icon

Som samoživiteľka, mám zdravé deti, ale nemáme peniaze na dovolenku

6. jún 2025

Caute, pozeram na okolo -vsetci idu na rodinne dovolenky letecky, kazdy ma paradne auto, pekne oblečenie.

A ja?
Ucet v minuse, od vyplaty k vyplate zijem, tri deti sportujuce čo je moc narocne, deti sa ucia na jednotky. len ziadne mory a ani dovolenka na slovensku nehrozi, auto pomaly tiez konči.
Ako to ludia davaju. S vysokou skoloou zarabam 900 eur a jednoducho ako samozivitel nemam sancu zit normalny zivot. Padam dolu hubou a tuzim po oddychu . Co robit, aby bolo lepsie

zic
6. jún 2025

Za mna miesto starost o more by si mala mat starost o to precerpanie uctu...
Na ostatnych nehlad, internet a reci toho znesu vela...

melanta
6. jún 2025

Na živnosť zarobíš 900 eur? Toľko ti ostane po tom, čo zaplatíš odvody? Alebo z toho ešte platíš odvody? Píšeš, že musíš robiť na živnosť, lebo by si zarobila ešte menej. Ak robíš na živnosť v rámci švarc systému, tak platíš žiadne alebo minimálne odvody do SP. Čiže ak by si musela ísť na OČR či PN, budeš mať minimálne dávky. Robiť na živnosť za takýto plat je finančne negramotné. A to nemyslím ako urážku, ale ako fakt. Takže ako prvé by si mala riešiť zmenu práce. Mať normálne zamestnanie, kde budeš mať istoty zamestnanca. Že kde na to iné matky berú? No nerobia na živnosť za 900 eur.

Neodpovedala si na otázky ohľadom výživného. V akej výške ho máš a na ako veľké deti? Ak nie je dostatočné, žiadaj o zvýšenie. Ak nemáš vo výživnom stanovené, že otec platí mimo bežného výživného aj polovicu iných nákladov (ako je šport, zdravotná starostlivosť, lyžiarsky, škola v prírode, a pod), tak podaj návrh na súd.

A čo sa týka dovoleniek pri mori - ja som vyrastala v rodine, kde neboli peniaze ani na bežné výlety. Chodili s nami na výlety, kam sme sa dostali hromadnou dopravou, jedlo sme si nekupovali, mama urobila lepeňáky, ak sme mali jablko, tak to bol bonus. Trávili sme čas v prírode, pri jazerách. Máme z toho aj s bratom množstvo skvelých zážitkov. Deti môžu mať šťastné detstvo aj bez mora a dovoleniek, ktoré ťa stoja tisícky.

colsami
6. jún 2025

Pozri, ine rodiny si mozno dovolia raz rocne nejaku lowcost dovolenku s vlastnym stravovanim, ale zas nemaju na to aby detom (dokonca viacerym) mesacne a rocne platili "sport" - co je tiez urcity nadstandard. Takze az tak zle na tom mozno nebudete... Neda sa mat vsetko.

doriiis
6. jún 2025

1.Prestan robiť na živnosť a nájdi si lepšie platenú normálnu prácu
2.Stanovacka nevyjde tak veľa.

ismarela
6. jún 2025

O deti sa ma finančne postarať muz, kde je???

madeincssr
6. jún 2025

Este popozerat vsetky zlavove portaly. Mozno sa tam obcas nieco (za priaznivejsiu cenu) najde, opat nejake mensie zapadakovy, ktore vsak mozu byt casto lepsie ako natrieskane masovky.

letfenixa
6. jún 2025

Keby nebol rekreačný príspevok, ani na dovolenku na Slovensku nejdeme. Cenovo výhodnejšie sú naše susedné krajiny.

melanta
6. jún 2025
@madeincssr

Este popozerat vsetky zlavove portaly. Mozno sa tam obcas nieco (za priaznivejsiu cenu) najde, opat nejake mensie zapadakovy, ktore vsak mozu byt casto lepsie ako natrieskane masovky.

