Kvety v spálni: Áno alebo nie?
Neviem prečo - celý život žijem v tom, že v spálni by nemali byť kvety (myslím v kvetináči).
Je to blbosť? Alebo je to založená na nejakých dobrých dôvodoch?
Ďakujem za vysvetlenie.
@anonym_autor áno aj mne to niekto vravel,mám tam orchideu,nádchovník a aloe.Uvidíme čo kočky napíšu
@anonym_96ab14 Tiež ma to zaujíma, lebo sa toho držím, umelé nechcem, ale zútulnili by mi izbu 🌹
@anonym_96ab14 Tiež ma to zaujíma, lebo sa toho držím, umelé nechcem, ale zútulnili by mi izbu 🌹
@anonym_autor po tme nefunguje v rastlinach fotosynteza, teda neprodukuju kyslik a na svoje procesy spotrebuvaju kyslik zo vzduchu, preto vraj nemaju byt tam kde sa spi. Kym nemas v spalni nejaku obrovsku obludnu rastlinu, tak zas toho kyslika nespotrebuju tolko, ze by to spiacich ohrozovalo na zivote. Ale ziadna spalne nie je vzduchotesne uzavreta, takze asi spiacim ludom nehorzi udusenie v dosledku nedostatku kyslika a vysokej hladiny CO2. Na druhej strane, aj v noci odparuju vodu a zvlhcuju vzduch.
mám veľký kvetináč s nádchovníkom, ktorý vraj MÁ byť v spálni, pretože sa pri ňom dobre dýcha
Ja som počula, že v spalni nemajú byť kvety kvôli tomu, že hlina je vlhká a sú tam rôzne plesne, ktoré vdychujeme.
@anonym_autor nevidim ziadny dovod preco by kvety nemohli byt v spalni.
Ak si v obyvacke 8 hodin s kvetinami, tak to nevadi, ale v spalni zrazu ano?
Jedine co moze byt ze je tam malo svetla, ak mas dajme tomu izbu na sever, zatiahnute zavesy aj cez den...
Ale inak. Daj si kvet aky sa ti paci 🙂
Dolezite je spravne vetranie ako pisala viestta, ak mas plastove okna tak miktovetranie alebo inak spravene vetranie aj pocas noci. Nemala by si sa rano budit do vydychaneho vzduchu.
Ja mám kvety v každej miestnosti a mame dostatok kyslíka všade 😆čo sú to zase za bludy toto
@anonym_autor kvety čistia vzduch, odstraňujú zo vzduchu napr. formaldehyd, benzen a ďalšie toxiny. Taky lopatkovec, svokrine jazyky, zelenec, dracena a ďalšie.
Takže my v spálni aj detských izbách práve tieto kvety máme..
My vlastne máme veľa kvetov po celom dome..
Ale túto blbosť som tiež už počula.. 🙂
Ja ich mám v spálni viac ako 30...
Áno, rastliny dýchajú. Ale nie je to na takej škále, aby to urobilo nejaký rozdiel. To je ako vymknúť zo spálne psa alebo mačku, lebo sa bojím že mi vydýchajú vzduch. Alebo nepustím návštevu, lebo aj oni mi môžu vydýchať vzduch. Úplne zbytočná hovadina.
A rovnako je to aj s tým "čistením". Keď už, tak to skôr robia baktérie v pôde a vetranie je efektívnejšie. Ak by ste chceli dosiahnuť efekt čistenia vzduchu porovnateľný s debilným vyvetraním, tak by ste museli mať v jednom byte tisíce rastlín. Technicky to robia, ale na úplne mikro škále.
To robila NASA pokus v mini krabici bez prúdenia vzduchu. Technicky hodnoty idú dole, ale rozdiel je ledva merateľný. Vo veľkom byte, ktorý určite nie je vzduchotesný neurobí rozdiel ani 100 veľkých rastlín.
Obidve informácie sú mýtus. A šíri sa to ďalej, lebo ľudia si radi dajú na parapetu jednu polozdochlú dracénu, aby sa čičíkali vedomím, ako veľa urobili pre zdravie rodiny.
Vzduch čistí čistička vzduchu. CO2 sa zbavuje vyvetraním.
Ja ich mám v spálni viac ako 30...
