icon

Rozvod a život matky samoživiteľky s tromi deťmi

24. nov 2025

Ahojte, dievčatá. Chcela by som sa opýtať žien, ktoré sa rozvádzali s väčším počtom detí - ako zvládate život matky samoživiteľky, keď ste ostali na všetko samy? Zvládate uživiť rodinu a postarať sa o deti, domácnosť, prácu bez pomoci? Rozvod zvažujem už dlho, som v tomto vzťahu nešťastná a hlavne, toto prostredie neprospieva deťom. Mám však veľké obavy, či to sama dám. Ak sa predá byt, kde bývame, z polovice nám vyjde iba nejaké biedne bývanie a môj plat nie je veľký. Nemám už nikoho, kto by mi v krízovej situácii pomohol a desí ma predstava, že môžem prísť o prácu, alebo ochoriet, skončiť v nemocnici...čokoľvek... Muž mi povedal, že ak sa rozvediem, preruší s nami akýkoľvek kontakt a o deti sa nebude vôbec zaujímať. A keďže ho poznám, viem, že to dodrží. Riešim teda dilemu, či trpieť v nefunkčnom manželstve, kým deti trošku podrastú (najmenší má 4, stredný trošku viac, ale má zdravotné problémy, týždenne 2-3 návštevy lekára, takže potrebuje veľa starostlivosti), alebo proste odísť, kým ma to psychicky nepoloží a veriť, že nejako bude ☹ Ach, nikdy som si nemyslela, že toto budem riešiť ☹

Strana
z2
sisa_s
24. nov 2025

Zamestnavatel ti toleruje, ze so synom ides 3x tyzdenne k lekarovi? Ci mas ozaj istotu prace

belllinka
24. nov 2025

@anonym_autor Ostaň kde si a nekomplikuj si život. Sama to budeš mať finančne ťažké. Píšeš, že rozvod zvažuješ už dlho, tak ako to, že máš 3 relatívne malé deti?? Či tiež ste nejaká katolícka rodina a antikoncepcia je hriech? Nechápem

anonym_9b4cd2
24. nov 2025

Urob ako chceš, každé rozhodnutie človeka má nejaké následky. Ostaneš - budeš naďalej nešťastná. Odídeš - budeš bez peňazí, ťažší život a nikdy už neuvidis ty a ani deti toho muža.

anonym_8768e8
24. nov 2025

@anonym_autor
ja som sa rozvádzala s 1 dieťaťom a mala som byt na hypotéku, no aby som nás uživila a uplatila byt+ hypotéku k tomu právnikov pri delení BSM, tak som bola často v robote a s malou mi pomáhali dosť rodičia.
Ak to nemáš krízové, že ťa muž mláti ako mňa, tak by som asi vyčkala, kým deti podrastú.

anonym_84cbbe
24. nov 2025

počkala by som kým budú deti väčšie, ako píšeš ak ochorieš sama to nedáš ak ti nemá kto pomôcť

ivik4
24. nov 2025

Pockaj ak to nieje akutne u Vas doma a zatial si odkladaj peniaze aj keby po troche

nyusika
24. nov 2025

zit s debilom nie je vyhra...ale ani ostat ebz prostreidkov sama s troma detmi.

ja radim ostat, okamzite si zacat robit financnu rezervu a planovat buduci zivot.
odkladat si bloky zo vsetkeho, co nakupujes detom, skusit si najst lepsie ohodnotenu pracu...prpste spravit vsetko prte to, aby sdi mohla po case odist.

hedinov, ako je ten tvoj tu uz boli mraky - sudca im velmi rychlo :vysvetli", co znamena "o deti sa vobec nebude zaujimat"...minimalne financne teda bude.
hned, ako to bude mozne, rozviest sa.

teraz je to velmi rizikove.

luccys
24. nov 2025

Pardon, ale co je to za debila, ktory si spravi 3 deti a povie, ze v pripade rozvodu sa nebude zaujimat? To kde sme??? Kks. Hlavne si daj pozor, aby este nepribudlo stvrte dieta. To uz by bolo amen.

nyusika
24. nov 2025
@luccys

Pardon, ale co je to za debila, ktory si spravi 3 deti a povie, ze v pripade rozvodu sa nebude zaujimat? To kde sme??? Kks. Hlavne si daj pozor, aby este nepribudlo stvrte dieta. To uz by bolo amen.

