Prikrývky a vankúše bez obliečok: čo zvoliť?
Ahojte, kľudne povedzte že som lenivá, ale už mám dosť v jedom kuse prezliekať periny a vankúše, prať a vešať milión obliečok a zas obliekať. Rozmýšlam či nietorá nepoužívate niečo také ako vidíme napr v japonských filmoch, že je jednoducho len vankúš a paplón bez obliečky, a potom sa to celé hodí do práčky a zatiaľ sa používa druhá sada. Úplne by odpadlo prezliekanie. Ale tieto naše bežné paplóny a hlavne vankúše keď sa často perú, úplne sa zdeformujú, výplň sa poposúva.. ak to niektorá takto máte, čo za sadu ste kúpili? Akože čo mám vygoogliť za typ vankúša a periny 😭
@viki128 tebe sa zdá jednoduchšie prať vankúš a paplón než obliečky? Ja si to neviem predstaviť a príde mi to dosť nechutné spať v neoblecenych perinach.
@anonym_5f84bf áno, zdá sa mi jednoduchšie hodiť to celé do práčky, a vybrať zo skrine ďalšie, ako to celej rodine vyzliekať a znovu obliekať 😅
Kazde dva, tri tyzdne budes prat paplon a vankus? Vojde ti do pracky aspon sada z jednej postele?
Cela rodina ma ake vekove zlozenie? Lebo sice male deti to nezvladnu ale vacsie by to mohli zvladnut v pohode. Dokonca aj dospely chlap, ak takeho mas v rodine, ten by mohol prezliekat postele pre celu rodinu, aspon by si nemusela zapasit s matracmi. lebo plachtam sa asi nevyhnes aj ked budes prat periny a vankuse.
V Severnej Amerike sú síce obliečky na vankúše, ale paplóny neobliekajú, majú pod ními plachtu. Tá plachta uteká kade tade (ak niekto nespí ako mŕtvola) a končíš prikrytá neoblečenym paplónom, ktorý treba tým pádom často prať. Vankúše neobliekať to si už vôbec neviem predstaviť. Ja doma používam európsky štýl - obliečky na vankúše aj paplón.
To prečo prezliekas v jednom kuse periny? Véd stačí raz za mesiac. Ani vysavat a umývať sa ti nechce? To sa robí častejšie ako prezliekanie perín.
To prečo prezliekas v jednom kuse periny? Véd stačí raz za mesiac. Ani vysavat a umývať sa ti nechce? To sa robí častejšie ako prezliekanie perín.
@anonym_00f691 a že ja som humusacka
@viki128
Sú áno v USA bežné také už paplony v obliečky a perie sa to celé. No je to skôr rúno a nie klasický paplón v nutri, a teda praním sa to vie časom vnútri potrhat.
Pokiaľ sa ti nechce obliekať a vyzliekať, daj obliečky na paplón priamo, daj ich predísť = obliečka bude na paplón drzať a plešti to do práčky spolu 😁, nemusíš prezliekať. Po 2 rokoch vyhodís a kúpiš nové, niet zač 😉.
Ja som sa pri dieťati naučila od jari do jesene spať pod oblieckami a len v zime máme paplon, kvôli vetraniu. Nám to vyhovuje, neprezliekam a nie je zima 🙂 Vankuse a plachty prezliekam 2x do týždňa ale to už je nič
Prezliekam periny každý druhý deň. Neviem si predstaviť to by som prala asi 3 sady na striedačku. Ved v zime kým vyschne...
@anonym_00f691 raz za mesiac 🤯🤯 vieš čo na tej obliečke na vankúši máš? 🤢
To by teda vyzerali, veď obliečky sa spotia, tie treba prezliekať každý týždeň. Pre mňa je posteľ čistá, ak sú čisté, dobre naškrobené, pekne vyžehlené bavlnené obliečky. Predsa posteľ nie je lôžke v chlieve.
V zime používame na paplóny obliečky, no v lete iba obliečku na podhlavníky. Mám kúpené tenučké letné paplóny z Jysku a pračku so sušičkou na 10 kilov prádla. Takže ak je špinavé či spotené vyperiem kedykoľvek treba. Okrem toho či je leto či je zima ak mi to počasie dovolí periny vešiam von nech sa vyvetrajú.
@anonym_00f691 raz za mesiac 🤯🤯 vieš čo na tej obliečke na vankúši máš? 🤢
@sszuzu8 no neviem co tam máš ty, ale ja tam nemám nič. Ja idem spať čistá.
Prezliekam periny každý druhý deň. Neviem si predstaviť to by som prala asi 3 sady na striedačku. Ved v zime kým vyschne...
@sszuzu8 každý druhý deň ???? Preboha čo si otrok obliečok ?
@parvinka0001 skôr človek kt ma velmiiiii veľa voľného času a nevie čo s ním
@parvinka0001 skôr človek kt ma velmiiiii veľa voľného času a nevie čo s ním
@anonym_4a36d5 no jedine lebo toto mi už ozaj choré príde
@viki128 Kedysi som dostala tenkú deku, zloženie bavlna a polyester a odvtedy celoročne spím pod ňou. V zime si na ňu podľa potreby dám tenký paplón s obliečkami, takže periem deku a občas aj tieto obliečky, ale ostatným normálne. A taktiež obliečky z anatomickej podušky. Príbuzní si kedysi kúpili ovčie rúno, na jednom sa leží, druhým sa prikrýva, nemalo sa to obliekať a prali to v lanolíne. Našla som to teraz na IT ako merino ovčie rúno.
@parvinka0001 mam rada keď sú čerstvo vyprane voňavé
@parvinka0001 mam rada keď sú čerstvo vyprane voňavé
@sszuzu8 aj ja mám rada ale aby som sa stala otrokom obliečok, stačí raz za týždeň.

@viki128 tebe sa zdá jednoduchšie prať vankúš a paplón než obliečky? Ja si to neviem predstaviť a príde mi to dosť nechutné spať v neoblecenych perinach.