@ismarela
k čomu je takáto otázka? Autorka nežije s otcom svojich detí. Ak by mal otec o svoje deti vážny záujem, autorka by nemala tieto otázky, pretože otec by im tú dovolenku a výlety zaplatil. Takže autorke nepomôže pýtať sa na otca. Keby bol k niečomu, tento problém by autorka nemala.

chiarisimo
6. jún 2025

Treba lepšie platenú prácu, neviem, akú máš VŠ a prácu, ale plat mi príde biedny. Moja známa samoživiteľka toľko zarobí v Gastre + cez víkendy berie akcie a obsluhuje, teraz bola s deťmi pri mori.... inak ti nemáme ako pomôcť

sara07
6. jún 2025

aj ako živnostnik maš narok na rekreačny poukaz tak ako na stravenky

deedol
6. jún 2025

nepisala si sem uz?
pozri, s tromi detmi a takym prijmom musis byt realistka ty aj deti. ja ta obdivujem, ze ich uzivis a vies im dopriat este aj sport. neznic sa, zdravie mas len jedno. oni to pochopia.
inak vyzivne mas nejake?

sara07
6. jún 2025

tak skusit doučovat, upratovat niečo si ešte nájst
musite k moru ? nestačia sk alebo čechy, musíš ist autom , však pri 3 detoch ta vlak proste vyjde lacnejšie podstatne ...
dá sa ist a v ramci sk
a zase do polska sa dá ist ak k moru vlakom je to bližšie lacnejšie ked musi byt more
pozri my sme dvaja tiež 3 deti a tento rok nam pre určite veci proste dovelenka nevyjde ani len na sk nie to more
aj ked nepôjdeme na dovolenku vylet vlakom zaručene dáme .. bez ubytovania ..

že je na sk draho, že máme neskutočne drahu cenu prace, vysoke odvody ano máme a nikde to nevidno, len tahaju prachy zdieraju ..a na kupnej sile obyvatelstva to žial vidno
niekto chodi na dovolenku že si požičia prachy , tak to u nás proste nehrozi ,,,,

danculka25
6. jún 2025

V prvom rade,klobuk dolu,zvladas vychovat troch sportovcov ,co je uzasne.
Ja mam pre teba 2 rady.
1.kontaktuj oz Jeden rodič,vedia pomôcť,aj finančne,aj inak .
2.Dovolenka pri mori nie je všetko,deti si vážia viac ten cas,ktory s nimi stravis,kludne aj pri potoku (tiez sme tak chodievali).
Vlakom sa da tiez dost prejst,aj vela vidiet.Ak chces ,viem poradit 2 cenovo dostupne ubytovania na Orave,aj deti by videli nieco,aj ty by si si oddychla (welnes,virivka,cyklotrasa,kupalisko....)
Ak,tak napis spravu.Drzim paluchy,raz bude lepsie 🌷

heleninamama
6. jún 2025
@melanta

@ismarela
k čomu je takáto otázka? Autorka nežije s otcom svojich detí. Ak by mal otec o svoje deti vážny záujem, autorka by nemala tieto otázky, pretože otec by im tú dovolenku a výlety zaplatil. Takže autorke nepomôže pýtať sa na otca. Keby bol k niečomu, tento problém by autorka nemala.

@melanta Otec nie je povinný platiť deťom dovolenku, ani si ich k sebe vôbec brať. Je však povinný platiť každý mesiac výživné a to zohľadňuje ich vek a potreby, ale aj jeho možnosti. Ak je určené výživné a otec ho neplatí, dá sa to riešiť exekúciou a posledná možnosť je, že za otca výživné platí štát. Takže, pýtať sa na otca detí je namieste a autorka určite niečo dôležité zamlčala. Neexistuje, aby na deti nedostávala nič a všetci žili z 900 eur.

melanta
6. jún 2025
@heleninamama

@melanta Otec nie je povinný platiť deťom dovolenku, ani si ich k sebe vôbec brať. Je však povinný platiť každý mesiac výživné a to zohľadňuje ich vek a potreby, ale aj jeho možnosti. Ak je určené výživné a otec ho neplatí, dá sa to riešiť exekúciou a posledná možnosť je, že za otca výživné platí štát. Takže, pýtať sa na otca detí je namieste a autorka určite niečo dôležité zamlčala. Neexistuje, aby na deti nedostávala nič a všetci žili z 900 eur.