@luccys no...otec TROCH deti. samozrejme, urcite sa zmenil az po porode tretieho, ako inak.

anonym_404c05
24. nov 2025

@anonym_autor tiež ma zaujíma, ktorý zamestnávateľ toleruje cca cez 100 lekárov ročne.
A k tvojej otázke, nie nezvládneš to finančne. Žiaľ je to tak. Ešte s jedným dieťaťom áno, ale s troma

nyusika
24. nov 2025
@anonym_404c05

@anonym_autor tiež ma zaujíma, ktorý zamestnávateľ toleruje cca cez 100 lekárov ročne.
A k tvojej otázke, nie nezvládneš to finančne. Žiaľ je to tak. Ešte s jedným dieťaťom áno, ale s troma

@anonym_404c05 ziadny...ale bez tohoto by to bolo menej putave 😀
nikto zamestnany nechodi PRAVIDELNE a dlhodobo 2-3 krat tyzdenne k lekarovi

anonym_404c05
24. nov 2025
@nyusika

@anonym_404c05 ziadny...ale bez tohoto by to bolo menej putave 😀
nikto zamestnany nechodi PRAVIDELNE a dlhodobo 2-3 krat tyzdenne k lekarovi

@nyusika no však preto sa pýtam. Lebo to je lekár len na jedno dieťa

anonym_4b66fe
24. nov 2025
@anonym_404c05

@nyusika
@anonym_404c05
mam chore dieta, s ktorym sme chodili tiez aspon raz za tyzden k lekarom
v praci to tolerovali, najprv homeoffice a praca poobede a po veceroch, neskor uz radsej znizeny uvazok.
Nie kazdy zamestnavatel je trkvas a to, zevty neviete, ako sa tak zije, nezmamene, ze take nieco neexituje.
Nie kazda je zienka domaca, sedi na riti a nic nerobi. Nie kazdy ma zdrave dieta a predsa si to musi nejako zariadit....

nyusika
Autor odpoveď zmazal
anonym_404c05
24. nov 2025
@anonym_4b66fe

@nyusika
@anonym_404c05
v praci to tolerovali, najprv homeoffice a praca poobede a po veceroch, neskor uz radsej znizeny uvazok.
Nie kazdy zamestnavatel je trkvas a to, zevty neviete, ako sa tak zije, nezmamene, ze take nieco neexituje.
Nie kazda je zienka domaca, sedi na riti a nic nerobi. Nie kazdy ma zdrave dieta a predsa si to musi nejako zariadit....

@anonym_4b66fe a odkiaľ vieš, či také dieťa doma nemám? Ja sa naozaj pýtam aký zamestnávateľ to toleruje, nakoľko ani v zákonníku práce nič také nie je. Iba 10 dní na odvoz a dovoz tzp dieťaťa do špeciálneho zariadenia. To, ze tebe tolerovali je vec druhá. Autorke to nepomôže, tak sa skludni

anonym_4b66fe
24. nov 2025
@nyusika
Odpoveď bola zmazaná

@nyusika neurazam sa, ale vysmievas sa niecomu, comu nerozumies
"ziadny...ale bez tohoto by to bolo menej putave 😀"

A ja ti pisem, ze ano existuje, lebo som to absolvovala.
A vies co, aj pracovala z nemocnice, ked sme boli hospitalizovani. Pracovala som v stacionari, kym sme cakali na vysledky. Pracovala som vecer a cez vikend, lebo bolo treba.
Vyjadrujes sa k niecomu, co nepoznas a nezasila si.
Ale hlavne, ze vies vsetko najlepsie a na vsetko mas nazor

nyusika
24. nov 2025
@anonym_4b66fe

@nyusika
@anonym_404c05

@anonym_4b66fe opraveny text
co sa urazas ?
napisala som, ze neexistuje, ze niekto ZAMESTNANY na full time chodi 2-3 krat TYZDENNE dlhodobo k lekarovi.
pokial je dieta v takomto stave, ostava s nim doma - lebo nadcha to teda nebude, ze ano.

sama pises, ze si mala upravenu pracovnu dobu a predpokladam, ze si pravidelne nesedela u lekara trikrat tyzdenne.

a iba uplny idiot oznaci matku choreho dietata za "zenku domacu, co sedi na riti"

nevies poriadne citat ?

nyusika
24. nov 2025
@anonym_4b66fe

@nyusika neurazam sa, ale vysmievas sa niecomu, comu nerozumies
"ziadny...ale bez tohoto by to bolo menej putave 😀"

A ja ti pisem, ze ano existuje, lebo som to absolvovala.
A vies co, aj pracovala z nemocnice, ked sme boli hospitalizovani. Pracovala som v stacionari, kym sme cakali na vysledky. Pracovala som vecer a cez vikend, lebo bolo treba.
Vyjadrujes sa k niecomu, co nepoznas a nezasila si.
Ale hlavne, ze vies vsetko najlepsie a na vsetko mas nazor

