Život na Tenerife/Lanzarote
Ahojte, ste tu mamičky, ženy, muži, rodinky, čo sa presťahovali na tieto ostrovy? Niekedy posledných 5 rokov? Plusy, mínusy (ak vôbec sú😄) Zvažujeme takú možnosť, odísť z pevniny. Malý má momentálne 3 a pol, hovorí nemecky a slovensky, staršie nevlastné dcéry 16r a 12r sú s mamou v Nemecku, chodíme pol na pol Nemecko-Slovensko, aby sme boli spolu. Na Teneriffe som 17rokov dozadu brigádovala asi mesiac, so spanielčinou som nemala problém-nalepila sa mna veľmi rýchlo. Ľudia mi tam pasovali, atmosféra, jedlo, podnebie (bola som v septembri ma severe) bola to ale iná situácia-18rokov, bez detí, partnera😃 vďaka za každý koment
@tenerifka dakujem, som rada, ze si napisala a iba si ma utvrdila v tom, ze nejako podvedome ma to taha najviac na Teneriffe. Lebo my sa ideme aj radi zabavit obcas, myslim, ze Teneriffe by bola taka zlata stredna cesta-Lanzarote - neviem, ako je to tam s doktormi, skolami. Mojho frajera par znamych byva po ostrovoch -mallorka, kreta...a nejake rady nam dali, na co davat pozor pri vybere atd. Co sa tyka maleho, on je ozaj od malicka taky, ze kde ma polozis, tam som(minutu) myslim to tak, ze je prisposobivy, od jeho 4 mesiacov cestujeme hore dole, nemecky vie, anglina sa na neho lepi, slovensky tiez samozrejme 😃tak myslim, ze na jazyky po nas celkom zdedil talent. Tak dufam, ze tato situacia sa zlepsi, az mozme zacat navstevovat a skusat. Co sa tyka migrantov, vsade je nieco, ale presne ako si pisala, oni idu dalej, narozdiel tu od Nemecka
@bagerka urcite sa rozhodnete spravne. Lanzarote, podobne ako Fue, ma zakladnu infrastrukturu, lekari aj nemocnice su samozrejme vsade, ale vaznejsie pripady prevazaju do Las Palmas, skoly su tiez vsade, vsetko statne, ale na G. Canarii a Tenerife su aj sukromne, kde sa deti naucia samozrejme aj po spanielsky, ale nezaziju nevyhody statnej skoly(co si budeme hovorit, ta kvalita nie je ani zdaleka taka ako v sukromnej, o prisposobovani sa detom z rozneho socialneho a kulturneho prostredia ani nehovorim).
Co sa tyka miestnych, je to uplne jedno, vobec netreba "zapadnut", aj ked tu nejaky Nemec zije 30 rokov, pre nich je to stale guiri, mimozemstan, zvlastny tvor... Moj muz je z pevniny, nie z ostrova, zije tu 30 rokov, a tiez mame vacsinu znamych a kamosov, co su tiez z pevniny alebo inde z Europy, ale ano, aj miestnych, ale je to take "ine", ti ludia su ini, hlavne starsia generacia, nemaju vzdelanie, ani rozhlad.
Takze je fajn vybrat si miesto, kde je vela ludi z Europy, medzi nich vzdy zapadnes a budes stale sama sebou
Ahoj, ja žijem na Gran canarii už 10 rokov je to susedný ostrov manžel je odtiaľto a máme syna 8 ročného čokoľvek budeš chcieť len sa pytaj 😊
@yoyka12341 ďakujem! Super!
Ahojte, opäť je u nás na téme sťahovanie. Doslo k rozhodnutiu, že za 5rokov sa presťahujeme zrejme a Lanzarote. #lanzarote Začali sme sa učiť jazyk a teraz potrebujem vedieť detaily, ak má niekto skúsenosť, ako by to bolo, keď ja by som ostala prihlasená s adresou, poistená na svk kvôli sídlu S.r.o. (aspoň, kým by sme už priamo tam zistili vyhody/nevýhody založenia novej firmy, proste, čoby bolo pre nás daňovo výhodnejšie) či by synček musel byť poistený zdravotné tam, ako to funguje.? Bude mať vtedy 10 rokov, chodil by do štátnej školy. My podnikáme v hudobnom priemysle, nevyrábajme nič hmotné, len hudbu do svetovej hudobnej knižnice. Ja mam aj šetrenie s poistením na svk, som dobrovoľne nezamestnaná. Vďaka za každú radu #kanarskeostrovy #spanielsko
Na ostrov by som nešla žiť, sú to sopečné ostrovy. Kedykoľvek Vás môže sopka alebo požiar pripraviť o strechu nad hlavou a v prípade potravinovej alebo vojenskej krízi je ostrov závislí od dodávok potravín z pevniny.