@heleninamama ale výživné predsa spomínam aj ja. A ak má autorka VŠ, tak by mala mať minimálne aspoň priemerné IQ a výživné má vyriešené. Preto nevidím na mieste otázku na otca, pretože áno, nie je povinný platiť deťom dovolenku či výlety. Ale milujúci otec to urobí, že deti berie na výlety a v lete na dovolenku.

heleninamama
6. jún 2025

@melanta Lenže ona tu predhodila sumu 900 eur a to, že prežívajú od výplaty k výplate a ďalšie príjmy neuvádza, pritom by mali byť. Len to by potom nebolo také dramatické.

januska12323
6. jún 2025

A autorka sa už samozrejme neozve.

deti95060810
6. jún 2025

z toho si nerob nič, nechodíme ani my... nie je z čoho.
pekne oblečení chodíme aj my - kúpiš pomerne pekné kúsky na deti a v Lidli - včera som kupovala jednej dcére kraťasy, a 3/4 legíny .... 3 kúskov - 10 e.
ďalšej tepláky 3/4 na doma na tržnici - 10 e...
skús pohľadať aj lacnejšie obchody na niektoré druhy oblečenia.

moja kolegyňa chodila každý rok na dovolenku aj s mm k moru na pôžičku - splácali celý nasledujúci rok. Jej to vyhovovalo. Len aby si nemyslela že všetci chodia na cash. 😉
išli na konci hl. sezóny v sept.

madeincssr
6. jún 2025
@deti95060810

z toho si nerob nič, nechodíme ani my... nie je z čoho.
pekne oblečení chodíme aj my - kúpiš pomerne pekné kúsky na deti a v Lidli - včera som kupovala jednej dcére kraťasy, a 3/4 legíny .... 3 kúskov - 10 e.
ďalšej tepláky 3/4 na doma na tržnici - 10 e...
skús pohľadať aj lacnejšie obchody na niektoré druhy oblečenia.

moja kolegyňa chodila každý rok na dovolenku aj s mm k moru na pôžičku - splácali celý nasledujúci rok. Jej to vyhovovalo. Len aby si nemyslela že všetci chodia na cash. 😉
išli na konci hl. sezóny v sept.

@deti95060810 hej, a v mensich mestach v sekacoch su casto ceny typu "vsetko za 1€", niektore dni dokonca za 50¢ a prave u detskych veci sa casto najdu zanovne poklady.

btus
6. jún 2025

my sme síce dvaja zarábajúci, ale ak chcem ísť na dovolenku, chodíme max Chorvátsko, Slovinsko a Slovensko-toto našťastie môžem využiť poukaz, tak na to musím šetriť celý rok. A to chodíme do apartmanov, kde si varíme, žiadne luxusné dovolenky, na SVK do stanu, alebo niečo lacné na pár dní, ale väčšinou ubytko len na 2-4 noci, ináč len odchody z domu. Dieťa bolo s nami pri mori za 13 rokov len 2x. Proste nie je na to. Platíme hypotéku, a platy tieýž nemáme vysoké. Takže nič si z toho nerob, nie si sama. Vlani sme napr boli v Chorvátsku, autom, last minute pre 3 osoby za 450E. plus cesta plus strava ( 80% sme si varili sami) cca 800-900 E. Skús popozerať last minuty, povedz deťom, že darčeky budú skromnejšie a za rok viete niečo našetriť.

chichua
6. jún 2025

Môžeš byť na seba hrdá,že to zvládaš takto pekne sama s deťmi. Dovolenkami sa netráp. Ja by som sama s deťmi ani nevyžila nie to išla ešte aj na dovolenku.

veronicka1901
6. jún 2025

V prom rade obrovsky palec hore, ze to zvladas financne sama s tromi detmi. Zarabam o trosicku viac ako ty, tiez mame tri deti a teda ja by som asi z tychto penazi nevyzila a to nie som nijako narocna.
Co sa tyka mora, boli sme na dovolenke pri mori minuly rok prvykrat na last minute letecky v Taliansku. Tento rok pojdeme len ak najdeme podobnu ponuku a setrili sme na to cely rok.
Chapem, ze by si si to more velmi rada dopriala, aj detom. Byvaly manzel by ich nevzal na nejaky vylet? Neviem, ako mate dohodnuty styk s detmi. Aspon na niekolko dni, su cestovky, ktore ponukaju aj moznost ist do Chorvatska autobusom na 3 – 4 dni.

eny333
6. jún 2025

Skús pozrieť stránku ministerstva práce a informovať sa na vašom mestskom úrade. Aspoň deti by mohli niečo zažiť.Alebo hľadať pobyty pre deti,ktoré dotujú sponori alebo nadácie.

