icon

Výzvy jednorodiča bez auta počas snehovej kalamity

6. jan 2026

Idem sa vystažovať
Jednorodic, male dieta, chodi do skolky, ja do prace
Nemam auto, vodicak ano , bohuzial auto si nemozem dovolit
Dnes vecer je tu totalne snehove sialenstvo a kalamita, nemozem spat lebo sa normalne obavam ako zajtra vobec pojdeme do skolky, dieta vozim v kociku, normalne mi je zle pri pomysleni ako to po tych chodnikoch vyslapeme
Skolku mam sice blizko ale aj tak mam obavy
Je mi do placu, hnevam sa, ze som na vsetko sama, stari rodicia daleko, expartner sa zaujima o dieta minimalne, toboz ze by ho napadlo ako sa dostaneme do skolky, jeho zaujima len jeho zadok na vyhrievanom sedadle, proste zvladli sme toho vela aj ja som toho zvladla velmi vela sama, ale niekedy je to uz nad moje sily a zlozim sa..stve ma, ze toto moje dieta musi zazivat, ze si nesadne do auta, do sedacky a v klude sa dostane do skolky , len my sa trepeme peso za kazdeho pocasia kociarom ako trafeni, len na nas pozeraju na ulici kde sa s tym dietatom trepem, keby sme sli peso tak to trva 40min tepom dietata matky chapu, tak to mam za 7min velmi rychlym tempom za priaznivych podmienok, neviem co budeme robit zajtra rano
Uz dnes mi hovorilo dietatko, ze nechce do skolky lebo je zima sneh a velmi fuka, bolo mi do revu..
Ze niesom jedina, co toto zaziva …….. dnes ani oka nezazmurim
A nie nikto nas do auta nevezme lebo tu v meste nikoho nepozname , na taxi je to kratucka cesta a nijaku rodinu ci znamych tu nemame
A este tu citam strasne prispevky o tom ako vsetci pridu do skolky chori lebo chripka, je mi do revu a uz som si musela
Dat magnosolv

michaela329
7. jan 2026

Veď ale autom je to v kalamite ešte horšie ako pešo 🤦 Odmiesť, rozmraziť, ísť krokom - lebo cesta šmykľavka, plus vodiči tiež nie všetci vedia jazdiť v snehu. Ti garantujem, že s kočíkom na pešo to dá človek skôr a s menej nervami.

matkahelka
7. jan 2026

@anonym_autor ja trochu pomimo, ale nerozumiem pri podobnych temach, ak matky napisu, ze nikoho z rodicov v skolke nepoznaju. v septembri ok, ale v januari? to nemas usta, k nikomu sa nevies prihovorit? ja mam druhe dieta v skolke a aj pred rokmi pri prvom, aj teraz pri druhom sme si ako rodicia nasli cez deti kamosov, stretavame sa aj pomimo skolku. ja poobede nie vzdy stiham vybrat dieta, tak mam 2 kamosky mamicky, ktore mi ochotne a radi kedykolvek so svojim dietatom vezmu aj moje dieta. ja potom vezmem v sobotu ich deti sa k nam pohrat. minuly skolsky rok som cca 2x v tyzdni pravidelne bravala jednu mamicku s dvojickami, lebo mali len 1 auto a ked bol jej muz v praci, ona s nimi musela chodievat peso. trvalo to asi pol roka, potom si kupili druhe auto. ved v skolke otvor usta, prihovor sa, zoznam sa s rodicmi, urcite sa najde niekto, kto chodieva rovnakym smerom ako ty a obcas vas zvezie. ja mam skolku kusok od domu a peso by som s dietatom nesla ani za idealneho pocasia, lebo by sme tych 500m isli hodinu a nervozne by bolo aj dieta, aj ja.

stormie
7. jan 2026

Ja sice auto mam ale do skolky chodime peso za kazdeho pocasia, staci sa vhodne sa obliect. Trva nam to cca 10- 15 min pesi ale je nauceny ze vela casu na obzeranie a zastavovanie nie je. Zvykneme pozdravit psikov co sa vencia, pozrieme ako rastu kvietky, v jednom okne vieme ze byva papagaj tak mu zapiskame, minuly rok sme pravidelne pozerali ako dozrievaju gastany …. keby som ho uplne nechala, tak tiez ideme 40 min. Dnes sme sa napr cestou este stihli posmykat na lade a trochu pogulovat (ano my sme mali dnes uz skolku otvorenu). Ja som myslela ze dochadzate autobusom a preto sa obavas, ale naozaj pesia dostupnost so skolkarom sa zvladnut da

domkakvet
7. jan 2026

@anonym_autor zober sanky.

