Potrebuje dieťa starých rodičov?
Ahoj, idem si po radu. Potrebuje dieta starých rodičov? Ide mi o to, že žije dalej od mojich rodičov, cca 100km čo nie je vela ani malo. Chodia za malym raz do týždna, čo je v pohode ale stale počuvam ako je to unavujuce a tak. Ja by som chcela chodit k ním ale oni nie su ochotný spravit žiadne ustupky. Majú 3 izbovy byt ale je totalne preplneny nabytkom a vecami a maly sa tam nema kde hrat, ale absolutne. Ja nie som naročná ale dieta potrebuje hraci kutik. Nabytky majú samé rohy a ja sa tam casto dobijem a to som dospela. Pre mna je ich byt total nevyhovujuci pre dvojročné dieta. Oni na mna nadavaju, že som naročná a že čo chcem, že to všetci tak žiju a vnučata k nim chodia ale ja vidim, že to tak nie je. Z manželovej strany rodičia to je uplne inak, oni priestor prisposobia potrebam malého, odnesu stoly aby nerozbil a nemaju problem nam vyhoviet, a to si myslím, že nevyžadujem nič len trocha bezpečnosti prenho. Nasi maju ešte aj velku zahradu ktorú kupili ešte ked som bola ja dieta. Priležitostne tam pestuju ale inak je vo velmi zlom stave. Prosila som ich, keby nam tam vyhradili aspon par metrov kde by sme si nasadili peknu čistu travu a chodili sa tam hrat s loptou alebo mu tam dali šmykalku. Bola som ochotná to všetko zaplatit, nechcela som od nich žiadne peniaze, hoci si myslím, že by nemali problém ale ich postoj bol aj napriek tomu zamietavy. Otec povedal, že ak sa mi tam nepači tak ako to je, tak nemusime chodit. Ale pre dietata to tam je nepripostné. Su tam kadetade klince, staré hrdzavé veci, no proste tak ako to kupili aj s tým bordelom, len na par poličok si odpratali pre seba. Nam nechcu dovolit. Co si o tom myslíte? Je to v poriadku, že vlastnému vnukovi nechce dovolit priestor kde by sme mohli chodit, ved ja to nechcem pre seba ale pre malého. Ked prídu k nam hrat sa s malym, nemožem ich nechat samych, lebo otec bezne je s malym vonku tak že ani nevie kde ho ma, maly nema ani dva roky, upozornim ho pekne na to, že ho nemože nechat samého bez dozoru, že je maly tak do mna vyskočí, že si ma na seba davat pozor, že som precitlivelá a nechce rešpektovat moje zakladné požiadavky, to ako sa maju hrat im predsa neurčujem ale nemože sa dieta ponevierat po ulici samo bez dozoru. Či už ja som šiši? neviem...
Inak keď si sama seba predstavujem v dôchodkovom veku, chcem si ho prežiť podľa svojich predstáv. Nechcem, aby mi ho animovali moje deti ani nikto iný. A to som nikdy nebola a nie som sebec. Len si chcem sama zvoliť, na čo si trúfam a na čo si netrúfam. Predsa nebudem volať k sebe svoje vnúčatá vo veku 1-3 roky na prespávanie a dlhšie stráženie, keď budem mať z toho stres a nepohodu. Ale zato si vnúčatá rada užijem keď budú staršie a budem ich môcť zobrať na výlety a urobiť im program. Moja mama je zasa takého razenia, že ona sa vie viac venovať malinkým deťom, pestovať, kŕmiť, kúpať. So staršími komunikácia už viazne a s pubertálnymi je to už nula bodov.
Takže starý rodič ak sa jednoducho na určitý vek dieťaťa necíti, nebude predsa robiť hrdinu a potom tlačiť ručičky hodín očami, aby si po dieťa už niekto prišiel. Tieto veci v rámci rodiny by mali byť dobrovoľné, nezištné, neposudzované a neporovnávané s ostatnými rodinami. Každý je iný, každý má k vnukom iný vzťah a treba sa jednoducho vzájomne rešpektovať a hlavne neočakávať že starí rodičia by mali byť takíto, lebo aj tí druhí sú takíto. Tak isto si tí starí rodičia môžu mať nenaplnené očakávania zo svojich detí...
@m.i.r.i stále čakáš oplatené rovnakým dielom od svojich rodičov to, čo im poskytuješ ty. Takto to v živote nefunguje. Stále sa pozeráš na všetko len cez svoju optiku. Ono všetko dobré, čo si nezištne dala, sa ti raz vráti, o to sa neboj. Len to bude v inom čase, iným spôsobom a od iného človeka, ako si to predstavuješ ty. Už sa s tým konečne zmier, bude ti lepšie na duši. V živote sa veci nedejú len podľa našich predstáv 🙂
@natalym no keď budú aj naďalej vlaky zadarmo, budeme si to môcť dovoliť všetci 😀 😀 😀 aspoň na SK. Ja sa chystám ísť s mužom na kávu do Košíc. Nikdy som nebola na východe 😀 😀 😀
Jasné, decko v štichu nenechám ani ja, ale nenechám sa ani zneužívať a nebudem každý deň buchty vypekať, to určite nie 😎
@0silvia0 Však čo by neboli zadarmo, keď si ich na daniach dosť dobre zaplatíme........