@anonym_4b66fe
cize tebe dlhodobo zamestnavatel toleroval, ze si 2*-3 krat tyzdenne bola s dietatom u lekara.

nepisem o HO, nepisem o skratenom uvazku, nepisem o tom, ze si pracovala od obeda do vecera a doobeda bola u lekara

anonym_4b66fe
24. nov 2025
@nyusika

@anonym_4b66fe opraveny text
co sa urazas ?
napisala som, ze neexistuje, ze niekto ZAMESTNANY na full time chodi 2-3 krat TYZDENNE dlhodobo k lekarovi.
pokial je dieta v takomto stave, ostava s nim doma - lebo nadcha to teda nebude, ze ano.

sama pises, ze si mala upravenu pracovnu dobu a predpokladam, ze si pravidelne nesedela u lekara trikrat tyzdenne.

a iba uplny idiot oznaci matku choreho dietata za "zenku domacu, co sedi na riti"

nevies poriadne citat ?

@nyusika ja som oznacila teba za zienku domacu, co sedi doma riti a len sa robi mudrou na forach :D:D:D

anonym_4b66fe
24. nov 2025
@nyusika

@anonym_4b66fe
cize tebe dlhodobo zamestnavatel toleroval, ze si 2*-3 krat tyzdenne bola s dietatom u lekara.

nepisem o HO, nepisem o skratenom uvazku, nepisem o tom, ze si pracovala od obeda do vecera a doobeda bola u lekara

@nyusika "nikto zamestnany nechodi PRAVIDELNE a dlhodobo 2-3 krat tyzdenne k lekarovi"
CHODI ;)

nyusika
24. nov 2025
@anonym_4b66fe

@nyusika ja som oznacila teba za zienku domacu, co sedi doma riti a len sa robi mudrou na forach :D:D:D

@anonym_4b66fe ja sa nerobim mudra, ja som mudra...a v domacnosti som nebola a ani nebudem nikdy...lebo som mudra, ze ano

nie, ziaden zamestnavatel nebude tolerovat, ked budes mat 3 absencie od lekara.
nie, ked si s dietatom v nemocnici a popri tom pracujes, nemas absenciu z prace
ked ides s dietatom k lekarovi popri HO a zamestnavatel toto toleruje - opat nemas absenciu z prace
nie, pokial ides s dietatom k lekarovi mimo pracovnej doby, nemas absenciu

konkretne co este potrebujes vysvetlit ?
dolezite je aj to, ze TOLERUJE zamestnavatel absencie ..nie len to, co si ty pochopila - chodi k lekarovi

anonym_4b66fe
24. nov 2025
@nyusika

@anonym_4b66fe ja sa nerobim mudra, ja som mudra...a v domacnosti som nebola a ani nebudem nikdy...lebo som mudra, ze ano

nie, ziaden zamestnavatel nebude tolerovat, ked budes mat 3 absencie od lekara.
nie, ked si s dietatom v nemocnici a popri tom pracujes, nemas absenciu z prace
ked ides s dietatom k lekarovi popri HO a zamestnavatel toto toleruje - opat nemas absenciu z prace
nie, pokial ides s dietatom k lekarovi mimo pracovnej doby, nemas absenciu

konkretne co este potrebujes vysvetlit ?
dolezite je aj to, ze TOLERUJE zamestnavatel absencie ..nie len to, co si ty pochopila - chodi k lekarovi

@nyusika mne vysvetlovat svoje vety nemusis,
davala som ich vsety k odpovediam, ku ktorym som sa vyjadrovala.
Ty sa najprv nauc volit slova tak, aby si ich potom nemusela vysvetlovat, lebo ten komentar neznamena to, co mi tu teraz vysvetlujes a prekrucas uz svoje slova

Vysmievala si sa, ze sa autorka robi svoje story putavym a ze nikto zamestnany nechodi pravidelne k lekarovi - a som tu prikladom, ANO, SU ZAMESTNANCI, ktori MUSIAC CHODIT PRAVIDELNE S CHORYM DIETATOM do nemocnice aj viackrat do tyzdna.

