icon

Sama s tromi deťmi. Ako zvládnuť finančnú a emocionálnu záťaž?

1. apr 2025

Asi by som potrebovala len radu alebo povzbudenie od niekoho kto si prešiel niečím podobným. .. Manžel už pred rokom odišiel k milenke. Mne nechal na starost tri malé deti. Zatiaľ ešte stále nie sme rozvedení. Budúci mesiac mi končí rodičovská dovolenka a do práce ma naspäť nevezmu... Rodičov už nemám a sestra býva ďaleko. Manžel navrhol 200 eur na všetky deti. Deti si k milenke samozrejme nebrava. Naschvál zmenil prácu, kde teraz zarobí len 1000 eur. Znaha si posudky lekárov, aký je chorý aj keď doteraz mu nič nebolo... Ja si ani nemôžem hľadat prácu, lebo nemam kde nechať deti cez prázdniny. A na súkromné škôlky a tábory pre tri deti naozaj peniaze nemám... Strašne ma ubíja myšlienka, že to s deťmi sama nezvládnem. Ani finančne ani fyzicky 😔 a potom vidím ako si ich otec užíva voľnosť a bezstarostný život s milenkou... Je mi zo všetkého doplaču 😔 prosím vás, reči typy na čo máš tri deti s debilom nepotrebujem počuť... V živote by som na neho nepovedala, že sa takto zmeni a zachová k deťom ako úplný kreten...

autor
2. apr 2025

@evcagabi on nechce o striedavke ani počuť

barka1
2. apr 2025

Dovolenka 2t? Stari rodičia od otca? Kolko maju deti? Školky funguju aj cez prázdniny.
Kolko chceš nepracovat? Nechapem tvoje úvahy, fakt...

autor
2. apr 2025

@barka1 dovolenku nemám, starí rodičia si ich nezoberú, nemali o ne záujem už počas manželstva. 10,6 a 3. Najmenší pôjde do škôlky až v septembri, takze odvtedy

evazhoufova
2. apr 2025

Navrhni ty striedavku, na súde nebuď len dobrá chudinka ale aj pani čo bojuje za svoj život. Deti sú sj jeho a pre ne je dobre mat vzťah sj s ním. Budeš mat tak aj ty viac energie na nich.

evcagabi
2. apr 2025

No uz len by ma zaujimalo, co chce on pocut 😅 daj do navrhu striedavku

autor
2. apr 2025

@evazhoufova ved ja som na nej trvala. Ale on, že neexistuje, odsťahoval sa 150km preč, že to je nereálne

autor
2. apr 2025

@evcagabi on by chcel počuť, že budem vďačná aj za 200 eur a pre deti pri príde kedy chce. Čiže tak cca pol dna za mesiac, maximálne 2x...

evcagabi
2. apr 2025

3x200€ na deti +200€ na seba a to pisem minimum, co by som od takeho curaka ziadala ja - navrh vela znesie, viem, aspon budu mat eventuelne na sude ist z coho dole. Pisali ti, ze mas narok na pravnika zdarma, tak to, ku*va, vyuzi a neskac ako si milostpan piska

pbra40
2. apr 2025

@evcagabi tiez som prekvapena, ako submisivne k tomu pani pristupuje. Ani peniaze nechce panacik dat, ani o deti sa starat., ani prazdniny ani striedavka. Vyzdimala by som z neho, ze by bol zeleny.
Autorka, ja viem ze je to tazke, ale uvedom si, ze tie deti to potrebuju

luccija
2. apr 2025

Na súde nie sú padnuti na hlavu, že zrazu zarobí 1000 eur.Trocha ho vyvetraju...koľko predtým zarábal?Musíš byť neustupna všetko to povedať na súde, že budeš zabezpečovať tábory, stráženie, budeš limitovaná pri práci atď...keď už...vyplatiť z prerábky ho môžeš aj splatkami po 30 eur x rokov aký požičaj, taký vrat.Daj si poradiť právnikom su aj zadarmo....

tiezjedna
2. apr 2025

@autorka vieš, je mi ľúto, že sa z neho vyvŕbil taký kretén, ale ty si ukážkový príklad matky-trpiteľky, zatiaľ čo on si žije happy life🙄 Ty musíš v prvom rade zmeniť prístup k celej situácii, byť asertívna a kopnúť ho do prdele s jeho názormi. Vyhľadaj toho právnika lebo toto sa fakt zle číta.