mamamasama
6. jún 2025
@pribinak

@mamamasama Tatry ma každoročne stoja viac ako dovca pri mori

@pribinak Prechádzka k Zelenému plesu? Fakt? Opäť sa opakujem. Finannčná (ne)gramotnosť.

la_dolce_vita
6. jún 2025

Po rozvode som tiez nebola s detmi pri mori. Mala som hypo a platila im vysoke skoly. Mala som aj druhu prilezitostnu pracu. Tym som im ale pomohla ako sa najviac dalo, starsi syn uz zaraba aj cestuje sam. Je to o prioritach. Ty detom zasa financujes sport. Neda sa vsetko naraz..

balerina2025
6. jún 2025
@lucia13022023

Da sa ísť aj na low cost dovolenky a výlety. Síce neviem ake máš veľké deti, no dovolenka pri mori nie je všetko. Nikdy by som neuberala šport na úkor dovolenky. Choďte na vlaku, zoberte deky, maslové chleby a choďte pri jazero. Aj to je oddych.

@lucia13022023 presne, len vela ludom sa taketo nechce planovat. my ideme presne na taku low cost, kde niekedy denny program bude naozaj len kupanie v bazene alebo chodenie po zrucaninach 🙂 kde nezaplatime nic. a strava? presne, niekedy staci pastika rohlik a mas vybavene, obed tiez nemusi byt zrovna losos za 15 eur.

balerina2025
6. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba uplne si to vystihla, ale mne trvalo roky, kym som na taketo zmyslanie dozrela a prestala sa uz konecne porovnavat s niekym, proste su mi ukradnuti, kto ako dovolenkuje, kazdy ma inak hrubu perinu.
da sa ist na peknu dovolenku, len to chce aj trocha premyslat a planovat, a mna to nesktuocne bavi. ale nastastie, podotykam, mame nenarocne dieta. to dieta, sice nikdy nebolo pri mori, ale budeme sa jej to snazit vykomepnzovat inac. cim je zaujimave tak more? bola som mnoho x a to ze niekto chodi kazdy bozi den na plaz, a opaluje sa? alebo alternative vylet?
neboja rezort v Turecku, kde mas o deti postarane a ty len drinkujes?
nie dakujem, neprosim. toto nie je zazitkova dovolenka. ked vidis 3-4-5 miest za 10 dni.,

(uz len dufat ze to nezakriknem a nebude celu dovolenku znudena :D alebo ufrflana.)

pribinak
6. jún 2025
@mamamasama

@pribinak Prechádzka k Zelenému plesu? Fakt? Opäť sa opakujem. Finannčná (ne)gramotnosť.

@mamamasama netrep….vacsina potrebuje prespať docestovat…nie každý býva v Kežmarku
Ty finančná gramotnost

balerina2025
6. jún 2025
@sara07

tak skusit doučovat, upratovat niečo si ešte nájst
musite k moru ? nestačia sk alebo čechy, musíš ist autom , však pri 3 detoch ta vlak proste vyjde lacnejšie podstatne ...
dá sa ist a v ramci sk
a zase do polska sa dá ist ak k moru vlakom je to bližšie lacnejšie ked musi byt more
pozri my sme dvaja tiež 3 deti a tento rok nam pre určite veci proste dovelenka nevyjde ani len na sk nie to more
aj ked nepôjdeme na dovolenku vylet vlakom zaručene dáme .. bez ubytovania ..

že je na sk draho, že máme neskutočne drahu cenu prace, vysoke odvody ano máme a nikde to nevidno, len tahaju prachy zdieraju ..a na kupnej sile obyvatelstva to žial vidno
niekto chodi na dovolenku že si požičia prachy , tak to u nás proste nehrozi ,,,,

@sara07 mozno autorke nestaci SVK ci CR, pretoze sa prave uplne zbytocne porovnava s inymi, ktori odu k moru

balerina2025
6. jún 2025
@mamamasama

A? Musis mat vsetko len preto, ze to maju susedia? Dovolenka je od slova dovolit si. To musite ist k moru? Nestacia ti Tatry? Stanovačka pod holym nebom? Ucis deti len to, ze sa maju porovnavat a su menejcenne, lebo nemozu ist k moru a mat najnovsi Iphone.

@mamamasama no tatry? tak tie su mega drahe , pokial vsak mas na mysli chodit na tury, to je ine., ale ked som videla ceny lanoviek...tak dakujem pekne.