icon

Ťažkosti matky s dvoma deťmi pri hľadaní podnájmu

hatsepset
6. aug 2025

Ahojte dostala som sa do situácie že si potrebujem nájsť bývanie. Najideálnejšie by bol dvojizbový byt. Ale narážam na to že všade uprednostňujú keď jednotlivca, alebo bezdetné páry ... Buď mi to povedia rovno lebo mi vyhýbavo naznačia že ešte majú nejaké obhliadky A ak si ma vyberú tak sa mi ozvu.
Ja mám deti veľké. Jeden bude mať osem a druhý 14. Budú so mnou navyše iba každý druhý týždeň. Nefajčím nemám zvieratá a mám dve práce. Kamarátka čo sa pohybuje v realitách mi hovorila že je nejaký zákon kedy nesmú majitelia vysťahovať slobodnú matku s deťmi pokiaľ nezaplatí.... Alebo teda že nie je to také jednoduché.
No a tak sa vlastne stalo že nikto nechce matku s deťmi do podnájmu zobrať. Všade píšu že jeden maximálne dve osoby a týka sa to od jednoizbovych po trojizbové byty 😔. Nemám možnosť ísť k rodičom alebo známym, mestské byty sú nadlho a ja mám málo času. Navyše ceny podnájmu sú tu u jednoizbových bytov 550 eur a viac u dvojizbových bytov 650 a viac a trojizbové byty sú od 800 - a v byte za 800 by nám už na život veľa neostalo.....
Nemáte niekto nejaký nápad? 🙈🙈🙈🙈. Alebo náhodou niekto niekoho známeho ktory prenajima v Prešove a nevadila by mu matka s deťmi?

Strana
z2
yanni
6. aug 2025
@bluka2

Ja mam 2 deti, a absolutne nikdy som nemala problem si najst byt. Podla mna zalezi na praci aku mas a 2 prace, to proste znie, akoby si bola v zlej situacii a snazila sa to nejak utiahnut. Jedna dobra robota dava lepsi dojem, podla mna 😕 nie ze by som nejako poradila, ale to bude vysvetlenie podla mna…

@bluka2 ale nie na Slovensku, však? Na SK majú ľudia iné zmyslanie. A žiaľ, neexistuje zákon aj na ochranu prenajímateľa.

anonym_f37dc8
6. aug 2025

Prenajímame byt a ja osobne by som ta vzala, posobis seriózne, deti by mi nevadili.
Ale mám dlhodobých spokojných najomnikov.
Každopádne, skús realitky, oni už budú vedieť nakontaktovať tých majiteľov, ktorým to neprekáža. Drzte sa!

anonym_0c9ef2
6. aug 2025
@anonym_f55714

@anonym_a6e634 A čo to pomôže majiteľovi bytu, keď nebude mať peniaze? Stačí, aby prišla o prácu a ako prvé nezaplatí nájomné, lebo jedlo a deti budú mať prednosť. Na účte bude mať pár drobných, z toho jej ešte musí nechať životné minimum, nehnuteľnosť nemá, rodina jej už teraz odmieta pomôcť. Od takýchto ľudí ani exekútor nevymôže nič. Koľko je takýchto slobodných matiek aj tu na koni, čo sú po uši v dlhoch a žiadajú pomoc. Ešte napokon bude majiteľ bytu povinný zaplatíť trovy exekúcie a bude rád, ak sa slobodnej matky s deckom zbaví, hoci aj spôsobom na hrane zákona.
Takéto máme zákony. Nechránia súkromný majetok občanov, ani slušných ľudí. Takže rozumní prenajímatelia sa musia chrániť sami a minimalizovať riziko.

@anonym_f55714 toto isté u nás bolo. Baba s dcérou malou, robila v IT. Skvelý plat. Prepustili ju a samozrejme okamžite prestala platiť nájom. Lebo šak dieťa sa musí najprv najesť. Ja to chápem , sama by som to isté spravila, ale preto tiež neprenajmem nikomu s dieťaťom.

bluka2
6. aug 2025
@yanni

@bluka2 ale nie na Slovensku, však? Na SK majú ľudia iné zmyslanie. A žiaľ, neexistuje zákon aj na ochranu prenajímateľa.