@tenerifka dakujem. Tak vcera vecer sme sa dohodli, najprv pojdeme do Nemecka, na 5 rokov, to budú mat priatelove deti uz 19r a 23r, maly 10r. A pocas toho obzrieme ešte Fue a sledujeme nehnutelnosti a v prvom rade jazyk a vsetko to, co som pisala vyssie. Ked sa nazbiera viac objektov, ktore nam budu vyhovovat, sadneme do lietadla a obhliadneme. Toto asi do 3 rokov. Keby bolo treba nejaké úpravy, odpraceme sa tam na zimu a budeme na tom makat. Vsetko sa dá, ked sa chce 🤩
@bagerka ak chcete pozriet Fue, zamerajte sa na zonu Corralejo, vsetko sa stale viac koncentruje tam, je tam vela Talianov, vznikaju nove skoly a moznosti pre deti. Tu na juhu sme dost odrezani, sice z hladiska turizmu (a prace) je juh super, krasny, a klienti vyssej triedy, ale na zivot dost nepohodlne, do hlavneho mesta je to az hodinu autom a dialnicu stavaju slimacim tempom.
@cafelatte prepáč, ale ja som sa nepýtala na názory druhých, čo si myslia o mojom rozhodnutí žiť hocikde. Pýtala som sa na konkrétne veci. ja tiež keď nemám odpoveď na dotaz, nepíšem. Prečítam a idem ďalej. A teraz k veci, ste na španielskej pevnine, žeby s8mi vedela poradiť, ako prebieha prihlasovanie adresy, dieťaťa do školy atď? Ďakujem
Ako ste dopadli ? Plány sa nezmenili? :- )
Na YouTube je jedna kočka ma názov "pipinení" vždy v super nálade a vysvetľuje všetko o Tenerife určite odporúčam pozrieť 🌴☀️🍹cestuje s manželom aj po okolí a rôznych 🏝️
@bagerka ahoj, ak máte v pláne sťahovať sa na kanárske ostrovy, v prvom rade treba cudzinecké NIE číslo, bez neho nekúpite nehnuteľnosť a v podstate ho pýtajú všade..čo sa týka platenia daní, tak mysli na to, že automaticky, ak si tu viac ako 183 dní v roku, tak bez ohľadu na to, kde podnikáš, vzniká ti tu daňová rezidencia a si povinná robiť daňové priznanie a odvádzať tu dane, potom ti tým pádom zaniká daňová povinnosť na SK.. takže ak chcete žiť tu natrvalo, tak toto je to prvé, čo musíte riešiť.. ďalšia vec, dieťa do školy potrebuje číslo zdravotného poistenia (španielskeho), nezáleží na tom, či má poisťovňu na SK alebo v DE, jednoducho tu musí byť poistený, ak v štátnej poisťovni, tak mu zanikne štátne poistenie na SK, je možnosť súkromného poistenia..ak kúpite dom a budete tu žiť, budete sa musieť prihlásiť ako rezidenti a keďže tu pracovnú zmluvu mať nebudete, tak ak nemáš v pláne začať podnikať tu, tak pri žiadosti o rezidenciu musíš predložiť na polícii doklad z banky, že disponuješ dostatočnou finančnou hotovosťou (aby si nezneužívala sociálny systém) a budeš musieť mať zdravotné poistenie súkromné a bez spoluúčasti..pokiaľ na SK podnikáš, tak si nechaj do španielčiny úradne preložiť posledné daňové priznanie a dieťa potrebuje na zápis do školy aj rodný list v španielčine, ten ti vydajú na matrike na SK, budeš žiadať o rodný list vo viacjazyčnom formáte..a nezabúdaj, že čím staršie bude dieťa, tým dlhšie bude trvať, kým sa naučí jazyk..to len tak v skratke ☺️ kľudne sa pýtaj, čo by si chcela vedieť..
Ahojte, rada by som sa aj ja pripojila k diskusii. S rodinou sa planujeme odstahovat na Lanzarote, vychadza nam to asi na tento september. Mame dve deti- 2 roky a 5 rokov. Ja som momentalne zamestnana tpp, muz ma zivnost ktoru si pozastavil, momentalne je na rodicovskej dovolenke. Vedela by mi prosim niektora z vas ktora ma relevatne info a skusenosti zo zivota tam poradit, ako je to so statnymi skolkami? Zoberu nam deti bez problemov (myslim hlavne tu starsiu- 5 rocnu)?...Dcery vedia obe po anglicky, po spanielsky zatial nevedia. Moze to byt problem? Budem vdacna za kazdu odpoved 🙂
@kristinneka 5-rocna pojde do skoly-(od 3 rokov je skola-educacion infantil).Treba ju ale zapisat co najskor. Jazyk sa nauci velmi rychlo.
@diaszoky záleží asi aj ze kde. My sme hannover.momemtalne zelené vedenie mesta, 3/4 mesta rozkopane a vo veľa veciach sa vytah7je karta "neonaci" voči spoluobčanom.. rôzne praktiky zo stran6vlady, napríklad viem o razii voči obyvateľov, ktorý poštou vtip o jednom z politikov, dačo s mixérom, nebolo to nič strašné, prišla prepadovka a odvliekli ho ako teroristu

@miadi aj ty si symposka, hned by som na tu kavu isla🙂