icon

Je viskóza v posteľnej bielizni vhodná?

28. apr 2026

Ženy poraďte. Páčia sa mi obliečky z Ikea. V zložení je napísaná bavlna a viskóza. Ja kupujem len bavlnu a ľan. Máte ich? Nie je viskóza umelina? Nebudem sa pod nimi potiť? Ďakujem

https://www.ikea.com/sk/sk/p/naesselklocka-obli...
A ešte tieto, bavlna , lyocel?
https://www.ikea.com/sk/sk/p/kaerrdunoert-oblie...

autor
28. apr 2026

@anonym_autor

autor
28. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor

@anonym_autor

mullerova46
28. apr 2026

@anonym_autor na dotyk sú úplne výborne ale nekupovala som ich. Radšej som za takú istú cenu kúpila saténové bavlnené z takoy (akurát mali v zľave pred 2 týždňami, možno ešte majú 🤷)

catherin4
28. apr 2026

Viskoza je z vacsej casti prirodny material, vyraba sa z celulozy zo stromov. Trocha umeliny sa tam dostane pri spracovani. Daj do googlu viskoza. Je to prijemny material a ja ho mam rada.

viestta
28. apr 2026

viskoza je vyrabana z celulozy (z bambusu, dreva, cukrovej trstiny) a ako taka je aj nasiakava, aj prijemna na dotyk. Vsak kolki si pochvaluju oblecenie z bambusoveho vlakna a to je viskoza z bambusu. Ale velmi zalezi na tom ako je vlakno spracovane, pretoze viskoza moze vyzerat ako saten z prirodneho hodvabu (ma velmi podobne vlastnosti, savost, chladivy pocit pri noseni) ale moze byt aj prijemne "pritulna" ako flanelova kosela.
Lyocell je len obchodny nazov pre viskozu

biba_18
28. apr 2026

nie, nie je, je to prírodné vlákno

viestta
28. apr 2026
@biba_18

nie, nie je, je to prírodné vlákno

@biba_18 mas pravdu. Vlakna sa delia na prirodne (bavlna, lan, konope, vlna z roznych zvierat, hodvab od priadky morusovej...), umele (viskoza vyrobena z celulozy akehokolvek povodu (drevo, bambus, trstina...) a synteticke (polyester, polyamid, polyakryl....)

13uzivatelka11
28. apr 2026

Máme ich už niekoľko rokov a nemám pocit že by sme sa pod nimi potili. Úprimne som ani nepozerala zloženie keď sme ich kupovali, také boli príjemné na dotyk.

roja01
28. apr 2026

Bavlna, lan a vlna je prirodny material, ktory sa spracovava v tej podobe, ako bol ziskany.
Viskoza je tak isto prirodny material, ktory sa vytiahne z celulozy umelo. No stale je to oproti syntetike prirodny material. Netreba sa ho obavat.

autor
28. apr 2026

Ženy, super ste, Ďakujem za rady 😍 Nebudem sa báť objednať 😉

gejb
28. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor

@anonym_autor mam presne tieto doma. Na omak je to ako taká hladsia trochu pevnejšia bavlna. Nie je to umelina pod ktorou ti koža nedýcha. Sú úplne OK

autor
28. apr 2026
@gejb

@anonym_autor mam presne tieto doma. Na omak je to ako taká hladsia trochu pevnejšia bavlna. Nie je to umelina pod ktorou ti koža nedýcha. Sú úplne OK

@gejb super, ďakujem

valiant
28. apr 2026

@anonym_autor mam doma tie druhe. Su fajn. Mam ichbrada. Ako pisu dievcata je to pevnejsia, hladsia bavlna.

gabrielkamajeckka
Dnes o 08:16

Ahoj, viskóza je prírodný materiál. Je super, že sa vyhýbaš umelinám. Mnoho žien doma používa dokonca ešte v dnešnej dobe napríklad na pranie Aviváž, alebo ľudia dokonca pijú NEFILTROVANÚ vodu z vodovodného kohútiku. Zvláštne, že?

tilly
Dnes o 08:25

Ja som mala z viskózy v karavane. V zime mi bola zima a v lete som sa potila. Už len čistú bavlnu