@yanni mas pravdu

anonym_a384eb
6. aug 2025
@sszuzu8

Ľudia na sk sú zadubení. Prajem každému byt v situácii slobodnej mamičky a hľadať si bývanie. Ľahké to rozhodne nie je. My sme pôvodne šli do nájmu s priateľom plus 2 deti. On po roku odišiel. Majiteľka ani na sekundu nezaváhala s tým ze by sme mali všetci odísť spolu alebo ze tam nesmiem s deťmi ostať. Videla som ju len 2x za 3 roky. Nechodí kontrolovať a keď prišla povedala ze byť je pekne nadekorovany. Veľakrát sa opýtala ci je všetko v poriadku. Práčka sa pokazila do dvoch dni nám zabezpečila novu (stará mala už veľa rokov a proste jedného dňa sa už nedala zapnúť nebola to naša chyba). Splatnosť nájomného mam do 10 posielam jej už prvé dni v mesiaci. Nikdy som neomeskala. Sme tu už skoro 3 roky a sme cistotnejsie a zodpovednejšie s dcérami než hocikde dvaja dospelí ľudia (viď nad nami - sú s nimi len problémy obťažujú svojim hlukom a alkoholizmom), netreba hádzať všetky matky do jedného vreca. Mne by nedalo svedomie nezaplatit alebo aspoň sa neskúsit dohodnúť keď by už bol nejaký problém. Sú ľudia a ľudia. Nedovolila by som si človeka obrat ani o euro nakoľko verím ze karma to vracia veľmi rýchlo. Preto sme v takej riti v akej sme lebo tu fakt žijú ľudia takto zmýšľajúci. S ex manželom sme prenajali náš byt dvom dospelým pracujúcim ľuďom. Ja som takmer 100km odtiaľ takže to bolo v jeho rukách. Vykradli ho komplet a zdrhli. Takže tak. Záleží od človeka nie od toho ci je rodič alebo nerodic. Ako ma štve to diskriminovanie slobodných matiek v práci a v najmoch (aj keď osobne som sa s tým našťastie nestretla). Akoby si oni vybrali ostať samé. Nie vždy žena môže zato ze z muža sa vykľuje idiot

@sszuzu8 je mi ľúto každej ženy, ktorá má podobné problémy, ako autorka témy. Ale ľudia nie sú zadubení, len majú zlé skúsenosti. Patrím tiež medzi nich.

anonym_4b5698
6. aug 2025

Je mi to ľúto. Moja sestra mala problém nájsť si podnájom kvôli tomu, ze je Rómka a jej priateľ Gruzínec. Väčšinou jej to narovinu povedali, ze majiteľ ma problém s národnosťou. Obaja su mladí, slušní, pracujú, nefajčia, vyzerajú skvele.😊Nakoniec sa im zadarilo a žijú v krásnom byte. Majiteľka je jedna uzasna osoba. Verim, ze budes mat rovnaké stastie a byt nájdete 🎀♥️

anonym_6f679f
6. aug 2025

Keďže naše zákony chránia rodičov neplatičov, tak fakt minimum ľudí prenájme svoj byt rodičom s deťmi, samej matke s 2 deťmi ešte menej. Prepustia ťa, skončíš na dlhodobej PN, čo zaplatíš skôr: nájom, alebo jedlo, školné atď? Kto nato doplatí? Prenajímateľ lebo máš deti. Kamoška zdedila byt, prenajala kamoške, kolegine lebo muž ju vyhodil, sama s 1 dieťaťom , prepustili ju, prestala platiť. Vyhodiť ju nemožné, kamoška platila nájom a ona bývala zadarmo. Za dobrotu na žobrotu. Ja keď som videla v akom stave má moja kamoška byt a auto som si povedala, že nikdy neprenajmem byt rodine s deťmi. Paradox je, že sa živý ako odborníčka na výchovu detí . Jej deti rozbijú nábytok, zlomia postele, pokreslia steny a ona si necha platiť za rady, ako vychovať deti, pritom doma má nevychované zvieratá.