Áno, rastliny dýchajú. Ale nie je to na takej škále, aby to urobilo nejaký rozdiel. To je ako vymknúť zo spálne psa alebo mačku, lebo sa bojím že mi vydýchajú vzduch. Alebo nepustím návštevu, lebo aj oni mi môžu vydýchať vzduch. Úplne zbytočná hovadina.
A rovnako je to aj s tým "čistením". Keď už, tak to skôr robia baktérie v pôde a vetranie je efektívnejšie. Ak by ste chceli dosiahnuť efekt čistenia vzduchu porovnateľný s debilným vyvetraním, tak by ste museli mať v jednom byte tisíce rastlín. Technicky to robia, ale na úplne mikro škále.
To robila NASA pokus v mini krabici bez prúdenia vzduchu. Technicky hodnoty idú dole, ale rozdiel je ledva merateľný. Vo veľkom byte, ktorý určite nie je vzduchotesný neurobí rozdiel ani 100 veľkých rastlín.
Obidve informácie sú mýtus. A šíri sa to ďalej, lebo ľudia si radi dajú na parapetu jednu polozdochlú dracénu, aby sa čičíkali vedomím, ako veľa urobili pre zdravie rodiny.
Vzduch čistí čistička vzduchu. CO2 sa zbavuje vyvetraním.
@refly ideš do dobrých extremov...
chcela by som vidieť,koľko ľudí má doma čističku vzduchu s vhodným filtrami.. a hádam každý súdny človek chápe, že vetranie nenahradis ziadnou rastlinou...
S tými NASA pokusmi ale máš pravdu.
Máme spálňu veľkú 4x5 m a v nej 3 svokrine jazyky 2 lopatkovce a 3 monstery z toho jedna je obrovská 😊 spí sa nám lepšie od kedy máme rastliny a ešte máme 2 potosy na skrini
@refly ideš do dobrých extremov...
chcela by som vidieť,koľko ľudí má doma čističku vzduchu s vhodným filtrami.. a hádam každý súdny človek chápe, že vetranie nenahradis ziadnou rastlinou...
S tými NASA pokusmi ale máš pravdu.
@beronsche Neviem prečo extrémy :D Skôr iba hovorím že človek môže mať doma 100 rastlín, ale to čistenie, o ktorom každý básni je zanedbateľné. Lebo akonáhle prídu na tému rastliny, tak pokaždé polovica osadenstva spustí ako hentá a tamtá čistí vzduch. Ako... áno, ale v praxi? Bytovky nemajú žiadny zmerateľný efekt na kvalitu vzduchu. Ani negatívny ani pozitívny.
Polovica ľudí sa pohoršuje keď zistí že ich mám v spálni, lebo oni počuli 100% pravdivé info, že to sa nesmie 😂 A málokto si tie informácie reálne skontroluje.
@ariannazara spáleň?
@mirage je to narecove slovo, aj moji svokrovci to niekedy tak pouzivaju
Tam,kde spim mam 20 rastlin a nie všetky malé a nič negatívne sa nedeje
@anonym_autor tiež som to v dávnej minulosti viac krát počula hlavne teda v súvislosti s tým, že v noci dýchajú a berú kyslík. Ale keď sa nad tým človek zamyslí, tak aj rastliny vonku v noci dýchajú a potom by sme logicky nemali mať ani okná otvorené, nie? 😁
Kvety v spálni mám a spí sa mi fajn. Možno aj vďaka nim 🙂
Dnes som dala do menšej spálne nadchovnik, do par minut som mala upchaty nos a rozbolela ma hlava, dala som ho preč a do pol hodky sa nos odpchal a hlava prestala boliet.
Dnes som dala do menšej spálne nadchovnik, do par minut som mala upchaty nos a rozbolela ma hlava, dala som ho preč a do pol hodky sa nos odpchal a hlava prestala boliet.
@anonym_f5be7a moja mama je silný alergik a nádchovníky má vo všetkých izbách a nerobia jej žiadne problémy...
ja mam v spalni "botanicku zahradu" 😀 Izbu mam asi 25m2, mam tam balkon a preto je v tejto izbe najlepsie svetlo. Rastliny milujem a ta farba ma upokojuje. Je to moja najoblubenejsia miestnost v izbe 🙂

@anonym_autor áno aj mne to niekto vravel,mám tam orchideu,nádchovník a aloe.Uvidíme čo kočky napíšu