Slobodný otec s bábätkom
Ahoj, mna trapi otazka ako synovy vynahradiť matku. Ma dva roky,, zachvilu sa zacne pýtať na mamku. Tu nemame, nemame ani ziadnu v rodnom liste., Prihlasil som ho od septembra do skolky, kedze pomaly sa musim vratit do prace. Tam isto spozna slovo mama viac. Ziatial je na mna naviazany strašne, ale tiez som si toho vedomi ze ja nie som trpezliva a mila matka. Aj ked sa snazim ako viem, stale som len chlap. Ak by bola nejaká škola knihou, rad by som si ju prečítal ako sa ovladat aby sme tym nieco dosiahli. Je ťažké si aj niekoho nájsť ved ked vidite na ihrisku, ci kúpalisku chlapa s babatkom je jasné že mu ho mimozemšťania nedoniesli a matku ma poblizku, nikto o neho nezakopne,.
Chlapca som vysudil po roku a pol od štátu. Je to moj biologicky syn ale 18mesiacov stravil v centre keďže ho mama nechala v porodnici na adopciu Ale toto neriešme.
Môj manžel tak vychoval syna sám od troch rokov do ôsmich, kým som sa našla ja...a je z neho jeden úžasný dospelý mladý muž....neboj on sám príde na to, že matka bola k ničomu a môže byť rád, že má tak dobrého otca akým si pre neho ty 🥰 držím palce 🍀
Vobec sa netrap, my mame dvoch chlapcov a ti tak visia na ockovi. Je pre nich neskutocnym vzorom, myslim ze viac su nanho namotani ako na mna 🙈 on sa s nimi mojka, hladka, objima, nosi. Toto je podla mna velmi dolezite. Maju 4 a 7. plus s nimi robi take tie chlapske veci 😁
@skb klobuk dolu nad Vami ❤️
@skb ja to mám opačne. Nás nechal tato a mám chalanov. Tiež sama neviem čo je správne a čo nie. Určite im nevravím nič zle na ich otca. Vravím im, že ich ľúbi. (Vobec sa nezaujíma, nechcel ich) ale je pre mňa dôležité aby mali pocit, že sú chcení. Stále dookola im vravím, že sú to najlepšie čo sa mi mohlo stat. A tato - no vravím, že má veľa práce, že sa rozhodol, že s nami nechce byť, že išiel za svojimi snami. Mali sme obdobie, že tato bol špión, že ich z diaľky sleduje - to keď sme viedli film (aj dvaja sú rodina) sem tam keď ide nejaký film Alebo rozprávka, že je iba jeden rodič, tak im ukážem, že vidíš aj oni sú sami. Celkom dosť je toho. Sama som nevedela či to veľa riešim alebo malo. Lebo deti moc neriešia, to iba dospelí. Aj moji chalani, už sa nepýtajú. Sem tam ma videli smutnú, niekedy nahnevanu - je to ťažké byť sam. Ale potom si sadneme a rozprávame sa. Ja som bola v Tom štádiu, keď som si povedala už žiaden chlap. No a moji chalani napísali Ježiškovi, že chcú pod stromček tata. Samozrejme, Ježiško nedoniesol, nik nie je. Ale mne docvaklo aká som sebecka. Takže asi príde aj tebe obdobie, keď bude chcieť nejakú mamu. V prvom rade je, aby bol drobec spokojný. Ale podľa toho čo čítam, zvládaš to perfektne. Klobúk dole. Veľa šťastia
@skb ja poznám 2 prípady, keď mamky zomreli kým detičky malé. Jeden muž ostal sám lebo tak sa rozhodol, ale veľa sa dieťaťu venoval a mali krásny vzťah. Druhý sa oženil s mamkou najlepšieho kamoša jeho dieťaťa a spolu mali ďalšie dieťa. Vytvorili peknú rodinku.
Muži s deťmi si partnerku nájdu omnoho skôr ako žena sama s deťmi čo som doteraz poznala. Máloktorý chlap, čo ostal s deťmi sám nemal časom partnerku. Len taky, ktorý sám nechcel.
@annia99 musim ti napisat, ze si uzasna zena a dojala si ma.. drzte sa!
@skb ahoj autor, drzim palce. Pozri sa, teraz nemas partnerku, ale som si ista, ze ked maly nastupi do skolky/skoly, tak mozno tam najdes svoju partnerku. Najaku osamelu mamicku, ktora bude cakat na teba.