anonym_a384eb
7. aug 2025
@bluka2

Ja mam 2 deti, a absolutne nikdy som nemala problem si najst byt. Podla mna zalezi na praci aku mas a 2 prace, to proste znie, akoby si bola v zlej situacii a snazila sa to nejak utiahnut. Jedna dobra robota dava lepsi dojem, podla mna 😕 nie ze by som nejako poradila, ale to bude vysvetlenie podla mna…

@bluka2 keď nežiješ na Slovensku, tak sú tvoje info autorke témy na dve veci

adabise683
7. aug 2025

@hatsepset je mi luto v akej situacii si a snad sa ti napriek tomu podsri najst vhodne byvanie ... moja sestra tiez mala problem najst si byvanie s 3 detmi (z toho 2 fakt ze male) ... do jednoziboveho bybich tolkych ani len nevzali a na nejaky 2-3 by nemala financie ani kebyze pracuje (vtedy este ani nerobila) ... zamestnala sa ale samozrejme ale za tych 5 rokov co je od ex prec sa jej stalo ze nejake mesiace na najom nemala takze ja sa prenajimatelom moc necudujem ze sa toho boja

melanta
7. aug 2025

Prenajmem aj matke s deťmi, ale nie 2 izbák. Iba 3 izbák, aby mala matka a dieťa svoje izby. V obývačke sa u mňa nespí, sedačku mám na posedenie, nie každodenné rozkladanie a každodenné spanie. Takže u mňa by v 3 izbáku nebol problém. Na druhej strane, 3 izbák je pre veľa matiek s deťmi drahý.

anonym_9dbfc3
7. aug 2025

Ja nechápem prečonie sú bytovky rozdelené na bezdetných a s deťmi a dôchodci zvlášť..a ešte také kde môžeš mať zvieratko , každý by mal svoj kľud

hatsepset
autor
8. aug 2025
@anonym_f55714

@anonym_a6e634 A čo to pomôže majiteľovi bytu, keď nebude mať peniaze? Stačí, aby prišla o prácu a ako prvé nezaplatí nájomné, lebo jedlo a deti budú mať prednosť. Na účte bude mať pár drobných, z toho jej ešte musí nechať životné minimum, nehnuteľnosť nemá, rodina jej už teraz odmieta pomôcť. Od takýchto ľudí ani exekútor nevymôže nič. Koľko je takýchto slobodných matiek aj tu na koni, čo sú po uši v dlhoch a žiadajú pomoc. Ešte napokon bude majiteľ bytu povinný zaplatíť trovy exekúcie a bude rád, ak sa slobodnej matky s deckom zbaví, hoci aj spôsobom na hrane zákona.
Takéto máme zákony. Nechránia súkromný majetok občanov, ani slušných ľudí. Takže rozumní prenajímatelia sa musia chrániť sami a minimalizovať riziko.

@anonym_f55714 mne rodina vie pomôcť. Len nebývajú tam kde ja, čiže veľmi sa k nim nasťahovať nemôžem

hatsepset
autor
8. aug 2025
@bluka2

@bluka2 tak mám dokopy plat na východ a samoživiteľku viac ako priemer. Vedela by som to utiahnuť aj s jedným platom. A pracujem v špeciálnej zš s mš a končím špecku na výške. Len prečo ak stíham dve práce ( jedna je výlučne HO a polovičný uvazok) a môžem mať o vyše 500€ plus ku štandardnemu úväzku žiť len z jedného platu 🤷.

hatsepset
autor
8. aug 2025
@anonym_6f679f

Keďže naše zákony chránia rodičov neplatičov, tak fakt minimum ľudí prenájme svoj byt rodičom s deťmi, samej matke s 2 deťmi ešte menej. Prepustia ťa, skončíš na dlhodobej PN, čo zaplatíš skôr: nájom, alebo jedlo, školné atď? Kto nato doplatí? Prenajímateľ lebo máš deti. Kamoška zdedila byt, prenajala kamoške, kolegine lebo muž ju vyhodil, sama s 1 dieťaťom , prepustili ju, prestala platiť. Vyhodiť ju nemožné, kamoška platila nájom a ona bývala zadarmo. Za dobrotu na žobrotu. Ja keď som videla v akom stave má moja kamoška byt a auto som si povedala, že nikdy neprenajmem byt rodine s deťmi. Paradox je, že sa živý ako odborníčka na výchovu detí . Jej deti rozbijú nábytok, zlomia postele, pokreslia steny a ona si necha platiť za rady, ako vychovať deti, pritom doma má nevychované zvieratá.