drianaa
7. jan 2026

7 minút pešo tvojim tempom, 10 minút v snehu, to už ho odnesieš aj na rukách. Ja mám auto, ale škôlku máme 3 km. Keď sa neponáhľam do prace, tak ideme autobusom a 7 minút pešo to máme zo zastávky, ideme aj 20 niekedy, presne s obzeraním a podobne. Dneska som závidela tým, čo majú škôlku v pešej dostupnosti a nemusia ísť autom. 10 minút som odhŕňanala sneh z auta, okrem hlavnej cesty nebolo nič odhrnuté, 3x ma šmyklo na snehu, obliekať dieťa na von kým odhrnieme sneh, potom vyzliecť bundu do auta a po ceste zase obliekať, v škôlke vyzliekať, za 10 minút pešo aj s dieťaťom na rukách by som bola rada, treba sa dobre naladiť, nedeptať sa, lebo potom aj dieťa má strach zo zimy a snehu, keď to vidí na tebe. Zima je zdravá a sneh je super, oveľa lepšie než blato a pľačkanica

anonym_35c706
7. jan 2026

@anonym_autor sneh je v tomto nevinne, ty sa hneváš sama na seba, že si dopustila sa stať jednorodičom a že sa ti to stalo. Skús pretaviť ten hnev do niečoho pozitívneho, do vďačnosti, že máš zdravé dieťa, prácu, máš strechu nad hlavou a čo jesť. Zober sánky, boby, a hor sa fungovať a žiť to, čo ti život nadelil.

slavomira236
7. jan 2026

@anonym_autor boze bezne som takto chodila do skolky. Mladsiu do kocika mala pol roka a 4 rocny skori slapal pro kociku..

anonym_746e9a
7. jan 2026

Úplne ťa viem pochopiť síce niesom jednorodic ale zároveň som keďže muž dlho v zahraničí a rodina ďaleko .Je mi až do plaču lebo veľakrát som bola v takej situácii a každý ťa má na háku však tvoja starosť

akvi
7. jan 2026

Tiez ta viem pochopit. A to nie som jednorodic. Ale muz casto na sluzobke. Byvali sme na chate v horach, iba k hlavnej ceste kym som sa niekedy prehrabala, tak som bola mokra cela. Pol metra snehu hocikedy cez noc napadlo a dve hodiny mi trvalo sa prekopat k ceste. Dalsia pol hodka na zastavku autobusu po ceste, ktoru len pretlacili auta, s malym deckom to bolo na slucku. Ono sa lahko hovori tym, co nikdy nezazili situacie, kedy mali chut vsetko nechat tak a revat. A je uplne jedno, ci cesta do skolky trva 10 minut a na prvy pohlad sa to zda ako mala neprijemnost, nie problem, z ktoreho sa treba zrutit. Lenze ta mala neprijemnost moze byt poslednou kvapkou celkoveho vycerpania zo zivotnej situacie. A ked sa nemas komu zdoverit, postazovat, tak je to na h..o. A tu si si prilis nepomohla, lebo majsterky sveta ti to pochopenie nedaju. Pomoct ti neviem, ale mozno aspon par slov pochopenia ti pomoze. A btw., neboj, budes aj ty raz na to spominat, ze kks, aky sneh nakydal a ako ste sa nim brodili a zvladla si to. Ja tiez uz teraz na to tak pozeram a viem, ze zvladnem cokolvek.. Mozno nie dokonale, mozno sa 5x zosypem, ale dolezite je vstat a ist dalej.

anonym_6627b3
7. jan 2026

Ja mám auto ale keď som videla ráno cesty tak ma prešla chuť. Potrebovala som ísť do kancelárie, hodila som dieťa do sánok a išli sme.

adabise683
7. jan 2026

@anonym_autor potesim ta ze autom to tie nie je nejaka vyhra pokial nebyvas na dome ze si mozes dat vyhriat auto predom .ja som tiez na malu sama a kde mozem, idem peso takmer za kazdeho pocasia ...bo kym ju oblecem doma, v aute vyzlecem bo oblecena do sedacky aj tak nemoze ist, pozakryvam kym sa auto vyhreje a potom zase vyberam tak dokola tak to radsej idem peso ..a viem aspon cca za aky cas to prejdem bo autom je to tiez otazne kolkokrat kvoli pocasiu ci zapcham