Aj ja si myslim, ze zena vie prijat a lubit cudzie dieta.
Vies, ked matka sama vychovava dieta ma uz ine priority, ako bezdetna zena. Pozera sa na to, ci je muz dobry otec, ci dokaze ho prijat jej dieta, sympatiu, empatiu ...
Ak je to dobry otec, tak sa oneho baby biju.
@skb skús si pozrieť stránku Nevychova. Je v češtine. Robia aj webinare zadarmo a vieš si aj zaplatiť kurz, ktorý je podľa mňa pekne spracovaný. Píšem na margo tej tvojej netrpezlivosti. Možno ti to pomôže.
P.S. aj keď si netrpezlivy aj tak si pre dieťa najlepším rodičom pod slnkom a ľúbi ťa najviac na svete. Len mu venuje svoj čas 🙂
Ja poznám chlapa,čo sa sám stará o dve dievčatá-dvojičky, z toho jedno je na vozíku. Zdá sa mi,že od narodenia sú len oni traja,matka sa ich vzdala. Baby už majú okolo 15 -16 rokov. Všetko sa dá zvládnuť
@skb z tvojej otázky som pochopila, že sa na mamu začne skôr či neskôr pýtať. Povedala by som pravdu primeraným spôsobom, ako bolo už pár krát spomenuté. Určite by som nešla cestou - popierať, že neexistuje, lebo právne neexistuje; dieťa tomuto nerozumie. Chápem, že si v tomto zmysle zatrpknutý, ale čo chceš preniesť na syna? Toto asi nie. Začína sa jeho život, detstvo. Vďaka tebe môže byt krásne.
Povedala by som mu:my mamku nemame , niekedy to tak byva, ňbez smutku a zatazovania dietata, my sme len ty a ja a ja ta velmi milujem a mozno casom si nas nejaka mamka najde…teraz je nam takto dobre. tak v 3 rokoch, ked sa opyta..
@skb ahoj, chcem ti napisat k tej trpezlivosti 🙂 nas maly ma 2,5 roka a niekedy je to celkom narocne. Myslim ze moja trpezlivost prameni hlavne z poznania. K dispoziicii je vela informacii, videi, webinarov, ktore si mozes pustit popri niecom co robis. A teraz ako to vyuzit. Take najzakladnejsie podla mna je ze dieta do nejakych siestich rokov nevie co znamena nie, respektive nevie ovladat svoje tuzby, je ako taka emocionalna sopka a ked mu nieco zakazes tak sa to moze zdat, ze ti to spravi naschval, alebo neposlucha. Tam kde by iny vypenili, ja viem, ze dokonalu poslusnost nemozem ocakavat a tak ma to nechava kludnou na vymyslenie inej taktiky, presmerovanie jeho akcie na inu aktivitu. Hovorim mu co ma robit a ako to moze spravit. Napriklad v jeho veku vyzera nas nakup asi tak. Dojdeme do obchodu, vezmeme kosik a uteka k cokolade 😆 ale mu poviem, ze toto dnes ano/nie a musime kupit to a to, ukazujem mu, co moze vziat z pultu, dat do kosika, prejdeme si vsetko a potom povyklada zas na pas s mojou pomocounech to netrva vecnost. Trva to sice dlhsie, ale je to bez hysakov, lebo vidi ze nakupujem ja a on ma chce vo vsetkom kopirovat. Vyuzivam to, co mu uz v jeho veku ide alebo ho bavi. Tym ze viem, co od neho mam a mozem ocakavat vzhladom k jeho vyvoju mi pomaha predchadzat velkej frustracii, ale samozrejme su dni, kedy som rada ze uz spi v postielke a ja mam volno ☺️
Vela mu vysvetlujem a pytam sa ho na veci, ako dvojrocny mi uz pritakaval hm, alebo hovoril ee a ak aj mam toho vela, tak mu to poviem, ze maminka je unavena, nevladze, toto prosim nerob…niekedy to pomoze aj tebe, ze vyslovis nahlas ako sa citis a pomenujes to. Toto konkretne pochadza z webinara Nevychova. Pozri si na FB ich stranky a mozes sa zadarmo prihlasit, raz za mesiad tusim v utorky byva webinar, v den konania ti dojde link do mailu a uz len pozries, nic neplatis, nikde nezakladas konto
Vychovavala som syna sama bez jeho otca, tiez ho nepozná, nikdy ho nevidel. Slovo otec nepoznal, doma sa nepouzivalo. Muzsky vzor mal v mojom otcovi a v mojom starsom bratovi. V školke na deň otcov vyrabal darček mne sam od seba. Kamarati na ulici maju ocinov, on to bral tak nejak prirodzene, ze on ma len mna. Zacal sa pytat v neskorsom veku. Bola som k nemu uprimna len som tu uprimnost prisposobila jeho veku. Vobec nelutujem ze som mu povedala pravdu, skor naopak. Keď mal 4 roky prisiel do nasho zivota moj aktualny partner. Nevolal ho otec, ale uz ma momentalne aj sestru a sam sa rozhodol ze ho chce volat otec. Syn ma momentalne 8,5 roka. Vie ze nie je jeho biologicky otec ale sam hovorí ze pre neho je jeho otec on a vzdy bude.
