiely.
Niektoré, hlavne dlhoročné priateľstva ostali a potom som kvôli deťom hľadala skôr vekovo seberovnych. Takže nemyslím si, že je to len tým, že si ostala s dieťaťom sama.

lujza123
8. sep 2022

Nebavilo ich počúvať nareky a sťazovanie sa.

"Proste, ked ma clovek zle obdobie a riesi rozchod a starostlivost o dieta, tak to netrva mesiac, ale riadne dlho."
To je presne ten problém ktorý nechceš vidieť, jedna vec je zdôveriť sa a byť vypočuta no druhá vec je spraviť si z kamošky terapeuta zdarma a sústavne ju zahlcovat svojimy temnotami.

Kamarátstvo je aj o dôvere a podpore keď je zle, no je aj o klábosení, kávičkach, výletoch, spoločných záujmoch, smiechu.... Keď to okreses na neustále nareky a nevyvazis to niečom pozitívnym tak sa to nedá vydržať.

lujza123
8. sep 2022

Toto sa stalo mojej kamoške. Rozvod, deti, problémy. Najskôr všetci pri nej stali ale potom sa začali otáčať chrbtom.
Tiež si musela siahnuť na dno,nenávratne prísť o väčšinu kamarátok aby sa spamätala a pochopila ze nemôže sústavne riešiť svoje problémy s druhými.
V určitom momente sa proste treba vzchopit.
Tak sa rozchadzas, máš dieťa, hadky s ex, finančné problémy, dobre. Ale život nekončí, treba ísť ďalej nie sa neustále piplat a rozoberať svoju osobnú tragédiu. Sebe tým nepomôžes a druhých totálne psychicky vyčerpás.