Kto dedí, keď zomrie slobodná matka?

14. aug 2022

Dobry den,
Chcela by som sa opytat, kto dedi majetok, pokial umrie slobodna matka a dieta je este neplnolete. Jej stari rodicia? Je potrebne spisat zavet, pokial chcem istotu, ze budu dedit rodicia slobodnej matky, pokial zije dieta a a nie jej byvaly partner (nie exmanzel).
Prosim len seriozne komentare.
Dakujem.

rachel36a
14. aug 2022

Dedit bude dieta, aj ked je neplnolete...sud urci kto bude spravovat zdedeny majetok do doby kym bude dieta plnolete

alenah31
14. aug 2022

Dedit bude dieta aj ked je neplnolete. Spravovat majetok bude jeho zakonny zastupca - druhy rodic - kym dieta nebude plnolete.

viestta
14. aug 2022

Dedí dieťa, cely majetok. Ak dieťa nie je plnolete súd mu urci opatrovníka. Ak bude mať žijúceho otca, tak je možné, že opatrovníkom bude on.

sfialka
14. aug 2022

Toto som riesila aj ja dedia deti a nie neda sa zavet spisat a obist deti.Iba prepisat majetok na rodicov. Ale je moznost este stanovit ineho zakonneho zastupcu. No je to na dlhe lakte.

autor
14. aug 2022

@sfialka dakujem pekne tebe aj ostatnym za komentare. Nie som z toho nadsena, ale je to logicke.

Ten zavet by to nevyriesil? Aj ked moze ho niekto napadnut, to je jasne.

kaktusik007
14. aug 2022

spisovala som zavet, mam dve deti. A kedze moj ex uz v minulosti spreneveril synove peniaze, potrebovala som osetrit majetok tak, aby ostal detom a aby ex, ako ich jediny zakonny zastupca, s ich majetkom nakladat nemohol ( mal to vyrazne stazene). Vysledkom je zavet, kde 1/1000 z majetku odkazujem krstnej matke mojich deti -- a ta bude pripadny predaj nehnutelnosti blokovat. a ano, ex vie dat na sud zrusenie spoluvlastnictva --- lenze sudy su na roky a tam ma prave krstna matka priestor na natahovanie a aj zdovodnenie, preco je v zaveti a preco vlastni tak malu cast....... v podstate ide iba o natahovanie casu kym budu decka plnolete - potom nech si so zdedenym majetkom po mne robia co chcu 🤷🏼‍♀️

mne len islo o to zamedzit ex predaj bytu a chalupy - ano, bolo by to na deti, a musel by suhlasit sud -- ale vacsinou je to iba formalita... obzvlast, ak na byt je hypo - ved predajom hypo nebude.....

no a zivotnu poistku - tam mam opravnenu osobu rovnako krstnu matku mojich deti --- aby mohla vyplatit hypoteku z toho.

ale beriem ---- moje riesenie znamena mat osobu, ktorej verim ze po mojej smrti moje deti neokradne -- vdaka bohu taku osobu v mojom zivote mam.

A ked deti budu plnolete, zmenim zavet iba na nich.

A celkovo je zavet prakticky --- ak mi rupne v bedni a vydam sa, moje deti o cast majetku nepripravim. Manzel asi nadseny zavetom nebude, ale tak - jeho problem 🤣

oslo1
14. aug 2022

@kaktusik007
Hlavne si zisti, keby si sa vyspala, ci je tvoj zavet stale platny.
Lebo v UK by bol zavet neplatny. Treba urobit zmluvu o zavete s buducim manzelom a po svadbe spisala novy zavet.

h2
14. aug 2022

@kaktusik007 Neviem, možno sa mýlim, ale myslím, že tvoj ex by ten byt nemohol predať tak či tak, keď nie je jeho vlastníkom, len zákonným zástupcom vlastníka. Treba na to súhlas súdu a ten by ho nevydal.

liv1
14. aug 2022

@alenah31 nie nie, spravovat majetok nebude zakonny zastupca, bude to sudom urceny clovek, aby majetok dietatu ochranil az do dovrsenia dospelosti. Ako je to s beznymi vydavkami neviem.

Autorka dieta vydedit nevies tym ze by si napisala zavet. To nie je mozne. Najlepsie obratit sa v tomto na pravnika, alebo je tu aj jedna skupina pravne poradenstvo, tam ti urcite poradia spravne 😊

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
h2
14. aug 2022

@zoro9836 Vďaka, myslela som si, ale nebola som si istá.

kaktusik007
15. aug 2022

@h2 praveze ten suhlas sudu je cista fraska --- tam staci prehlasit ze predaj nehnutelnosti je v zaujme maloletych deti ---- co kedze sa s nimi prestahuje ci mimo SR alebo minimalne cez 200 km daleko jasne ze bude, pretoze v takomto pripade je nehnutelnost skor na pritaz... cize neverim, ze by ten suhlas na predaj majetku deti neziskal... preto mu to stazujem ;)
@oslo1 na slovensku to tak nastastie nie je, manzel naozaj v zaveti byt nemusi