@skb tvoje vyjadrenie sa je plne nezmyslov. “Tiež som si vedomý, že niesom trpezlivá a mila matka.” Nie každá mama je trpezlivá a mila, ženy sú nervózne rovnako ako muži. A ak si ty netrpezlivý a nervózny, nezabudni chlapcovi prejavovať lasku, napr keď ho uspavas alebo pozeráte rozprávku, pomojkaj ho a povedz mu, že ho ľúbiš. Aj keď je jasne, že to tak je, keďže si si ho vybojoval, no dieta by malo zažiť aj prejavy lásky. Sk si nervózny tak sa brzdí. To, že pôjde do škôlky a spozná, že existuje mama sa určite stane. Nezabudni mu nikdy neklamať o vás a vašej rodine a máš krásne veľa príkladov kde dieta vychovával iba otec, hľadá sa nemo, ako veľmi ta mám rad, Pinocchio, maugliho vychovávali namiesto rodičov zvieratka. Púšťaj mu tieto rozprávky , aby videl, že rodina môže mať aj iné zloženie. Potom mu to ľahšie vysvetlíš, keď prídu jeho otázky.
@skb ja by som to.buda teba zatiaľ neriesila .Ja poznám opačný prípad ze žena má syna a otec nieje na papieroch proste nieje lebo sa vzdal.Maly ma 7r pozná slovo otec ale kamoška mu vysvetlila že ona je pre neho mama aj otec a ,ze on ocina nemá, že odišiel. Maly to vôbec nerieši ani sa na neho nepýta. Ona mu dáva veľa lasky a všetkého, že malý ani nepociťuje ze by mu tato chýbal.Drzim ti palce aby ti v zivote všetko dobre dopadlo aby ste to zvládli. Neboj deti sú múdre a pochopia hlavne bud vzdy úprimný aby mal v tebe istotu a oporu .
@skb ešte by som sa vôbec nesnažila vynahradit matku. Si otec, bodka. Netráp sa tým. Nemusíš byt i mamou. Snažíš sa byt najlepším otcom akým vieš. V živote nie je všetko ideálne. Veci skratka vyšli tak, ako sú. Možno skús pozrieť nejaké knihy, videá o výchove, komunikácii, doplniť si vedomosti (respektovat a byt respektovan; hovoríme tak, aby nás deti počúvali, Montessori výchova; prečo sú Dánske deti šťastne, Detsky mozog vysvetlený rodičom; Irena Kubantova - Montessori praxe, Nevychová). Je toho kopec, no väčšinou sa v základných princípoch opakujú, takze staci 2-3 citát dokola, lebo s pribúdajúcim vekom a aktuálnymi problémami, ti pozornosť upúta vždy cosi iné.
@karinsun ja to tiež tak mám, síce do 2 a pol roka sa syn s jeho bio otcom stretával, ale nepamätá si ho. V jeho takmer 6 rokoch som si našla nového partnera,oslovovala aj hovorila som o ňom menom a syn ho sám od seba po asi 4-5 mesiacoch začal oslovovať oci a je preňho najlepší oci na svete aj keď má syn už 13
Ale z útleho detstva mu zostali mužské vzory aj dedko a krstný (môj brat),lebo sme bývali všetci spolu keď bol malý

Na instagrame je zaujimavy profil ceskeho psychologa, ktory ma zaujimave a poucne videa pre nas rodicov 🙂