luccija
7. jan 2026

@anonym_autor zvládneš to...áno, nemáš to ľahké, ale všade je niečo.Tie boby, alebo sánky by boli lepšie asi ako kočík.A ako niekto píše čím skôr si hľadaj kontakty amarátky okolo seba nikdy nevieš čo sa stane ochories, alebo budeš potrebovať inú pomoc vždy je lepšie na duši, keď vieš, že niekto ti pomoze

anonym_d26345
7. jan 2026

Tiež som v tíme ber sánky, nie kočík 👍 a šetri na auto 🙂

stormie
7. jan 2026
@akvi

Tiez ta viem pochopit. A to nie som jednorodic. Ale muz casto na sluzobke. Byvali sme na chate v horach, iba k hlavnej ceste kym som sa niekedy prehrabala, tak som bola mokra cela. Pol metra snehu hocikedy cez noc napadlo a dve hodiny mi trvalo sa prekopat k ceste. Dalsia pol hodka na zastavku autobusu po ceste, ktoru len pretlacili auta, s malym deckom to bolo na slucku. Ono sa lahko hovori tym, co nikdy nezazili situacie, kedy mali chut vsetko nechat tak a revat. A je uplne jedno, ci cesta do skolky trva 10 minut a na prvy pohlad sa to zda ako mala neprijemnost, nie problem, z ktoreho sa treba zrutit. Lenze ta mala neprijemnost moze byt poslednou kvapkou celkoveho vycerpania zo zivotnej situacie. A ked sa nemas komu zdoverit, postazovat, tak je to na h..o. A tu si si prilis nepomohla, lebo majsterky sveta ti to pochopenie nedaju. Pomoct ti neviem, ale mozno aspon par slov pochopenia ti pomoze. A btw., neboj, budes aj ty raz na to spominat, ze kks, aky sneh nakydal a ako ste sa nim brodili a zvladla si to. Ja tiez uz teraz na to tak pozeram a viem, ze zvladnem cokolvek.. Mozno nie dokonale, mozno sa 5x zosypem, ale dolezite je vstat a ist dalej.

@akvi rozdiel medzi tebou, byvanim na chate v horach a autorkou, ktora byva v meste/v dedine je celkom rozdiel. Jej cesta trva 7 min!! a nebudu tam take zaveje ako opisujes ty, to by asi ani skolku neotvorili - tak zoberiem dieta za ruku, na ruky, sanky .. ziadne zastavovanie a idem. To nie je ani mala neprijemnost ktora moze byt poslednou kvapkou ako pises, to je robenie z komara somara … ako chodi do obchodu ked prsi? Ked je moc teplo? Ja mam skolku cca rovnako daleko ako autorka a deti som si naucila ze sa nezastavujeme, samozrejme ze ten usek prejdem sama rychlejsie ale cesta do skolky je u nas aj zazitkova tak mozno by trebalo zmenit pristup a pohlad. Citujem autorku:
“stve ma, ze toto moje dieta musi zazivat, ze si nesadne do auta, do sedacky a v klude sa dostane do skolky , len my sa trepeme peso za kazdeho pocasia kociarom ako trafeni”

Ani moje dieta si v klude nesadne do auta, sedacky (to auto mam k dispozicii) a napriek tomu sa v klude dostane do skolky za kazdeho pocasia a necitim sa byt trafena

biglovemom
7. jan 2026

Autorka, kocik prec a pesi.
Uc dieta -tiez som ucila a naucila ,ze cestou do skolky sa nehrame a nejdeme slimacim tempom (tiez jak slimak bola )
Cestou domov zato ano .
Maminka musi ist do prace.nauci sa. …
Musis ist inou cestou ako lamentovat … popr sanky .

selest
7. jan 2026
@matkahelka

@anonym_autor ja trochu pomimo, ale nerozumiem pri podobnych temach, ak matky napisu, ze nikoho z rodicov v skolke nepoznaju. v septembri ok, ale v januari? to nemas usta, k nikomu sa nevies prihovorit? ja mam druhe dieta v skolke a aj pred rokmi pri prvom, aj teraz pri druhom sme si ako rodicia nasli cez deti kamosov, stretavame sa aj pomimo skolku. ja poobede nie vzdy stiham vybrat dieta, tak mam 2 kamosky mamicky, ktore mi ochotne a radi kedykolvek so svojim dietatom vezmu aj moje dieta. ja potom vezmem v sobotu ich deti sa k nam pohrat. minuly skolsky rok som cca 2x v tyzdni pravidelne bravala jednu mamicku s dvojickami, lebo mali len 1 auto a ked bol jej muz v praci, ona s nimi musela chodievat peso. trvalo to asi pol roka, potom si kupili druhe auto. ved v skolke otvor usta, prihovor sa, zoznam sa s rodicmi, urcite sa najde niekto, kto chodieva rovnakym smerom ako ty a obcas vas zvezie. ja mam skolku kusok od domu a peso by som s dietatom nesla ani za idealneho pocasia, lebo by sme tych 500m isli hodinu a nervozne by bolo aj dieta, aj ja.