@anonym_6f679f fuh drsné 🤯. Naozaj ma udivuje ako sa vedia správať niektorí ludia

hatsepset
autor
8. aug 2025
@melanta

Prenajmem aj matke s deťmi, ale nie 2 izbák. Iba 3 izbák, aby mala matka a dieťa svoje izby. V obývačke sa u mňa nespí, sedačku mám na posedenie, nie každodenné rozkladanie a každodenné spanie. Takže u mňa by v 3 izbáku nebol problém. Na druhej strane, 3 izbák je pre veľa matiek s deťmi drahý.

@melanta no aj trojky som pozerala....ale naozaj to už od 800€ je ....čo by sa síce dalo, ale neodlozila by som asi nič už.... nehovoriac o Tom je trojek je málo a pýtajú najčastejšie okolo 1000€. Čo je za mňa už prehnané

bluka2
8. aug 2025
@hatsepset

@bluka2 tak mám dokopy plat na východ a samoživiteľku viac ako priemer. Vedela by som to utiahnuť aj s jedným platom. A pracujem v špeciálnej zš s mš a končím špecku na výške. Len prečo ak stíham dve práce ( jedna je výlučne HO a polovičný uvazok) a môžem mať o vyše 500€ plus ku štandardnemu úväzku žiť len z jedného platu 🤷.

@hatsepset znies sikovne, skor ci neskor najdes 🍀

bena456
15. aug 2025

@hatsepset ahoj ja len ze daj si sama inzerat ale skôr na bazos, skus cez známych ak nejakých máš v meste ... Ja som sa v r. 2021 sťahovala do Po z mesta kde mam rodinu atď (sťahovala som sa kvôli MS pre syna keďže ma postihnutie) a nasla sa pani ktorá nemala problém mi byt prenajať síce len väčší 1izbak na sekcove... Podotýkam žila som len z rodičaku až neskôr som si tu našla brigády a prácu, po 4r keď som odchádzala majiteľka bola až smutná pretože konečne mala človeka ktorý nerobil problémy, platil na čas (co určite robí každá žena s deťmi že najprv zaplatí strechu nad hlavou) atď. Takže držím palce 🙂 ak by si chcela pokecat alebo niečo kľudne napíš 🙂

romiada
11. sep 2025
@wolf_
Odpoveď bola zmazaná

@wolf_ presne!...vstupovala som do manželstva v 27r. Takže na 1izb v BA som už mohla mať zarobené 💪Že ja blbka som nemakala aspoň od 10tich v nejakej zmrzlinarni 🙈 ! V tom veku som mala ledva 6mes.rezervu pred nástupom na materskú. Ale je taka doba ,že žena nemá byť zlatokopka, ale pekne sa podeliť o svoje zdravie, telo, obetovať svoj čas a kariéru a potom chlapovi ,ktorý sa zachová ako chrapún aj k vlastným deťom treba nechať free život lebo veď on si zarobil, on si zaslúži SVOJE peniaze a majetok. A Ty žena, snáď sa poučiš do budúceho života keď sa reinkarnujes ,že radšej deti nemať, alebo to skúšať ešte po 40tke keď si sama všetko zabezpečíš.

dkethe
11. sep 2025

Ja planujem dat do prenajmu pekny 4i byt v dobrej obladti, plnej mladych rodin. Rodine, hoc aj samozivitelke, pretoze viem ze to nemate lahke.
Ako podmienku si ale budem pytat k nahliadnutiu pracovnu zmluvu a poslednych 6 vyplatnych pasok.

Mozno vyvstane otazka, ci na to mam pravo? Na zapade je to ale bezne, vo svajci kamka dodavala aj register trestov.

Skus chodit na prehliadky rovno s tymito papiermi pod pazuchou, zvysis doveryhodnost a sance 🙂

Strana
z2