kristiii
2. apr 2025

Vôbec sa nekašli a pýtaj kľudne 500, nech majú z čoho ísť dole. Známa dostala minulý rok 280 na dve deti v podobnom veku, aj to s ohľadom na vtedy ešte vyšší daňový bonus. Jej ex má plat cca ako tvoj, takže s dvesto eurami rozhodne nesúhlas. Striedavku by som tiež zbytočne neriešila, keď býva 150 km ďaleko, to je zbytočne vyhodená energia. A také, že byť bez práce, nad tým ani neuvažuj. Hneď ako bude najmladšie v škôlke, zháňaj prácu/brigády. Poznám nejednu mamu, čo sú samé na dve-tri deti a všetky pracujú. Máš úplne zlé nastavenie.

m1985h
2. apr 2025

Chodte sa poradit do Centra pravnej pomoci: www.centrumpravnejpomoci.sk - predpokladam, ze hudete mat narok aj na bezplatne pravne zastupenie (pridelia Vam pravnika, s ktorym sa poradite, spise prislusny navrh/vyjadrenie, bude Vas aj zastupovat na sude). Hlavne sa nenechajte odbit jeho hlupymi recami! Drzim palce.

autor
2. apr 2025

@pbra40 ja vôbec k tomu nepristupujem submisivne, práve naopak. Ale už som sklamaná z reality ako to funguje. Kľudne môžem žiadať 600 eur na deti a 200 na mňa, ale žiadny súd mu toľko z 1000 eur v čistom nedá. A deti?? To iste. Ak on odmietne striedavku, žiadny sudca mu ju nenariadi... Žiaľ, taka je prax a realita

stvura
2. apr 2025

Ako, nechcem byt zla - sama mam tri deti - ale musis sa k tomu postavit a hotovo, nebude to ine. Ziadne doprosovanie sa a vyplakavanie, uzamknut to ze je kreten ktory nechape ze jeho deti musia z niecoho zit (k takym blbcom sa nevyjadrujem, su pod moju uroven). Robota uz aj, uz vcera bolo neskoro. Hladaj, aj ked budes chodit do Tesca vykladat tovar na 4 hodiny a popri tom niekomu upratovat alebo zehlit kym nenajdes normalnu na 8h ktoru sklbis so skolkou/skolou...preboha, ved ten najmensi ma 3roky, ako, naco cakas? Skolka je od pol siedmej do piatej, druzina do tej 4-5tej, ako kde.
Ako som pisala sama mam 3 deti (s malym vekovym rozdielom), sla som do roboty ked mal najmensi 2r. Moj manzel robil v Bratislave - denne cestoval hodinu a pol, klasicky 8,5h prac. cas, takze pomoc s deckami prakticky nulovata, ak si to poratas, vsetko na pleciach matky. Musis to brat tak ze su to tvoje deti a postaras sa. Bodka.
Tu poradnu skus, ale pracovat musis lebo to nedas financne. Osobne by som si odkladala vsetky ucty co detom kupis, zaplatis (idealne i v tabulke detailny prehlad) a toto pekne na sude predlozila, je jeho povinnostou zaplatit polovicu na tie deti. Teba sa niekto pyta z coho budes zit? Ja by som tam bola fakt ze svina, aby tych 200e prehodnotili.

autor
2. apr 2025

@luccija už som sa na to informovala, rozdelenie bsm sa nedá riešiť splátkami. Musí sa to vyplatiť celé v nejakej lehote. Maximálne si ja môžem zobrať úver a ten splácať. Ale on bude mať peniaze hneď...

autor
2. apr 2025

@m1985h toto všetko už mám poriesene, v máji mame už termín rozvodu

autor
2. apr 2025

@stvura ja pracovať problém nemam. Aj keď mam vysokú školu, kľudne pôjdem za pokladňu do lidla. Malého mi do škôlky nezobrali. A zarobiť 800 eur, a dat 300 len na súkromnu škôlku pre jedného mi príde moc. Na 8h nemám šancu si vykryť deti do a zo škôlky... Hľadám niečo na 6h. Ako si to stíhala ty? Pomáhal ti niekto? Alebo aspoň ráno ich vozil muž do škôlky?

lienka.7
2. apr 2025

@autorka to o BSM ti povedal kto, ze musíš vyplatiť naraz??? Všetko je iba o dohode. Btw, kamosku "vyplaca" jej ex po 100€ mesacne, lebo chudáčik nema...a ďalší úver mu už nedajú. a ty máš si vziať úver.
No neviem, neviem. Na 3 deti 200? Na teba bez príjmu nič? Kto ťa na súde zastupoval???