Ja tiež nepoznám východ. V KE som bola len raz, krásne mesto, kľudne by som tam šla aj bývať.
Ja isto nebudem babka vypekačka, ja budem babka s ktorou sa dajú robiť veci, ktoré sa s rodičmi nedajú. 😀
@natalym ved ono to...ta miera..ja tu niekedy citam ako sa stazuju niektore mamicky, ze im mama ci svokra stale beru deti, ze su u nich na navsteve skoro kazdy den, ze by chceli vnucata dobreze nie stale 🙂 a si hovorim, mat tak vas problem 🙂 Ale chapem, ze v tom pripade je to opat o inych predstavach a ocakavaniach..pretoze su mamicky co vyslovene nechcu ani davat deti na vikend, ani aby travili so starymi rodicmi vela casu...lebo si chcu same vychovavat, zda sa im ze im potom svokry zasahuju do vychovy a pritom ta svokra by chcela vlastne pomoct a odbremenit mamicku.....proste ine predstavy 🙂 a to je prave o tom...co ja by som za to dala aby mi mama trhala syna z ruk, ze s nim chce travit vikendy....ale moja mama povazuje nieco take za pritaz a ak ja po tom tuzim, tak som nemala mat dieta, lebo sa ho chcem zbavit..pritom ine babky poslu same mladych na dovolenku, aby utuzovali manzelstvo 🙂 je to samozrejme o vzajomnom respekte a kompromisoch..a to je to najtazsie na tom.....ja sa s tym snazim zmierit, ale asi ako aj zakladatelka tejto temy -- je mi to strasne luto a tazko z toho...a samozrejme moj muz tomu nepridava...a potom kamosky, ked nas niekam volaju..bez maleho..a my nemozeme...odmietli sme uz 3 svadby napriklad...dokonca muzovej sesternici..v rodine...pretoze nebolo kde dat maleho ( tu nepotrebujem pocut ze sme ho mali vziat so sebou, lebo to tiez nebolo riesenie v tom pripade)...a ked na mna potom pozeraju, ze co to mam za rodicov, jej rodicia si beru dcerku kazdy tyzden na 2 dni a 2 noci..nevedia si prestavit bez nej byt, v 2 izbovom byte dedko povyrabal pre vnucku vsetko atd..a proste to boli, pretoze ja som mojich rodicov povazovala cely zivot za super, uzasnych, obetavych a mam dobre spomienky na detstvo..a v tomto ma neuveritelne sklamali...kde sa vzalo to, ze si ideme uzivat a potrebujeme vlastne pohodlie...pretoze som ich takych nepoznala..a u mojho muza to je o tom, ze ja som mu tiez vzdy rozpravala akych mam uzasnych rodicov, aka sme super rodina, ze si vsetci rozumieme, sme otvoreni, ze nasi by sa pre nas obetovali na plnej ciare...a tak sme mali predstavu ze tak budeme fungovat aj ked pridu deti...pretoze moj muz takuto rodinu nemal...a sa velmi tesil, ze pride to takejto fungucej rodiny..a pritom to je takto ako to je...a sme z toho nestastni...aj ked samozrejme, musime sa s tym proste vysporiadat..ale luto nam to bude vzdy..
@m.i.r.i hlavne sa s nikym neporovnavaj. Ja viem, ze znie skvelo, ze starki si vezmu sami dobrovolne dieta na vikend a mladym daju volny cas na seba. Ale su rodiny kde nie su ziadni starki, alebo sa treba o nich starat. Vsade je nieco a nemozes porovnavat neporovnatelne. To je akoby si chcela aby sa vsetci spravali podla nejakeho pravidla. Ono to nefunguje. Kazdy sme iny a ty nemozes kvoli svojim potrebam vychovavat cely svet.
Zariad sa sama. Vzdy sa to da. My sme boli pozvani na svadbu do Nemecka. 2 male deti. Dcera este nemala 2 a syn necele 4. Syn je uragan. Neobsedi, vacsinou neposlucha. Nechceli sme ist bez nich. Vzali sme si opatrovatelku. Vsetko sa vyriesilo a este sme boli cool a pomohli dalsej mamicke s dietatkom na svadbe. 😀
Vsetko sa da. Skor sa spoliehaj na seba a hlavne neporovnavaj a nemaj naroky
@potvorka88 Dobrý nápad. Vieš, že o Tvoje dieťa je postarané a Ty sa môžeš zabávať.