" ziadny...ale bez tohoto by to bolo menej putave 😀
nikto zamestnany nechodi PRAVIDELNE a dlhodobo 2-3 krat tyzdenne k lekarovi"

a teraz sorry, ale musim ist pracovat

nyusika
24. nov 2025
@anonym_4b66fe

@nyusika mne vysvetlovat svoje vety nemusis,
davala som ich vsety k odpovediam, ku ktorym som sa vyjadrovala.
Ty sa najprv nauc volit slova tak, aby si ich potom nemusela vysvetlovat, lebo ten komentar neznamena to, co mi tu teraz vysvetlujes a prekrucas uz svoje slova

Vysmievala si sa, ze sa autorka robi svoje story putavym a ze nikto zamestnany nechodi pravidelne k lekarovi - a som tu prikladom, ANO, SU ZAMESTNANCI, ktori MUSIAC CHODIT PRAVIDELNE S CHORYM DIETATOM do nemocnice aj viackrat do tyzdna.

" ziadny...ale bez tohoto by to bolo menej putave 😀
nikto zamestnany nechodi PRAVIDELNE a dlhodobo 2-3 krat tyzdenne k lekarovi"

a teraz sorry, ale musim ist pracovat

@anonym_4b66fe
trvam na tom, ze ziadny zamestnavatel nebude tolerovat absencie 2-3 krat tyzdenne.

ani ty si nikdy takto casto absencie nemala, preto nerozumiem, naco to vobec pises

anonym_466ca2
24. nov 2025

@anonym_autor zostať. Panko nech sa stará. Ty si si svoj život a šetri si. Časom sa ti bude ľahšie odchádzať.

autor
24. nov 2025

Kľud, dievčatá, nie je dôvod sa hádať. Súhlasím, že je málo zamestnávateľov, ktorí niečo také žene tolerujú. Môj muž sa roky na návštevách lekárov nepodieľal, budoval si kariéru a bolo mu jedno, ako si poradím. Len mi sucho oznámil, že on zarába dobre, a keďže je živiteľ rodiny, prispôsobiť sa mám ja a zariadiť to tak, aby som stíhala. Roky som preto mala živnosť a pracovala pár hodín do týždňa, ako sa kedy dalo. Doma sa to zhoršilo po narodení 3. dieťaťa, sama neviem, prečo. Dovtedy mi muž pomáhal aj v domácnosti aj s deťmi, nemali sme vážnejšie problémy, odrazu začal hľadať chyby aj tam, kde neboli. Začal ma urážať, pribudli vulgarizmy, stratil záujem o sex, napadlo mi, či nemá milenku alebo čo, lebo tá zmena bola a je radikálna. Nejde len o mňa, prestal sa zaujímať aj o deti, vôbec s nimi netrávi čas a ak je náhodou doma, len ich okrikuje a všetko im zakazuje. Deti samy sa už tešia, keď ide na služobku a trošku si všetci doma vydýchneme. Roky som sa snažila - aby ste zase niektoré nepovedali, že muž trucuje, že má málo pozornosti - naozaj som sa všemožne snažila o záchranu manželstva. Volala som ho, aby sme šli niekam sami dvaja, lákala som ho robiť veci, ktoré má on rád, napríklad cyklistiku, turistiku. Lenže on nemá záujem. Nedotýka sa ma, nikam so mnou nechce ísť, ak ho žiadam o pomoc, ešte ma vysmeje, s deťmi sa nehrá, neučí, neberie ich na výlety, doma nerobí nič, len sa váľa s počítačom. Preto, keď som videla, akým smerom sa to u nás uberá, začala som pracovať na svojej samostatnosti. K živnosti som si pridala polovičný úväzok v kamarátovej firme. Tam som dopoludnia a je to skvelý človek, ktorý chápe moju situáciu a nemá problém mi buď schváliť neplatené voľno, alebo mi toleruje odbiehanie a neskoré príchody, lebo vie, že ak niečo v práci nestihnem, dokončím to popoludní doma. No a večer, keď deti spia, vybavujem povinnosti v rámci živnosti. Som nesmierne unavená, lebo bežne vypínam PC o jednej-druhej, ale takto som aspoň ako-tak sebestačná a nemusím byť od nikoho závislá, ak chcem deti niekam vziať, alebo im niečo kúpiť. Dobre viem, že v bežnom zamestnaní by som takto fungovať nemohla.