@matkahelka my napr tiez nikoho zo skolky nepozname. Syn chodi prvy alebo medzi prvymi a posledny odchadza. V satni sme vacsinou sami, takze to nieje pravidlo ze sa hned spoznas s rodicmi deti. Niekto na to nema ani povahu sa hned zoznamovat alebo riesi ine veci atd.

autor
7. jan 2026
@biglovemom

Uc dieta -tiez som ucila a naucila ,ze cestou do skolky sa nehrame a nejdeme slimacim tempom (tiez jak slimak bola )
Cestou domov zato ano .

@biglovemom chodime kociarom zatial takto bohuzial
Sanky tu nemame

autor
7. jan 2026
@stormie

@akvi rozdiel medzi tebou, byvanim na chate v horach a autorkou, ktora byva v meste/v dedine je celkom rozdiel. Jej cesta trva 7 min!! a nebudu tam take zaveje ako opisujes ty, to by asi ani skolku neotvorili - tak zoberiem dieta za ruku, na ruky, sanky .. ziadne zastavovanie a idem. To nie je ani mala neprijemnost ktora moze byt poslednou kvapkou ako pises, to je robenie z komara somara … ako chodi do obchodu ked prsi? Ked je moc teplo? Ja mam skolku cca rovnako daleko ako autorka a deti som si naucila ze sa nezastavujeme, samozrejme ze ten usek prejdem sama rychlejsie ale cesta do skolky je u nas aj zazitkova tak mozno by trebalo zmenit pristup a pohlad. Citujem autorku:
“stve ma, ze toto moje dieta musi zazivat, ze si nesadne do auta, do sedacky a v klude sa dostane do skolky , len my sa trepeme peso za kazdeho pocasia kociarom ako trafeni”

Ani moje dieta si v klude nesadne do auta, sedacky (to auto mam k dispozicii) a napriek tomu sa v klude dostane do skolky za kazdeho pocasia a necitim sa byt trafena

@stormie no predstav si 20cm ani z bytovky sme nevedeli vyjst
Dostala som sa do skolky ale bol to boj

autor
7. jan 2026
@biglovemom

Cestou domov zato ano .

@biglovemom preco by som mala dat kociar prec

autor
7. jan 2026
@anonym_d26345

Tiež som v tíme ber sánky, nie kočík 👍 a šetri na auto 🙂

@anonym_d26345 nemame tu sanky

autor
7. jan 2026
@akvi

@akvi och dakujem za tvoj hrejivy komentar
Bolo to hrozne, po par metroch neodrnutej cesty s 20cm snehom som si myslela ze sa otocime a nejdeme nikam

autor
7. jan 2026
@anonym_35c706

@anonym_autor sneh je v tomto nevinne, ty sa hneváš sama na seba, že si dopustila sa stať jednorodičom a že sa ti to stalo. Skús pretaviť ten hnev do niečoho pozitívneho, do vďačnosti, že máš zdravé dieťa, prácu, máš strechu nad hlavou a čo jesť. Zober sánky, boby, a hor sa fungovať a žiť to, čo ti život nadelil.

@anonym_35c706 ja som to nedopustila, zijem tak uz 3 roky, ja som rodinu nerozbila ani neopustila dieta
Zijem najlepsie ako viem aj ako jednorodic

autor
7. jan 2026
@sissy27

@anonym_autor ja neviem, si v meste, nie na lazoch, takze nejake spoje vam tam chodia. 7 minut peso rychlym tempom - to je tak 1km, to ako sorry, ale aj ked byvas niekde na severe slovenska, tak to zas taka pohroma byt nemoze. Chapem, ze ako jednorodic si na vsetko sama a pomoc by sa ti hodila, aj ze si unavena, frustrovana, ale problem nie je ani v pocasi, ani vo vzdialenosti.