@beatrixka77 ja ta uplne chapem nenechala by som svoje ani nie dvojrocne dieta s niekym, kto tvrdi, ze nemusi byt stale pod dozorom. a obzvlast na dvore, aky si opisala. lebo niekedy naozaj staci par sekund a stane sa nestastie. a ked tvojmu otcovi vyhovuje mat bordel na zahrade, miesto upravenej a cistej plochy, tak to je bez komentara. uz len z toho co pises, je jasne, ze ta nevychovali oni, ale starka. vztah s rodicmi a ich pristup asi nateraz neries. vynahradia vam to svokrovci. a k vasim mozes castejsie chodit, ked uz bude syn väcsi a rozumnejsi. a vôbec si nemyslim, ze tvoj syn je zly, ako povie tvoj otec. je normalne, ze v tomto veku este vela neobsedi. svojim pristupom mu deda a babku neberies, len mas viac rozumu a zodpovednosti.
u mna jednoznacne ano-potrebuje, ale zodpovednych, ohladuplnych a chapavych...
@m.i.r.i Neviem, prečo ma porovnávaš so svojimi rodičmi....nepoznáš ma 😢 Nechodím na dovolenky, nechodím na výlety, na žiadne wellness.....nikam....do práce a domov...Na vnúčatko sa teším, aj všetko ako som už spomínala....Ale pochopíš, až ty budeš babička, že sme už starší ľudia, už nemáme toľko trpezlivosti...dám príklad: bola som minule v NC , nejaké dieťa tam vrieskalo ako nepríčetné, kopalo do matky a šmáralo sa o zem....poviem ti pravdu, mala som chuť ho vyplieskať tak, že by ozelenel :( Aj ja som mala malé deti, ale toto nerobili....nikdy!
@cecilia68 prepac..nemala som v umysle ta porovnavat..ani som si nevsimla ze by som..adresovala som prispevok tebe ako odpoved alebo reakciu..nie ze teba porovnavam...ani som nic nevyhovujuce na tvojom prispevku nevidela..ved si sama pisala, ze sa tesis na vnuca a vsetko...bol to len moj prispevok
@0silvia0 všetko záleží od konkrétnej situácie. Sú veci, kde ja kompromisy robiť nebudem a určite ani ty. A sú niektoré, ktoré sa dajú samozrejme prekúsnuť. Ja konkrétne som voči rodičom dosť otvorená a povedala som si svoje, ak sa mi niečo nepáčilo. Som taká odmalička a moji rodičia vedia, že si servítku pred ústa neberiem. Ale ja som však nikdy od nich nežiadala usporiadanie nábytku a podobne. Trvala som iba na "odstránení" skutočne nebezpečných vecí a zlozvykov.
@m.i.r.i prečo si nemohla zobrať dieťa na svadbu, moja dcéra má dcérku, ktorá má 2 roky a 7 mesiacov a bola už možno aj na 4-5 svadbách, stále kde idú ju so sebou berú,, teší sa tam, tancuje, sú na svadbe do takej hodiny, do akej je to podľa okolnosti možné, či ma tam dieťa kde spať, alebo prídu skôr zo svadby , veď sobáš je obyčajne okolo 15 - 16 hodiny a keď si na svadbe s dieťaťom do 21, tak je to v pohode.
@sharmana nemala som na mysli kompromisy, ale skôr naladiť sa pri takýchto "egoistických" ľuďoch do neriešiaceho levelu a brať to tak, ako to je. Pri malých deťoch niekedy matky riešia fakt somariny, priznávam, aj ja som taká bola. Tiež ma kopu vecí doslova sralo a zožierala som sa tým vnútorne. Časom som prišla na to, že zožieranie sa pre iných a hlavne pre moje nenaplnené predstavy týkajúce sa iných ľudí sa fakt neoplatí ani jednu jedinú myšlienku vypustiť do éteru. Keby som mala dnešný rozum a ešte raz malé deti, už by som si to vedela všetko inak užiť a hlavne neriešiť neriešiteľné 😉
Ahoj Moja,to je stara škola 😉
@beatrixka77 ako si ty spominas na detstvo prezite so starymi rodicmi?chybali by,kebyze sa rozhodnu tvoji rodicia,ze nebudu Ta k nim pustat,iba preto,ze su stara skola....vies,aj moja svokra ma doma tony ozaj haraburd,kopec nabytku,ale,ked vdim,aka je mala stastna,neriesim,len davame vacsi pozor

@m.i.r.i Ťažko na to niečo povedať. To sú také rodinné ......... neviem ako to nazvať. Ja sa snažím na svokrovcov nefrfľať a môj muž tiež nefrfle na mojich rodičov........... Asi nejako takto sa snažiť.......
Držím palce. Buď rada, že ich máš.