icon

Život na Tenerife/Lanzarote

bagerka
4. dec 2021

Ahojte, ste tu mamičky, ženy, muži, rodinky, čo sa presťahovali na tieto ostrovy? Niekedy posledných 5 rokov? Plusy, mínusy (ak vôbec sú😄) Zvažujeme takú možnosť, odísť z pevniny. Malý má momentálne 3 a pol, hovorí nemecky a slovensky, staršie nevlastné dcéry 16r a 12r sú s mamou v Nemecku, chodíme pol na pol Nemecko-Slovensko, aby sme boli spolu. Na Teneriffe som 17rokov dozadu brigádovala asi mesiac, so spanielčinou som nemala problém-nalepila sa mna veľmi rýchlo. Ľudia mi tam pasovali, atmosféra, jedlo, podnebie (bola som v septembri ma severe) bola to ale iná situácia-18rokov, bez detí, partnera😃 vďaka za každý koment

Strana
z3
chocolatka
4. okt 2025

@bagerka ahoj. Chcem sa ta spýtať,ci ste sa teda presťahovali na Kanarske ostrovy alebo nie. My máme 2 deti 5 a 2 roky. Sme naklonený na 90% opustiť Svk. Len by som potrebovala nejaké uistenie ze sa to dá zvládnuť a ze to bude ok.

chocolatka
4. okt 2025
@yoyka12341

Ahoj, ja žijem na Gran canarii už 10 rokov je to susedný ostrov manžel je odtiaľto a máme syna 8 ročného čokoľvek budeš chcieť len sa pytaj 😊

@yoyka12341 ahoj. Môžem sa aj ja spýtať?

chocolatka
4. okt 2025
@pkozmanni

@bagerka ahoj, ak máte v pláne sťahovať sa na kanárske ostrovy, v prvom rade treba cudzinecké NIE číslo, bez neho nekúpite nehnuteľnosť a v podstate ho pýtajú všade..čo sa týka platenia daní, tak mysli na to, že automaticky, ak si tu viac ako 183 dní v roku, tak bez ohľadu na to, kde podnikáš, vzniká ti tu daňová rezidencia a si povinná robiť daňové priznanie a odvádzať tu dane, potom ti tým pádom zaniká daňová povinnosť na SK.. takže ak chcete žiť tu natrvalo, tak toto je to prvé, čo musíte riešiť.. ďalšia vec, dieťa do školy potrebuje číslo zdravotného poistenia (španielskeho), nezáleží na tom, či má poisťovňu na SK alebo v DE, jednoducho tu musí byť poistený, ak v štátnej poisťovni, tak mu zanikne štátne poistenie na SK, je možnosť súkromného poistenia..ak kúpite dom a budete tu žiť, budete sa musieť prihlásiť ako rezidenti a keďže tu pracovnú zmluvu mať nebudete, tak ak nemáš v pláne začať podnikať tu, tak pri žiadosti o rezidenciu musíš predložiť na polícii doklad z banky, že disponuješ dostatočnou finančnou hotovosťou (aby si nezneužívala sociálny systém) a budeš musieť mať zdravotné poistenie súkromné a bez spoluúčasti..pokiaľ na SK podnikáš, tak si nechaj do španielčiny úradne preložiť posledné daňové priznanie a dieťa potrebuje na zápis do školy aj rodný list v španielčine, ten ti vydajú na matrike na SK, budeš žiadať o rodný list vo viacjazyčnom formáte..a nezabúdaj, že čím staršie bude dieťa, tým dlhšie bude trvať, kým sa naučí jazyk..to len tak v skratke ☺️ kľudne sa pýtaj, čo by si chcela vedieť..

@pkozmanni ahoj. Mozem par otázok?

chocolatka
4. okt 2025
@kristinneka

Ahojte, rada by som sa aj ja pripojila k diskusii. S rodinou sa planujeme odstahovat na Lanzarote, vychadza nam to asi na tento september. Mame dve deti- 2 roky a 5 rokov. Ja som momentalne zamestnana tpp, muz ma zivnost ktoru si pozastavil, momentalne je na rodicovskej dovolenke. Vedela by mi prosim niektora z vas ktora ma relevatne info a skusenosti zo zivota tam poradit, ako je to so statnymi skolkami? Zoberu nam deti bez problemov (myslim hlavne tu starsiu- 5 rocnu)?...Dcery vedia obe po anglicky, po spanielsky zatial nevedia. Moze to byt problem? Budem vdacna za kazdu odpoved 🙂

@kristinneka ahoj. Ak sa smiem spýtať ako ste na tom? Tiež mam deti v rovnakom veku a zvažujeme odchod

pkozmanni
4. okt 2025
@chocolatka

@pkozmanni ahoj. Mozem par otázok?

@chocolatka ahoj, jasné, môžeš

kristinneka
Autor odpoveď zmazal
chocolatka
5. okt 2025
@kristinneka
Odpoveď bola zmazaná

@kristinneka ďakujem. Napíšem ti spravu ak môžem.

bagerka
autor
5. okt 2025
@chocolatka

@bagerka ahoj. Chcem sa ta spýtať,ci ste sa teda presťahovali na Kanarske ostrovy alebo nie. My máme 2 deti 5 a 2 roky. Sme naklonený na 90% opustiť Svk. Len by som potrebovala nejaké uistenie ze sa to dá zvládnuť a ze to bude ok.

@chocolatka ahoj, nie, ešte nie. No pozeráme nehnuteľnosti na kúpu, boli sme tam v júli, stavia sa celkom dosť, ale ako píše hore, s nájmom je to horšie. Do 5 rokov chcem3 kúpiť dom, budeme tam sezónne a potom nastálo. Učíme sa už aj reč.

chocolatka
6. okt 2025
@bagerka

@chocolatka ahoj, nie, ešte nie. No pozeráme nehnuteľnosti na kúpu, boli sme tam v júli, stavia sa celkom dosť, ale ako píše hore, s nájmom je to horšie. Do 5 rokov chcem3 kúpiť dom, budeme tam sezónne a potom nastálo. Učíme sa už aj reč.

@bagerka ak sa smiem spytat, cez ake stranky pozeratene nehnutelnosti?

chocolatka
6. okt 2025
@pkozmanni

@chocolatka ahoj, jasné, môžeš

@pkozmanni ak mozem, pisem ss

bagerka
autor
6. okt 2025
@chocolatka

@bagerka ak sa smiem spytat, cez ake stranky pozeratene nehnutelnosti?

@chocolatka normalne zadam do googlu house for sale lanzarote. A ked sme boli tam, obkukali sme a ppchodili realitky-ze ci sa zhoduju ceny s tym co je na nete a zhodovali

chocolatka
7. okt 2025
@bagerka

@chocolatka normalne zadam do googlu house for sale lanzarote. A ked sme boli tam, obkukali sme a ppchodili realitky-ze ci sa zhoduju ceny s tym co je na nete a zhodovali

@bagerka dakujem

Strana
z3