anonym_6de021
24. nov 2025
@anonym_autor

Kľud, dievčatá, nie je dôvod sa hádať. Súhlasím, že je málo zamestnávateľov, ktorí niečo také žene tolerujú. Môj muž sa roky na návštevách lekárov nepodieľal, budoval si kariéru a bolo mu jedno, ako si poradím. Len mi sucho oznámil, že on zarába dobre, a keďže je živiteľ rodiny, prispôsobiť sa mám ja a zariadiť to tak, aby som stíhala. Roky som preto mala živnosť a pracovala pár hodín do týždňa, ako sa kedy dalo. Doma sa to zhoršilo po narodení 3. dieťaťa, sama neviem, prečo. Dovtedy mi muž pomáhal aj v domácnosti aj s deťmi, nemali sme vážnejšie problémy, odrazu začal hľadať chyby aj tam, kde neboli. Začal ma urážať, pribudli vulgarizmy, stratil záujem o sex, napadlo mi, či nemá milenku alebo čo, lebo tá zmena bola a je radikálna. Nejde len o mňa, prestal sa zaujímať aj o deti, vôbec s nimi netrávi čas a ak je náhodou doma, len ich okrikuje a všetko im zakazuje. Deti samy sa už tešia, keď ide na služobku a trošku si všetci doma vydýchneme. Roky som sa snažila - aby ste zase niektoré nepovedali, že muž trucuje, že má málo pozornosti - naozaj som sa všemožne snažila o záchranu manželstva. Volala som ho, aby sme šli niekam sami dvaja, lákala som ho robiť veci, ktoré má on rád, napríklad cyklistiku, turistiku. Lenže on nemá záujem. Nedotýka sa ma, nikam so mnou nechce ísť, ak ho žiadam o pomoc, ešte ma vysmeje, s deťmi sa nehrá, neučí, neberie ich na výlety, doma nerobí nič, len sa váľa s počítačom. Preto, keď som videla, akým smerom sa to u nás uberá, začala som pracovať na svojej samostatnosti. K živnosti som si pridala polovičný úväzok v kamarátovej firme. Tam som dopoludnia a je to skvelý človek, ktorý chápe moju situáciu a nemá problém mi buď schváliť neplatené voľno, alebo mi toleruje odbiehanie a neskoré príchody, lebo vie, že ak niečo v práci nestihnem, dokončím to popoludní doma. No a večer, keď deti spia, vybavujem povinnosti v rámci živnosti. Som nesmierne unavená, lebo bežne vypínam PC o jednej-druhej, ale takto som aspoň ako-tak sebestačná a nemusím byť od nikoho závislá, ak chcem deti niekam vziať, alebo im niečo kúpiť. Dobre viem, že v bežnom zamestnaní by som takto fungovať nemohla.

@anonym_autor velmi tazka dilema...radim urobit si plan, pozriet ake byvanie by vam vyslo, kolko by si mala penazi a ci by to stacilo...treba vzdy rezervu...+ ci to das casovo a kto by mohol strazit deti ked potrebujes nieco vybavit alebo su deti chore...viem ake to je ked manzel nepomaha a je este na pritaz psychicky...po odchode to bolo tazke na vsetko sama, ale drzim sa v nejakej znesitelnej urovni, na exmanzela som zabudla 24h po odstahovani...hrozna ulava nestretnut ho kazde rano ...a nerislesit vymyslene konflikty denodenne a stale naslapovat po spickach...

sisska96
24. nov 2025

Zostaň a šetrí si. A keď deti budú väčšie samostatnejšie odíď do podnájmu.

sisska96
24. nov 2025

Keď ti chýba sex nájdi si milenca s vyriešené

autor
24. nov 2025
@sisska96

Keď ti chýba sex nájdi si milenca s vyriešené

@sisska96 Nejde o sex, aj keď aj to človeku chýba. Skôr ma trápi ten neustály podvedomy stres, keď človek žije v napätí, kedy čo zase povie alebo urobí. Nonstop rýpe, nonstop kritizuje, trusu pred detmi ustipacne poznámky, aká som sprosta, neschopná, minule sa mu nechtiac vysypala káva a on ju len tak nechal a odkráčal, alebo mi plný kýbel vyžehleného prádla vysypal v garáži na podlahu, hocikedy ma pred deťmi pošle do p..., nazýva ma sockou... Nechcem, aby si deti mysleli a učili sa, že toto je normálne a raz sa rovnako správali k svojim partnerom. Plus im musí byť ľúto, keď sa im vôbec nevenuje, nechodí na skolkarske akcie, nebol na zápise, nevozi deti na krúžky, nechodí s nimi na výlety....je tu už pre nás ako spolubývajúci ☹

anonym_eb0ef8
24. nov 2025

ja len ze ak aj odides nezostavaj ako uplna samozivitelka, rozumej, ze vsetko budes tahat ty, treba bojovat za vyzivne. Niektori sudcovia su uz konecne aj taki, ze muzovi naparia vyssie vyzivne, ako je "bezne", ak sa o deti stara matka na 100%. Podla veku deti a odporucacej tabulky z MPSVaR mozes mat na vyzivnom aj cca35% z platu otca

Strana
z2