@sissy27 och snad ti padlo vhod si kopnut
💚 maj krasny den

autor
7. jan 2026
@drianaa

7 minút pešo tvojim tempom, 10 minút v snehu, to už ho odnesieš aj na rukách. Ja mám auto, ale škôlku máme 3 km. Keď sa neponáhľam do prace, tak ideme autobusom a 7 minút pešo to máme zo zastávky, ideme aj 20 niekedy, presne s obzeraním a podobne. Dneska som závidela tým, čo majú škôlku v pešej dostupnosti a nemusia ísť autom. 10 minút som odhŕňanala sneh z auta, okrem hlavnej cesty nebolo nič odhrnuté, 3x ma šmyklo na snehu, obliekať dieťa na von kým odhrnieme sneh, potom vyzliecť bundu do auta a po ceste zase obliekať, v škôlke vyzliekať, za 10 minút pešo aj s dieťaťom na rukách by som bola rada, treba sa dobre naladiť, nedeptať sa, lebo potom aj dieťa má strach zo zimy a snehu, keď to vidí na tebe. Zima je zdravá a sneh je super, oveľa lepšie než blato a pľačkanica

@drianaa sorry ale v 20cm snehu po neodhrnutych cestach s chodnikoch v silnom vetre a snehu niest 16kg dieta napchate do zimneho overalu
Akoze naozaj? 😱 ty si kulturista ci na niecom inom ficis?

nikaeli
7. jan 2026

Aj ja som tak chodila s dcérou 🤷‍♀️ pešo. Najbližšia škôlka mojim tempom 10 minút, s 3-ročným dieťaťom aj 30. Tak sme proste vstali skôr, aby sme tam došli. Pamätám si, že pár dní bola taká mrazivá zima, cez deň mohlo byť aj -10° a strašne fúkalo, až sme lapali po dychu. Omotala som ju šálom, len oči jej trčali a niesla som ju na rukách. Nemohla som len tak ostať doma, lebo je vonku zima. Vtedy ani nebol sneh. Proste zatneš zuby a ideš. Nemáš inú možnosť. Verím, že chodníky sú už odhrnuté 🙂 ak nie, vezmi boby, sane a choď tak. Určite to zvládnete! drž sa. A neprskaj. Všetko je o tvojom nastavení. Tvoja zlosť a plač nikomu nepomôže, iba tebe priťaží. Jednoducho to musíte dať a vy to dáte!

tim23
7. jan 2026
@anonym_autor

@drianaa sorry ale v 20cm snehu po neodhrnutych cestach s chodnikoch v silnom vetre a snehu niest 16kg dieta napchate do zimneho overalu
Akoze naozaj? 😱 ty si kulturista ci na niecom inom ficis?

@anonym_autor ja som v turistickom nosiči vyniesla dieťa do výšky 1500mnm
Dieťa napchate do overalu a sneh po členky. Neviem, netreba sa opúšťať kvôli 10 min ceste do škôlky. A kočík zruš. Veď koľko má dieťa? Ja som ešte nevidela že by niekto v kočíku nosil dieťa do škôlky. Kúp bobi, to nestojí skoro nič a užijete si cestu do škôlky aj z nej.

akvi
7. jan 2026
@stormie

@stormie kopnutie jej pomôže? Ty si nikdy nemala slabú chvíľku kvôli nejakej na pohľad maličkosti? Buď rada. Ja som si x-krát porevala kvôli "banalite", ktorú teraz môžem vyhodnotiť ako totálnu sprostosť, lenže viem, že to nie je vždy o tej jednej veci, ale súhre okolností. Aj autorka sa možno o pár rokov zasmeje, že čo riešila. Akurát že v momente, keď to prezivas, tak to smiešne nie je. A všetkým je jasné, že to zvládne a aj to zvládla. Chcela len podporu, pochopenie. Nie hodnotenie.

letfenixa
7. jan 2026

@anonym_autor ale veď keď máš dieťa v kočíku, tak idete tvojim tempom, nie detským. Máš problém si tie sánky kúpiť?

petracandle
7. jan 2026

Veľmi vidno, že nevlastníš auto 😃 normálny človek a autom by určite v týchto mrazoch neštartoval auto kvôli 1 km vzdialenosti 😃😃

luccys
7. jan 2026
@petracandle

Veľmi vidno, že nevlastníš auto 😃 normálny človek a autom by určite v týchto mrazoch neštartoval auto kvôli 1 km vzdialenosti 😃😃

@petracandle Ludom, co maju dieslovy motor, by nieco take ani nenapadlo😃. Inac velmi si myslim, ze ak by to autorka aj s autom v zime skusila, tak max.po 2 tyzdnoch by zistila, ze vlastne pesi bude asi predsa len jednoduchsie.