janage
2. apr 2025

No ja by som oslovila ešte rad radom tie organizácie bojujúce za život. Že máš 3 už narodené deti, si v situácii nie vlastnou vinou, a potrebuješ pomôcť. S pavnikom, prácaou, stráženim detí..
Nedávno tu baba v inej diskusii ponúkala pomoc mamke, čo chcela ísť na potrat lebo po uvazení sa rozhodla, že sama to s 3 deťmi nedá.

tiika
2. apr 2025

V tvojej situacii by som sa skúšala obrátiť všade, kde sa da a požiadať o pomoc. Skús kontaktovať Obecny či mestský urad, vysvetliť v akej si situacii, určite budú nápomocní.

autor
2. apr 2025

@lienka.7 právnik mi to povedal. A Š ex sa nedá dohodnúť na ničom. Tomu teraz vymyva mozog milenka. Ja mam ešte rodičovsky teraz

autor
2. apr 2025

@janage vážne? Aj vieš prosím ta nejaké presne názvy tých organizácii. Mne by najviac pomohla práca. Aby som stíhala aj s deťmi školu /škôlku 😒

tiezjedna
2. apr 2025

@autorka vôbec nechápem, prečo by si ho mala vyplácať z prerábky. On sa odvalí niekam do riti, nechá sa zamestnať s nižším príjmom (čomu sa ťažko verí), o deti sa nezaujíma, predstavuje si, že bude posielať almužnu, a ty ho máš vyplácať??? Čo to máš za právnika?? Nájdi si poriadneho.

mischy00
2. apr 2025

@bruno1 čítaj, tu je žena, čo by veľmi rada dala deti aj do striedavej, takže tvoja teória o tom, ako deti prisúdia matke a partner ich, chudiatko ani neuvidí, už dávno nieje pravidlom ☝️

nuklia
2. apr 2025

Co sa tyka deti, vyzivne si kludne ziadaj vyssie. Moj ex urobil to iste s pracou a na sude to sudca vobec nebral v uvahu. Bral to uvahy vysku platu, ktoru mal predtym. Taktiez momentalne mas narok na vyzivne na manzelku. A co sa tyka deti, neboj sa, cez prazdniny si vies vycerpat aj OCR, aj dovolenka. Da sa to vykryt, horko tazko, ale da. Len sa netreba bat, postavit sa za seba a svoje deti. A bude dobre 🙂

vrabcek15
2. apr 2025

Inak v tom Lidli berú aj na skrátené úväzky. A Lidl patrí medzi tých lepších zamestnávateľov, čo sa týka platu...tá 10 ročná už by mohla trošku vedieť pomôcť napr. tým, že donesie škôlkara do škôlky...u nás bežne vídavam deti ako vyzdvihnú svojich mladších súrodencov zo škôlky, družiny..( ja som to robila tiež ako dieťa 🙂) treba vydržať a nevzdávať sa, deti podrastú budú samostatnejsie a bude o kúsok lepšie.A čo sa týka bývalého muža, pýtala by som na každé dieťa 200e..pozri žiaden sudca nieje blbec a vie ,čo "oteckovia" stvárajú (že si vedome nechávajú znižovať príjem) keď dostane súdom platiť výživné na deti 600€ on ich bude musieť ti platiť aj keď bude mať dve roboty..zas by som nebola k nemu taká zhovievavá, deti sú aj jeho a aj on má zodpovednosť postarať sa o ne (a to nevravím, že staranie sa sú len peniaze,ale to tu nechcem pliesť) a keď budú deti v škole a škôlke treba ísť do práce aj keby len na brigádu tovar odkladať, alebo nejaké priestory umývať.. kľudne zobrať aj dve brigády aby bol zárobok , pokiaľ sa mi nepodarí nájsť prácu, ktoré by mi časom a platom vyhovoval🙂

mischy00
2. apr 2025

Ja teraz neviem ci je väčší chrapúň tvoj muž alebo jeho milenka 🤦‍♀️. Chceš peniaze aj pre jeho deti, nepytas si na dovolenku a wellnes pre seba. Toto riešiť len cez nejakú poradňu, neboj aj na súde si na ňom zgustne sudca, si nemysli, že mu bude niekto pritakavat.

spenat9
2. apr 2025

Co sa tyka prace tak skus mozno nejaku studentku ktora by ti cez prazdniny deti postrazila, pripadne aj odviezla/doviezla deti do skolky.. jasne aj to bude nieco stat ale lepsie ako byt bez prijmu

autor
2. apr 2025

@tiezjedna tak to je zákon... Musím mu dat to, čo investoval do môjho bývania